A foglalkoztatás és növekedés programja Az Új Magyarország Fejlesztési Terv ágazati és regionális programjai 2007. március 13.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kistérségek. A kistérségek jellemzői • Abaúj-Hegyköz (legfejletlenebb)  Budaörs (legfejlettebb) *3,4 (komplex mutatóban) (1998-ban *2,7 volt) • 1996.
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Ugrás az első oldalra Területi kohézió a fejlesztéspolitikában Dr. Szaló Péter szakállamtitkár Területi kohézió a fejlesztéspolitikában Dr. Szaló Péter.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Új Magyarország Fejlesztési Terv
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Tájékoztatás a Versenyképes tudás OP tervezetéről november 22. Közoktatás-politikai Tanács Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Vállalkozások Fejlesztési Lehetőségei az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Vállalkozások fejlesztési lehetőségei az Új Magyarország Fejlesztési Tervben.
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
Egy főre jutó regionális GDP
Környezeti célú fejlesztések a Dél- Dunántúli Operatív Programban és Akciótervben Miszler Miklós Ügyvezető igazgató Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Dr. Juhász László PhD Docens1 Szállodagazdálkodás és vezetés I (2007 tavasz) 9.40 – V. előadó.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Az új Magyarország Fejlesztési Terv ( ) Dr. Aubert Antal.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A regionális fejlődés perspektívái a ROP-ok tükrében Dr. Kolber István államtitkárFIT „Régiók félúton” konferencia.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
A vidékfejlesztés kihívásai az Észak-alföldi régióban Dr. Grasselli Norbert igazgatóhelyettes.
as programozási időszak Balás Gábor Nemzeti Fejlesztési Hivatal.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
A területfejlesztés és területpolitika Magyarországon
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
Új Magyarország fejlesztési terv Területi együttműködés, kistérségek szerepe Bajnai Gordon fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Pályázatírás módszertana
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
Területfejlesztés- Kohéziós politika, Uniós támogatások
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Magyarország és az Európai Unió. A csatlakozáshoz vezető út első hivatalos kapcsolatok (árgarancia- megállapodás) 1970-es évek – 3 multilaterális.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
1 Az EU regionális és vidékfejlesztési politikája ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV ( )
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi fejlesztési lehetőségek Gál Ilona közgazdasági szakállamtitkár Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Európai Uniós ismeretek
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Előadás másolata:

A foglalkoztatás és növekedés programja Az Új Magyarország Fejlesztési Terv ágazati és regionális programjai március 13.

Mire koncentrál az EU a források elosztásakor?  Versenyképesség és foglalkoztatottság növelése (Lisszabon, 2000, megújítva 2005.)  Fenntartható fejlődés (Göteborg, 2001, megújítva 2006.) Előfeltételek:  makroökomiai stabilitás,  strukturális reformok

A megújult lisszaboni stratégia  Európa és régiói váljanak a beruházások és a munka ösztönzésére alkalmas hellyé (vonzó helyszín),  a növekedés hajtóereje: a tudás és az innováció,  több és jobb munkahelyek teremtésére ösztönző vállalkozói környezet.

Közös cél: Új Magyarország Struktúrális reformok Nemzeti Reform Program Az EU kohéziós politikája ÚJ Magyarország Fejlesztési Terv nemzeti tervek tervek Fenntartható növekedés/ fejlődés fejlődés

Az ÚMFT-től a projektekig Tagállamokkal való konzultáció alapján EU Bizottság dolgozza ki Tagállam dolgozza ki, EU Bizottsággal konzultálva Tagállam dolgozza ki, EU Bizottságnak jóváhagyásra benyújtja OP kibontása – meghatározza a pályázat nélkül támogatandó kiemelt projekteket, a várhatóan kiírásra kerülő pályázatok feltételrendszerét. A Monitoring Bizottság megtárgyalja, a Kormány hagyja jóvá, az NFÜ (irányító hatóságok) és a nevükben eljáró közreműködők hajták végre. • • Akciótervben kijelölt kiemelt projektek, • • Akciótervben meghatározott feltételek szerint kiírt pályázatok • • Akcióterv alapján támogatott kisprojekt és KKV fejlesztési alapok Közösségi Stratégiai Irányelvek ÚMFT Operatív Program Akcióterv Műveletek

Tervezés, programozás  Új Magyarország Fejlesztési Terv EU-s jóváhagyás, stratégiai célok, ágazati és területi pénzfelosztás, 7 évre szól, beadva: nov.27., tárgyalás várhatóan márciusban lezárul elfogadással  Operatív Programok ágazati és régión belüli konkrét részcélok, pénzfelosztás, 7 évre szól, beadva: 2006.dec.20., érkeznek az észrevételek  Akcióterv konkrét pályázati- és projektcélok, pénzügyi keretek, 2 évre szól, évente újra tervezve  Nagyprojektek (folyamatosan) országos jelentőségű projektek, egyedi brüsszeli jóváhagyás

Átfogó célok  Foglalkoztatás bővítése – felzárkózás az EU foglalkoztatási mutatóihoz - foglalkoztathatóság és aktivitás javítása- társadalmi stabilitás - munkaerő-kereslet bővítése – munkahelyteremtés - munkaerő-piaci környezet fejlesztése – állásközvetítő rendszer  Tartós növekedés – GDP az EU átlag fölött nőjön - versenyképesség – hogy a világ élvonalába tartozzunk - gazdaság bázisának szélesítése – az egész ország részesedjen belőle - üzleti környezet fejlesztése – ne fogjuk vissza a fejlődést

Horizontális célok  Fenntarthatóság - környezeti - makrogazdasági (egyensúly) - társadalmi (megújulás, biztonság)  Kohézió – esélyteremtés - területi különbségek csökkentése - társadalmi (esélyegyenlőség, igazságosság)

A fejlesztés területei, prioritások Humán Oktatás Foglalkoztatás Egészség GazdaságKözlekedés Környezet & Energia ÁllamreformRégiók6+1 Foglalkoztatás & Növekedés Fejlesztési Területek: Fizikai/HumánFizikaiFizikai Fizikai/Hu- mán FizikaiFizikai Szociális Összesen elosztható források: milliárd forint Plusz vidékfejlesztési támogatás: mintegy 1 milliárd forint Plusz magántőke: ???? milliárd forint

1. prioritás: gazdaságfejlesztés  innovatív, tudásalapú gazdaság megteremtése  KKV-k jövedelemtermelő képességének javítása  üzleti infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése  pénzügyi eszközök

2. prioritás: közlekedésfejlesztés  nemzetközi elérhetőségének javítása  térségi elérhetőség javítása  városi és agglomerációs közösségi közlekedés fejlesztése  áruszállítás-logisztika közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése

3. prioritás: a társadalom megújulása  foglalkoztathatóság javítása (munkaerő- piaci szolgáltatások, tudás-készség, foglalkoztatási támogatások, egészségi állapot javítása)  alkalmazkodóképesség javítása  oktatásfejlesztés (társadalmi-gazdasági igényekhez alkalmazkodás, hatékonyság- növelés/esélyteremtés, innovációs potenciál)  társadalmi részvétel és befogadás  humán infrastruktúra

4. prioritás: környezet- és energiafejlesztés  környezetjavító fejlesztések (egészséges és tiszta települések, a környezetbiztonság növelése, vízvédelem; a természeti értékek megőrzése; a fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése)  környezetbarát energetikai fejlesztések (energiahatékonyság, megújuló energia)

5. prioritás: területfejlesztés  együttműködő és versenyképes városhálózat (pólusprogram)  megújuló vidék  elmaradott térségek felzárkóztatása  a Balaton, a Duna és a Tisza vidékének fenntartható fejlesztése

6. prioritás: államreform  a közigazgatás megújítása (a jogalkotás megújítása; a civil társadalom megerősödésének támogatása; a közigazgatás szolgáltatóvá tétele; az integrált kistérségi és a regionális döntési szintek megerősítése)  az elektronikus közigazgatás infrastruktúrájának fejlesztése; a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatala; az e-kultúra terjesztése)

Operatív programok struktúrája Priorit á sokOperat í v program 1. A gazdas á g fejleszt é se  Gazdas á gfejleszt é si OP 1. A k ö zleked é s fejleszt é se  K ö zleked é sfejleszt é si OP 1. A t á rsadalom meg ú jul á sa  T á rsadalmi meg ú jul á s OP  T á rsadalmi infrastrukt ú ra OP 1. K ö rnyezet- é s energiafejleszt é s  K ö rnyezet- é s Energia OP 1. Ter ü letfejleszt é s  Nyugat-dun á nt ú li Operat í v Program,  K ö z é p-dun á nt ú li Operat í v Program,  D é l-dun á nt ú li Operat í v Program,  É szak-magyarorsz á gi Operat í v Program,  É szak-alf ö ldi Operat í v Program,  D é l-alf ö ldi Operat í v Program,  K ö z é p-magyarorsz á gi Operat í v Program,  Eur ó pai Ter ü leti Egy ü ttműk ö d é sek OP-k 1. Á llamreform  Államreform OP  Elektronikus Közigazgatás OP Az Ú j Magyarorsz á g Fejleszt é si Terv koordin á ci ó ja é s kommunik á ci ó ja  V é grehajt á s OP

Allokált források* Mrd HUF (millió EUR) Nyugat-dunántúli OP 147,9 (545,6) Közép-dunántúli OP 161,9 (597,6) Dél-dunántúli OP 224,8 (829,6) Dél-alföldi OP 237,8 (880,8) Észak-magyarországi OP 288,1 (1063,2) Észak-alföldi OP 310,9 (1147,1) * EU-s és hazai állami társfinanszírozás, folyó áron, 271 HUF/EUR árfolyam

2. célkitűzés SA forrás KA forrás KMR-re jutó része ESzA (22,05%) ESzA (22,05%) ERFA (77,95%) ERFA (77,95%) Ágazati (50%) Régiós (50%) Elektronikus közigazgatás OP Közép- Magyarországi OP Társadalmi megújulás OP Államreform OP Közlekedés OP Környezet, energia OP KMR-hez kapcsolódó tervezési és finanszírozási rendszer

A támogatás típusok Akcióterv (Korm. döntés) Kiemelt projekt 2 fordulós pályázat 1 fordulós pályázat Közvetett támogatás Kisprojekt alap Mikrohitel Tőkealap Garanciaalap KORMÁNYDÖNTÉS = miniszterek, régiók javas- latára az akciótervben. Spec. eset: régióhoz decentralizált előirányzat = régió dönt. Indikatív lista is lehetséges: ezek között később NFÜ dönt. Akciótervben leírt célcsoportnak NFÜ pályá- zatot ír ki. Szakmai bírálat alapján nyertesekről NFÜ DÖNT, támogatás érkezési sorrendben Akcióterv szerinti célcsoportnak NFÜ pályá- zatot ír ki. Szakmai bírálat alapján NFÜ DÖNT. Régió, önkormányzat, vagy civil szervezet által kezelt pályázati alap. Az alap a támogatásáról az NFÜ DÖNT. Az alapra beadott pályázatokról az ALAP KEZELŐJE DÖNT, NFÜ által jóváhagyott eljárás alapján. („global grant”) Vállalkozástámogatás kereskedelmi társaságok (bankok és alap-kezelők) bevonásával. Pólus programok, zászlóshajó projektek a fenti művelettípusok bármely kombinációjaként – az egyes OP-k akcióterveiben meg- jelenítve

Komplex zászlóshajó programok Több operatív programban megjelenő ún. zászlóshajó projekteket dolgoztunk ki, amelyek választ adnak a legfontosabb társadalmi problémákra.  Nem mondunk le senkiről – leszakadó térségek felzárkóztatása  Versenyképességi pólusok  Kis- és közepes vállalkozások komplex fejlesztése  XXI. századi iskola  Gyermekesély  A tudás – esély  Akadálymentes Magyarország  Egészségügy  Takarékosan az energiával  Pécs – Európa Kulturális Fővárosa  Tiszta környezet