Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 A közoktatás az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Oktatási és Kulturális Minisztérium Hámoriné Váczy Zsuzsa szakmai főtanácsadó, osztályvezető 2007.
Advertisements

Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
A civilek szerepe a társadalmi megújulást szolgáló programokban
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Tájékoztatás a Versenyképes tudás OP tervezetéről november 22. Közoktatás-politikai Tanács Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Társadalmi Megújulás Operatív Program
A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) Kisgyörgy Orsolya Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
A TÁMOP civileket érintő területei. A TÁMOP specifikus céljai 1.A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összhangjának javítása 2.Az aktivitás területi különbségeinek.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési Főosztály
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek támogatása az Államreform Operatív Program keretében ápr. 29. Kullmann Ádám.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az új Magyarország Fejlesztési Terv ( ) Dr. Aubert Antal.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az informatika szükségessége és lehetősége a hazai és az Európai Uniós fejlesztési célkitűzésekben Dr. Köpeczi-Bócz Tamás.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
1 Közoktatás fejlesztési elképzeléseinek háttere 2007.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program TIOP Kecskemét, június 21.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
1 A kompetencia alapú oktatás jövője a NFT II. tükrében Debrecen, Február 20. Hámoriné Váczy Zsuzsa, OKM.
Új Magyarország Fejlesztési Terv, TÁMOP-TIOP, akciótervek
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Foglakoztatás-politikai workshop Budapest, augusztus 23.
1 Az EU regionális és vidékfejlesztési politikája ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV ( )
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi fejlesztési lehetőségek Gál Ilona közgazdasági szakállamtitkár Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
A Társadalmi Megújulás OP és a Társadalmi Infrastruktúra OP Budapest, április.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Európai Uniós ismeretek
Lorem ipsum.
Előadás másolata:

Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (2007-2013) és a Társadalmi Megújulás Operatív Program Európa közepén 2015-ben Budapest, 2006. november 29. Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes

Miről lesz szó? Az operatív programokra jutó források aránya Társadalmi Megújulás Operatív Program (specifikus célok, prioritások) Egyéb operatív programok, melyek a társadalmi megújulást szolgálják

Fő célok Foglalkoztatás bővítése – a foglalkoztatási közelítse az EU átlagát foglalkoztathatóság és aktivitás (kínálat) munkaerő-kereslet bővítése – munkahely teremtés munkaerő-piaci környezet fejlesztése - mobilitás, közvetítő mechanizmusok Tartós növekedés – GDP az EU átlag fölött nőjön magas hozzáadott érték gazdaság bázisának szélesítése – az egész ország járuljon hozzá / részesedjen belőle üzleti környezet fejlesztése – ösztönözzük a fejlődést

Horizontális célok Fenntarthatóság Kohézió - környezeti - makrogazdasági egyensúly - társadalmi megújulás Kohézió - területi különbségek csökkentése - társadalmi igazságosság

A gazdaság teljesítményének növelése és a tudás ? ? ? MUNKAHELYTEREMTÉS ? ? ? Termelékenység Foglalkoztatottak száma GDP = X Több, jobb tudás: nagyobb hozzáadott érték Több tudás- birtokos

Hol van az utánpótlás A foglalkoztatottak aránya Piacképes szakképzés, Felnőttképzés Alapkészségek, szakmai célprogramok, egészség, szociális segítség, szabályozás. Minőség, migráció Kulcskompetenciák magas Iskolai végzettség alacsony

A munkaerőpiac „belső tartalékai” A legális munkavállalás ösztönzése A feketemunka kiszűrése - ellenőrzés A munkavállaló ösztönzése - ösztöndíj A munkaadó ösztönzése - bértámogatás

Az operatív programok forrásai (Mrd Ft) Csak az összehasonlítás végett

A társadalmi megújulást szolgáló operatív programok Társadalmi Megújulás Operatív Program (TAMOP) Az Európai Szociális Alapból (ESZA) finanszírozandó tartalmi („soft”), szervezeti fejlesztések. Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) finanszírozandó – a TAMOP-hoz kapcsolódó – infrastrukturális fejlesztések. Regionális operatív programok ERFA forrás, 7 ROP

Társadalmi Megújulás Operatív Program Európai Szociális Alap forrásaiból: ~933 Mrd Ft Mind a 7 régióra

A TAMOP struktúrája Átfogó cél Specifikus célok Stratégiai prioritások Az aktivitás növelése a humánerőforrás minőségének javításával A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összehangolása Az aktivitás területi különbségeinek csökkentése A változásokhoz való alkalmazkodás segítése Az egész életen át tartó tanulás támogatása Az egészségi állapot és a munkavégző képesség javítása A társadalmi összetartozás erősítése, esélyegyenlőség Stratégiai prioritások A foglalkoztathatóság fejlesztése, a munkaerőpiacra való belépés ösztönzése Az alkalmazkodó- képesség javítása Minőségi oktatás és hozzáférés biztosítása mindenkinek Az emberi erőforrások fejlesztése a kutatás és innováció területén Egészségmegőrzés és a társadalmi befogadás, részvétel erősítése Közép-Magyarországi Régió Átfogó cél

1. prioritás: Foglalkoztathatóság Képzése, munkaerő-piaci szolgáltatások Foglalkoztatási csomagok Ösztönző támogatások (START) Integrált szolgáltató-rendszer Hátrányos helyzetű célcsoportok foglalkoztatása Helyi foglalkoztatás, szociális gazdaság

2. prioritás: Alkalmazkodóképesség Munkahelyi képzések és kompetenciafejlesztés A gazdaság igényeihez illeszkedő képzések A tanulási rendszerek összekapcsolása Pálya-tanácsadási, pályaorientációs rendszer Új tanulási formák A gazdasági szerkezetváltás előrejelzése és kezelése A nem hagyományos foglalkoztatási formák A partnerség erősítése, civil szervezetek felkészítése

3. prioritás: Oktatás A kompetencia alapú oktatás Átfogó mérési, értékelési és minőségirányítási rendszer A pedagógusképzés megújítása A közoktatás hatékonyabbá tétele A hátrányos helyzetű és roma tanulók A közoktatási intézmények művelődési, szabadidős és szolgáltató szerepe

4. prioritás: Felsőoktatás, K+F A felsőoktatási reform és a bolognai foly. A felsőoktatás minőségének fejlesztése Műszaki és természettudományos végzettséggel rendelkezők számának növelése A gyakorlati oktatás fejlesztése Vállalkozások és a felsőoktatási kutatóhelyek együttműködése

5. prioritás: Társadalmi befogadás, kultúra és egészségügy Az egészségi állapot javításának támogatása Egészségre nevelés, szemléletformálás A leghátrányosabb helyzetű térségek fejlesztése Hátrányos helyzetű emberek társadalmi beilleszkedése Helyi közösségek, civil szervezetek fejlesztése A diszkrimináció elleni küzdelem A kulturális tőke fejlesztése

A TAMOP forrásai Prioritás Támogatás % Mrd Ft Foglalkoztathatóság 15,2 137 Alkalmazkodóképesség 21 189 Oktatás K+F, innovációs kapacitás építés 12 109 Egészségmegőrzés, társadalmi befogadás 18,9 169 Közép-magyarországi régió 11,8 107 Összesen: 100 933

Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program Európai Regionális Fejlesztési Alap forrásaiból: ~538 Mrd Ft 6 konvergencia régióra Átfogó cél: Az aktivitás növelése a humánerőforrások minőségének javításával Specifikus célok: Területi egyenlőtlenségek mérséklése, a hozzáférés javítása A humán közszolgáltatások hatékonyságának növelése, átfogó reformjuk elősegítése A társadalmi megújulást szolgáló fejlesztések hatékonyságának növelése

A TIOP struktúrája Átfogó cél Az aktivitás növelése a humánerőforrások minőségének javításával Specifikus célok Területi egyenlőtlenségek mérséklése, hozzáférés A humán közszolgáltatások hatékonyságának növelése, átfogó reformjuk elősegítése A társadalmi megújulást szolgáló fejlesztések hatékonyságának növelése Prioritási tengelyek Az oktatási infrastruktúra fejlesztése Az egészségügyi infrastruktúra fejlesztése A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra A kulturális infrastruktúra fejlesztése

Humán fejlesztések más operatív programokban Regionális operatív programok és KMR (ERFA) Átfogó közoktatási infrastruktúra fejlesztési program Egészségügyi alapszolgáltatások, prevenció, rehabilitáció, kistérségi járóbeteg-ellátás Szociális alapszolg., bölcsőde, kistérségi központok Továbbá: Környezet és energetika OP (pl. erdei iskola) Gazdaságfejlesztés OP (felsőoktatás és vállalkozások közötti kapcsolatok erősítése, K+F infrastruktúra) Elektronikus közigazgatás OP (e-szolgáltatások a humán közszolgáltatások területén, oktatási, foglalkoztatási kártya)

Köszönöm a figyelmet! www.nfu.hu