Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Afrika Nemzeti Parkjai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Afrika Nemzeti Parkjai"— Előadás másolata:

1 Afrika Nemzeti Parkjai

2 12. Kivu Nemzeti Park 13. Serengeti Nemzei Park 14
12. Kivu Nemzeti Park 13.Serengeti Nemzei Park 14.Manyara Nemzeti Park 15.Gnorongoro Nemzeti Park

3 Kivu Nemzeti Park 1929-ben hozta létre Albert, belga király, amikor még ez a terület belga gyarmat volt. A nagy afrikai árokban elhelyezkedő tavak egyikének, az Edward tónak nyugati partvidékén terül el, magába foglalva magát, a tavat, a csodás szépségű vulkáni hegységet, a Ruvenzorit, működő krátereivel hőforrásaival, valamint nagy kiterjedésű őserdőket és szavannákat.

4 Ma a 300 km hosszú és 50 km széles nemzeti parkot a zairei kormány kezeli. Mint minden afrikai védett területen, itt is megtalálhatók a kontinens jellegzetes állatai elefánt kafferbivaly keskenyszájú orrszarvú víziló zebra különböző antilopok, zsiráfok.

5

6 Mindezek mellett van néhány olyan sajátossága is, amely különösen fontossá teszi a területet a természetvédők számára. Az egyik a bongó amely az alig járható őserdők lakója. Rendkívül szép színe és ritkasága miatt az állatkertek keresett példánya, ami meglehetősen meggyérítette a szabadon élő állományt.

7 A másik zoológiai különlegessége a hegyi gorilla amelyből jószerével már csak itt találunk kisebb-nagyobb csapatokat. Létüket elsősorban az orvvadászok és a vatuszi bennszülöttek veszélyeztetik az által, hogy nagy szarvú marháikkal lelegeltetik e hatalmas majmok táplálkozó területeit. A zairei hatóságok azonban hatékony intézkedésekkel tartják távol az illegális legeltetőket a  gorillák számára fenntartott területektől.

8 Az Edward tó partján hatalmas tömegekben élnek a különböző vízi madarak amelyek helyenként valósággal elborítják a vizet. Ezek közül érdemes megemlíteni a flamingókat

9 kormoránokat

10 pelikánokat

11 A nemzeti park geológiai nevezetességgel is rendelkezik.
Ez a Ruwenzori hegység működő vulkánsora. Az egyes vulkánok váltva aktívak, mégpedig úgy, hogy általában 7 évenként tör ki mindegyik. A láva gyakran a tó vizébe folyik, forróra melegítve azt a környéken. Megfigyelték, hogy a vulkáni kitörések előtt, az állatok nagy csapatokban hagyják el a területet és csak a láva megszilárdulása után térnek vissza. A terület melegforrásai is a vulkanizmussal kapcsolatosak.

12 A Ruenzori-hegység „Hold- hegyei” 1906-ig váratott magára
A Ruenzori-hegység „Hold- hegyei” 1906-ig váratott magára. A kutatók egyik hegyet Stanleyről nevezték el, legnagyobb csúcsát pedig Mount Margharitának, Olaszország akkori királynéjáról. Furcsa szépségű világ tárult fel a felfedezők előtt. Nekik köszönhetően fantasztikus növényekkel és állatokkal, mesés látvánnyal lett gazdagabb a világ. A napsütést gyakran sűrű pára és eső váltja fel. Az éghajlat lehetővé teszi, hogy a növények hatalmassá nőjenek. Itt él a gigantikus lobélia, akár a 65 kg-ot is eléri. Az aggófű 6 méterre is megnő és 100 évig  elél. Vastag parafaszerű szárán, furcsa elcsökevényesedett ágain jókora levelek nőnek. Szinte misztikus a táj. A fák ágait moha, a páfrányok, orchideák zöld leveleit zuzmók borítják. Több száz fafajta, 89 madárfaj,28 pillangóféle, virágok sokasága éli itt az életét

13

14

15 Manyara Nemzeti Park

16 Tanzániában, a kelet-afrikai törésvonalban fekszik
Tanzániában, a kelet-afrikai törésvonalban fekszik. A Manyara tó és a hozzá északon csatlakozó szavanna tartozik ide. A terület sajátos jellege meghatározza az állatvilágát is. A tó vize és a dús parti nádasok számtalan madár számára biztosítanak táplálékot és fészkelési lehetőséget.

17 Messziről nézve, mintha vatta borítaná a sekély parti vizeket, olyan tömegben nyüzsögnek itt a madarak. A csapatosan halászó pelikánok, az iszapfészket építő, rózsaszínű flamingók, a nílusi ludak , nyerges gólyák, és a dögevő marabuk.

18 A szavanna fával - ernyőakáciával - tarkított területein hatalmas elefánt csordák legelnek, amelyek esténként a tó vizét keresik fel, hogy szomjukat oltsák. A hely kedves a kaffer bivalyoknak is, amelyeknek sok százas csordái mindenütt megfigyelhetők. Az impalák, ezek a kecses antilopok, a tartós védelem következtében úgy megszelídültek, hogy pár méterről lehet őket fényképezni.

19 Az oroszlánok hasonlóan a savói Nemzeti Parkban élő fajtestvéreikhez - legszívesebben az ernyőakáciák lombja közt pihennek. Ezt a különös szokásukat azzal magyarázzák a kutatók, hogy a legyek és egyéb csípő rovarok elől a fán nagyobb védelmet élveznek.

20 A kíméletnek és a turisták gyakori látogatásainak köszönhetően a páviánok - amelyeknek csapataival minden úton lehet találkozni - teljesen elszemtelenedtek. A turisták kocsijaira is felmászva követelnek ennivalót. Éppen ezért - az egyáltalán nem veszélytelen koldulás miatt - ilyen helyeken az autóknak még az ablakát sem szabad leengedni.

21 NGORONGORO NEMZETI PARK

22 NGORONGORO NEMZETI PARK
Tanzánia területén, a kelet-afrikai árok mentén kialakult hatalmas kialudt vulkánok egyike. Méretei alapján a kráter nagyságrendben a második a földön. Átmérője 16 km, mélysége 610 m, területe 250 km2 . Korábban a Serengeti Nemzeti Parkhoz tartozott, ma azonban már önálló rezervátumként kezelik. Ez fokozott védelmet is jelent számára, de egyúttal egy szabadtéri kísérleti terület is, ahová a maszály pásztorok letelepedését is engedélyezték és ezen keresztül vizsgálják az ember hatását, illetve állandó jelenlétének következményeit.

23 A hatalmas méretű kráter külső oldala enyhe lejtőjű és átlag 2500 m magas. Ennek következtében a csapadék a külső oldalakon hullik le, ahol trópusi eső erdőket találunk. A belső területek esőárnyékban vannak, ezért itt jórészt szavanna található, kisebb kiterjedésű ernyő akáciással és a kráter közepén egy sekély vizű tóval.

24

25 Ebben a több ezer rózsás flamingó mellett nílusi ludakat,  íbiszeket , búbos vöcsköket , figyelhetünk meg. A tó mélyebb részein vízilovak dugják fel időnként a fejüket. Helyenként hatalmas tülkű orrszarvuk és elefántok dagonyáznak az iszapos vízben. Hátukon mindig ott üldögélnek az elmaradhatatlan pásztorgémek amelyek a vastag bőrből az élősködőket szedegetik ki. A szavannán gnúnk gazellák zsiráfok és zebrák vegyes csapatai legelésznek.

26 Az idilli és ősinek tetsző állapotokat csak a betelepült maszájok, Afrika nomád pásztor népe - sovány szarvasmarhái zavarják meg. Az őrök és a kutatók azonban vigyáznak arra, hogy ez a csodálatos állat együttes ne essen áldozatul a mohó és célszerűtlen állattartásnak. Sokáig úgy vélték, hogy a kráterből az állatok - a belső fal meredeksége miatt - nem tudnak kijutni. Azonban a későbbiek során rá kellett jönni, hogy még a nehézkes elefántok és orrszarvuk is könnyedén felkapaszkodnak a lejtőn, ami lehetőséget jelent az állomány cserélődésére és ez kizárja a genetikai leromlás veszélyét. Sokan ezt a területet a világ egyik legnagyobb természeti csodájának tartják .

27 Serengeti Nemzeti Park

28 Serengeti Nemzeti Park
Afrika első nemzeti parkja, amelyet még a harmincas években az angolok alakítottak ki. A 15 ezer km2-es terület Tanzániában fekszik, a kenyai határ mentén, a Viktória tó mellett, ahonnan mintegy 150 km-re terjed keleti irányba. A csapadék a tó közelében 1000 mm, attól távolabb csak mm. Ennek következménye, hogy az esős időszakban a távolabbi szavannák kizöldülve hatalmas állatmennyiségnek biztosítanak legelőt . Mire május végére kiszáradnak a gyepek, az állatok hatalmas vándorutat megtéve a nedvesebb területekre érkeznek, ahol még ívó vizet és füvet találnak. Ez a hatalmas méretű állatvándorlás egyik nevezetessége a területnek. Ekkor a gnúk, antilopok, zsiráfok, zebrák, elefántok, hosszú sorokba rendeződve vonulnak nyugat felé. Őket követik a ragadozók - oroszlánok, párducok - majd a dögevők - sakálok , hiénák, keselyük. Ez az impozáns állatmozgás az esős időszak beálltával - novemberben - visszafelé indul.

29 A Serengeti Nemzeti Park tartja el pillanatnyilag a legnagyobb tömegű állatot.
Repülőgépes állatszámlálások során megállapították, hogy nagyvad él a parkban, amelyből túlnyomó többség növényevő. Minden négyzetkilométeren 30 állat legel, amely már a terület eltartó képességének határán van. Éppen ezért hoztak létre itt egy kutatóintézetet, amely az állatok viselkedését, az állatközösségek összetételét, táplálkozását vizsgálja, hogy az esetleges túlszaporodásokból adódó problémák még időben, megfelelő állományszabályozással elkerülhetők legyenek.

30 A területen élő állatok közül meg kell említeni a nagy számban élő gnúkat , tomson és grant gazellákat , kaffer bivalyokat , zsiráfokat, orrszarvukat , impalákat , elefántokat . A ragadozók közül különösen szép az oroszlán állomány , de van leopárd , és gepárd is. impala grant gazella tomson gazella

31 A kutatók a Serengetin több, mint 500 madár fajt mutattak ki, amelyek között olyanok is vannak, mint az óriás túzok a strucc és a kigyász keselyű. A szavanna ernyő akáciáin szinte tömegesen fészkelnek a különböző szövőpintyek.

32 A dögök eltakarításában a csíkos és foltos hiénák , valamint a sakálok vesznek részt a nagyszámú keselyű mellett.

33 A világ egyik legszebb és leggazdagabb szabadtéri állatkertjét őrzik itt.

34 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Afrika Nemzeti Parkjai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések