Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szerengeti Nemzeti Park

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szerengeti Nemzeti Park"— Előadás másolata:

1 Szerengeti Nemzeti Park

2 A „Serengeti” szó a maszáj nyelvből ered, jelentése „végtelen föld”.
A Serengeti egy kopár szavanna,amely Tanzánia északi részén, a Viktória-tótól keletre fekszik egy körülbelül 30 000 km²-es síkságon, a Kenya déli határáig terjed. A „Serengeti” szó a maszáj nyelvből ered, jelentése „végtelen föld”.

3 Tanzánia gyarmatositásáig a környék természeti- és állatvilága nem volt veszélyben, mivel az őslakosok harmóniában éltek a természettel, és csak létszükségleteik kielégítésére vadásztak. Ez a 19. században változott meg, a fehér bőrű telepesek érkezésekor. A betelepülők nagyvadakra vadásztak, modern fegyvereikkel kérkedésből vagy haszonlesésből tömegével pusztították az állatokat, és az állományt jelentősen megtizedelték. A vadak szándékos mészárlása végül szükségessé tette egy természetvédelmi terület kialakítását a szavanna mint élőhely és az ott honos állatok megóvása céljából. Ez a terület a 19. században még a nomád életmódot folytató maszáj törzs legelője volt.

4 A Serengeti 1929 óta részben vadrezervátum; 1951-ben hozta létre a tanzániai kormányzat a SZERENGETI NEMZETI PARKOT.1959-ben elkerítettek a gnúk számára egy legelőt az esős évszakokra a Serengeti délkeleti részén, amely csupán természetvédelmi terület besorolást kapott. A maszájok is odahajthatják a csordáikat. Ebből az apropóból született ugyanebben az évben Bernhard és Michael Grzimek díjnyertes filmje, A Serengeti nem halhat meg.

5 Ezen a vidéken több mint 1,8 millió növényevő és több ezer ragadozó állat él. Elterjedtek a gnúk,gazellák,zebrák, bivalyok és a rájuk vadászó oroszlánok.

6

7

8 Vége!


Letölteni ppt "Szerengeti Nemzeti Park"

Hasonló előadás


Google Hirdetések