A fiatalok foglalkoztatása Tripartit szeminárium Legjobb gyakorlatok a világ minden tájáról foglalkoztatáspolitikai igazgató Budapest, 2013. január 11.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Advertisements

Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
„A Partnerség erősítése” Foglalkoztatáspolitikáért felelős Államtitkár
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
A Kormány intézkedései és tervei
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
MUNKAÜGYI POLITKA  Alkotmányos jogokra épül  Kollektív autonómia  A foglalkozás és a munkahely szabad megválasztása  A munkahely védelme  Az igazságos.
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Segélyezési rendszer átalakítása
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Képzések finanszírozása SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Szeged, 2008/2009. I. félév.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Integrált turisztikai humáner ő forrás-fejlesztés a vidéki foglalkoztatás növelése érdekében.
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Nagy András Ügyvezető igazgató.
Social Europe Ifjúsági Foglalkoztatás október 31. Szeged Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Foglalkoztatási Paktum Magyarországon Gere János.
Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló GINOP munkaerő-piaci program.
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
Európai Uniós ismeretek
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Előadás másolata:

A fiatalok foglalkoztatása Tripartit szeminárium Legjobb gyakorlatok a világ minden tájáról foglalkoztatáspolitikai igazgató Budapest, január 11.

A fiatalok foglalkoztatási válsága  A fiatalok foglalkoztatási válsága példa nélküli arányokat öltött.  2013-ban közel 75 millió fiatal van munka nélkül világszerte.  A fiatalok felülreprezentáltak a NEET-ben, a fekete foglakoztatásban, a határozott idejű foglakoztatásban, a szegény és alacsony fizetésű munkavállalók között.  Európában 14 millió éves fiatal NEET.  Afrikában 10-ből 9 munkavállaló a feketegazdaságban dolgozik.  Európában 10-ből 4 fiatal munkavállalót határozott idejű munkaviszonyban foglalkoztatnak.  Világviszonylatban a dolgozó szegények 23,5%-a fiatal.  Az USA-ban és Európában a legkisebb jövedelműek 50%-a fiatal. Az oktatási rendszerből a munka világába való átmenet lassú és bizonytalan. A munkaerő-piac elbátortalanítja és elereszti a kezüket. A NEET or neet is a young person who is n ot in e ducation, e mployment, or t raining = olyan fiatal, aki nincs az oktatási rendszerben, nem foglalkoztatják és nem vesz részt szakképzésben – a ford. megj.

Az ILC 2012-es határozata: A fiatalok munkanélküliségi válsága, felhívás akcióra  Az ILC 2012-es határozata azonnali és célzott akcióra hív fel, amely többrétegű stratégián alapul, és az alábbiakat foglalja magában: 1.A fiatalok foglalkoztatását célzó foglakoztatási és gazdaságpolitika. 2.Foglakoztathatóság – oktatás, képzés és kompetenciák, iskola-munka átmenet. 3.Munkaerő-piaci politikák. 4.Fiatalok vállalkozóvá válása és önfoglalkoztatása. 5.A fiatalok jogai – jogokat a fiataloknak.

1.A fiatalok foglalkoztatását célzó foglalkoztatási és gazdaságpolitika

A fiatalok foglalkoztatását célzó foglalkoztatási és gazdaságpolitika  Koherens makro- és mikroszintű gazdaságpolitikára van szükség:  Foglalkoztatást elősegítő makrogazdasági politikák, amelyek támogatják az össz-szükségletet és javítják a forrásokhoz való hozzáférést;  ágazati és szektorális politikák, amelyek megkönnyítik a strukturális átalakítást;  munkaerő-intenzív állami infrastrukturális beruházások foglalkoztatási programok.  A kormányok és a szociális partnerek vállaljanak kötelezettséget:  tripartit konzultációk folytatására a foglakoztatási és gazdaságpolitikákról;  szektorális és vállalati szintű konzultációkra, olyan stratégiák kezdeményezésé, amelyek a fiatalok speciális szükségleteinek felelnek meg.

1. Makrogazdasági és ágazati politikák Jó gyakorlat Brazíliából  A globális gazdasági és pénzügyi válság hatására a munkaerő- piac viszonylag enyhe hullámvölgybe került.  Az expanzív makrogazdasági politikák fontos szerepet játszottak a fogyasztás és az aggregát szükséglet beindításában:  expanzív monetáris és hitel politika (pl. alapkamat-csökkentés);  expanzív fiskális politika ( pl. adócsökkentés, az eredeti többletcél csökkentése).

2. Makrogazdasági és ágazati politikák (folytatás)  A kormány 2011-ben elindított egy olyan iparpolitikát, amely a strukturális átalakítást célozta:  csökkentette célzott intenzív szektorok adóját;  új hitelvonalat hozott létre a Nemzeti Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Bank innovációs portfóliójának szélesítésére.  Jogszabályok a feketegazdaság kifehérítésének elősegítésére  A minimálbér emelése

2. Foglakoztathatóság – oktatás, képzés és kompetenciák, iskola- munka átmenet

 Az oktatás, a képzés és készségek fejlesztése fontos a fiatalok foglakoztatásának és hatékonyságának javítása érdekében.  A „ második esély” kezdeményezések hatékonyak az iskolát korán elhagyók elérésére.  TVET-reformok kellenek a minőség, a finanszírozás, a koordináció és az utókövetés javítása érdekében.  Azokban az országokban (pl. Ausztriában, Dániában, Németországban, Svájcban), ahol a fiatalok magas aránya vesz részt a duális rendszerű szakképzésben, alacsonyabb az ifjúsági munkanélküliség. TVET = Technical and Vocational Education and Training = Műszaki és Szakoktatás és Szakképzés

Duális szakképzési rendszerek  A duális szakképzési rendszerek elősegítik mind az iskola- munka átmenetet, mind a fiatalok foglalkoztatását.  A szakképzési helyek kontingense a munkáltatói szükséglet függvénye.  Az általános oktatási komponens és a tudás átválthatósága növeli a tanulók foglakoztathatóságát.  Jogszabályban kell rögzíteni  a különböző szereplők, nevezetesen a kormány, a szociális partnerek és a szakmunkás tanulók felelősségét;  a szakmunkástanulói jogviszony általános feltételeit.

Duális szakképzési rendszerek (folytatás)  A szociális partnerek bevonása életbevágó a szakképzési rendszerek sikere szempontjából, mert  hozzájárulnak a VET tervezéséhez, kivitelezéséhez és utókövetéséhez;  részt vesznek a szakmunkástanulói jogviszony általános feltételeiről szóló kollektív alkuban;  szerepet játszanak a szakmunkástanulók jogainak tudatosításában. A kormány, a munkavállalói és a munkáltatói képviseletek közötti együttműködés mindhárom fenti területen alapvető fontosságú.

Duális szakképzési rendszerek (folytatás)  A éves korosztály 62%-a vesz részt a szakmunkásképzésben.  Finanszírozás: a költségek 77%-át a vállalkozók állják.  Iskola-munka átmenet : a német szakmunkás tanulók közel kétharmadát főállásos munkaviszonyba veszi át az őket kiképző vállalat a képzést követően. Jó gyakorlat Németországból Szociális párbeszéd  A VET-ről szóló döntések többségét a német kormány akkor hozza meg, ha azokkal a szociális partnerek egyetértettek.  A szakképzési rendszer hangsúlyozza a munkáltatói felelősség elvét, ugyanakkor garantálja a munkáltatók és a szakmunkás tanulók jogait és kötelezettségeit is.

3. Munkaerő-piaci politikák

• A munkaerő-piaci politikák főszerepet játszanak a következőkben:  A fiatalok munkaerő-piacra belépésének és újbóli belépésének megkönnyítése;  az elszakadás megelőzése;  a tartós munkanélküliség megelőzése korai intervenciókkal.  Az alábbiakat foglalják magukban: Karrierirányítás és álláskeresési segítségnyújtás, képzés és továbbképzés, elhelyezkedési támogatás, állami és önkormányzati foglalkoztatás, vállalkozások támogatása, társadalombiztosítás.  A hatékony programok kombinálják a fenti intézkedéseket, hogy megfeleljenek a fiatalok eltérő szükségleteinek.

3. Munkaerő-piaci politikák (folytatás)  A szolgáltatáshoz intézményi kapacitásra és a megfelelő források kihelyezésére van szükség.  A jó gyakorlatok demonstrálják, hogy a feltételek megléte, aktiválása és a kölcsönös kötelezettségek elősegíthetik a munkanélküliségből való kilépést.  A célzott és meghatározott időre szóló bértámogatások felerősíthetik a fiatal munkavállalók iránti szükségletet. • A kormány és a szociális partnerek közötti együttműködés kulcsfontosságú az alábbiak miatt:  a munkaerő-piaci politikák és programok hatékonyságának növelése;  a hátrányos helyzetű fiatalok foglakoztatási lehetőségeinek növelése.

3. A fiataloknak nyújtott garanciák  A fiataloknak szóló garantált képzés/foglakoztatás kombinációja, előre meghatározott kritériumok alapján  Ez érvényesül Ausztriában, Dániában, Finnországban, Norvégiában és Svédországban Jó gyakorlat Svédországban  A fiataloknak szóló garanciákat 1984-ben vezették be és 2007-ben vizsgálták felül.  Igényjogosultság: éves munkanélküli fiatalok, akik négy hónapon belül legalább 90 napig voltak regisztrálva az állami foglalkoztatási rendszerben.  fiatal vett részt 2010-ben a garanciarendszerben.  Több hatásvizsgálatra van szükség, az ilyen és hasonló programok hatékonyságának kiértékelésére.

3. A fiataloknak nyújtott garanciák Jó gyakorlat Svédországban Folyamatábra 3 hónap max. 12 hónap Munkanélküliséggarancia kezdetegarancia vége Kezdete Standard foglalkoztatásialapos felmérésáltalános oktatás Szolgáltatásokoktatási és szakképzési irányításszakmunkásképzés és gyakorlat álláskeresés + coachingmunkaerő-piaci tréning elhelyezkedési támogatások kezdési ösztönzők 4 hónapon belül legalább 90 nap

4. A fiatalok vállalkozóvá válása és önfoglalkoztatása

 A fiatal hölgyekben és urakban óriási vállalkozói és munkahely-teremtési potenciál van, beleértve a közösségi gazdálkodást és a szövetkezeteket.  A főbb gátak:  a munkatapasztalat hiánya ;  tőkehiány;  kompetenciahiány illetve nem megfelelő vállalkozói ismeretek.  Fontos kihívások a kedvező üzleti környezet teremtése a fiatal vállalkozók számára, valamint a bedőlés magas kockázatának csökkentése.  Külön hangsúlyt kell helyezni a fiatal nők vállalkozásának elősegítésére.

4. A fiatalok vállalkozóvá válása és önfoglalkoztatása (folytatás) • A fiataloknak szóló vállalkozásfejlesztési programok akkor a legsikeresebbek, ha:  a magán szektorral partnerségben kerülnek megtervezésre és végrehajtásra;  integrált csomagok formájában jelennek meg;  a vállalkozói ismereteket már a korai iskolai években beépítik a tantervbe.  Szigorú monitoringozásra és értékelésre van szükség a vállalkozásfejlesztési programok hatékonyságának vizsgálatához.

4. A fiataloknak szóló vállalkozásfejlesztési programok „Gondolkodj nagyban”  Célcsoport: év közöttii fiatalok, akiknek legalább 50 %-a hátrányos helyzetű  Képzést és ösztöndíjat biztosít 300 vagy 2500 GBP összegben  Eddig résztvevő Jó gyakorlat az Egyesült Királyságból „Hercegi Skót Ifjúsági Vállalkozási Alap”  Cél: a pénzügyi kockázat kiegyensúlyozása és a hátrányos helyzetű fiatal vállalkozók elérése  Célcsoport éves munkanélküliek  Finanszírozás:  skót Kormány 30% ;  európai strukturális alapok 14 %;  magánszektor adományai 45 %;  saját bevétel 11 %.

4. A fiataloknak szóló vállalkozásfejlesztési programok Franciaország „ DEFi jeunes”  Mikrofinanszírozás, oktatás és tanácsadás maximum 6000 euró értékben.  Célcsoport: éves korosztály.  2010-ben több mint 6000 fiatalt és több mint 3500 projektet támogattak.  Az értékelés szerint a program minden végzettségi szintet elér, a fiatalok kb. egy harmada volt munka nélkül. Finnország: Iskolarendszerű vállalkozói képzés  A vállalkozói ismereteket kifejezetten elismerik és kötelező tárgyként integrálják a kereszt- tantervekbe.  Célok: vállalkozásfejlesztés, illetve az oktatási rendszer és a munka világa közötti együttműködés javítása.  Közzétették a végrehajtási utasítást, amely tartalmazza 2015-re szóló célokat is. Jó gyakorlatok Franciaországból és Finnországból

5. A fiatalok jogai – jogokat a fiataloknak

 A fiatalokat különösen érintik a munkahelyi instabilitás, a szegény-munkavállalói státusz és az alacsony fizetés  Európában 10 fiatalból négyen határozott idejű munkaviszonyban vannak.  10 alacsony bérű állás közül ötöt fiatalok töltenek be.  10 fiatal munkavállalóból négyen tartoznak a szegényekhez.

5. A fiatalok jogai – jogokat a fiataloknak (folytatás)  A munkaügyi jogszabályokat és kollektív szerződéseket ki kell terjeszteni a fiatalokra is, mégpedig ugyanazokkal a feltételekkel, mint amelyek a munkavállalókra általában vonatkoznak.  A fiatalok foglakoztatását elősegítő politikák támogassák a méltányos munkába való átmenetet.  A szakmunkásképzést, a szakmai gyakorlatokat és más munkatapasztalat-szerzési rendszereket rendszeresen szabályozni és követni kell, hogy azok valódi tanulást és tapasztalatszerzést biztosítsanak, és ne a normál munkavállalók helyett foglakoztassák őket.  A szociális párbeszéd elengedhetetlen a konzisztens bérpolitikai keret kialakításához.

5. Munkerő-piaci reform A legújabb olaszországi gyakorlat  Az olasz fiatalok a kétszintű munkaerő-piac csapdájába estek.  Az alsó szinten a bizonytalan foglalkoztatás dominál.  A „ Riforma fornero” című munkaerő-piaci reformot júniusában fogadták el a munkaerő-piac dualitásának csökkentésére.

5. Munkerő-piaci reform (folytatás) A legújabb olaszországi gyakorlat • A reform legfontosabb újításai:  A társadalombiztosítás és a munkanélküliségi támogatások kiterjesztése, beleértve a szakmunkásokat, a szezonális munkásokat és a korlátozott munkatapasztalattal rendelkezőket.  A fiatalok munkaerő-piacra lépésének megkönnyítése szakképzéssel.  A határozott idejű munkaszerződések határozatlan idejűre való átváltásának ösztönzése, olyan intézkedésekkel, amelyek meggátolják mind a határozott idejű foglakoztatással való visszaélést, mind az adó csökkentést.  A munkáltatóknak kevesebbe kerül a korábban magas védettséget élvező felsőszintű munkavállalók elbocsátása.  Adókedvezmények és egyszerűsített követelmények fiatal vállalkozókkal szemben.

Felhívás sürgős teendőkre  Sürgős akcióra van szükség, amely csak akkor lehet hatékony, ha célzott és arra tervezték, hogy a fiatalok különböző csoportjainak jól körülhatárolt sérülékenységét ellensúlyozza.  A fiatalokat is bevonó szociális párbeszéd és partnerség fontosak a fiatalok foglakoztatási válságának kezeléséhez.  Az átfogó munkaerő-piaci programok célozzák meg a fiatalokat, közülük is különösen a hátrányos helyzetűeket.  Bár „mindenkire jó méret” nem létezik, a jó gyakorlatok lehetővé teszik, hogy egymástól tanuljunk és mind államközi, mind nemzetközi szinten együttműködjünk.