Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében
Advertisements

A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Mi a CO2 lábnyom? Az CO2 lábnyom az ökológiai lábnyom részeként egy személy, szervezet, termék vagy rendezvény üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti.
Energetikai projektek előkészítése, finanszírozása M27 ABSOLVO Consulting.
A Délép Ipari Park Kft. Ökológiai lábnyoma
Ökolábnyom készítette: Wéber Ádám felkészítő tanár: Kusnyár Brigitta
3.tétel GDP,GNI.
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
XI. Országos Hulladékgazdálkodási Konferencia,
Hatékonyságnövelő intézkedések megengedhető többletköltsége
Depóniagáz, mint üzemanyag
Intézkedési terv-javaslat a nemzeti energiahatékonysági célok megvalósítására a Széchenyi terv keretében Dr. Grasselli Gábor Dr. Szendrei János Debreceni.
Digitális nyomkereső (Milyen nyomokat hagynak elektronikus eszközeink a környezeten, illetve kik követik digitális lábnyomunkat?)
T E R M É K. A. Minden olyan dolog, amely szükségletet elégít ki B. Esztétikai és szimbolikus tulajdonságok összessége C. Lehet szolgáltatás és szellemi.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
BURGÅRDEN OKTATÁSI KÖZPONT Tanétterem -és pékség.
Solar rendszerek környezeti hatásai Ifj. Filó György.
Földgáz Mint energiahordozó.
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Energia és környezet A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése.
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 2. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
A marketing és a logisztikai költségek közötti kölcsönhatások Lipák Mária BGF, KVIFK, 2009.
Az ökológiai lábnyom és számítása
A KÉMIAI REAKCIÓ.
Környezetértékelési módszerek
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Fedezetelemzés Schiberna Endre.
Csomagolástechnológia 1.
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
GAZDASÁG ÉS KÖRNYEZET KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN – II. ELŐADÁS Előadó:
Előnyök és alkalmazási területek
Az agrárium lehetőségei 21. században Lehetséges irányok.
Ökolábnyom Készítette: Bihari Gergely Felkészítő tanár: Homa György Beregszászi Magyar Gimnázium Beregszász, Szőlőhegy utca 25.
Ökológiai lábnyom Öveges József Szakközép és Szakiskola
Kaizen költségszámítás
2010. február 5-7..
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
energetikai hasznosítása I.
© Gács Iván (BME) 1/12 Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
2007. február 15. Szikora Péter - Controlling - Költségek 1 Controlling Költségek osztályozása.
2009. június Szimulációs Workshop 1 Diszkrét folyamatok modellezése többlépcsős technológiák optimalizálására Ladányi Richárd.
Globális felmelegedés és a különböző ciklusok
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
Fenntartható fejlődés a kereskedelemben
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
FENNTARTHATÓ A FEJLŐDÉS?
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Az alternatív energia felhasználása
Zrt All rights reserved. Szent István Egyetem, GK szakmai nap Az MSZ EN 15232:2012 épületautomatikai szabvány alkalmazása.
This information is exclusive property of DENSO corporation. Without their consent, it shall not be reprinted or given to third parties. DENSO Gyártó Magyarország.
Életciklus elemzés (LCA)
Fényforrások környezetvédelmi értékelése életciklus-elemzés
NORRIA Észak-Magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft Miskolc, Széchenyi u Tel.: , Fax:
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
III. Greennovációs Nagydíj pályázat – 2014 Felelős kertművelés program – miért jó almának lenni Derecskén?
ÜZLETI CÉLÚ KALKULÁTOROK Dr. Szigeti Cecília. Klímaváltozás és ökológiai lábnyom kapcsolata
Ökoiskola- vetélkedő március
Vízlábnyom Tantárgy: Környezetgazdaságtan Előadó: Horváth Bálint
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
Kaizen költségszámítás
Fenntarthatósági Fórum
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Ökológiai lábnyom számítás: gyakorlati alkalmazások
Előadás másolata:

Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its sensitivity to life cycle elements Pákolicz Orsolya, Boksai Daniella, Erdélyi Éva BGF-BCE

Mennyiben járul hozzá egy élelmiszeripari termék a környezetterheléshez, illetve előállítása során hozzájárulhatunk-e a széndioxid kibocsátás csökkentéshez? Az élelmiszer széndioxid „lábnyomát”, mint új fogalmat emlegetik, de ez alatt elsősorban a termékek szállításával, a környezetre gyakorolt terhet fejezik ki a termelőtől a fogyasztóig vezető úton. Az élelmiszer-előállítás környezeti hatásainak vizsgálata ennél sokkal összetettebb feladat: számba kell venni a termelés során felhasznált energia mennyiségét, ide értve a hűtést, a fűtést, az élelmiszerek csomagolásának mennyiségét, minőségét is, stb. teljes élettartam során keletkező szén-dioxid karbon-védjegy termékjelölés

az ökológiai lábnyom: azt a területet jelenti, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (élelem, energia...). a vízlábnyom: megmutatja, hogy egy fő mennyi édesvizet használ fel, beleértve azt is, hogy az életszínvonala biztosításához indokolt termékek előállításához hány liter víz szükségeltetik. a szénlábnyom: valamely termék vagy szolgáltatás teljes élettartama során keletkező szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gázok, szén-dioxid egyenértékben kifejezett, együttes mennyisége

A karbonlábnyom számítás öt fő lépése 1. A termék „belső életének” analízise

2. Nyersanyag térkép készítése

3. Kezelhető adatbázis létrehozása 4. Elsődleges és másodlagos adatok összegyűjtése 5. Az üvegházhatású gázok mértékének kiszámítása a nyersanyag térkép alapján term é k sz é nl á bnyoma= = Bevitt adat (t ö meg/egys é g/kWh/km) × Emisszi ó s t é nyező (*CO2 emisszi ó /egys é g) term é k sz é nl á bnyoma= = bevitt adat (t ö meg/egys é g/kWh/km) × Emisszi ó s t é nyező (*CO2 emisszi ó /egys é g)

Mintatermékek Esettanulmányok Érzékenység vizsgálat PÉLDÁK

Barna rizs – fehér rizs

term é k sz é nl á bnyoma= = Bevitt adat (t ö meg/egys é g/kWh/km) × Emisszi ó s t é nyező (*CO2 emisszi ó /egys é g)

term é k sz é nl á bnyoma= = Bevitt adat (t ö meg/egys é g/kWh/km) × Emisszi ó s t é nyező (*CO2 emisszi ó /egys é g)

piramispiramis

term é k sz é nl á bnyoma= = Bevitt adat (t ö meg/egys é g/kWh/km) × Emisszi ó s t é nyező (*CO2 emisszi ó /egys é g)