NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet Gyakran ismételt kérdések Agrár-környezetgazdálkodási Kifizetésekkel kapcsolatban Marticsek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Advertisements

JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Kreditpontokkal kapcsolatos tájékoztatás
2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
Makovényi Anna – osztályvezető
Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető augusztus 30.
1 ‘Bakonyalja-Kisalföld kapuja’ Vidékfejlesztési Egyesület évi ÚMVP monitoring adatszolgáltatási kötelezettség Kisbér,
LEADER pályázat beadásának menete Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Támogatási lehetőségek a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján.
Nemzeti Vidékfejlesztési Terv Agrár-környezetgazdálkodási intézkedés
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatások Ersók Norbert Főosztályvezető-helyettes.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
Tájékoztató Fórum Észak Kelet-Pest Megyei Leader Egyesület 2170 Aszód Pesti út
Az SPS-re való átállás jogi szempontjai Dr. Mikó Zoltán
EMVA agrár-környezetgazdálkodás ellenőrzési tapasztalatai 2012
Agrár- környezetgazdálkodási program előírásai október.28. Szabó László Szaktanácsadó.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Agrár-környezetgazdálkodási intézkedés Készítette: Galambos Annamária FVM – Agrár-vidékfejlesztési Főosztály –
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
Agrárfejlesztési Főosztály december 13.
IKSZT A támogatás igénylésének feltételeit érintő változások, aktualitások.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
Falusi szállásadók képzése Budapest, április 19.
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet 1.Modul: 1.Modul: Általános kérdések, jogszabályok, eljárásrend Lukács-Lőrincz Rita.
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet Gazdálkodási Napló (2.modul) Várszegi Gábor Dr. Lucskai Attila Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet megbízásából készült KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS Készítette:Almási István.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet Gazdálkodók kötelező képzése Tóth István FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai
A különleges tejtámogatás
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.
Gödöllő, Nagy Attila GAK Nonprofit Közhasznú Kft.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
III. Tengely – I. forduló Térségünk nyertesei számára szervezett szeminárium Március 10. Páliné Keller Csilla.
 Módosítás jogszabályi háttere: › évi XVII. Törvény › 23/2007. (IV.17.) FVM rendelet › Letölthető:  Benyújtás helye: támogatási.
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Adatvédelmi alapelvek
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
Projekt adatlaphoz csatolandó dokumentumok 1. célterület Nyilatkozat a Helyi Akciócsoporttal való együttműködésről Nyilatkozat honlapon történő megjelenésről.
Fás szárú energiaültetvények támogatása. Támogatás igénybevételének feltételei:  A termelő mezőgazdasági üzemének mérete meghaladja a 4 EUME-t (induló.
Fás szárú energetikai ültetvények telepítésének engedélyeztetése.
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
Tájékoztató A hígtrágya kijuttatásával és tápanyagként történő hasznosításával kapcsolatos talajvédelmi előírások betartásáról és az adatszolgáltatási.
A vis maior esemény bekövetkezését követően az érintett Önkormányzatnak 5 munkanap áll rendelkezésére, hogy azt bejelentse az ebr42 rendszeren, valamint.
MgSzH Földművelésügyi és Agrár-környezetgazdálkodási Igazgatóság
A szaktanácsadás támogatása között
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Agrár-Környezetgazdálkodás.
Az agrártámogatások új rendszere
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
dr. Szedő Szilvia Támogatás-koordinációs Főosztály Belügyminisztérium
Gyakorlati tanácsok a gazdálkodási napló vezetéséhez György Zoltán Debrecen.
Mezőgazdasági szaktanácsadás uniós és hazai rendszere VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. ISBN száma:
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
A fiatal mezőgazdasági termelők támogatás végrehajtásának tapasztalatai május 26.
Kitöltési segédlet a zöldség-gyümölcs termelői csoportok beruházási támogatásához kapcsolódó B0471 nyomtatványhoz Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
Előzetes piaci konzultáció
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
Megjelent a végrehajtási rendelet!
Közbeszerzési Döntőbizottság
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
Előadás másolata:

NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet Gyakran ismételt kérdések Agrár-környezetgazdálkodási Kifizetésekkel kapcsolatban Marticsek József

FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet NVT AKG kötelező képzés 2006 Növénytermesztés  Kérdés: Mit kell tenni akkor, ha a kifizetési kérelemben megjelölt növényt a talajállapot miatt nem tudtuk időben elvetni, és ezért eltérő növényi kultúrát vetettünk el?  Válasz: Be kell jelenteni a területileg illetékes MVH kirendeltségen. Figyelni kell arra, hogy csak az adott célprogramban jogosult növény termeszthető. Fontos, hogy a gazdálkodási naplót a változásnak megfelelően, a valós növény vonatkozásában naprakészen vezesse.

FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet NVT AKG kötelező képzés 2006 Helyszíni ellenőrzés  Kérdés: Várhatóan mikor kezdődnek a helyszíni ellenőrzések?  Válasz: Várhatóan április második hetétől kezdődnek a helyszíni ellenőrzések.

FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet NVT AKG kötelező képzés 2006 Területmérés  Kérdés: Mi történik akkor, ha a helyszíni ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a támogatható terület csökkenésének nagysága meghaladja a támogatásba vont terület 3%-át?  Válasz: Amennyiben a területcsökkenés mértéke 3-20% között van, a szankcionálás mértéke a tényleges területcsökkenés kétszerese, illetve a jogosulatlan területre nem jár támogatás. 20%-nál nagyobb területcsökkenés esetén adott évben az adott célprogramba bevont összes területre nem történik kifizetés.

FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet NVT AKG kötelező képzés 2006 Vis maior eljárás  Kérdés: Hogyan kell vis maior esetet bejelenteni?  Válasz: Az MVH-nál rendszeresített formanyomtatványon, amit a megyei MVH kirendeltségeknél lehet beszerezni. Fontos feltüntetni, hogy kíván-e a gazdálkodó a vis maior helyzet megszűnése után az érintett parcellán valamilyen növényt termeszteni.

FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet NVT AKG kötelező képzés 2006 Belvíz  Kérdés: Vis maior esetnek számít-e a belvíz?  Válasz: Igen, vis maior esetnek számít a belvíz, az árvíz és az aszály is. A vis maior eseteket a 109/2004 (VI.9.) FVM rendelet szabályozza.

FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet NVT AKG kötelező képzés 2006 Földhasználó változás  Kérdés: A célprogramba bevont terület értékesítésre került. Ha az új tulajdonos folytatni kívánja a célprogram előírásait, hogyan kell jelenteni a földhasználó változást az MVH- nak? Mi történik akkor, ha egy gazdálkodási év közepén történt a földhasználó váltás? Ebben az esetben a támogatási összeg időarányosan oszlik meg a tulajdonosok között?  Válasz: A földhasználó váltást be kell jelenteni a területileg illetékes MVH-nak. Az új földhasználónak meg kell felelnie az agrár-környezetgazdálkodási jogosultsági előírásoknak:   regisztrált gazdálkodónak kell lennie   mezőgazdasági árbevétellel kell rendelkeznie   teljesítenie kell az adott célprogramhoz tartozó jogosultsági előírásokat  Csatolni kell továbbá egy nyilatkozatot arról, hogy az új földhasználó vállalja a kötelezettségek betartását. A korábbi földhasználó nyilatkozik a támogatás, illetve az azzal kapcsolatos kötelezettségek átadásáról. Az MVH a nyilatkozatot követő gazdálkodási évtől vezeti át a földhasználó változást.

FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet NVT AKG kötelező képzés 2006 Tápanyagutánpótlás  Kérdés: A nitrátrendeletben meghatározott maximum 170 kg-os hektáronkénti N mennyiség az egész gazdaságra vetítendő, vagy csak arra a területre vonatkozik, amelyikre kiszórták?  Válasz: Értelemszerűen csak arra a területre vonatkozik, amelyikre kijuttatták. Ugyanakkor a Helyes Gazdálkodási Gyakorlatban (HGGy) foglaltak alapján a teljes gazdaság területén be kell tartani a HGGY-ben foglalt határértékeket.

FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet NVT AKG kötelező képzés 2006 MVH - kapcsolattartás  Kérdés: Hova kell benyújtania a kérelmezőnek a támogatási és egyéb kérelmet?  Válasz: A lakhely vagy székhely szerinti területileg illetékes MVH megyei kirendeltségéhez. Fontos, hogy ne a terület alapján, hanem a lakhely alapján illetékes kirendeltséghez adják be a kérelmet és egyéb más nyilatkozatot stb..

FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet NVT AKG kötelező képzés 2006 Bérleti szerződés I.  Kérdés: Olyan haszonbérleti szerződés is megfelel, amely nem a teljes támogatási időszakra szól?  Válasz: Igen, de ebben az esetben rendelkezzen a gazdálkodó a tulajdonos hozzájárulási nyilatkozatával arról, hogy a területre agrár- környezetgazdálkodási kötelezettség vállalást tesz és ehhez a tulajdonos hozzájárul a teljes támogatási időszak alatt. A tulajdonosnak ezt a nyilatkozatot legkésőbb az Ön támogatási kérelme benyújtásának napjáig kell megtennie. A nyilatkozat meglétét a helyszínen ellenőrzi az MVH.

FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet NVT AKG kötelező képzés 2006 Bérleti szerződés II.  Kérdés: Mi történik abban az esetben, ha a tulajdonos a tulajdonosi nyilatkozat ellenére a bérleti idő és a támogatási szerződés lejárata előtt felmondja, vagy nem hosszabbítja meg a bérleti szerződést a bérlővel?  Válasz: Ezt mindkét esetben a két fél közötti polgári jogviszony rendezi, támogatás a bérleti szerződés megszűnésétől nem folyósítható. A támogatás alapja a termőföld megléte.

FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet NVT AKG kötelező képzés 2006 Bérleti szerződés III.  Kérdés: Van-e jogkövetkezménye annak, ha a program egy adott évének letelte után a termőföld tulajdonosa akár használóként, akár bérbeadóként kivonja a területet a programból még az 5 év letelte előtt?  Válasz: Igen, mert a programba való belépéskor a gazdálkodó a kötelezettségeket 5 évre vállalta.

FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet NVT AKG kötelező képzés 2006 Zöldségtermesztés  Kérdés: A támogatási kérelemben feltüntetett terület 20%-án zöldségtermesztést folytattunk. A következő évben eltérhet-e a zöldségtermesztés mértéke, akár az érintett blokkok, akár a terület vonatkozásában?  Válasz: Igen.

FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet NVT AKG kötelező képzés 2006 Növényvédelem  Kérdés: A mellékletben felsorolt nem engedélyezett növényvédőszer hatóanyagok tiltása a kombinációkra is érvényes?  Válasz: Igen, a tiltott hatóanyag kombinációként sem lehet benne a kijuttatott növényvédőszerben.

FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet NVT AKG kötelező képzés 2006 Kompenzációs terület  Kérdés: Ökológiai kompenzációs területekké az egyes parcellák öt százalékát, vagy a teljes terület öt százalékát kell kialakítani?  Válasz: Az egyes parcellák öt százalékát kell kompenzációs területté kialakítani.

FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet NVT AKG kötelező képzés 2006 Tápanyagutánpótlás ÉTT-n  Kérdés: A 150/2004. (X.12.) FVM rendelet 28. § c) pontjában 90 kg/ha/év kijuttatható nitrogén hatóanyagot határoz meg a rendelet. Ugyanezen pont szerint ez a mennyiség istállótrágyával, vagy zöldtrágya-növény termesztésével pótolható. Helyes-e az az értelmezés, hogy csak istállótrágyával, zöldtrágyával juttatható ki a 90 kg/ha/év hatóanyag és műtrágya nem használható?  Válasz: Igen, (szántóföldi növénytermesztés élőhely-fejlesztési előírásokkal célprogram)

FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet NVT AKG kötelező képzés 2006 Állatállomány I.  Kérdés: A jogosultsági feltételként megjelölt 0,2 állategység/hektár minimális állatállományt az összes gyepterületre vonatkozóan kell teljesíteni?  Válasz: Nem, mivel a feltétel csak a programba bevitt gyepterületre vonatkozik. A helyszíni ellenőrzéskor történik a programba bevitt gyepterületre vonatkozó állatlétszám feltételek ellenőrzése.

FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet NVT AKG kötelező képzés 2006 Állatállomány II.  Kérdés: Amennyiben a tartásomban lévő állatállomány meghaladja a vállalt célprogramban megadott állatsűrűség mértékét, de csak az engedélyezett létszámot kívánom legeltetni, (az állatok másik része istállózott tartásban van) jogosult vagyok-e a programban való részvételre?  Válasz: A kérelemben az összes állatlétszámot fel kell tüntetni, mely alapján a jogosultsági feltételnek való megfelelést - a minimum 0,2 állategység meglétét - ellenőrzi az MVH. A célprogram előírása legeltetett állományra vonatkozik, a legeltetési állatsűrűséget csak a valóban legelőn tartott állomány alapján számítják ki.

FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet NVT AKG kötelező képzés 2006 Gyeptípusok  Kérdés: Mi alapján lehet eldönteni, hogy a legelő (szikes, száraz, fás) milyen besorolású az eltérő állategység követelményekhez?  Válasz: A területileg illetékes Növény- és Talajvédelmi Szolgálathoz kell fordulni tájékoztatásért.

FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet NVT AKG kötelező képzés 2006 Növényvédelmi előrejelzés  Kérdés: A növényvédelmi előrejelzés azt jelenti, hogy a kérelmezőnek erre a célra műszert kell beszereznie?  Válasz: Saját műszerrel is mérhető az előrejelzés, de elfogadott a jelenlegi szolgáltatók (pl.:NTSZ, hegyközségek) által biztosított előrejelzési adatok gyűjtése és felhasználása.

FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet NVT AKG kötelező képzés 2006 Rügyvizsgálat  Kérdés: Ki végezheti a rügyvizsgálatot és hogyan kell ezt dokumentálni?  Válasz: A gazdálkodó saját maga is végezheti, eredményét a gazdálkodási naplóban kell rögzíteni.

FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet NVT AKG kötelező képzés 2006 Helyes Gazdálkodási Gyakorlat I.  Kérdés: A Helyes Gazdálkodási Gyakorlat (HGGy) előírása, hogy a vetésváltásban ötévente egyszer pillangóst, vagy zöldtakarmányt kell termeszteni, beleértve a másodvetést is. Mit jelent ez a kitétel? Mekkora területen, mennyi ideig?  Válasz: A gazdaság teljes területének megfelelően kell az előírást alkalmazni az 5 év alatt, beleértve a másodvetésként vetett pillangóst is.

FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet NVT AKG kötelező képzés 2006 Helyes Gazdálkodási Gyakorlat II.  Kérdés: Minden parcellán kell-e az öt év alatt pillangóst, vagy zöldtakarmányt termeszteni?  Válasz: Nem feltétlenül, mivel a HGGy előírásait a teljes gazdaság területére vonatkozóan kell alkalmazni.

FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet NVT AKG kötelező képzés 2006 Gazdálkodási Napló I.  Kérdés: Táblatörzskönyv vezetéséről át kell-e térni a gazdálkodási napló vezetésére?  Válasz: Nem, a táblatörzskönyvet a továbbiakban is vezetheti a gazdálkodó, azonban a Helyes Gazdálkodási Gyakorlat előírásai alapján a gazdálkodási napló vezetése kötelező az agrár- környezetgazdálkodási és a Kedvezőtlen Adottságú Területek kompenzációs támogatásának igénybevételekor a gazdaság egész területére.

FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet NVT AKG kötelező képzés 2006 Gazdálkodási Napló II.  Kérdés: Az MVH ellenőrei előzetesen megkapják az ellenőrizendő gazdák gazdálkodási naplóit vagy azt a gazdának kell odaadnia az ellenőrzés során?  Válasz: A gazdálkodási naplót a helyszíni ellenőrzés során tekinti meg az ellenőr. A gazdálkodási naplót nem az MVH-hoz kell beküldeni, hanem a jogszabályok alapján az FVM illetékes főosztályára.