16/88. sz. ügy - Európai Közösségek Bizottsága kontra Európai Közösségek Tanácsa „A Bizottságnak a 145. cikk alapján adott felhatalmazás és a költségvetés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Advertisements

Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
Miniszterelnöki Hivatal, Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály 376/2007. (XII. 23.) Korm.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Az Európai Közösségek Bírósága - A Bíróság - Az Elsőfokú Bíróság - (A Közszolgálati Törvényszék)
Állam munkavédelmi feladatai
Szabálysértési méltányossági kérelem
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
EU Államháztartástan Készítette: Rácz Anita. Köster-ügy.
Jogeset bemutatása Az Európai közösségek Bíróságának ítélete 1986
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
Döntések a magyar parlamentben 2. Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
alkotmány – állam- és kormányformák
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
204/86. sz. ügy Görög Köztársaság kontra Európai Közösségek Tanácsa.
Európai Parlament kontra az Európai Közösségek Tanácsa és az Európai Közösségek Bizottsága C-181/91. és C-248/91.
Készítette: Bakos Bálint Európai Közösségek Tanácsa kontra Európai Parlament Ügyszám:C-284/90.
Miként viszonyul egymáshoz az EU általános költségvetése és az Európai Fejlesztési Alap?
A munkavállalói FB tagság
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
A Magyar Mérnöki Kamara belső eljárásrendje az Országos Építésügyi és Településrendezési Tanács (OÉTT) munkájához kapcsolódóan Budapest, július 13.
A költségvetés készítésének és elfogadásának folyamata
Adatvédelmi alapelvek
Támogatott döntéshozatal
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Az EU környezetvédelmi jogának végrehajtása: az Európai Bizottság és a nemzeti bíróságok szerepe (bevezetés) Budapest, január 11. Koller Péter Európai.
Az uniós környezetvédelmi jog alkalmazása Január 11.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Jogorvoslatok a Ket-ben
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Gyura Gábor Szanálási keretrendszer – Piaci konzultáció
Köz beszerez; ÉS? avagy informatikai biztonság a központosított közbeszerzésben.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az EU felépítése és alapelvei
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A közigazgatási eljárás II.
Közigazgatási eljárás III.
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
Az EU intézményrendszere
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
Kompetenciák 1. Joghatóság
Az Európai Unió intézményrendszere és döntéshozatala
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési szabályok változása és
Közbeszerzési Hatóság
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Jogharmonizáció az Európai Unióban
A statisztikai adatvédelem szabályozása az Európai Unióban
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

16/88. sz. ügy - Európai Közösségek Bizottsága kontra Európai Közösségek Tanácsa „A Bizottságnak a 145. cikk alapján adott felhatalmazás és a költségvetés végrehajtása a 205. cikk alapján” Készítette: Beregszászi Tímea

 Felperes: Európai Közösségek Bizottsága Támogatja: Európai Parlament (beavatkozó)  Alperes: Európai Közösségek Tanácsa  A kereset tárgya: a 3252/87/EGK tanácsi rendelete 6. cikke (4) bekezdésének megsemmisítése. (A Tanács 3252/87/EGK rendelete (1987. október 19.) a halászati ágazatban végzett kutatás összehangolásáról és ösztönzéséről).

3252/87/EGK tanácsi rendelet 5. cikk: a Tanács a Bizottság javaslata alapján elfogadja a közösségi kutatási és kutatáskoordinációs programokat. 6. cikk: a Tanács a Bizottságra ruházza a következő hatásköröket  biztosítsa, hogy a közösségi kutatási programokat kutatási központokkal és intézetekkel megkötött költségmegosztási kutatási szerződések keretein belül hajtsák végre,  és biztosítsa, hogy a közösségi kutatáskoordinációs programokat szemináriumok, konferenciák, tanulmányi látogatások, kutatócserék és tudományos szakértői munkaértekezletek szervezésével, valamint az eredmények egybevetésével, elemzésével és, ha szükséges, közzétételével hajtsák végre.

3252/87/EGK tanácsi rendelet 6. cikk (4) bekezdés: a közösségi kutatási és kutatáskoordinációs programok végrehajtására vonatkozó határozatokat a Bizottság fogadja el, ún. irányítóbizottsági eljárás keretében. (1986. december 18-i 4028/86/EGK tanácsi rendelet 47. cikke) Ezen eljárás eredményeként a Tanács járhat el a Bizottság helyett abban az esetben, ha a Halászati Állandó Bizottság negatív véleményt fogalmaz meg a Bizottság által tervezett intézkedésekkel kapcsolatban.

A Bizottság jogalapjai és érvei Az eljárás igénybevételét vitatja két jogalapra hivatkozva:  Szerződés 205. cikkének és 155. cikke harmadik francia bekezdésének megsértésére, ill.  Szerződés 145. cikke Egységes Európai Okmány szerinti változata harmadik francia bekezdésének hibás vagy visszaélésszerű alkalmazására.

A Bizottság jogalapjai és érvei  Szinte valamennyi egyedi határozat, amelyet a Bizottság jogosult volt meghozni, költségvetési előirányzatok felhasználását vonja maga után. → a Bizottság szerint, nem a Szerződés 145. cikkének 3. francia bekezdése szerinti szabályvégrehajtás fogalmának felelnek meg, hanem olyan hatáskörbe tartoznak, amelyekkel a Szerződés 205. cikke értelmében a Bizottság rendelkezik.  A Tanács tehát megsértette a Bizottságra a 205. cikkel ruházott saját döntéshozatali jogkört azáltal, hogy ezen előjogok gyakorlását irányítóbizottsági eljárásnak vetette alá. (Ez az eljárás ugyanis lehetőséget ad a Tanácsnak arra, hogy olyan kérdésbe avatkozzon be, amely a Bizottság kizárólagos hatáskörébe tartozik.)

A Tanács jogalapjai és érvei Világosan meg kell különböztetni  az általánosan, illetve egyedileg alkalmazandó jogi aktusok elfogadására vonatkozó hatásköröket, amelyek a Szerződés 145. és 155. cikkének tárgyát képezik,  a költségvetési hatásköröktől, amelyeket a Szerződés 203. és 205. cikke szabályoz.

A Tanács jogalapjai és érvei  A költségvetés végrehajtása kizárólag a kiadást jogilag megalapozó érdemi döntés meghozatala után következhet.  Azok a határozatok, amelyeket a Bizottságnak a 3252/87 rendelet 6. cikke alapján kell meghoznia, és konkrétan a szerződések megkötése, érdemi döntésnek minősülnek, miközben a költségvetés végrehajtása az ezekhez tartozó előirányzatok felhasználásából áll.  A 6. cikk a Szerződés 155. cikke szerinti felhatalmazást tartalmaz → tárgya lehet az egyedi intézkedések elfogadása.  Szerződés 206b. cikk: a Parlament hatáskört kapott, hogy mentesítse a Bizottságot a költségvetés végrehajtására vonatkozó felelősség alól.  A Bizottság által képviselt értelmezés ezen cikk jelentésének torzításához vezetne.  Az Európai Parlamentnek, amikor mentesíti a Bizottságot, figyelembe kell vennie azt a jogszabályi keretet, amelybe ez a végrehajtás illeszkedik, és nem minősítheti azokat az érdemi döntéseket, amelyeket a Bizottság a Szerződés 155. cikke szerinti valamely felhatalmazás alapján hozott.

A Bíróság álláspontja A szóban forgó cikkek mindegyike a Szerződés ötödik, a közösségi intézményeknek szentelt részében találhatók, azonban  a 145. és 155. cikk az I. címben - „Intézményi rendelkezések”  a 205., 206a. és 206b. cikkek a II. címben - „Pénzügyi rendelkezések”. Meg kell tehát vizsgálni e rendelkezéscsoportok mindegyikének a közösségi intézményi rendszerben betöltött szerepét.

A Bíróság álláspontja  A szerződés azon rendelkezési, amelyek meghatározzák az egyes intézmények általánosan, illetve egyedileg alkalmazandó határozatok elfogadására vonatkozó hatásköreit, a Szerződés 155. cikke szerint közvetlenül a Bizottságra ruházhatnak saját döntési jogkört.  Továbbá a Bizottság már az Egységes Európai Okmány előtt is kaphatott hatáskört a végrehajtási aktusok meghozatalára. (Szerződés 155. cikkének 4. francia bekezdése).  Emellett bizonyos esetekben a szabályok egyedi helyzetekre történő alkalmazásának felelősségét a Bizottságra kellett ruházni. (Szerződés 79. cikkének (4) bekezdéséből, 87. cikke (2) bekezdésének d) pontja)

A Bíróság álláspontja  A 145. cikk Egységes Európai Okmánnyal bevezetett módosítása: a Tanács csak különleges esetekben tarthatja fenn magának a végrehajtási hatáskörök közvetlen gyakorlásának jogát, és döntését részletesen meg kell indokolnia.  A jelen ügyben pedig - a Szerződés 43. cikkében szabályozott mezőgazdasági tárgykörben - a végrehajtási hatáskörök biztosítását ez a 145. cikk harmadik francia bekezdése határozza meg. A 145. cikk harmadik francia bekezdése szerinti végrehajtás fogalma egyszerre foglalja magában  az alkalmazási szabályok kidolgozását és  a szabályok egyedi esetekre, egyedi aktusok révén történő alkalmazását.

A Bíróság álláspontja Köster-ügy (25/70. sz. ügy dec. 17.) amennyiben a Tanács a Szerződés 155. cikke értelmében végrehajtási hatáskörrel ruházhatja fel a Bizottságot, ennek gyakorlását irányítóbizottság közreműködésének is alárendelheti, ami lehetővé teszi számára az ügy saját hatáskörébe vonását. A Szerződés 145. cikkének az Egységes Európai Okmánnyal bevezetett módosítása: kifejezetten kimondta a Tanács hatáskörét, hogy az általa a Bizottságra ruházott hatáskörök gyakorlásának egyes feltételeit meghatározza. A feltételeknek meg kell felelniük azon szabályoknak, amelyeket a Tanács a Bizottság javaslata alapján és az Európai Parlament véleményének kikérését követően, előzetesen megállapított. (1987. július 13-i 87/373 tanácsi határozat feltételei)

A Bíróság álláspontja → Tehát a Tanács azzal, hogy ún. „irányítóbizottsági” eljárásnak vetette alá azon döntések elfogadását, amelyek meghozatalára a Bizottságot hatalmazta fel, megsértette-e a Bizottság azon hatáskörét, amellyel a Bizottság a Szerződés 205. cikke értelmében a költségvetés saját felelősségére történő végrehajtására vonatkozóan rendelkezik?

A Bíróság álláspontja  A Bizottságnak a költségvetés végrehajtására vonatkozó hatásköre nem olyan jellegű, hogy módosítaná azt a hatáskörmegosztást, amely a Szerződésnek a Tanácsot és a Bizottságot meghatározott tárgyakban általánosan alkalmazandó, illetve egyedi aktusok elfogadására felhatalmazó, különböző rendelkezéseiből ered. (43. cikk, 145. cikk harmadik francia bekezdése, 155. cikk).  Még ha egy egyedi aktus szinte szükségszerűen kiadási kötelezettségvállalást vonhat is maga után, attól meg kell különböztetni annyiban, amennyiben a közigazgatási határozat meghozatalára vonatkozó hatáskör és a kiadásra történő kötelezettségvállalásra vonatkozó hatáskör az egyes intézmények belső szervezetének kialakítása keretében különböző jogosultakra ruházható.

A Bíróság álláspontja → a Bizottság tévesen álltja, hogy a Tanács nem ruházhatja rá a 145. cikk harmadik francia bekezdése alapján az egyedi jogi aktusok meghozatalára vonatkozó hatáskört, amennyiben azoknak pénzügyi vonzatuk is van.

A Bíróság álláspontja Ez az értelmezés  kizárja, hogy a kiadási kötelezettségvállalásra vonatkozó aktusok a Közösség számára harmadik személlyel szemben jogi kötelezettségeket keletkeztessenek, továbbá  összhangban van a költségvetés végrehajtására vonatkozó ellenőrzési rendszerrel is. → 206b. Cikk: Európai Parlament hatásköre, hogy mentesítést adjon a Bizottságnak a költségvetés végrehajtására vonatkozó felelősség alól. A Számvevőszék feladata pedig, hogy segítséget nyújtson az Európai Parlamentnek. (a Szerződés 206a. cikkének (2) bekezdésében, 209. cikke alapján december 21-én a Tanács által elfogadott költségvetési rendelet 80. cikkében meghatározott korlátok között).

A Bíróság álláspontja Ezt az értelmezést az Euratom-Szerződés 7. cikke is megerősíti:  felhatalmazza a Tanácsot, hogy meghatározza a kutatási programokat, és hatáskört biztosít a Bizottságnak arra, hogy gondoskodjon a programok végrehajtásáról. Utóbbi rendelkezés szükségtelen lett volna, ha a programok végrehajtására vonatkozó hatáskör (ideértve a kutatási szerződések megkötésére vonatkozó döntést és az ilyen szerződések megkötését) a költségvetés végrehajtására vonatkozó hatáskör része lenne, amely hatáskörrel ugyanezen Szerződés 179. cikkének első bekezdése értelmében a Bizottság egyébként is rendelkezik

A Bíróság ítélete  A keresetet elutasítja.  A Bizottságot kötelezi a költségek viselésére, kivéve a beavatkozó költségeit.  A beavatkozó viseli saját költségeit.