GYEREKEK LELKI ÉS TESTI SÜRGŐSSÉGI ELLÁÍTÁSA Szegeczky Dezső dr.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
A roma családok segítése a csecsemőmasszázs módszerével. Gyakorlati útmutatás az egyéni és csoportos csecsemőmasszázs oktatásában a roma lakosság körében.
Közérdekből közkedvelt közreműködést Avagy közreműködői szerződés és szakmai felelősség.
A gyermekgyógyászat jellemzői Demográfiai mutatók
Munka-magánélet egyensúlya- a vállalkozás, mint lehetséges megoldás
Vérmérsékletem képekben
A tervezés mint menedzsment funkció
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
Tanfolyam: A helyes iszappakolás 6 lépésben Ha gépkocsinkat reumás fájdalmak gyötrik, a legjobb megoldás a dabasi csordakút melletti sárgödörnél iszappakolásban.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
A CSECSEMŐ- ÉS GYERMEKKOR OXIOLÓGIÁJÁBÓL
Oxiológia 2 Márovics Pál.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked 2005 február.
Rezidensi program Oktató-Mentor-Osztályfőnök Szemszögéből
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
A kiskorúak védelme a média káros hatásaival szemben
Gyermekkori sajátosságok a sürgősségi ellátás során
A képzőművészet-terápia
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
Két magzat beszélget az anyja hasában …
Triage (Osztályozás) Gorove.
GŐBL 2002 A helyszíni tevékenység általános szabályai.
Szociális tanulás formái
Etikai alapelvek az ápolásban
Fegyelmezés Rokszin Mónika.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban
Értékelés 2009.szeptember Túlélni a szepszist program Hol tartunk most?
Nephrológiai ápolók és dializált betegek
Ápolási tevékenységünk központja a beteg SE ÁOK I.sz.Sebészeti Klinika Budapest Mollnár Enikő Zina.
Kommunikáció beteg gyermekekkel
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
TÖMEGES BALESET KÉSZÍTETTE:FEHÉR TAMÁS ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
Krízis.
Biztoskezdet gondolat a falakon túl A gyerekházon túl is élnek.
Egy történet margójára....
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
A mozgás élettani hatásai
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
A kárhelyparancsnok feladatai
Mellkasi, hasi sérülések ellátásának szempontjai
Automated External Defibrillator (AED)
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak.
Prezentáció KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
DIAGNOSZTIKAI ALAPISMERETEK
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Példa egy ppt prezentációhoz
Sikeres várólista csökkentés! Miért vár több beteg? Dr Zétényi Ágnes, dr Csiba Gábor Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház.
DR.BARACZKA KRISZTINA IÜ IDEG-ELMEORVOS SZAKÉRTŐ SE ÁOK IBOI
Demens gondozás (Kommunikáció) Készítette: Jónyer Lajosné
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
HÁLÓZAT Maximális folyam, minimális vágás
A éves gyermekek támogatása a tanulásban - szülői szemmel Prigl Ágnes szülő Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti.
Polytraumatizáltak rehabilitációja
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
A képzőművészet-terápia
 Kórházi BLS CPR 30:2  : ___________ A CPR-tím megérkezésével
MÉRGEZÉSEK OXYOLOGIÁJA
Összeesett / Rosszul lévő beteg A Magyar Resuscitatiós Társaság
Az Európai Újraélesztési Társaság
Előadás másolata:

GYEREKEK LELKI ÉS TESTI SÜRGŐSSÉGI ELLÁÍTÁSA Szegeczky Dezső dr. Országos Mentőszolgálat Budapesti Mentőszervezete (vez. főorvos Andics László dr.) GYEREKEK LELKI ÉS TESTI SÜRGŐSSÉGI ELLÁÍTÁSA Szegeczky Dezső dr.

Miben más a csecsemő, a gyerek, mint a felnőtt? Testtömeghez képest nagy felszín nagyobb hő- és folyadékvesztés növekedés, fejlődés gyorsabb oxidatív energiatermelés élettani folyamatok is gyorsabbak („magasabb időfaktorúak”) + Rosszabb szabályozó működések (ideg- és endokrin rendszer, vese, máj stb.) = A kóros folyamatok is gyorsabbak, változóak DE A javulás is gyorsabb

Különösen sérülékeny: Légzés (fokozott igény + kisebb anatómiai kapacitás) Hőháztartás (mindkét irányban) Folyadékháztartás (inkább negatív irányban) Keringés Sav-bázis-háztartás Ion-egyensúly (Ca++!)

Tehát: Fokozott megfigyelés, gondosság szükséges, váratlanságokra számítani Objektív adatok keresése a vizsgálatkor Ismételt betegvizsgálat Terápia hatásának felmérése könnyebb és szükséges is Fontos a psychés vezetés

Kapcsolat a beteggel Empátia Őszinteség Környezet biztosítása, szülők szerepe Iatrogénia elkerülése

Empátia Igazi empátia, ha akarok és tudok segíteni Szeretni kell a beteget (gyerek esetében ez talán nem nehéz) A valóban beteg gyerek várja és elfogadja a segítséget Minden életkorú beteg megérzi empátiánkat Segít a megérzésben: nyugodt, egyenletes hang, viselkedés, kapkodás elkerülése csecsemőre mosolyogva nézés optimista magatartás, jól értelmezett önbizalom

Őszinteség Nem „gügyögni”, partnerként kezelni csecsemőt is Bemutatkozás, megszólítás A maga szintjén adekvát módon informálni a betegségről, a kezelésről Kedvezőtlent is jelezni, persze nem mindig a meztelen igazságot, de durva hazugság tilos, még, ha jó szándékúnak szánnánk is Fájdalmas beavatkozást nem letagadni Működjön közre, pl. nézze nyugodtan a szúrást

Környezet, szülők Kellő empátia esetén általában jobb, ha nincs szülői „közönség” (távozásukkor rövid sírás majd csendes együttműködés következik) (Epiglottitis gyanújakor ennyi sírás se legyen!) Jobban tűri az immobilizálást, amely a biztonság miatt ilyenkor is kell, de kíméletes legyen Egyes esetekben a beteg érdekében szükséges lehet „erőszak”, de a fentiek alkalmazásával ez minimalizálható, és szülők nélkül tanácsos

A „beteg joga” elsősorban a gyógyuláshoz van A szülők megnyugtatása fontos, de másodlagos Ma ezt hálátlan mondani, de a „bababarátság” gyakran „szülőbarátság” Nem a mentőautó, kórterem mikiegerekkel való kifestése fontos, hanem a megfelelő ellátás és együttérzés. Festett fallal nem lehet „letudni” az empátiát! Beteg gyerek méltóságát is sértheti a viccelődés, öncélú bohóckodás (ami nem jelenti azt, hogy viselkedésünk ne sugározzék optimizmust)

Iatrogénia elkerülése „Szomatikus” iatrogénia a szakma szabályainak ismeretével és betartásával elkerülhető. „Pszichés” iatrogénia ugyanennyire káros. Az eddig mondottakon (empátia, őszinteség, nyugalom, optimizmus) túl: kerüljük az olyan megjegyzéseket, hogy „ezt te úgysem érted” (dehogyisnem!), „majd meglátod” kerüljük a „jelentőségteljes pillantásokat”, „csak a szülőknek szóló”, netán idegen nyelvű megjegyzéseket A pszichés károsítás a szomatikus eredményt is rontja!

A továbbiakban ismertetjük az oxiológia csecsemő- és gyermekkori művelésének szakmai alapelveit annak részletei nélkül, hiszen az két hetes tanfolyam anyaga lenne!

Diagnosztikus munka Tájékozódás a helyszínen (környezet, betegek száma, ha volt: baleset mechanizmusa stb.) VIZSGÁLAT!!! „Normál-értékek” különböznek a felnőttétől Volt-e agresszió, trauma, más? Csak ez volt? Más is volt? (áramütés, mérgezés, más betegség stb.) Sorrend (pl. görcsroham koponyasérülés, vagy koponyasér., kop.-űri vérzés görcsroham) Anamnézis korlátai, objektív adatai Ismételt betegvizsgálat, kontroll!

Terápiás munka Némely beavatkozás technikája kicsit más, mint felnőttkorban Egyszerűvel, eszköz nélkülivel kezdeni (fektetési módok, elemi légútbiztosítás, lélegeztetés stb.) Azt csinálni, ami szükséges és lehetséges, amit tudok! Elkerülni mind a nihilizmust mind a polypragmasiát! Kontrollálni, hogy használtam vagy netán ártottam! nagycseoxi.ppt

Diagnosztikában, terápiában, a beteggel való kapcsolattartásban orvos, ápoló és laikus is sokat tehet a maga tudásával és eszközeivel!

Köszönöm a figyelmet!