Timeshare © dr. Horváth Zsófia – Dr. habil. Miskolczi Bodnár Péter.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Advertisements

Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
Tevőleges szolgáltatásra kötelező szerződések
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
Kötelmi jog – különös rész előadó: dr. Osztovits András
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Timesharing.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Távollevők között létrejött szerződések
7. Tétel Ahhoz, hogy szalonja teljes körű szolgáltatást nyújtson, szüksége van további szépségápolással foglalkozó szakemberre (fodrász, kozmetikus, masszőr.
1 Polgári jog Szerződésszegés Magatartás, körülmény, állapot mely szerződésbe ütközik vagy sérti a fél szerződéssel kapcsolatos jogait. szerződésszegés.
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
A munkaszerződés elméleti kérdései. A munkaszerződés megkötése
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Biztosításgazdaságtan 7. téma
AZ ÉRVÉNYTELENSÉG.
Szerződéskötés közvetítők útján
A fogyasztók tájékoztatása
A fogyasztóvédelmi szabályozás rendszere Fogyasztóvédelmi törvény (1997. évi CLV. törvény) 10 fejezetből áll: pl.: -fogyasztók életének, egészségének,
A fogyasztók tájékoztatása
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Általánosságban A kötelezett helytáll azért, hogy a termék vagy szolgáltatás 1. megfelel a minőségi követelményeknek,
Felelősség, termékfelelősség
Versenyjog és fogyasztóvédelem
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Üzlethelyiségen kívül kötött szerződés Szabályozás 85/577/EGK tanácsi irányelv 370/2004. (XII.26.) Kormány.
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Mediátor képzés Kártérítés.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
 2008-ban kezdődött a munka  Fogyasztóvédelmi szabályok kódex szerű összefogása  Harmonizáció kérdései  Még nincs vége Dr. Morvay György.
8. Előadás Érvénytelenség Szerződés létszakai
Egészségügyi panaszok az Európai Fogyasztói Központ gyakorlatában „Egészségügyi szolgáltatások – békéltető testületek szerepe és jövője a fogyasztóvédelemben”
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
HEFOP/ /2 Szerződéskötési alapismeretek. HEFOP/ /22 Tartalomjegyzék Szerződéskötés folyamata Támogatási szerződés.
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
A munkaviszony megszüntetése
A Központi hitelinformációs rendszer bemutatása
Jótállás. Kisajátítás Építési jog április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI A szerződés - megkötése, - teljesítése, - megerősítése - és módosítása.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Szerződés módosítása, teljesítése IX szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkajogi ismeretek.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Exportellenőrzési Osztály Nemzetközi szankciókban elrendelt külkereskedelmi korlátozásokról November 5.
Kötelező Tervezői - kivitelezői felelősségbiztosítás tájékoztató
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Fogyasztói jogok és a fogyasztók magánjogi védelme
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Polgári perjog előadás
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Nemzetközi magánjog II.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Előadás másolata:

Timeshare © dr. Horváth Zsófia – Dr. habil. Miskolczi Bodnár Péter

Gazdasági funkció hosszú távú, gazdaságos üdülési lehetőség cserelehetőség

Problémák Sokféle modell, Határon átnyúló jellegből adódó problémák, Agresszív marketing módszerek alkalmazása.

Szabályozás 94/47/EK irányelv 20/1999.(II.5.) Korm. rendelet

Rendelet hatálya Fogyasztó és értékesítő között kötött szerződés (tárgya: ingatlan időben megosztott használati jogának megszerzése) Használati jog átruházására irányuló magyarországi üzletszerű gazdasági tevékenység

Fogalmak Fogyasztó: azok a személyek (természetes és jogi), akik gazdasági és szakmai tevékenységükön kívül kötnek szerződést Timeshare szerződés egy szerződés egymással összefüggő több szerződés fogyasztó jogot szerez 1 vagy több ingatlan ismétlődő, meghatározott időtartamú üdülési vagy lakáscélú használatára (ellenérték fejében az értékesítőtől legalább 3 évre)

Használati jog közvetlen közvetett Dologi jogi Kötelmi jogi Társasági részesedés Szövetkezeti tagság Egyesületi tagság Közös tulajdon Haszonélvezet Használat Bérlet Használati szerződés

Tájékoztatás Írásbeli tájékoztató Rendszeres tájékoztatás + A tájékoztató nyelve: magyar (vagy uniós állampolgárok esetén a lakóhely vagy az állampolgárság szerinti hivatalos nyelv) Írásbeli tájékoztató Rendszeres tájékoztatás Értékesítő köteles rendelkezésre bocsátani annak, aki Építési munkálatokról kéri, közvetlen reklámtevékenység útján kap tájékoztatást + Értesítési kötelezettség minden olyan körülményről, amely veszélyezteti, gátolja a kellő időben történő teljesítést

A tájékoztató tartalma: Értékesítő, illetve az ingatlan tulajdonosának adatai, Az ingatlan általános leírása (felszereltség, állapot, megközelíthetőség): építési munkálatok állása, használatba vételi, illetve építési engedélyek száma, kiegészítő szolgáltatások, egyéb alapszolgáltatások, Használati jog: tartalma, használati joggal való rendelkezés feltételei, ellenértéke, figyelmeztetés a fogyasztó számára, hogy a szerződés alapján nem szerez tulajdon jogot vagy dologi használati jogot, Elállás stb.

A tájékoztató és a szerződés kapcsolata A tájékoztató a szerződés részét képezi! tájékoztató szerződés A tájékoztató módosítása: Csak: értékesítőn kívül álló ok miatt bekövetkezett változások esetén ismertetni kell a fogyasztóval még a szerződéskötést megelőzően a szerződésben is meg kell jelölni +

Timeshare szerződés írásban kell megkötni magyar nyelven (ha nem Magyarországon fekszik az ingatlan, akkor fekvés helye szerinti hivatalos nyelven készült hiteles fordításra is szükség van) Tartalma: (a tájékoztató kötelező tartalmi elemein túl) Fogyasztó adatai: név, lakóhely Használati jog mértéke Használati jog kezdete és fennállásának időtartama A fogyasztó ellenértéken felüli díjfizetésének kizárását Szerződés kelte Szerződő felek aláírása Kötelező tartalmi elemek hiánya érvénytelenség!

Fogyasztói elállás I. Alaki feltétel: írásban kell az értesítővel közölni (azaz a székhelyre vagy a szerződésben megjelölt helyre kell megküldeni) Nincs indokolási kötelezettség. Az értékesítő az elállási idő leteltéig a fogyasztótól fizetést semmilyen jogcímen nem fogadhat el és nem követelhet. Az értékesítő csak a szerződéskötésből eredő kárának (szerződés elkészítése, fordíttatásának költségei) megtérítését követelheti, ha ezeket a költségeket a szerződésben megjelölte.

Fogyasztói elállás II. Határidők 15 nap Kivéve: ha: az értékesítő nem bocsátotta a fogyasztó rendelkezésére az írásbeli tájékoztatót vagy a tájékoztatót nem a jogszabályban előírt nyelven írták meg 30 nap Kezdete: Előszerződés/szerződés megkötése és 1 példányának átadása a fogyasztó részére Kivéve: ha a szerződés nem tartalmaz egyes (törvényben meghatározott) elemeket, akkor a kezdő nap: amikor valamennyi hiányzó adat közölt és azok a felek megállapodásával a szerződés részévé váltak (legkésőbb megkötés+1 példány átadását követő 3 hónap eltelte utáni 1.nap)

Fogyasztói elállás III. Szankciós elállás I. Késedelem: Ha: az értékesítő késedelembe esik: Ha az ingatlan a szerződésben meghatározott időpontban (legkésőbb a szerződéskötéstől számított 3 év elteltével) beköltözésre alkalmatlan fogyasztó elállhat a szerződéstől (a teljesítéshez fűződő érdek megszűnésének bizonyítása nélkül.) Az értékesítő köteles az addig kifizetett ellenértéket haladéktalanul visszafizetni.

a polgár jog általános szabályai szerint kártérítést követelhet Szankciós elállás II. II. Teljesítési határidő lejárta előtt: Ha nyilvánvalóvá válik (a tájékoztatóból vagy a megtekintés során), hogy az ingatlan beköltözésre alkalmatlan a fogyasztó elállhat és a polgár jog általános szabályai szerint kártérítést követelhet

Fogyasztói elállás IV. Fogyasztói kölcsön Ez (a timeshare-szerződés mellett, az ahhoz kapcsolódó) fogyasztási kölcsönszerződést (fksz) is felbontja Értékesítő akkor követelhet kártérítést a fogyasztótól, ha ezt a fksz-ben kifejezetten megjelölte és a timeshare-szerződésben a törvény szerinti kötelező tartalmi elemek benne vannak Ha a fogyasztó él elállási jogával

Hibás teljesítés Ha az ingatlan megtekintése során nyilvánvalóvá válik, hogy a teljesítés hibás lesz fogyasztó gyakorolhatja a hibás teljesítésből eredő jogait (a hiba megszüntetésére nyitva álló határidő sikertelen eltelte után)

Bizonyítás Értékesítő bizonyítja, hogy: az írásbeli tájékoztatót a jogszabályban előírt nyelven, a szerződés 1 példányával, ingatlan fekvése szerinti hivatalos fordítással átadta a fogyasztónak a szerződésben nem, de a tájékoztatóban szereplő feltételeket a fogyasztóval írásban közölte

Fogyasztói jogok korlátozásának tilalma Fogyasztó nem mondhat le érvényesen a rendeletben meghatározott jogairól. A rendelettől csak a fogyasztó javára lehet eltérni (egyoldalú kógencia). Más ország hivatalos nyelvének használata sem korlátozhatja a fogyasztó jogát.