Szabad mozgás az Európai Unióban. Az uniós polgárság Maastrichti Szerződés (1992/93) „Létrejön az uniós polgárság. Uniós polgár mindenki, aki valamely.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EU és Magyarország 7. előadás A magyar állampolgárok jogai az EU-ban.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
Állampolgársága végképp eltörölve
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
EU alapismeretek E-Learning.
A munka világával kapcsolatos tudás
Magyar diákok külföldön. Miért? Kaland? Állás? Referencia?
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Munkajogi alapismeretek
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Pedagógus oklevelek elismerése
Önéletrajzírástól a munkába állásig - gyakorlati tanácsok a szakképzett munkaerő és a munkáltatók eredményes találkozásához június 24.
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
Az EU panaszmechanizmusai a gyakorlatban Dr. Bendik Gábor ügyvéd Levegő Munkacsoport
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Tananyag -koncepció. Célcsoport – céltevékenység Középiskolai tanulók A projekt keretein belül 1 -1 e-learning tananyagcsomagot.
Rövidtávú feladatok A tankönyvírás – e-learning anyag összeállítása.
Nemzetiség A nemzetiség a természetes különbözőség egymást erősítő, szerves egységének része, vagy a gyűlöletkeltéssel szított megosztottság szétszakítottság.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Állampolgárság.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Polgári Légiközlekedési Hatóság
Készült Európai Migrációs Hálózat Nemzeti Ülésére
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Egészségügyi panaszok az Európai Fogyasztói Központ gyakorlatában „Egészségügyi szolgáltatások – békéltető testületek szerepe és jövője a fogyasztóvédelemben”
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
EUROPASS.
Körmöczi Márta Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
SZTE – GTK és az Erasmus Program kapcsolatának bemutatása
Duális képzés „kecskeméti” modellje és tapasztalatai
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Átvándorlók-bevándorlók kontra hajléktalan ellátás
Migráció és nemzetközi jog
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Külkereskedelem és EU jog Dr. Marosi Zoltán Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda október 18.
Bizonyítványok és oklevelek elismerése Magyarországon és külföldön, elsősorban az Európai Unióban Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ.
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
SOLVIT A belső piaci informális vitarendezési mechanizmus Miniszterelnöki Hivatal Európai Ügyek Hivatala.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Szabad mozgás az Európai Unióban

Az uniós polgárság Maastrichti Szerződés (1992/93) „Létrejön az uniós polgárság. Uniós polgár mindenki, aki valamely tagállam állampolgára.” Járulékos és kiegészítő jellegű jog

Az uniós polgársághoz kapcsolódó jogok -az Unió tevékenységeiről vélemény nyilvánítás, vita -dokumentumokhoz való hozzáférés -a tagállamok területén szabad mozgás és tartózkodás -helyhatósági és EP választásokon választójog -harmadik államokban diplomáciai és konzuli védelem -petíciós jog az EP irányában -európai ombudsmanhoz panasz -uniós intézmény megkeresése, válasz -uniós jogalkotásra irányuló polgári kezdeményezés

A személyek szabad mozgása az Unióban Jogosult: minden uniós polgár Közvetlen hatály Korábban csak gazdasági célú mozgásra A Bíróság és a másodlagos jogszabályok kiterjesztették 80-as évek vége: irányelvek egyes gazdaságilag passzív csoportokra is M.Sz.: uniós polgárok általános, szabad mozgása (a másodlagos jogsz-ban foglalt feltételekkel)

A személyek szabad mozgása az Unióban Erős integrációs eszköz:  Csökkenti az elszigeteltséget  Járulékos, korábban nem nevesített jogokat generál Nem csak a fizikai értelemben vett szabad mozgást védi, hanem a célokat is + eszköz: EUMSz. 18. cikk: az állampolgárságon alapuló megkülönböztetés tilalma

Idegenrendészeti szabályok 2004/38/EK irányelv - A kiutazás joga - A fogadó államba való belépés joga - Tartózkodási jog  Három hónapot meg nem haladó tartózkodás  Három hónapot meghaladó tartózkodás  Huzamos tartózkodás - Az uniós tagállamban való maradás joga

Három hónapot meghaladó tartózkodás A kedvezményezettek mely csoportjához tartozik?  Munkavállalók  Vállalkozók  Szolgáltatásban részesülők  Diákok  Az általános tartózkodási jog jogosultjai

Munkavállalók Bíróság álláspontja szerint uniós fogalom Ha munkavállaló, alkalmazni kell rá az állampolgárságon alapuló megkülönböztetés tilalmát. Munkaviszony: valamely személy meghatározott ideig, más javára és irányítása alatt, díjazás ellenében szolgáltatást végez. Ami nem számít …

Munkavállalók jogai EUMSz. 45. cikk + másodlagos jogforrások Két csoport:  A hazai munkavállalókkal egyenlő bánásmód a munkához jutásnál Két probléma: külföldi képesítések elismerése, nyelvismeret  A hazai munkavállalókkal egyenlő bánásmód a munkaviszony fennállása alatt: munkafeltételek, szociális juttatások, adókedvezmények, átképzés, szakszervezeti tagság, lakhatás, stb.

EUMSz. 45. cikk Az uniós munkavállalók családtagjait nem említi, de …  Munkavállaláshoz való jog  Egyenlő bánásmód bizonyos képzésekre történő felvételnél  Egyenlő bánásmód szociális juttatások terén Alkalmazásának egyes feltételei (Bíróság):  Kivétel a közszolgálati állásoknál  Határon átnyúló elem kell  Gazdasági célú tevékenység végzése

A letelepedés és szolgáltatás nyújtás szabadsága EUMSz 45. cikk: „A szabad letelepedés magában foglalja a jogot gazdasági tevékenység önálló vállalkozóként történő megkezdésére és folytatására, vállalkozások, … társaságok alapítására és irányítására, a letelepedés országának joga által a saját állampolgáraira előírt feltételek szerint.” EUMSz 56. cikk: Tilos az Unión belüli szolgáltatásnyújtás szabadságára vonatkozó korlátozás Engedélyhez kötés feltételei

Diákok tartózkodási joga (3 hónapon túl) Bármely uniós polgársággal rendelkező diák, ha  teljes körű egészségbiztosítással rendelkezik  nyilatkozattal biztosítja a hatóságokat arról, hogy elegendő anyagi forrással rendelkezik  beiratkozott valamely elismert oktatási intézménybe

Általános tartózkodási joggal rendelkező személy 2004/38/EK irányelv - (3 hónapon túl) Bármely uniós polgár, ha  teljes körű egészségbiztosítással rendelkezik  elegendő anyagi fedezettel rendelkezik (önellátó uniós polgár) Nem engedélyhez kötött Előírhatják a hatóságoknál való bejelentkezést P1: Mikor elegendő az anyagi fedezet? P2: Hogyan lehet ezt bizonyítani?

Korlátok Az uniós polgár jogszerű tartózkodásának korlátai vannak Idegenrendészeti szabályok megszegése Jogszerű korlátozások: közegészségügy, közrend, közbiztonság A járulékos jogok gyakorlásához a hatóságok akár 5 év helyben lakást is előírhatnak

Az uniós intézmények megújult felvételi eljárása

Európai Személyzeti Felvételi Hivatal - EPSO  Szakszemélyzet kiválasztása az uniós intézmények megbízásából  Intézmények és ügynökségek: Parlament, Tanács, Bizottság, Gazdasági és Szociális Bizottság, Bíróság, Régiók Bizottsága, Európai Ombudsman hivatala stb.  EPSO: listákat állít össze – intézmények: maguk választják ki a megfelelő jelentkezőt  

A kínálat …  Befolyással bíró munka  Érdekes és sokrétű célok  Változatos pályafutás  Nemzetközi munkakörnyezet  Képzési lehetőségek  A munka és a magánélet egyensúlya  Versenyképes és vonzó szociális juttatások

A kereslet …  Elemző- és problémamegoldó készség  Kommunikációs készség  Minőségi és eredményes munkavégzés  Tanulási és fejlődési képesség  Szervezőkészség, az elvégzendő feladatok rangsorolásának képessége  Munkabírás és rugalmasság  Együttműködési képesség

Részvételi feltételek  állampolgárság  teljes körű állampolgári jogok  katonai szolgálat  nyelvi kritériumok  iskolai végzettség: BA  nyelvi, jogi, közgazdasági, pénzügyi, természettudományi, műszaki stb. végzettség  nincs korhatár  szakmai tapasztalat nem szükséges

Új kiválasztási eljárás 2010-től  kevesebb lépés, gyorsabb lebonyolítás (5-9 hónap)  leggyakoribb munkakörök: évente versenyvizsga (igazgatási tisztviselők, asszisztensek, tolmácsok és fordítók)  tesztek: alapvető kompetenciák a szakmai készségek, képességek és tudás mellett  új módszerek alkalmazása  részletes visszajelzés

A versenyvizsgák menete Közzététel: EPSO webhely és az Európai Unió Hivatalos Lapja 0. EPSO-fiók létrehozása 1. on-line formanyomtatvány: jelentkezés (EN/FR/DE)  a jelentkezési lap komplex, időigényes 2. jelentkezés megerősítése  EPSO-fiók figyelemmel kísérése 3. számítógépes előválogató szakasz (tagállamokban) 4. teljes pályázati anyag (dokumentumok) beküldése 5. értékelési szakasz (Brüsszel) 6. sikeres pályázó: adatbázis, „tartaléklista” 7. intézmények kiválaszthatják, kit vesznek fel az általuk meghirdetett állásra

Előválogató szakasz  nem vizsgálják a jelölt uniós ismereteit  kognitív képességeket, készségeket vizsgáló számítógépes tesztek  szövegértés  matematikai-logikai készség  absztrakciós készség  munkaattitűd-teszt  előválogató tesztek nyelve: (angol, francia vagy német)

Szövegértés

Matematika

Logika

Munkaattitűd

Értékelési szakasz  kulcsfontosságú kompetenciák alapos és megbízható vizsgálata  munkakörhöz szükséges kompetenciák, tényszerű tudás alkalmazási képessége  a tesztek egy napot vesznek igénybe

Az értékelési szakasz tesztjei  Gyakorlati nyelvi tesztek  fordítás a 2 forrásnyelvről: 45 sor  saját szótár használható  két egymástól független értékelés  Csoportgyakorlat  esettanulmány: helyzetgyakorlat – döntéshozatal, érvelés, megoldásjavaslat  Szóbeli prezentáció  az esettanulmány szóbeli bemutatása  Strukturált interjú  EN/FR/DE és anyanyelv  uniós ismeretek felmérése (munkakörrel kapcsolatos feladatokkal szoros összefüggésben)

Köszönöm a figyelmet! Szekeres Ildikó irodavezető SZTE ÁJTK Európa-tanulmányok Központ Europe Direct Szeged Tel/fax: 62/