JOG ÉS MŰVÉSZET SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM, DLA KÉPZÉS 2009

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
Advertisements

Reklámállítások megítélése Balogh Virág május 5.
A mozdulatlan folyó ügy: Bős-Nagymaros
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
 nov. 4-én fogadták el  szeptemberében lépett hatályba  Cél: alapvető emberi jogok fenntartása+realizálása  Kötelezettségek kikényszeríthetőségéért.
4. Marketing előadás 2009.Március 4. A szervezetek beszerzése- a vállalatok „fogyasztói magatartása”
Kvantitatív módszerek
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Szabadka, november A CARTESIO-ÜGY: ITT A SZÉKHELY, HOL A SZÉKHELY? KLENANC Miklós (Szegedi.
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
A környezetvédelem intézményrendszere
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A MARKETING GYAKORLATA A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN Kuráth Gabriella Pécsi Tudományegyetem november 4.
A POLITIKAI MARKETING HATÁSA A DEMOKRÁCIA MINŐSÉGÉRE
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Modern magyar polgári eljárásjog vázlata
A környezetvédelem története és alapfogalmai
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
Jogalkalmazás ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 6. előadás vázlata.
EU Államháztartástan Készítette: Rácz Anita. Köster-ügy.
2. Kockázat (és idő) Joggazdaságtan Szalai Ákos 2013.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Hiányzók: Varga László, Horváth Balázs Szervezeti környezet.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
JOGI ALAPTAN ESA november 7..
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.
Margitay – Mérnöketika KENŐPÉNZ ÉS KORRUPCIÓ 12. óra.
JOG ÉS MŰVÉSZET SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM, DLA KÉPZÉS 2009 Nagy Boldizsár és Kozma Andrea kurzusa.
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Fogyasztói igényérvényesítés – közérdekű keresetek
A háború és a modern fegyveres erő
Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős.
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
A JOG TERMÉSZETÉRŐL ÉS HASZNÁRÓL IV. rész Bíráskodás SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM, DLA KÉPZÉS, 2014 Nagy Boldizsár kurzusa Bíró Csaba és Dudás Dóra.
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Mediátor képzés Kártérítés.
A jog, a környezet- és a természetvédelmi jog Előadó: dr. Németh Csaba.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Néhány ökológiai szempont a tervezett Duna-Tisza csatorna kapcsán (A fő cél a csatorna vagy a vízpótlás?) Dr. Molnár Zsolt és Dr. Biró Marianna botanikus,
Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztálya
Elektronikus eljárás a polgári perben
A BNV helyszínrajza az eredeti elképzelések szerint.
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
A környezeti hatásvizsgálat kritikus mérlegelési kérdései január 11. Budapest dr. Bérczi Anna - Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodája.
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
A munkaviszony megszüntetése
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Az adatvédelem szabályozása
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
Migráció és nemzetközi jog
1 Gazdasági válság és könyvvizsgálat Lázár Juli. 2 Fő változás a BIZONYTALANSÁG.
Az Európai Unió gazdasági joga Nemzetközi magánjog Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió polgári eljárásjogának kialakulása, fejlődése Joghatósági szabályok az Európai Unióban Debrecen, november 16.
Kompetenciák 1. Joghatóság
Közbeszerzési Hatóság
Közbeszerzési Döntőbizottság
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

JOG ÉS MŰVÉSZET SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM, DLA KÉPZÉS 2009 Nagy Boldizsár és Kozma Andrea kurzusa

HBO- egy nagy cég belülről. Az óraterv 2009. március 30. A jog mibenléte Mi teszi a jogot joggá, miben különbözik a többi normatív rendszertől (erkölcs, politika, vallás), mik a jogi alapfogalmak (alany, forrás, szankció, jogszabályok lelőhelyei) Jog és erkölcs – szándéketika vagy következményetika. Kérdőív és megbeszélése Április 6. HBO- egy nagy cég belülről. Üzleti stratégia, a cégvezetés preferenciái és a művészek vágyai Április 20. Menekültjog Migráció és kényszervándorlás-történet. Milyen érvek hozhatók fel a menekültek védelme mellett. Mi „jár” a menekülteknek a nemzetközi és az európai jog alapján? A kín és a kín ábrázolása: Hotel Rwanda c film. Május 11. Bíráskodás több szinten (A cseh NOVA tv elrablása illetve Bős-Nagymaros a bíróságon) A bíráskodás jelentősége, lényege. Mi a bíró mozgástere, ha a adott a jog és a tényállás. Mi minősül bizonyítéknak? Választottbíráskodás és a 230 millió dolláros stockholmi döntés. A hágai Bíróság szerepe, működése, Bős-Nagymaros a bíróság előtt – egy résztvevő szemszögéből.

Bíró A bírói funkció helye KÖZVETÍTŐ – BÍRÓ – HATALMI DÖNTÉSHOZÓ Kádi bíráskodás Választott bíráskodás Állandó bíróság Mit választanak a felek? A kérdést A kérdést (az egyik fél) A bírót (A bíró és a jog a törvény által meghatározott) Az alkalmazandó anyagi és eljárásjogot A magyar polgári perrendtartás 1999-ig az igazság kiderítését tette a bíróság feladatává, azóta a vita eldöntését Gyekiczky Tamás: Habilitációs füzet, Debrecen, KLTE, 42.old

Jerome Frank: A jog és a modern értelem (1930) Takáts Péter ELTE előadásának értelmezésében „A bírói ítélet kialakulásának lelki mechanizmusa nem a logika szabályait követi; azaz az nem logikai folyamat, s különösen nem szillogizmus. A bírói ítélet úgy alakul ki – hangsúlyozta Frank, aki maga is bíró volt –, hogy az ügyet áttanulmányozva a bíró fejében kialakul egy „előzetes ítélet”, s a tárgyalóteremben a bíró ehhez keresi hozzá a tényeket. Ha nem talál ehhez illő, ezt alátámasztó tényeket, akkor egy újabb előzetes ítéletet alkot, és az ún. „próba– hiba” [trial and error] eljárás keretében ehhez keres tényeket. Mindezt addig folytatja, amíg „előzetes ítélete” és a feltárt tények össze nem passzolnak.” „A bírói szubjektum döntően rányomja bélyegét az ítéletre (különösen akkor, ha a tények lehetővé teszik a választást a bíró számára; pl. két ellentétes tanúvallomás esetén). A bíró ilyenkor szubjektív benyomásai, a habitusa, emlékei, személyes értékei és attitűdjei szerint fog dönteni. S mivel ezek az ember élete során folyamatosan változnak, ezért – hangzik Frank később sokat idézett megállapítása – ugyanabban az ügyben, ugyanaz a bíró tíz év múlva másképpen fog dönteni, még ha a jogszabályok változatlanok is, ugyanis ő maga megváltozik. Az ítélkezésben szerepet játszó pszichológiai szempontok súlya, így a bíró általános értékrendje, attitűdjei, a jog funkciójáról alkotott elképzelései, gyermekkori élményei és emlékei, a különböző érzelmi állapotai, sőt (hogy az egyetemi évek fontosságára is utaljak) a jogi oktatás során kialakult elgondolásai stb. azóta is a jogelméleti gondolkodás központi kérdései.” http://www.ajk.elte.hu/HallgatoiInformaciok/TanszekekHirei/AllamEsJogelmelet/Jogbolcseleti%20Eloadasok/Jogbolcseleti%20eloadasok%202008%20[2%201].pdf – látogatva 2009.májuus 7. Pokol idézi Rüdiger Lautman-t (http://jesz.ajk.elte.hu/pokol12.html látogatva 2009 május 10-én) : a bontóperben mit jelent ha a házasfelek még egyszer együtt hálnak: mindent megbocsátottak egymásnak – azaz nem romlott még meg véglegesen a házasság addig a pillanatig?

A magyar elektronikus média történet meghatározó pere Az Irisz Per A magyar elektronikus média történet meghatározó pere

1996 – A média törvény megszületése, az ORTT megalakulása A per előzményei 1996 – A média törvény megszületése, az ORTT megalakulása 1997. január – az országos kereskedelmi televíziós pályázatok kiírása 1997 – a pályázat, a pályázat szereplői és a pályázatok elbírálása

Az Írisz per Felek a perben Felperes Írisz TV Alperesek ORTT RTL Klub TV2 Az elsőfokú tárgyalás – Fővárosi Bíróság, Média Törvény vagy verseny törvény A kereset tárgya, a hangfelvételek meghallgatása

A felek álláspontjai Az Írisz per ORTT – az ORTT jogállása – államigazgatási vagy polgári jogi jogalany – a bíróság nem avatkozhat bele a polgári jogi jogviszonyba

A másodfokú tárgyalás és az ítélet Legfelsőbb Bíróság tárgyalása A felperes kérelme Új bizonyítékok Az ítélet A végrehajtás kérdései

Az Írisz per után a televíziós piac A TV3 bezárása A CME kivonul a magyar piacról és soha nem tér vissza A médiapiaci kép a per után

Zavarbaejtő kérdések * A Bíróságok számának növekedése és specializálódásuk kívánatos-e? (Tengerjogi Bíróság, Nemzetközi Büntetőbíróság, törvényszékek, emberi jogi bíróságok, a Környezetvédelmi Bíróság ötlete) * Fejlettebb-e egy jogrendszer, ha több ügyet visznek Bíróság elé? * Politikai kérdések eldönthetőek-e jogi eszközökkel? (Nicaragua, Lockerbie, Nukleáris fegyverek használata, a Fal Palesztinában) * Lehet-e az igazság szavazás tárgya?

A Nemzetközi Bíróság és a Bős-Nagymaros per Alapvető változás-e a szocializmus eltűnte?

Története, funkciói, függő ügyek Előzmények: Választott bíráskodás, Alabama ügy 1899. I. hágai békekonferencia: ÁNVB 1920. ÁNKB Funkciói Pereskedés: csak államok között Tanácsadó vélemény: ENSZ szerveinek és testületeinek

A Bíróság épülete, a Békepalota (Peace Palace) Hága

Great Hall of Justice (Az igazság nagyterme) és Hisashi Owada bíró, az ICJ elnöke (2009-) Each Member of the Court receives an annual salary of US$170,080, with a special supplementary allowance of US$15,000 for the President, and, on leaving the Court, they receive annual pensions which, after a nine-year term of office, amount to US$80,00 http://www.icj-cij.org/court/index.php?p1=1&p2=2 – lát: 2009. ápr 16

– mérlegelés a színfalak mögött Az eljárás Írásbeli szakasz Kereset, ellenkereset, válasz, viszontválasz Szóbeli szakasz A meghallgatás szerepe A Bíróság ítéletalkotási gyakorlata – mérlegelés a színfalak mögött

Az épülő Nagymaros 1992

Az eredeti (szerődés szerinti) terv

A C variáns – a jelen helyzet

A C variáns közelebbről

History until the judgment of the International Court of Justice 4 szakasz: 1952-1977 tervezés 1977 – 1989 építkezés és aggályok 1989 – 1993 az építkezést Magyarország egyoldalúan felfüggeszti, Csehszlovákia egyoldalúan eltereli a 1993-1997/98 a Gabčikovo-Nagymaros Projekt ügy a nemzetközi Bíróság előtt: ítéelt:1997 szeptember 25. (see: http://www.icj-cij.org/icjwww/idocket/ihs/ihsframe.htm)

Felszíni és felszín alatti vizek Fő aggodalmak Felszíni és felszín alatti vizek A vízhozamnak az átlagos hozam 1/20-ára visszaesése Európa utolsó szárazföldi deltájának (amely többszáz km2 és a Szigetközt és a Csallóközt foglalja magában) kiszáradásával fenyeget belelértve a fonatos ágszerkezetet és a vizes területeket fenntartó árteret . Vízminőségromlás és eutrofizáció is várható volt. Fenyegetett lett tovább áa felszín alatti víztartó réteg amely a magyar oldalon 21.8 km3 és kb. 5.4 km3 iható vizet tárol. Becslések szerint a naponta kinyerhető ivóvíz-minőségű vízmennyiség 750 millió liter. A szlovák oldali készletek még nagyobbak. Az fenyeget, hogy a romló minőségű beszivárgó víz ( a viztartó réteg utánpótlása) visszaforíthatatlanul elszennyezi ezt a vízkészletet, ami után csak bonyolult és költséges tisztítási folyamatot követően lesz iható. Hasonlóan nyugtalanító volt, hogy nagymarosi duzzasztás a Nagymaros és Budapest közötti, a főváros ivóvízszükségletének 2/3-át fedező parti szűrésű kutak hozamát nagymértékben csökkentette és a kinyerhető víz minőségét rontotta volna.

Fő aggodalmak Flóra és Fauna A ritka természetes vagy természetközeli társulások a mellékágak és a főág elválasztódása, a talajvízszint süllyedése és az árvizek hiánya miatt pusztulásra ítéltettek. Ezzel a biodiverzitás csökkenése és az ártéri különleges funkciók elvesztése is együttjár Többszáz km2 -en az erdészeti és a mezőgazdasági termelés csökkenése volt várható, s jelentős károk fenyegették a halászatot. Árvizi biztonság, a megfelelő hatásvizsgálat hiánya, a kivitelezésből fakadó tervezési kockázatok, Nem készült megfelelő hatásvizsgálat s bírálták a tervek hiányos szeizmológiai megalapozását is. Tekintettel a kivitelezésben észlelt hibákra és különösen a C Variáns rohamtempóban megvalósult kiépítésére a mérnöki kockázatok nagyon nagyok, amit a hajózsilipek többhetes zárvatartása és ezáltal a teljes dunai hajózás megbénítása is mutat.

A körülmények alapvető változása , mint szerződésmegszüntető indok Bécsi Egyezmény az államok által kötött szerződések jogáról (1987. évi 12.tvr.), 62. § "62. Cikk A körülmények alapvető megváltozása 1. A Szerződés megkötésének idejében fennállott körülményeknek a részes Felek által előre nem látott alapvető megváltozására, mint a Szerződés megszűnésének … az okára nem lehet hivatkozni, kivéve, ha: a ) ezeknek a körülményeknek a fennállása lényeges alapul szolgált ahhoz, hogy a részes Felek a Szerződést magukra nézve kötelező hatályúnak ismerjék el; b) a változás hatására gyökeresen átalakul a Szerződés alapján még teljesítendő kötelezettségek mértéke. 2) A körülmények alapvető megváltozására, mint a Szerződés megszűnésének vagy az abból való kilépésnek az okára nem lehet hivatkozni: a) ha a Szerződés határt állapít meg; vagy b) ha alapvető változás annak eredménye, hogy az erre hivatkozó részes fél akár a Szerződésben részes bármelyik féllel szemben fennálló más nemzetközi …".

A magyar érvek – mi változott alapvetően? a "szocialista integráció" eszméje, melynek a Szerződés eredetileg "eszköze" lett volna, az a tény, hogy a tervezett közös beruházás alapját megdöntötte a két állam piacgazdasággá történő váratlan átalakulása; az "egységes és oszthatatlan üzemeltetési rendszer", melyet egy egyoldalú rendszer készült felváltani a környezetvédelmi szempontoknak megfelelő Szerződés átváltoztatása egy környezeti katasztrófa receptjévé

Szlovák érvek - a magyar érvek ellen A szocialista integráció – bár a szerződés utal rá - nem a szerződés központi célja, az erőműrendszer gondolata megelőzi a kommunista kort. A KGST-re utalás csak rituálé. A szerződés nem a marxista politikáról vagy közgazdaságtanról szól. A szocializmus vége és a demokrácia nem oldotta meg a problémákat, amelyek megoldására az erőműrendszer hivatott. A piacgazdaság bevezetése csak 1991. január elsején történt, ezért nem lehet hivatkozni rá + a szovjet 100 millió rubeles hitel elmaradása sem kellő változás Az egységes rendszer azért tűnik el, mert Magyarország nem építi Nagymarost A környezeti katasztrófa részben nem következik be, bizonyos károkat pedig a szerződésben vállaltak a felek.

A bíróság álláspontja „Egyértelmű, hogy a fennálló politikai helyzet az 1977-es Szerződés megkötésére jelentős hatást gyakorolt. A Bíróság azonban emlékeztet arra, hogy a Szerződés az energiatermelés, az ár(víz)szabályozás és a Duna hajózhatóságának fejlesztése céljából hozott létre egy közös beruházási programot. A Bíróság nézete szerint az uralkodó politikai feltételek ezért nem kapcsolódtak annyira szorosan a Szerződés céljaihoz és szándékaihoz, hogy alapvető szerepet játszottak volna a Felek megegyezésében, és amikor megváltoztak, ezzel radikálisan megváltoztatták volna a még teljesítendő kötelezettségek mértékét. Az 1977-es Szerződés megkötésekor érvényben levő gazdasági rendszerre is ugyanez vonatkozik. Emellett, bár a projekt becsült jövedelmezősége 1992-ben talán kisebbnek tűnt, mint 1977-ben, a Bíróság megállapításai alapján nem bizonyított, hogy a projekt jövedelmezősége olyan mértékben csökkent volna, hogy ennek következtében a Felek Szerződésben vállalt kötelezettsége radikálisan megváltozott volna.” „A Bíróság nem tekinti teljesen előre nem láthatónak a környezettel kapcsolatos tudás fejlődését és a nemzetközi környezetvédelmi jog fejlődését.”

Versengő paradigmák Az elemzés tengelye Magyarország Szlovákia Perspektíva Hosszú táv Rövid táv Értékelés Alacsony diszkont-láb: az ívóvíznek vagy a természetközeli állapotoknak magas jelenértéket tulajdonít Magas diszkontláb: a távoli jövőben fogyasztandó javaknak vajmi kevés jelenértéket tulajdonít. Nem kíván most befektetni az ötven év múlva bekövetkező megtérülés kedvéért A jövő nemzedé-kekhez való viszony Törődik a jövő nemzedékekkel, életfenntartó rendszereikkel, alapvető erőforrásaikkal Nem mérlegeli az eljövendő nemzedékek helyzetét. „Gondoskodjanak magukról, ahogy mi gondoskodunk agunkról" -mentalitás Kockázat-kezelés Elfogadja az elővigyázatosság elvét mint a bizonytalanság feltételei között alkalmazandó szabályt: az elv szerint a jövőbeni károkozás nem teljes tudományos bizonítottsága nem hatalmaz fel a a potenciális károkozó projekt beindítására: nagymértékű vagy visszafordíthatatlan károk veszélye esetén akkor sem szabad továbblépni, ha ezek bekövetlezte nem teljesen bizonyított Vakhit a műszaki megoldásban: az ember a mindenség ura: amit elpusztít, elfogyaszt, lerombol azt pótolni vagy helyettesíteni tudja. A jövőbeni nagy veszteség lehetősége nem indokolja, hogy a jelenben kisebb de bizonyos veszteségeket viseljünk el.

Competing paradigms Az elemzés tengelye Magyarország Szlovákia Piacgaz-daság vagy valami más A piaci értékkel nem bíró javaknak (tájszépség, régészeti leletek jelenléte, biológiai sokféleség) is van értéke, megérdemlik az értük hozott anyagi áldozatot A piacgazdaság diktál „az ésszerű piaci magatartás" értelmében az eladható termékek (energia, hajózóút fejlesztés) értéke nagyobb mint a szimbolikus értékkel bíró javaké Fennma-radás v. növekedés A cél: harmónia (egyensúly) a természettel fenntartható létezés (nem feltétlenül növekedéssel járó fejlődés). A cél: modernizáció az ipari társadalom értelmében, növekedés, terjeszkedés, uralom a természet felett. Politiika Nincs rejtett politikai célkitűzés a projekt leállítása mögött Bevallott és ki nem mondott poliikai indokok szólnak a folytatás/üzembentartás mellett

Néhány irodalmi utalás Eckhoff, Torstein: A közvetítő, a bíró és az adminisztrátor a viszályrendezésben, in: Jog és szociológia Válogatott tanulmányok Válogatta és szerkesztette: Sajó András, Bp, KJK, 1979, 175-189.o. Nagy Boldizsár: A felek és a Nemzetközi Bíróság jogi álláspontja a Gabcikovo (Bős) – Nagymarosi perben in: Vargha János (szerk.) A hágai döntés. Budapest. Enciklopédia. 1997. 141 – 178 p. Kulcsár Kálmán: A jogszociológia alapjai, Bp, KJK, 1979 Lautmann, Rüdiger (1972): Justiz -  die stille Gewalt. Athenaum Verlag.     Frankfurt am Main Takács Péter előadása jogbölcseletből az ELTE-n ttp://www.ajk.elte.hu/HallgatoiInformaciok/TanszekekHirei/AllamEsJogelmelet/Jogbolcseleti%20Eloadasok/Jogbolcseleti%20eloadasok%202008%20[2%201].pdf Pokol Béla: A bírói döntési folyamat elemzése http://jesz.ajk.elte.hu/pokol12.html Varga Csaba (1992): A bírói ténymegállapítási folyamat természete. Akadémia     Kiadó. Budapest. 1992

KÖSZÖNJÜK! NAGY BOLDIZSÁR E-mail: nagyboldi@ludens.elte.hu www.nagyboldizsar.hu Tel.: +36 1 242 6313, Telefax: +36 1 430 0235 KOZMA ANDREA Andrea.Kozma@hbo.hu