Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AUSZTRÁL ŐSLAKOSOK Onódi Csaba, 6.B.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AUSZTRÁL ŐSLAKOSOK Onódi Csaba, 6.B."— Előadás másolata:

1 AUSZTRÁL ŐSLAKOSOK Onódi Csaba, 6.B

2 Bevezető Az angolszász gyarmatosítók előtt a kontinensen csak bennszülöttek éltek. A kor térképészei Déli Földnek hívták. Ausztráliát ekkor már mintegy éve lakták a bennszülöttek. Az őslakosok a feltevések szerint Délkelet-Ázsiából, a mai Indonéz-szigetek felől érkeztek.

3 Őslakosok kultúrája A bennszülöttek kultúrájának minden része a nomád életmódról tanuskodik A mítoszok szerint őseik óriás kenguruk voltak (vagy kígyók, emuk), akik dalaikkal alkották meg a tájat, adtak életet a növényeknek, állatoknak, embereknek. A teremtés után eggyé váltak a Földdel (totemek tisztelete innen ered).

4 Uluru: az álomidők emléke
Az ausztrál bennszülöttek művészetének legfőbb témája az „Álomidő” (hitük szerint az állati és emberi őseik teremtették a világot, és benne mindent. A teremtés folyamatát nevezik Álomidőnek.) A művészi tárgyak az Álomidőt megünneplő szertartások szolgálatában készültek. A törzsi területeken fekvő szent sziklákat és köveket, az Álomidő embereit, szellemeit és állatait ábrázoló sokszor ezer éves festmények borítják. A képeket vörös- és sárga okkerrel, valamint fehér agyaggal festették.

5 Őslakosok művészete 1. A kontinens egész területén szétszórtan fellelhető sziklaképekben emelkedett legmagasabb fokra az ausztrál őslakók művészete. Két nagy csoportra oszthatók, léteznek sziklafestmények és sziklarajzok. A sziklafestményeket (1.) vérrel vagy vízzel kevert vörös, fehér, fekete és barna földfestékkel készítették, míg a sziklarajzok (2.) vagy vésett vonalakból, vagy pontozott felületből állnak . 2.

6 Keep River-i sziklarajzok
Egy nemrég napvilágot látott tudományos értekezés szerint viszont az Észak-Ausztrália és Nyugat-Ausztrália határához közeli Keep River-i sziklarajzok nem kevesebb, mint 175 ezer évesek.

7 Ausztrál őslakos zene Igazi ausztrál őslakos zene. Djalu Gurruwiwi a didjeridoo élő legendája, az egyik legjobb játékos és didjeridoo készítő. Ő és családja az Arnhem-landen élő Yonglu törzshöz tartozik, akik kifejlesztették a didjeridoot többezer évvel ezelőtt.

8 Ősi hangszer- didgerido
A zene közben használták az ausztrál ősi hangszert is, a didgeridoot, melynek jellegzetes hangja az események egymásutánisságára hívta fel a figyelmet.

9 Igazi Ausztrál őslakos zene
Bambusz fuvola Balafon Buzuki

10 Ausztrál ősi kőszerszámok
Ugyancsak Ausztráliából ismerjük azt az – nemcsak csiszolt, de lehasító technikával készült kőszerszámoknál is használatos – eljárást, hogy hengeres botot egyik végén behasítanak, és a hasítékba erősítik a kőpengét. A primitív felerősítési módok közé tartozik még az a technika, amikor a baltanyél megvastagodó felső végébe fúrt lyukba rögzítik a kőpengét, vagy amikor a – rendszerint kagyló – pengét a könyökszerűen hajló nyélre közvetlenül rákötik.

11 Fegyvereik A bumerángot kb évvel ezelőtt találták fel az őslakosok, és csak néhány középső sivatagos területen használta néhány törzs kisebb állatok elejtésére.

12 bőven van még mit tenni, hogy a közös egymás mellett élés valóban zavartalan és békés legyen...


Letölteni ppt "AUSZTRÁL ŐSLAKOSOK Onódi Csaba, 6.B."

Hasonló előadás


Google Hirdetések