Tárgyi eszközök Készült 2010-2011 években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP-2.2.3-09/1- 2009-0016 azonosítószámú.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Gazdasági Informatika
Általános áruismeret Termékfelelősség
Állóeszköz-gazdálkodás
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Építési beruházás.
Beruházás Értékcsökkenés
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
A TISZTA PIACGAZDASÁG MECHANIZMUSA
A KERESKEDELEMBEN ALKALMAZOTT GÉPI BERENDEZÉSEK
Mezőgazdasági üzemek erőforrásai Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP /1-
dr. Laáb Ágnes BME Pénzügyek Tanszék egyetemi docens
FORGÓESZKÖZÖK A forgóeszközök a vállalko-zási tevékenységet általá-ban egy évnél rövidebb ide-ig szolgáló vagyontárgyak, követelések, értékpapírok és pénzeszközök.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Erőrrásbevonás számvitele
Közmű tulajdon Önkormányzat – önkormányzati törvény – alapfeladat – ellátási kötelezettség – üzemeltető kiválasztása Állam – regionális rendszerek – Vízgazdálkodási.
EREDMÉNYKIMUTATÁS.
Kereskedelem Szakmacsoport
A befektetett eszközök számvitele
Kereskedelem Szakmacsoport
Fenntartás, karbantartás
Befektetések vizsgálata
Járműfenntartás I. I. előadás
9. Eszközrendszer.
Minek van értékcsökkenése?
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
TÁMOP / „Négy kistérség egy projekt” Marcali,
Forgóeszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Gépészet szakmacsoport
Gépészet szakmacsoport
Általános áruismeret 5. EAN-kódok
PÉNZÜGYI SZÁMVITEL I. TÁRGYI ESZKÖZÖK.
Vállalatok pénzügyi kimutatásai és a beruházások Fazakas Gergely
Vállalatgazdaságtani alapfogalmak
SZÁMVITEL TÁRGYI ESZKÖZÖK.
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
Statisztika I. Áruforgalom elemzése Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP /1-
TÁMOP /09 Az önkéntesség elterjesztése Az elszámolhatóság feltételei.
A termelés költségei.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 9.
Vállalati Gazdaságtan. Vállalati gazdaságtan Kötelező és ajánlott irodalom Kötelező irodalom: 1.Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula,
Összefoglalás Tárgyi eszközök. 1. feladat A tárgyi eszközök azok az anyagi eszközök, amelyek közvetlenül vagy közvetve, tartósan (1 évnél hosszabb ideig)
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
TÁRGYI ESZKÖZÖK.
Önkormányzati pénzügyek 2.
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
„Tanulószerződéssel a munka világában” c. Országos Konferencia A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló évi LXXXVI.
Tárgyi eszközök március 18.. Tárgyi eszközök Anyagi eszközök, tenyészállatok, amelyek Közvetlenül vagy közvetetten szolgálják a vállalkozó tevékenységét,
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
MENEDZSMENT és VÁLLALKOZÁSGAZDASÁGTAN dr. SZ abó G ábor CS aba.
Számtani sorozat Számtani sorozatnak nevezzük azokat a sorozatokat, amelyekben ( a második elemtől kezdve ) bármelyik tag és az azt megelőző tag különbsége.
Fejlessze vállalkozását pályázati források segítségével!
Fejlessze vállalkozását pályázati források segítségével!
SZÁMVITEL.
12 ezer milliárd forintos keret
SZÁMVITEL.
Járműfenntartás I. I. előadás
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
SZÁMVITEL.
Értékcsökkenés.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
SZÁMVITEL.
Tárgyi eszközök transzformációja Tárgyi eszköz előállítás
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

Tárgyi eszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú projekt keretében

Tárgyi eszközök A tárgyi eszközök azok a materiális vagyontárgyak, amelyek tartósan, legalább egy éven túl – közvetlenül vagy közvetve –szolgálják a vállalkozási tevékenységet. Több termelési periódusban vesznek részt, így a tárgyi eszközökbe fektetett tőke egy évnél hosszabb időszak alatt fokozatosan térül meg. A vállalati vagyon kevésbé mobil részét képezik.

Tárgyi eszközök •ingatlanok, és kapcsolódó vagyoni értékű jogok; •műszaki berendezések, •gépek, járművek; •egyéb berendezések, felszerelések; •tenyészállatok; beruházások

Ingatlan •Termőföld •Mezőgazdasági ültetvény, erdő •Épületek, építmények •Ingatlanokhoz kapcsolódó vagyon értékű jogok (pl. •földhasználat, bérleti jog,szolgalmi jog)

Műszaki berendezések, gépek járművek A vállalkozási tevékenységet tartósan és közvetlenül szolgáló berendezések, járművek, amelyek lehetnek : •mezőgazdasági erőgépek, •munkagépek, •beépített gépi berendezések •járművek, •Számítástechnikai eszközök.

Egyéb berendezések,felszerelések A vállalkozási tevékenységet tartósan és közvetve szolgáló berendezések, gépek, járművek. (pl. irodabútor, személygépjármű)

Tenyészállatok Azok az állatok, amelyek a tenyésztés a tartás során leválasztható terméket termelnek és ezen termékek értékesítése, vagy egyéb hasznosítása biztosítja a tartási költségek megterülését függetlenül attól, hogy azok mennyi ideig szolgálják a vállalkozás tevékenységét.

Beruházás Üzembe még nem helyezett, rendeltetésszerűen még használatba nem vett tárgyi eszköz.( pl. még nem termelő gyümölcsös, melynek kialakítása folyamatban van)

A tárgyi eszközök értéke Bekerülési érték= beszerzési ár vagy előállítási költség Bruttó érték  Azokra az évekre kell felosztani, amelyekben az eszközöket előreláthatóan használni fogják, azaz értékcsökkenést kell elszámolni. Nettó érték= a bruttó érték általános forgalmi adóval csökkentett része

Értékcsökkenés Nem számolható el értékcsökkenés a termőföld, az erdő, a még üzembe nem helyezett beruházások és a már teljesen leírt tárgyi eszközök után. Az értékcsökkenés elszámolását attól a naptól kell kezdeni, amikor az eszközt használatba vették. Formái: terv szerinti értékcsökkenés terven felüli értékcsökkenés A terv szerinti értékcsökkentést költségként kell elszámolni, a termelést közvetlenül szolgáló tárgyi eszközök esetében részét képezi a közvetlen önköltségnek.

Amortizációs módszerek Az adott vállalkozás feladata annak eldöntése, hogy a tárgyi eszközökbe és az immateriális javakba fektetett tőkét – meghatározott használati időn belül - milyen tőkemegtérülési, amortizációs módszer alkalmazásával szándékozik visszanyerni. Az amortizáció periodikus adagjainak meghatározására nincs egyedül pontosnak tekintett módszer. Amortizációs módszerek: • lineáris: egyenletes ütemű, •degresszív: gyorsított ütemű, • lassított ütemű.

Fenntartási költség A tárgyi eszközök fizikai állagának és üzemképességének a teljes használati időre való megőrzése költségekkel jár. Ezt nevezzük fenntartási költségnek. A fenntartási költségek időszakosan jelentkeznek, a tárgyi eszközök elhasználódásától és állapotának változásától függően. Két csoportra oszthatók: •felújítási költségek: az elhasználódott tárgyi eszköz eredeti állagának visszaállítása; •karbantartási költségek: a tárgyi eszköz folyamatos, zavartalan, •biztonságos üzemeltetését szolgáló javítási tevékenység kapcsán kerülnek fel