Nizák Péter Az intézményi fejlesztés kérdése a civil szektorban Budapest, 2006. november 29. Táncsics Alapítvány, Friedrich Ebert Stiftung.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

A Nemzeti Fejlesztési Terv regionális egyeztetésének folyamata, eredményei Dönsz Teodóra, Magyar Természetvédők Szövetsége Civilek az NFT Nyilvánosságáért,
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
MTA Regionális Kutatások Központja A HATALOM TÉRBELI MEGOSZTÁSÁNAK DILEMMÁI Regionális reform-forgatókönyvek Pálné Kovács Ilona, MTA Regionális Kutatások.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
„INTER-CIVIC: Vývoj dvojjazyčného portálu a digitálnych obsahov pre NGO”
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
A VASÚTI KÖZLEKEDÉS JÖVŐJE EURÓPÁBAN NEMZETKÖZI KONFERENCIA
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Közigazgatási technológia
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
Az ÚMVP intézményrendszere
Digitális szolidaritási háló – a szerves megoldás Gáspár Mátyás
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
Magyarország 2020 Intézményi reformok. A stratégiai-alkalmazott kutatás jelentősége (tudományos paradigmaváltás) 1. EU távlati „tervezés-kényszer” – előrelátható.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Vissi András Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht Pécs, szeptember 15. A „régióvá válás” autonóm lehetőségei – brüsszeli képviselet,
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
MTA Regionális Kutatások Központja A magyar Leader program végrehajtásának fontosabb tanulságai és a nemzetközi együttműködés lehetőségei Dr. Finta István.
Nyugat-dunántúli Régió
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Egyeztetési folyamat A Társadalmi Egyeztetés Eljárási Normarendszere kötet és a RECE programban készült helyzetelemzés.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
A Regionális Munkaügyi Tanácsok foglalkoztatási paktumokban való részvételi lehetőségei Balatonvilágos
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ KUTASOKRÓL ÉS ESZMECSERÉKRŐL Dr. G. Tóth Károly STRATOSZ központi szakképzési koordinátor.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
Partnerség és hálózatok – elmélet és gyakorlat Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Régió, megye, járás (kistérség): múlt- jelen- jövő Pálné Kovács Ilona MTA KRTK, Regionális Kutatások Intézete Pécs,
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Az NFT tervezési folyamatának nyomon követésére alakult civil munkacsoport Budapest, április 15.
A gazdaság szerepvállalása a képzési és beiskolázási szerkezet alakításában Budapest április 29. Dr. Szilágyi János.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Kormány – önkormányzatok érdekegyeztetésének alakulása, lehetséges továbbfejlesztése Dr. Szegvári Péter önkormányzati szakértő Oslo, Norvégia április.
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
A Nemzeti Civil Alapprogram 4 éves működése, a törvénymódosítás indokai, az alapprogram jövőképe CIVIL PARTNERSÉG REGIONÁLIS KONFERENCIA SZOMBATHELY 2007.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai jelentőségű programja a közötti időszakra Miskolc, november 29. Bihall.
Civil törvény és civil információs centrumok a közösségek megerősítéséért Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár február 6. Emeri Erőforrások Minisztérima.
KISTÉRSÉG ÉS REGIONALITÁS A KÖZMŰVELŐDÉSI GYAKORLATBAN Pap István Megyei Művelődési Központ, Békéscsaba.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
Előadás másolata:

Nizák Péter Az intézményi fejlesztés kérdése a civil szektorban Budapest, november 29. Táncsics Alapítvány, Friedrich Ebert Stiftung

Intézményi reformok - általános kérdések a kutatás kapcsán Reformkényszer - Van ilyen? Mi a probléma? Mi a cél? Gazdasági vagy kormányzati reform az elsődleges? Menyire választható el az EU harmonizációtól? Milyen ütemezésben? (Reformmenetrend) – Az intézmények majd kikényszerítik a változást? Mi szükséges hozzá? Nemzeti konszenzus, társadalmi szerződés, fejlesztő-felzárkóztató állam? Társadalmi kapacitás növelése?

Miért kell az intézményi reform? (Kulcsproblémák) Intézményrendszer (állami és társadalmi) kapacitása gyenge – állami túlhatalom, gyenge társadalmi középszint, hiányos partnerségi intézményrendszer EU harmonizáció követelményei Az intézményekben való bizalom alacsony

Dilemmák a civil társadalom kiépítendő intézményei kapcsán A nemzeti konszenzus vagy a civil érdekképviselet intézményeit kellene megteremtenünk? Megoldás-e egy második kamara jellegű intézmény? Megoldást jelentenek a „szervezett civil társadalom” csúcsintézményei? - Köztársasági Tanács (Nemzeti Konszenzus Tanács)? GSZT? Társadalmi szerződés – kivel? Az EU Alkotmány kudarca kapcsán komoly dilemmák, új stratégiák az EU-ban is!

Dilemmák a civil társadalom kiépítendő intézményei kapcsán Hogyan válaszható ki az autentikus civil szervezet? (Hogyan szoríthatók vissza az „álcivil” és „anticivil” szervezetek?) Mit jelent a reprezentativitás? (Képviseltek száma? Tapasztalat? Kapacitás? Szakértelem?) – Komoly viták az EU-ban is! Országos Civil Tanács – Érdekképviseleti, hatósági, kamara jellegű szervezet? – Kell „felügyelő” szerv?

Dilemmák a civil társadalom kiépítendő intézményei kapcsán Eddigi tapasztalat: a civil csúcsszerv kialakítása komoly ellenállásba ütközik, és nem is biztos, hogy ez a megoldás (formalizáltság, képviseltektől való elszakadás, sokszínűség befogadására képtelen) – Lehet, hogy az állami oldal többet nyer vele? Nem elsősorban a meglévő intézményekkel és a jogi környezettel van probléma, hanem azok hatékonyságával, kihasználásával

A „beépülés” alternatívái Társadalmi részvétel feltételeinek erősítése, eljárásrendbeli garanciák (civil – kormányzati együttműködés jogi, intézményi garanciái, nyitott jogalkotás, közérdekű adatokhoz való hozzáférés, jogorvoslat, stb.) Szakmailag, szervezetileg és pénzügyileg erős civil szervezetek (kapacitásépítés), regionális, térségi egyeztető fórumok erősítése, képzések, együttműködések, stb. A közigazgatás felkészítése (képzések, sztenderdek, monitoring)

„Mezo” és „Mikro” szint Önkormányzati szint: a civilek szerepe sokszínű, de nem meghatározó; önkormányzatok általában csak a törvényi minimumot teljesítik Regionális szint: tv-i háttér pozitívan változott; nagy különbségek a régiók között; a civil szervezetek szerepe itt is marginális – horizontális EU kapcsolatok gyengék Kicsi az intézménysűrűség, tehát ez is feladat, de inkább a működtetés (aktivitás hiánya, „súlytalanság”, stb.) problematikus

Társadalmi tervezés – civil szervezetek Ki végezze? Központi tervezési intézet? Közpolitikai intézetek? NFT tervezés tapasztalatai: strukturálatlanság, átláthatatlanság, partnerség helyett véleményezés lehetősége, gyenge kommunikáció, ágazati dominancia Társadalmi partnerek, civil szervezetek bevonása, részvétele: átlátható, rugalmas struktúra kell, elkerülve a partnerek állami „kijelölését”.

EU alapok fogadásának intézményrendszere Az egyik legfontosabb intézményrendszer a civil szervezetek szempontjából – talán ez „látható” leginkább Súlyos problémák (hozzáférhetőség, átláthatóság, hatékonyság, monitoring)

Közszolgáltatások és civil szervezetek Mai helyzet – jogi lehetőség a feladat átvállalásra megvan, de a szervezetek kapacitása gyenge Az EU források fogadásában is komoly gondot okoz, hogy nincsenek erős civil szolgáltató szervezetek / intézmények (ez rontja az ország abszorpciós képességét is) Intézményi fejlesztés szükségessége

Konklúzió Versenyképesség egyik fő gátja: társadalmi kapacitás hiánya Intézményépítésben az elvárt fő tényező: partnerség eleme Az intézményfejlesztés és a jelenlegi intézmények kapacitás növelése párhuzamos feladat

Köszönöm figyelmüket! Nizák Péter elérhetőség: