Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791 Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József november 11-én született Kecskeméten.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Erkel Ferenc, Operaház, Bánk Bán
Advertisements

Híres épületek a Reformkorban
A magyar színjátszás kezdetei
Katona József élete és munkássága.
Katona József élete ( ) Kecskeméti polgárcsalád fia. Apja takácsmester, aki fia taníttatására nem sajnálja az anyagi áldozatot (pesti, kecskeméti.
Katona József: Bánk bán
Reformkori színjátszások
Készítette: Nyírő Mátyás 8.b
A romantika Magyarországon
Arany János Élete és munkássága Csapatnév: Toldimiklos
Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti és kulturális lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
Automatikus diaváltás A hangszórókat kérem bekapcsolni.
Vörösmarty Mihály élete
Katona József 16/A.
Márciusi jeles napok.
MÁRCIUS 15. Antal Márton Mohácsi Mihály 5/A.
Hunyadi János Született
Vajon miért gondolják az országban a legtöbb helyen, hogy nemzeti ünnepeinket csak emelkedett unalommal lehet megülni? Székesfehérvár 2011-ben és 2012-ben.
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
I. Dicsőséges Tavaszi hadjárat
Reformkor A magyar színjátszás rövid története
A reformkor
A MÁRCIUSI FORDULAT március 15-e eseményei.
A Bánk bán operaváltozata
Készítette:Hagymási Réka 11.P
SZÉCHENYI ALKOTÁSAI.
1956-os forradalom.
A magyar Himnusz A Himnusz Kölcsey Ferenc verse, mely egyben Magyarország nemzeti himnusza Ez Kölcsey legnagyobb hatású verse, 1823-ban írta szatmárcsekei.
Az Angol Reneszánsz William Sheakespeare.
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
1848. Március 15. Krizsán Pál.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Paulay Ede Tokaj, márc. 2 - Budapest, márc. 12.
Ősbemutató Paulay Ede rendezése. Paulay Ede színész, rendező, dramaturg, színészpedagógus, igazgató, fordító március 12-én született Tokajban
V ÖRÖSMARTY M IHÁLY : C SONGOR ÉS T ÜNDE 137 évvel ezelőtt, a színház világában.
SÍK FERENC CSONGOR ÉS TÜNDE Készítette: Szentivánéj Társulata Árkos Borbála Csiki Kata Mohácsi Orsolya Anna Rozgonyi Anna.
Arany János.
Készítette: Latabár Kálmán csoport
Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde
Sík Ferenc rendezésében
/Paulay Ede rendezésében/
Paulay Ede rendezésében
Paulay Ede Csongor és Tünde Ősbemutató
Paulay Ede rendezésében
A Megalkuvók csapata bemutatja:
Kolozsvár.
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
A színházkészítő.
Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésében
Paulay Ede rendezésében
Ember tragédiája Paulay ede.
Gyenes László mint Lucifer
Az ember tragédiája színdarab
Bemutató: Budapest; Nemzeti Színház, szeptember 21.
Nem mindennapi sikert aratott az előadás ami bizonyította Paulay páratlan tehetségét. Az ember tragédiája ősbemutatója a színháztörténet egyik legnagyobb.
„Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen.”
Az ember tragédiája Rendezte: Paulay Ede.
Paulay Ede rendezése, Az ember tragédiájának első színpadra vitele
1883. Szeptember 21-én mutatták be először
Az ember tragédiája Bemutatta a Nemzeti Színház szeptember 21-én Paulay Ede rendezésében.
Rendezte: Dr. Németh Antal
Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésében
Iglódi István rendezése
Színpadon Az ember tragédiája
~Paulay Ede rendezésében~
PAULAY EDE RENDEZÉSÉBEN
Pesti Nikolett és Nyiri Anna Sára
A HUNYADI LÁSZLÓ OPERA FODOR ANDRÁS 10.GB.
Előadás másolata:

Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791 Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791. november 11-én született Kecskeméten. Apja takácsmester volt.

Déryné Széppataki Róza

Az egykori Nemzeti Színház Kolozsvárott, amelynek megnyitására írta Katona a "Bánk bánt". /Fametszet 1871-ből./ 1814-ben pályázatot tettek közzé a kolozsvári Nemzeti Színház megnyitására előadandó történelmi tárgyú drámára.

A régi kassai színház, ahol a "Bánk bán" először színrekerült A régi kassai színház, ahol a "Bánk bán" először színrekerült. A kép kassai színházat ábrázolja, ahol a darabot először bemutatták 1833. február 15-én. 

Kántorné, az első Gertrudis Kántorné, az első Gertrudis. Gertrudis első alakítója Kántor Gerzsonné Engelhardt Anna volt.

Bartha János, Bánk bán első alakítója Bartha János, Bánk bán első alakítója. Bánk bán alakját a magyar színjátszás legjobbjai vitték színpadra. A színészi alkotások sorát Bartha János nyitotta meg. Bartha 1833-ban a Kassai Színház tagja volt.

A Nemzeti Színház első épülete Pesten. Alt Rudolf rajza után 1845-ből A Nemzeti Színház első épülete Pesten. Alt Rudolf rajza után 1845-ből. Fordulóponthoz érkezett a Bánk bán színházi életsorsa akkor, amikor 1839. március 23-án, alig több mint másfél esztendővel a megnyitás után, megelevenedett a pesti Nemzeti Színház színpadán.

A pesti Nemzeti Színház belseje 1846-ban. A kép a Pesti Divatlap 1846 A pesti Nemzeti Színház belseje 1846-ban. A kép a Pesti Divatlap 1846. évfolyamának mellékleteként jelent meg.

1848. március 15. nem csak a magyar nép szabadságharcának nagy napja, hanem a Bánk bán színpadi sorsának is aranybetűs ünnepe. Ezen a napon a Bánk bánt tűzte műsorra a színház igazgatósága. Gertrudis szerepét Laborfalvy Róza játszotta. A lelkes forradalmi nép ekkor szabadította ki Táncsics Mihályt börtönéből és diadalmenetben vitte végig Pest utcáin, s útjában eljutott a pesti Nemzeti Színházig is.

Laborfalvi Róza, mint Gertrudis és Lendvay Márton, mint Bánk bán a IV Laborfalvi Róza, mint Gertrudis és Lendvay Márton, mint Bánk bán a IV. felvonás nagyjelentében. 

Erkel Ferenc a Bánk bán című opera szerzője  Erkel Ferenc a Bánk bán című opera szerzője. Egressy Béni készítette a szövegkönyvet. Az opera bemutatója 1861. március 9-én zajlott le nagy sikerrel.

Jelenet a Bánk bán c. filmből. /Bánk és Tiborc/ Jelenet a Bánk bán c. filmből. /Bánk és Tiborc/. Janovich Jenő, a Kolozsvári Színház igazgatója 1912-ben filmet készített Katona remekművéből. Bakó László alakította Bánkot, Szentgyörgyi István volt Tiborc, Jászai Mari pedig Gertrudis. A film elveszett. Csak fényképek maradtak belőle. 

Katona József szobra a volt pesti Nemzeti Színház előtt Katona József szobra a volt pesti Nemzeti Színház előtt. /1858-ban/ Ez volt az első pesti köztéren emelt emlékszobor. 1858-ban avatták fel. Tomori Anasztáz adományából állították fel a szobrot a régi Nemzeti Színház előtt. Züllich Rudolf mintázta a szobrot.