CREDEURO & ICP 2004.02.23. Zabó László. CREDEURO Standard n Az Európai Fizetési Tanács (EPC) által kibocsátott „üzleti szabvány” a kisösszegű, határon.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Projektek pénzügyi végrehajtása. Pénzügyi megvalósítás alapvető dokumentumai  Támogatási szerződés  Szakmai és pénzügyi végrehajtásra vonatkozó előírásokat.
Advertisements

Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
Neptun.Net Pénzügyi rendszer A gyűjtőszámla
NYUGDÍJVÁLTOZÁSOK.
Változások a fizetési folyamatban
Egészségvédelem Egészség, vagy használható állapot, együttélés a természettel, vagy önérdekű pusztítás? Veled Európa, de nélküled EU!
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Készítette: Schiszler Anett Szekeres Kornél H7T9UZ IQCPCZ
 2001/95/EK (általános termékbiztonságról szóló) irányelv 12.cikke hozta létre a RAPEX-et  Az irányelv 11. cikke tartalmazta az értesítési eljárásra.
Bankkártya piac az EU-ban
Miért volt jogbiztonságos a BÜK javaslata ?. Mert nem létezik tartalmilag egységes „ügyvédi "tevékenység". 1.Nincs szakügyvédi rendszer, az ügyvédek a.
Nyilvánossági és tájékoztatási kötelezettségek Ékes Gyula, Váti Nonprofit Kft. Mátészalkai Területi Iroda Információs nap magyar partnerek részére, Békéscsaba.
Nemzetközi pénzügyi ügyletek
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
Mylogo is member of Erste Group (this is optional: please cancel completely from the Master, if not needed or just cancel this info) E RSTE B ANK „Olaj.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
AlertPay Internetes Számlához Bankszámla hozzárendelése és pénz feltöltése az AP. -re Lépj be az AlertPay oldaladra:
Kiss Gábor A Magyar SEPA Egyesület Elnöke, UniCredit Bank Hungary Zrt.
1 Általános forgalmi adó január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a.
1Kőszeg, december 12. Ellenőrzés, kifizetés folyamata Szabó András.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
A külkereskedelmi gyakorlatban alkalmazott átutalások, beszedvények
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment IV. Modul A kultúra gazdaságtana.
Okmányos meghitelezés (Akkreditív)
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Tájékoztató az OTP Bank Partnerei részére
1 Pepper Rendszerház Zrt. Kafetéria rendszer a VIP Humánpolitikai Rendszerben.
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Üzlethelyiségen kívül kötött szerződés Szabályozás 85/577/EGK tanácsi irányelv 370/2004. (XII.26.) Kormány.
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
AlertPay internetes számlához bankszámla hozzárendelése és pénz feltöltése az AP -re Lépj be az AlertPay oldaladra:
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
1 A KBSZ BEMUTATÁSA év eseményei KBSZ SZAKMAI NAPOK - HAJÓZÁS Budapest, március 31. Orosz Dalma főosztályvezető.
EBA STEP2 Az első pán-európai elszámolási rendszer a kisösszegű euró átutalások teljesítésére Bartha Lajos február 23.
2560/2001/EK rendelet Prágay István. Az Egységes Euró Övezet jogi szabályozása a Belső Piacon n A jogi szabályozás céljai (a felülvizsgált Pénzügyi Szolgáltatások.
1 JOGHARMONIZÁCIÓ AZ EURÓPAI UNIÓ SZABÁLYAIVAL Prágay István Pénzforgalmi, Emissziószabályozási és –szervezési főosztály.
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
Szarvasné Vadászi Csilla
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Fejlesztési Igazgatóság Kohéziós Alap Közreműködő Szervezet számvitel Hosszú Gabriella és Pásztor Edit - Pénzügyi önálló osztály ,
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
Nyilvánosság biztosítása
Problémák az interoperábilis közlekedésre alkalmas vontatójárműveknél Dr. Márkus Imre vezérigazgató 1.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
 Azon kedvezményezettek, akik az ÚMVP intézkedéseinek támogatásával olyan infrastrukturális beruházást hajtanak végre, melynek teljes költsége meghaladja.
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél
TARGET, SWIFT,EBA rendszerek bemutatása
Tájékoztató a kollégiumi díj fizetéséről 2014/2015 tanév
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 2. Dr. Vigvári András
Nemzetközi utalás magyar bankszámláról AdvCash-re onnan már könnyen feltölthető a PM számla! A regisztrációs linket kérd a szponzorodtól!
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
Lázár Péter MKIK Budapest, május 24 Az ICC által kiadott nemzetközi szabályok és szokványok alapján kibocsátott bankári instrumentumok.
Pénzforgalmi elszámolás az általános forgalmi adóban.
Az MNB szempontjai a napon belüli elszámolással kapcsolatban Bartha Lajos február 8.
Kötelező Tervezői - kivitelezői felelősségbiztosítás tájékoztató
Bankrendszer Pénzügyi tervezés osztály.
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Általános forgalmi adó törvény 2017.
Gyors, egyszerű, NAV-álló számlázás
copyright © P2P Money Europe Inc.
A bírósági végrehajtás I.
Elektronikus számlázás - technológiai tapasztalatok
KONFERENCIA – 2016 BUDAPEST.
A részletfizetés tranzakcióról általánosságban
A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG HIRDETMÉNYELLENŐRZÉSI TEVÉKENYSÉGE
Az MNB szempontjai a napon belüli elszámolással kapcsolatban
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

CREDEURO & ICP Zabó László

CREDEURO Standard n Az Európai Fizetési Tanács (EPC) által kibocsátott „üzleti szabvány” a kisösszegű, határon átnyúló, EU-n belüli EUR fizetésekről n Célja: a SEPA (Single Euro Payment Area) megteremtése •hatékony, kedvező árú szolgáltatás •jobb ügyfélkiszolgálás

CREDEURO hatálya n EU-n belüli, határon átnyúló normál (nem sürgős) ügyfél átutalások EUR-ban ( EUR-t nem meghaladó értékben) n A fizetés legyen alkalmas az STP feldolgozásra (a kezdeményezőtől a kedvezményezett számlájáig) n A kezdeményező és a kedvezményezett számláit az EU-n belül vezetik n A kedvezményezett bankja tagja egy EUR fizetési rendszernek n A résztvevő (EU tagállamain belüli) bankok bejelentkeznek az EPC- nél a CREDEURO egyezmény hatálya alá

CREDEURO utalás n Az átutalásnak a megbízás befogadásától számítva 3 napon belül teljesülnie kell (D+3) n A megbízásnak az alábbi adatokat kell tartalmaznia: •Kezdeményező neve •Valuta (EUR) neme és az összeg •Kedvezményezett neve •Kedvezményezett IBAN számlaszáma •Kedvezményezett bankjának BIC-kódja •Költségviselési instrukciók •Maximum 4 x 35 karakter közlemény

Kezdeményező bank kötelességei n Az átutalás kötelező elemeinek ellenőrzése •különösen az IBAN “check digit”-je, illetve a kedvezményezett bankjának BIC kódja n A kedvezményezett bankjának számláján a fedezet jóváírásra kerüljön a befogadástól számított 2 banki m.n.-on belül (D+2) n Az esetlegesen igénybevett közvetítő (intermediary) bank a CREDEURO előírásai szerint továbbítsa a fizetést

Kedvezményezett bankja n A kedvezményezett bankja köteles a CREDEURO utalást (ellenkező előírás hiányában) legkésőbb a fedezet megérkeztét követő banki munkanapon jóváírni (D+3). n A fizetési megbízással érkezett közleményt továbbítani a kedvezményezett részére a szokásos úton.

CREDEURO STP kötelező elemek n Kedvezményezett bankja - (52A) - BIC kód kötelező n Kedvezményezett- (59) -IBAN kötelező n Bank operation code (23B) -“CRED” •instruction code - (23E) -nem használható n Bank to bank information- (72) - nem használható n STP megjelölése (119, in header)MT 103+-nál kötelező n transaction type code (26 T)nem használható n Regulatory reporting (77 B)nem használható n Költségek megjelölése (71A,F,G)“OUR”,”BEN”,”SHA” használható

Interbank Convention on Payments (ICP) n Olyan fizetésekre vonatkozik, amelyek: •EUR-ban denomináltak és megfelelnek a 2560/2001-es előírásnak • STP instrukciót tartalmaznak (Kedvezményezett IBAN száma, bank BIC kódja) •Nem tartalmaznak különleges instrukciót (field 23E vagy 72) n Az EU-n belüli, de határon átnyúló utalások költsége legyen azonos a hazai EUR utalással

1. Alapelv: „A kezdeményező és a kedvezményezett csak a saját bankjának költségéért felelős” n Az ajánlás alapján a “SHA”, azaz megosztott bankköltség javasolt az EU-n belüli, de határokon átnyúló fizetésekre n A kezdeményező és a fogadó bankja is az EU-n belüli n A “BEN”, vagy az “OUR” költségmód alkalmazása az utólagos költségelszámolás miatt nem ajánlott

2. Alapelv „A közbeiktatott bank nem von le az átutalt összegből költséget” n Az alapelv: az átutalt összeg teljes egészében kerüljön jóváírásra a kedvezményezettnél n A közvetítő bank költségeit a szolgáltatást igénybevevő banknak kell rendeznie előzetes megállapodás alapján n A “SHA” opció alkalmazásánál a kedvezményezett bankja nem élhet költségigénnyel az utaló bank felé, ha az utalás kielégíti az STP igényeit

3. Alapelv „STP elvárások” n Az STP előírások teljesülése esetén sem a megbízó sem a kedvezményezett nem terhelhető meg plusz költséggel n A közreműködő és a kedvezményezett bankja től költséget kérhet be a küldő banktól, ha a megbízás nem felel meg az STP követelményeknek

4. Alapelv „Visszautasított / visszaküldött fizetési megbízások” n Ha az utalás nem tartalmaz minden szükséges információt, a kedvezményezett bankja •visszaküldheti/visszautasíthatja a megbízást költségei levonása mellett •jóváírhatja a kedvezményezettet, és a költségeit (investigation / repair) bekérheti a küldő banktól

5. Alapelv „Költségszámlázási gyakorlat” n A javaslat - a beérkezett utalások után egyenkénti költségbekérések helyett - az időszakos számlázás •rendszeres (pl. havi) számlázással történő költségbekérés a “per item” gyakorlat helyett •loro-számlaterhelés helyett szerződéses alapon megállapított és rendszeresen számlázott költségfizetést javasol