2014. 07. 07. Felsőoktatás a közjó szolgálatában Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az új felsőoktatási törvény koncepciója Mi várható a felsőoktatásban
Advertisements

A gazdaság és az oktatás együttműködése
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az átalakuló tanárképzés és a pedagógiai szolgáltató rendszer kapcsolódási pontjai.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Az új felsőoktatási törvény március 9. Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének.
Intézményfejlesztési Terv
Tanulmányi rendszerek kommunikációs szerepe a felsőoktatási intézményekben. FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA, 2005.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
Minőségi oktatás hatékony vezetéssel az európai dimenzióban
A középfok és a felsőfok kapcsolata, lehetőségek a felsőfok előtt Ami összeköt – kompetencia építés A felsőoktatás kihívásai, lehetőségei Esélylatolgatás.
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
Műegyetem - Kutatóegyetem Bizalom-Minőség-Együttműködés 1 Hogyan tovább, Műegyetem? november 17.
Az európai oktatás és képzés jövője és a magyar felnőttképzés perspektívái szeptember 30 - október 1. Pécs Trendek és politika a magyar felsőoktatásban.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
Tanárképzés : modellváltás a Bologna folyamatban „Apu, hogy megy be?” (Egyszerű kérdések – világos válaszok kellenek.) Bazsa György az FTT elnöke OM, Budapest,
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
FELVÉTELI Előadó: Németh Péter igazgató. NEM VÁLTOZIK… …a pontos rendszer (emelt szintűért 50 többletpont, ha min 45%-os az eredmény), a.
1 Előadó: Tóth Anikó (Szabad bölcsészet szak, II. évfolyam) Kommunikáció az egyetemen Kommunikáció az egyetemen A Kommunikáció az egyetemen c. kurzus Kommunikáció.
TÁMOP-4.1.2/08/1/B Pedagógiai szolgáltató és kutató hálózat kialakítása a pedagógus- képzésben, a nyugat-dunántúli régióban.
A GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR FELADAT- ÉS STRUKTURÁLIS RENDSZERE Szerkesztette: © Dr. Szilágyi Tivadar, KARI TANÁCS KARI TANÁCS TÁRSADALMI.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Szatmárnémeti magyar nyelvű felsőoktatásának kialakulása és perspektívái Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program keretében.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
VERSENYKÉPES NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA. ADATOK A projekt megvalósításának időtartama: A projekt összköltsége: Ft. A támogatás.
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Jelentkezési Tendenciák Kutatás —Műhelykonferencia Budapest, június 16. Fábri István: Jelentkezési és felvételi tendenciák Magyarországon
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
2009. december Előadó: Farkas Krisztina december
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
Bologna Hungaricum - Perspektíva Hungaricum? Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
A MAB főbb tevékenységei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság Minőségügyi tájékoztató,
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
A szakképzés helyzete Magyarországon
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Az Oktatási Hivatal és a felvételi eljárás
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
Gaál Zoltán MFRFK Budapest, szeptember 29..
1 Mit kíván a minőségorientált magyar felsőoktatás? Balázs Ervin A MAB elnöke Professzorok Batthyány Köre, október 18.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Minőségmenedzsment a felsőoktatásban UNI-EFQM Vas Beatrix ügyvivő szakértő Minőségfejlesztési és Informatikai Központ
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
A felsőoktatási expanzió befolyása a regionális munkaerőpiacra Sándor Mária 2013.
A nemzeti felsőoktatási törvényről Kaposi József 2015.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
REKTOR Előadó: Dr. Mészáros Tamás, rektor, egyetemi tanár Egyetemi stratégia bizonytalan környezetben.
Köszöntjük a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar nevében!
A mennyiségből a minőségbe – az MKOSZ stratégiai terve
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Egyetemi autonómia ? Fábián István Budapest, november 18.
Az állami fenntartású felsőoktatási intézmények gazdálkodása az erőforrásokkal Budapest, november 18. Földesi Gabriella főosztályvezető Intézményfinanszírozási.
Professzorok Batthyány Köre, április 17.
A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából
Előadás másolata:

Felsőoktatás a közjó szolgálatában Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár

A PROBLÉMA 1.Tanárképzés 2.Vidéki főiskolák helyzete 3.Egyetemek és az alapképzés 4.Finanszírozás nem verseny kérdése 5.Hallgatói érdekképviselet túlereje 6.Ember- és erkölcs-központú értelmiség nevelés

A PROBLÉMA A Bologna rendszer erőltetett bevezetése: kiérlelt stratégia és hatásvizsgálatok nélkül. 2. Az állami finanszírozás, a verseny és a fejlesztés problémájának koncepciótlan kezelése. 3. A felvételi rendszer működtetése. 4. Az állami felsőoktatás méret-problémájának ignorálása. 5. Az akkreditációs és minőség-politika kiszolgáltatása az intézmények érdekérvényesítési képességének. 6. A munkaerőpiaci kapcsolatok formális kezelése.

Bologna Hungaricum… Merre van az előre? 1. Kiemelt egyetemek megerősítése. 2. Belépésnél nagyobb szelekció. 3. A vidéki főiskolák megvédése. 4. A professzionális és az akadémiai képzési vonalak elválasztása. 5. Az egyetem-főiskola hierarchia visszaerősítése. 6. Az állam szerepének erősítése a felsőoktatás folyamataiban.

Megoldási módozatok A professzori kar kiemelése Az emelt szintű érettségi a belépés A kutató egyetemek kiemelése A hallgatói érdekképviselet korlátozása Az akadémiai és a professzionális képzések elválasztása A vidéki főiskolák „megőrzése” A hallgatók „irányítása”

A PROBLÉMA 3. A felvételihez a felsőoktatásnak nincs sok köze, bemenetnél „generál filter” Nem világos az „akadémiai” és a „professzionális” perspektíva Az állami finanszírozás kérdéses A minőség garanciái hiányoznak A professzori kar szereptévesztése

Perspektíva Az oktatáspolitika egységben kezelhető: köz- és felsőoktatás, felvételi, minőségügy A nemzetközi vonatkozásokat helyesen kell kezelni: EU, felsőoktatási piac, mobilitás, minőségügy A finanszírozás alapvető kérdés: versenyképes egyetemek, túlméretezett állami kapacitás, intézményi gazdálkodás és „üzemméret” A munkaerőpiaci reláció csak az oktatáspolitika és a gazdasági struktúra-politikai koordinációjával kezelhető

Szakpolitikai alapvetések KÖZJÓ – nem magától értetődő, ez a kormány programja, amelyből le kell vezetni az oktatáspolitikát ÉRTELMISÉG – át kell gondolni a mai fogalmát, és társadalmi szerepét VIDÉKFEJLESZTÉS – a vidéki felsőoktatást be kell illeszteni a területfejlesztési politikába VERSENY – nemzetközi mérce a kiemelteknek, itthon pedig új minőségpolitika kell, teljesítmény-értékelés és hosszú távú intézményfejlesztési politika