Fertő-Hanság nemzeti park

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szerengeti Nemzeti Park
Advertisements

Siófok és környéki hungarikumok
Hortobágyi Nemzeti Park
Hortobágyi nemzeti park
Nemzeti parkjaink Nemzeti parkjaink.
Európai Nemzeti Parkok Napja Május 24.
A Lappföld „Ez a zord, idegen szépségű távoli vadon ezredévek óta változatlan” Lappföld kapuja - Lapporten.
Hortobágyi Nemzeti Park
Hortobágyi Nemzeti Park
Fertő-Hanság Nemzeti Park
Alföldjeink Nemzeti Parkjai
Képeslapok a Duna magyarországi szakaszáról
Balaton-felvidéki Nemzeti Park
NEMZETI PARKJAINK Készítette: Erdősy Doris Makó, 2012.
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Készítette: László Gergő.
Útépítési munkálatok természetvédelmi kérdései Lovászi Péter.
Velence Magyarország egyik leggyorsabban, leglátványosabban fejlődő kisvárosa, mely a Velencei-tóval a Velencei- hegység lankás dombjaival, hazánk egyik.
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Magyarország természeti csodái
Magyarország természeti csodái
Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta
Magyarország tájai A Kisalföld
A Tisza környékén élő madarak
Programfejlesztési Központ
Hortobágyi nemzeti park
Készítette: Nagy Zsanett
BARTOS-ELEKES ZSOMBOR (BABEŞ–BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM, KOLOZSVÁR) REGIONÁLIS ARÁNYTALANSÁGOK ROMÁNIÁBAN (TÉRKÉPÉSZETI FÖLDRAJZI ÁTVILÁGÍTÁS)
Tisza-tó, mint vonzerő.
Balaton.
Az Európai Unió ökológiai hálózata
Az Alföld legnagyobb füves pusztája
Tihany.
Természetes vízi élőhely és parti föveny kialakítása a tatai Öreg- tavon Michl József Tata Város Polgármestere november 08. Budapest, Károlyi-Csekonics.
Tétényi-fennsík tanösvény - Kamaraerdő.
Szeged és környéke természeti értékei
Románia Nemzeti Parkjai
„Dunának, Oltnak egy a hangja” Irodalmi barangolás Erdélyben május
Természeti viszonyok és gazdasági élet
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Szent József Katolikus Általános Iskola
Aggteleki Nemzeti Park
Magyarország természeti kincsei készítette:Vigh Benjámin
Magyarország természeti kincsei
Magyarország természeti kincsei
AZ ÉV ÉLŐLÉNYEI
Magyarország.
Hazai fátlan társulások II.
Duna-Dráva Nemzeti Park
Az Érmellék Védett Területei
Hortobágyi Nemzeti Park
Fertő-Hanság Nemzeti Park
Őriszentpéter 2010 Földrajz.
Körösvölgyi Állatpark
Hortobágyi Nemzeti Park
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Agrár-Környezetgazdálkodás.
Sétahajózás a Dráván A Dráva, Magyarország egyik legvadregényesebb és legtisztább vizű folyója. Néha olyan érzése támad az utazónak, hogy egy dzsungelfolyón.
Hazánk tavai
Őrségi Nemzeti Park.
Románia Nemzeti Parkjai 2000-ig egyetlen Nemzeti Park volt azóta számuk 12-re emelkedett.
A füves puszták élővilága
Duna-Ipoly Nemzeti park. Kialakulása  A Duna–Ipoly Nemzeti Park (rövidítése: DINP) Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike.  1997-ben.
Velencei-tó Készítette: Oláh Luca 1/13 kvt. Rövid ismertető Magyarország harmadik legnagyobb tava T= 26 km² (harmada nádassal borított) Vízmélysége átlagosan.
Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINP)
Rovarok a vízben, vízparton
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK.
A Békás-szoros egy tektonikus eredetű szurdokvölgy, amelyet 1971-ben védetté nyilvánítottak, jelenleg a Békás-szoros a Nagyhagymás Nemzeti Park része.
Aggteleki Nemzeti Park
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK. R ÉTEK sík  Hazánkban nagy kiterjedésű rétek találhatók, főleg a sík vidékeken.  A rétek élővilága több fényhez jut, mint az.
Madarak rendszere.
Előadás másolata:

Fertő-Hanság nemzeti park Készítette : Balogh Vanda Balogh Dóra Marton Abigél Fertő-Hanság nemzeti park

Tartalom jegyzék Bevezetés Területei I. Területei II. Állatok Növények

Bevezetés A Fertő-Hanság Nemzeti Park két nagy tájat, a Fertőt és a Hanságot foglalja magába. A Fertő-táj az 1970-es években mind a magyar és osztrák része egyaránt tájvédelmi körzet lett, 1979-ben Bioszféra Rezervátummá nyilvánították, 1989-től pedig a nemzetközi jelentőségű vízi élőhelyei között is számon tartják. 2001-ben pedig a VILÁGÖRÖKSÉG címet nyerte el A nemzeti park kialakításánál a magyar és osztrák szakemberek három zónát hoztak létre: a természeti vagy natúr-zóna, amely a nemzeti park érintetlen, fokozottan védett területeit fog-lalja magába a megőrző zóna, itt továbbra is folyhat hagyományos, természetkímélő gazdálkodás környező vagy ütköző zóna, a partmenti részek, települések, ahol a táj- és környezetvédelmi előírások betartása a legfontosabb. A közös magyar-osztrák nemzeti park összterülete: 33.087 ha. Ebből 23.587 ha esik Magyarországra, melynek 1/3 fokozottan védett természeti terület. A Nemzeti Park magyar oldalon az alábbi tájrészekből tevődik össze: Fertő-táj , Dél-Hanság , Észak-Hanság , Tóköz és a Répce-mente A magyar Igazgatóság 1991-ben jött létre. 1994. április 24-én került sor a két nemzeti park összekapcsolására

Területei I. A Fertő A Fertő-tó Közép-Európa harmadik legnagyobb tava. Kb. 20 ezer évvel ezelőtt, jött létre. Felülete: 310 km². Sekélysége miatt területe változik. Ez a környezet sok vízimadárnak biztosít megfelelő életfeltételeket. Fészkel itt nagy kócsag, bíbic, kanalasgém és nyári lúd. Madárvonulás idején megjelennek a cankók, partfutók, énekesmadarak. Ritka madarak is előfordulnak, mint a vörösnyakú lúd, vörös gém, réti sas és a kékes rétihéja. A tó legértékesebb halai a réti csík, csuka, lápi póc, compó és a garda. A tó nyugati részén ritka növényeket láthatunk, itt él a boldogasszony-papucsa a légybangó, a pókbangó, a tarka és a törpe nőszirom. Sok védett lepkefaj él ezen a területen, pl. a nagy pávaszem, a tölgyfa szender, a sápadt szemeslepke vagy a halálfejes lepke. A tó keleti vidékén szikes puszták találhatók, amelyek jellegzetes növényei a fertői mézpázsit, a sziki sóballa, a sziki őszirózsa. Él a területen rackajuhnyáj, bivaly és magyar szürke marha. A Fertő ritka hüllője a fokozottan védett rákosi vipera A tó partján gyakran találkozhatunk a szintén védett vízisiklóval is.

Területei II. A Hanság A Hanság mai felszíne a folyók hordalékának lerakódása és a szél munkája nyomán jött létre. Területét a megépített Hanság-főcsatorna osztja ketté. A Kapuvári-Hany erdői gazdagok rovarokban, és hüllőkben, itt él az elevenszülő gyík. A Lébényi-Hanyt kiszáradó láprétek jellemzik, rajtuk kosborok nyílnak. A területen a védett túzok is fészkel, néha itt is látható a parlagi vipera. Ligeterdeinek lakója a kabasólyom, erdei fülesbagoly és macskabagoly. A megmaradt tavak adnak otthont a vízivilágnak. Bennük is él a lápi póc és a compó. A nádasokban bölömbika fészkel. A Fehér-tó környékén él a ritka patkányfejű pocok. 2001-ben megkezdődött a Hanság egy részének rehabilitációja a Nyirkai-Hany újraárasztásával.

Állatok Szürkemarha Sárjáró Rákosi vipera Erdei szitakötő Vérfűboglárka Üstökösgém Hód