Kőpatakiné Mészáros Mária Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet www.ofi.hu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Ötvös Zsolt 13DK. Oktober.6.án indultunk 6-an Németországba gyakorlatra Márton Zsuzsanna tanárnővel. Hosszú út után megérkeztünk észak-németországba.
Advertisements

A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Számadás a talentumról
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
A gyakornokok beilleszkedése
8 Klikkelj az egérrel!.
A mentori munka kihívásai a mentorképzés tapasztalatai alapján
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
Projektoktatás április 8. Papp Dolli.
Digitális technika, digitális áramkörök
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
CV avagy önéletrajzi csúcsmondatok eredeti helyesírással
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A partnerközpontú intézmények plusz anyagi forrásai a kompetencia alapú oktatás vonatkozásában Előadó: Danyi Gyula.
TÁMOP Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Befogadó intézmények Sárbogárdon
Nem számít!. Nem számít! A jó sorrend a konzultációkhoz: 1. Vágyak. 2. Problémák. 3. A félelmek eltávolítása átbeszéléssel! 4. Következő havi terv.
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A nevelés stílusa.
 Klikkelj az egérrel! :20:48
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
Kedvezőtlen iskolai hatások,az iskolai környezeti ártalom
IMA MAGYARORSZÁGÉRT. KEDVES SZERETETREMÉLTÓ EMBEREK!
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
Kell –e érzékenyíteni a munkáltatókat? Csapó Gábor OSGOOD Szolgáltató Az OFA FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban című TÁMOP – /
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
professional coach, motivációs előadó
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
Számít az iskola? Számít a pedagógus?
A vidéki tér sikertényezői
Tanuló szervezet.
Leading Change A változás vezető szemmel. Hogyan lehet sikeresen levezetni egy változási folyamatot?
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
A pedagógus.
Biztoskezdet gondolat a falakon túl A gyerekházon túl is élnek.
XXX, Uddannelsesafdelingen, Århus Universitetshospital, Risskov Egy képzés a tanulásért Conference
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Nevelés és nevelői attitűdök
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Kedves Fiam ....
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
{ Miért utálnak a férfiak gyülekezetbe járni? Nehéz kérdések, Békevár, Jóföldi Endre, 2012.
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
Prevenció Tudatos előkészület a sikeres iskolakezdéshez.
Az iskola az én szememmel Iskolánk diákjai a fent említett pályázatra készítettek diafilmeket, melyek közül a következőt véltük a legjobbnak.
Inkluzív pedagógia Előadó: Török Mária.
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Itbusiness konferencia, CONFESSION ON A DANCEFLOOR Cégek az üzleti modellváltásról Gulyás János / Ipsos Zrt. Nobody’s Unpredictable.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Új tanulásszervezés – mit és miért kell tennünk?
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
Egy iskola, ahol az ADHD-s gyerekek érettségiznek
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
A tehetséggondozás rögösebb útján
A szakiskola jelene és jövője
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Nagyvállalat=Transzformátorház
Előadás másolata:

Kőpatakiné Mészáros Mária Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

1. Problémák és válaszok – minden komplexebb, mint gondoltuk? 2. Valahonnan el kell indulni – személyes célok… vagy mégsem? 3. Tanulás – szorongás, nehézségek. 4. Az ismeretlentől való félelem. De hogyan lesz ebből motiváció? 5. Tanulni a cinkéktől is lehet?

A tanulói összetétel erősen megváltozott. A szülői háttér kevésbé támogató. 10 év alatt kétszeresére nőtt a tanulási és beilleszkedési problémákkal küzdő tanulók aránya Van PISA és van PIRLS és van TIMSS és van McKinsey …... És nem biztos, hogy tudjuk, mit jelent a Körúton lakni????????

„Érdekelnek a gyerekek és az, hogy hogyan tanulnak.” „Az oktatás a társadalom egészének a jövőjét meghatározó tényező.” „Szeretnék pozitív változást előidézni a tanítványaim életében.” „Mindig úgy gondoltam, hogy ha bemehetek egy osztályterembe és akár csak egy gyerek életére is hatással lehetek…, akkor ez a feladatom az életben.” Saját vágy? Vagy a társadalom napirendjén lévő feladatok?

Lehet visszahúzó erő, de hajtóerő is. Gyakran kimondatlan, elfojtott Negatív kifejezések – mitől szeretnék megszabadulni Ábrándok – bárcsak több idő lenne, kisebb osztálylétszámok lennének…. Belülről fakad – munka értelmét adja Nem is annyira magántermészetű, mint amilyennek látszik

„… nálunk kemény ítélet vár mindazokra, akik nap mint nap változásra vágynak, lázadók és árulók.” Petrarca

Már a tanulás sem a megszokott?

Goerner (1998) Tanulás – gondolkodásunk megváltoztatása (soha nincs befejezve) Együttműködés – a tanulást csoportokban lehet a leginkább megvalósítani. A bonyolultság (pl. a komplex fejlesztés igénye) rendszeresen válságot idéz elő, ilyenkor új tanulásra van szükség.

Tanulni – de kitől??? Hogyan?

Végigvezethetjük versenytársainkat az üzemen, megmutathatunk nekik szinte mindent, és mégsem nyújtunk nekik tálcán semmit, mert nem tudják magukkal vinni. A Chapparal vezérigazgatója MIÉRT??? a) a) A gyakorlati szakemberek többet tudnak, mint ami elmondható-leírható. a) a) Csodaszerekre és rövidebb utak keresésére nagy igény van – csak át kéne venni! Fogas???

 Ahogy a munkahelyek egyre összetettebbé és együttműködőbbé válnak, azok a vállalatok kerülnek versenyelőnybe, ahol az emberek a legjobban képesek együtt dolgozni. Goleman (1998)  Ha csak átvesszük és bevezetjük (átveszik és bevezetik), kudarcra van ítélve.

  Együttműködés   Közös alkotás folyamata   Interakció közös tudás létrehozása céljából   Ez a tudás előtte egyikükben sem volt meg! És egyikük sem hozhatta volna létre egyedül!

Céltudatosan elköteleződni a megújulás folyamatával (Goodlad 1990) Tájékozódás – kérdezés – kipróbálás - fejlődés Tudás - tanulás Kompetencia Képesség a változásra és a változtatásra

Annak, aki ismeretlen vidékre megy, utazás közben kell megtalálnia az útvonalat és az úticélt. A siker kulcsa az a kreatív tevékenység,melynek során az új térképeket megrajzoljuk.

Intézményfejlesztés – egyszerűen El kell halasztani, a kezdést, mert nem készültek el a programcsomagok. A képzés nem időben valósul meg, mert a képzést tartó megbetegedett. A pályázat írója másik iskolába ment át, más nem ismeri a testületből a programot. Megint törvénymódosítás van, amihez azonnal alkalmazkodni kellett. …..

Mire jó a matematika? Hibáztunk? Nézzük meg, miért? Milyen változók okozzák a kedvezőtlen következményt? Megvan? Akkor korrigáljuk a kiinduló feltevéseket! …..és ….. Változtassuk meg a tevékenységet (a magatartásunkat)….

Megterveztük az utazást, de…. Süllyed a hajónk…. A legénység fellázadt…. Ismeretlen vizekre tévedtünk”

A problémák elkerülhetetlenek,nélkülük nem lehet sem tanulni, sem sikereket elérni. A kockázatvállalás bátorsága bennünk van? Az együttműködő emberek állandóan vitatkoznak – az együttműködés nem követel egyetértést. A túl korán meghatározott célok és tervek vakká tesznek. Nincs egyetlen jó megoldás –a változtatás pedig túl fontos ahhoz, hogy a szakértőkre hagyjuk: személyes elkötelezettség és szakmai tudás magas szintre fejlesztése a garancia. Miért nehéz a változás és változtatás Fullan (2008, OFI)

Egyéni érdekek dominanciája – a „sztár”-szerep. Tapasztalatok, tudások megosztása nem jellemző. A kis korrekciók túlsúlya - ha ugyanazt csinálod, ugyanazt kapod Demokratikus (megvitatott) döntéshozatal ritka – szavazás. A valódi csapatmunka, a csapatban való gondolkodás nem jellemző. („Nekem nem beszél vissza a gyerek!”) Bátorság hiánya – ha elmarad a gyors eredmény…

Volt egy öreg tengerész, kit jól ismert a nagypapám, Annyi mindent akart tenni reggel, délben, délután, Hogy ahányszor úgy gondolta, itt van a tett ideje, El se tudta kezdeni, mert máshol járt a feje. …Így aztán a vége az lett, semmit sem tett, hanem ott a fövenyen egy kendőbe burkolózva napozott. S azt hiszem, hogy olyasmit tett, amit tenni nem való: Mindaddig feküdt, míg érte nem jött a mentőhajó. (A. A. Milne, 1927)

„Az ész tovább tart, mint a szépség. Ezzel magyarázható, hogy kezünk- lábunk törjük, hogy túlműveljük magunkat.” Oscar Wilde

Amit tehetünk – 2.   Együttműködés   Közös alkotás folyamata   Interakció közös tudás létrehozása céljából   Ez a tudás előtte egyikükben sem volt meg! É s egyikük sem hozhatta volna létre egyedül!

A korrekt tudásátadó – a matematika tanár A karmester, aki a maga gyönyörűségére „vezényel” – a magyar tanár A kísérletező, aki akár egyedül is jól érzi magát a folyamatban – a kémia tanár A megértő - aki megkísérel az egyén tanulási stílusára figyelni – a fizika tanárnő

„A „gyermekbetegségeken” minden olyan iskolának keresztül kell vergődnie, amelyik változtatásra vállalkozik.” „Summa summárum: olyan bensőséges, spontán és interaktív kommunikációnak kellett kialakulnia a kollégák között, ami eddig nem létezett.” „Jól látható tehát a szükségszerűség, mely szerint az egyéneknek együttműködő csapatokká, azoknak pedig együttműködő közösséggé kell formálódniuk. „ 25

A közös gondolkozást és az önként vállalt együttes cselekvést. Bevont, aktivizált, átalakuló-fejlődő szereplőket: pedagógusközösségek, szülők, tanulók, intézményvezetők (gondolkodás, gyakorlat, szemlélet.) Tanulási helyzetet, tanulást, tudásváltozást. További kihívásokat.

J.S. Bach egyik gyermeke értelmi fogyatékos volt - kitűnő zenei képességének köszönhetően nagyon szépen játszott az orgonán. Picassó 10 éves kora előtt nem tudott írni-olvasni megtanulni - egyedülálló rajz- és festőtehetsége már ötéves kora előtt nyilvánvalóvá vált. Thomas Alva Edison - három hónapja járt iskolába……………. Jónyer-Klampár