Készítette: Kosztolányi Anna és Bódai Eszter

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Reformkor.
Advertisements

Erzsébet Amália Eugénia
Klauzál Gábor élete és kora
Az es szabadságharc.
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
Bevezetés a magyar alkotmány- és jogtörténet tanulmányozásába III.
Klauzál Gábor és kora.
A Klauzál-család katonatagjai Készítette: Halasi Petra és Kovács Szabolcs a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola tanulói.
Arany János Élete és munkássága Csapatnév: Toldimiklos
A FORRADALOM EREDMÉNYEI
Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti és kulturális lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.
Automatikus diaváltás A hangszórókat kérem bekapcsolni.
HAZÁNK A SZABADSÁGHARC LEVERÉSE UTÁN
Magyarország a reformkorban
Magyarország a reformkorban
Gróf Széchenyi István 1791-ben született Bécsben. Apja gróf Széchényi Ferenc, édesanyja Festetich Júlianna grófnő. Középfokú iskoláit magánúton végezte,
1848/49-es szabadságharc nemzetiségi, kisebbségi vonatkozása
Táncsics Mihály
Készítette: Klapka Roland És Szőnyi Mihály
Készítette: Krasznai Vilmos
A reformkor
(Született 1824.március 2-án. Elhunyt 1884.május 12-én.)
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Vörösmarty Mihály munkássága
1848. március 15..
Az áprilisi törvények és a Batthyány-kormány működése
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc
A lánchíd története.
Jókai és Komárom 27/B. 1. Író és városa sokrétű kapcsolata Jókai itt született, itt járta első iskoláit Apja ügyvéd volt, a dunai gabonakereskedelem sok.
Varga Tamás Általános Iskola
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Klauzál Gábor Pest, november 18. – Kalocsa, augusztus 3
KLAUZÁL GÁBOR ÉS KORA ARADI RENÁTA és PALÓCZ SÁNDOR SZEGVÁR-MÁRTÉLY ÁMK MÁRTÉLYI ÁLTALÁNOS ISKOLA.
Készítették H.T.K.T. Klauzál Gábor Általános Iskola tanulói: Jurcsisin Martin 7. c Jakabfi László 8. c.
Klauzál Gábor és kora Apja: Klauszal János Anyja: Babarczy Ágnes.
Készítették: Szendi-Horváth Fanni 8/b Török Hanna 7/b
Klauzál Gábor és kora Készítette: Domján Andrea és Hízó Ildikó
Füvesi Dóra: Batthyány Lajos élete
Pap Mónika: A Batthyány-kormány működése
A reformkor
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
Készítette: 10.A osztály Kiszli Robertina Csegezy Márk Ignácz Gábor
Széchenyi Istvánné Seilern Crescence és Batthyány Lajosné Zichy Antónia grófnők politikai és közéleti tevékenysége a reformkorban.
József Nádor élete és munkássága
A LIBERÁLIS ELLENZÉK PROGRAMJA A 40-ES ÉVEKBEN
Készítette: Szép Zsófia 8.a
SZÉCHENYI ALKOTÁSAI.
Az es forradalom és szabadságharc
Vörösmarty szerepe a reformkorban
Az abszolutizmus kora Magyarországon
Író, költő, politikus, államférfi
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
Teleki Pál
1848. Március 15. Krizsán Pál.
A reformkortól a szabadságharc leveréséig (1830—1849)
Politikai irányzatok a reformkori Magyarországon
A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
Ifj. báró Wesselényi Miklós Zsibó, december 30.–Pest, 1850.április 21. Készítette: Molnár Tamás 11B.
Vörösmarty Mihály Készítette: Koch Sámuel, Kalmár Alex Leon, Zsák Ármin, Szula Milán.
„A forradalom ellen harcolunk […] abban a meggyőződésben, hogy vagy egészen úrrá leszünk rajta, vagy el kell vesznünk.” Félix Schwarzenberg hg „Nem az.
Készítette: Banyó Enikő
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Irinyi és Kossuth barátsága
Deák Ferenc.
„A haza bölcse” „A nemzet prókátora”
Kossuth Lajos.
A törvényes forradalom
Kazinczy Ferenc
Szakrális emlékek Tarjánban
Előadás másolata:

Készítette: Kosztolányi Anna és Bódai Eszter Klauzál Gábor és kora Készítette: Kosztolányi Anna és Bódai Eszter

Klauzál Gábor Pest, 1804. november 18. Kalocsa, 1866. augusztus 3. reformkori magyar politikus, miniszter

Élete Családjáról annyi tudható, hogy apja - Klauszal János - cseh származású katonatiszt volt, aki a magyar gyalogezredben szolgált, és katonai érdemeiért I. Ferenc királytól magyar nemességet nyert. Csongrád vármegyében telepedett le, s az egyik legtekintélyesebb család gyermekét, Babarczy Ágnest vette feleségül, akitől nyolc gyermeke született. Klauzál Gábor hatodik gyermekként jött a világra Pesten, 1804. november 18-án. Iskoláit szülőhelyén végezte; 1824-ben ügyvédi vizsgát tett. Még ugyanebben az évben Csongrád vármegye szolgálatába lépett. Fiatal kora ellenére már 1827-ben Csongrád vármegye egyik országgyűlési követévé választották, de közbejött betegsége miatt nem fogadta el a mandátumot. Az országos reformellenzék tagjaként, majd vezéralakjaként a polgári átalakulást célzó törvényjavaslatokat támogatta, néhányat ő maga kezdeményezett. Különösen a szólásszabadságot, a népképviseletet, az örökváltság útján elérendő jobbágyfelszabadítást, valamint az ipar és a kereskedelem fejlesztését szorgalmazta.

Az 1843-44. évi országgyűlésen Klauzál Gábor lett a haladó párt vezére Az 1843-44. évi országgyűlésen Klauzál Gábor lett a haladó párt vezére. 1844 után az országos politikától visszavonult. Az 1847. évi országgyűlésen rossz egészségi állapota és első feleségének halála miatt nem vett részt. 1848. március 15-én Pesten a Közbátorsági Választmány tagjává választották. Földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi miniszterként tagja lett az első felelős magyar kormányának. A népképviseleti országgyűlésen Csongrád város képviselőjeként vett részt. A szabadságharc kitörése után lemondott, és visszavonult a politikától. 1860/61-ben és 1865-ben Szeged képviselőjeként részt vett a kiegyezést előkészítő országgyűlések munkájában.  Szentessel 1837-ben került közvetlenebb kapcsolatba. Az örökváltsági szerződés bonyodalmaiba keveredett város pártfogójaként egyengette a földesurak ill. Szentes között a mindkét félnek hasznos megegyezés útját. Eközben olyan közigazgatási szabályzatot dolgozott ki amely hosszabb távra meghatározta a városi önkormányzat működését. Kalocsán hunyt el 1866. augusztus 3-án. A szegedi Belvárosi temetőben található családi sírboltban helyezték örök nyugalomra.

Az első független magyar kormány: Klauzál Gábor: földművelés- és iparügyi miniszter

A kormány tagjai: gr. Batthyány Lajos miniszterelnök Deák Ferenc igazságügy-miniszter Kossuth Lajos pénzügyminiszter br. Eötvös József vallás- és oktatásügyi miniszter Szemere Bertalan belügyminiszter Mészáros Lázár hadügyminiszter Klauzál Gábor földművelés- és iparügyi miniszter Széchenyi István közmunkaügyi miniszter gr. Esterházy Pál "a király személye körüli" miniszter

Reformkor: A korszak idején számtalan szociális, gazdasági, kulturális vívmány született, elsődlegesen: a jobbágykérdés rendezése, az önálló, modern ipar megteremtése, a Himnusz és egyéb nemzeti összetartozást kifejező költemények, valamint a polgári átalakulás útjában álló akadályok elhárítása. Mindezek alapkövei lettek az öntudatra ébredő nemzet újkori történelmének, s elvezettek a modern, polgári Magyarország megteremtéséhez.

1843-44-es országgyűlés: Vezéralak: Klauzál Gábor Eredmények: magyar lesz az államnyelv, önálló magyar védővám-rendszer megszavazása, Országos Védegylet megalakulása Kudarc: az általános adókötelezettség a háziadóra elbukott Az udvar kísérletei a reformmozgalom megtörésére: nemzetiségek pártfogása a magyarokkal szemben kísérlet a többség megszerzéséért a vármegyékben

Sírfelírata „Hazádé volt eszed, szíved,ékes szód, ostorod. Szegényebb vagy dúsabb-e ma, övé dicső porod. Dúsabb lőn ő, én azt hiszem és a népe a hit. Szegedhez nem szól senki úgy, mint szólnak hamvaid.” Március 15-e az Ő napja, rá emlékezünk.

Készítette: Kosztolányi Anna és Bódai Eszter