Jogszabályi változások, A katasztrófavédelem jövője

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Kreditpontokkal kapcsolatos tájékoztatás
A Katasztrófavédelem szervezeti változása
Az NSR-rendszer tervezett fejlesztései Magyarországon
A TSZVSZ javaslata a tűzvédelmi szakvizsga módosítására
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Az új épületenergetikai szabályozás
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Jogszabályváltozások, amelyek mindenkit érintenek: Építési termékek
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A tűzvédelmi bírság
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
Sándor Roland tű. alezredes BM OKF Tűzvédelmi Főosztály
Pápai Tűzoltóság 11. B.
Állam munkavédelmi feladatai
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
TŰZVÉDELMI IGAZGATÁS Prof. Dr. Bukovics István DSc, ny. tű. mk. vezérőrnagy tanszékvezető egyetemi tanár.
Tűz-, polgári védelmi és katasztrófavédelmi igazgatás
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Készítette: dr. Szucsigán Ádám
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Átalakítások körében mértékében – Vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok előadó: Csuba Bendegúz tű. ezredes II. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.
A tűzvédelmet érintő jogszabályok változásainak aktuális helyzete
A polgári védelem jogszabályi korszerűsítése a közigazgatási reform tükrében Előadó : Dr. Varga Imre mk. pv. ezredes PhD. főosztályvezető OKF Minősített.
tűzvédelmi tapasztalatai
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Katasztrófavédelem a védelmi igazgatás rendszerében
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Polgári védelmi kötelezettség, mentesség
A polgármester katasztrófavédelmi (polgári védelmi, tűzvédelmi) feladatai Jogszabályi háttér évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
A tűzmegelőzési tevékenységek végzésének egységes szabályairól
Munkahelyi egészség és biztonság
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Adathozzáférési, illetve adatszolgáltatási, valamint díjmentességi igény felmérése az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ illetve az Országos.
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
A rendészet szervei.
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Szakképzési változások
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
Az építésfelügyeleti feladatok alakulása - fokozott elvárások
2014. november Rendek Tímea
TŰZVÉDELMI TERVEZÉSSEL ÖSSZEFÜGGŐ SZABÁLYOZÁS
A tűz-, a polgári- és a katasztrófavédelem kérdései Hoffmann Imre tű. ddtbk. Hatósági Főigazgató-helyettes.
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Bakcsányi Péter tűzoltó százados Katasztrófavédelmi Hatósági Osztályvezető.
Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Bakcsányi Péter tűzoltó főhadnagy, Tűzoltósági Főfelügyelőség kiemelt főreferens Katasztrófavédelmi.
A Z ÖSSZEVONT TELEPÍTÉSI ELJÁRÁS. Sajátos jogintézmény alkalmas több önálló – építési engedélyezést megelőző – hatósági engedélyezés kiváltására és.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
A katasztrófavédelem és a vis maior események Zelei László tű. alezredes polgári védelmi felügyelő 20/
Magyar Rendvédelmi Kar Büntetés-végrehajtási Tagozat
Tűzvédelmi Szabályzat
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
Tűzvédelem 2018-ban, előírások a jogszabályi változások tükrében
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Szakfelügyeleti tapasztalatok
Előadás másolata:

Jogszabályi változások, A katasztrófavédelem jövője Előadó Dr. Nagy Imre tű. alezredes, parancsnok Debreceni Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság (Az előadás anyaga az Internetről)

A Kat. törvénycsomag Szervezeti változások A tervezet értelmében a hivatásos katasztrófavédelmi szervezetrendszer egységes elvek mentén kerül megszervezésre. A rendvédelmi szerv megjelölése: hivatásos katasztrófavédelmi szerv; melynek részei a) az országos illetékességgel működő központi szerv, b) a megyei, fővárosi illetékességgel működő területi szervek (a fővárosi szervezeti elkülönülés tervezett megszüntetésével), c) helyi szervek a katasztrófavédelmi kirendeltségek és a hivatásos tűzoltóságok. A katasztrófavédelmi (volt polgári védelmi) kirendeltségek a hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szervei szervezeti egységeiként működnek. A törvény tervezete alapján az önkormányzatoknak továbbra is lehetőségük nyílik arra, hogy – akár önkéntes tűzoltó egyesületek bevonásával, vagy társulásban – önkormányzati tűzoltóságot (köztestületi tűzoltóság) hozzanak létre.

Megalkotandó és módosuló jogszabályok Megalkotásra kerülő jogszabályok a tűzvédelmi tervezői tevékenység folytatásának részletes szabályairól szóló Korm. rendelet a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről és a tűzvédelmi hatósági tevékenység részletes szabályairól szóló Korm. rendelet az egyes tűzmegelőzési hatósági, szakhatósági eljárásokért és szolgáltatásokért fizetendő igazgatási szolgáltatási díjról szóló BM rendelet a bejelentés-köteles szolgáltatási tevékenységek megkezdésének és folytatásának részletes szabályairól szóló BM rendelet Módosuló jogszabályok a tűzvédelmi bírságról szóló 116/1996. (VII.24.) Korm. rendelet a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól szóló 27/2009. (X.29.) ÖM rendelet a tűzvédelmi megfelelőségi tanúsítvány beszerzésére vonatkozó szabályokról szóló 22/2009. (VII.23.) ÖM rendelet

Megalkotásra kerülő jogszabályok A tűzvédelmi tervezői tevékenység folytatásának részletes szabályairól szóló Korm. rendelet A rendelet célja a tűzvédelmi tervezői tevékenység, mint önálló tervezői szakterület szabályozása, a tevékenységfolytatás feltételeinek meghatározása. A kamarai törvény módosításával mind a mérnök, mind az építész kamarán belül önálló tűzvédelmi tagozat jön létre. Ezen módosítás a tűzvédelmi tervezői tevékenységet önállóan elismert szakmai rangra emeli. A tűzvédelmi tervezők önálló aláírási jogosultsággal rendelkeznek majd, a szakmai munkavégzés kamarai tagsághoz kötötté válik. Ennek részletes szabályai kerülnek kidolgozásra a rendeletben. A tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről és a tűzvédelmi hatósági tevékenység részletes szabályairól szóló Korm. rendelet A feladatkörök, és a hatáskörök módosulása a katasztrófavédelmi törvénycsomagban rögzítetteknek megfelelően kerül átvezetésre. A hatáskörök változtatása az önkormányzatok tehermentesítését eredményezi.

Megalkotásra kerülő jogszabályok A bejelentésköteles szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának részletes szabályairól szóló BM rendelet A BM rendelet az alábbi, bejelentés-köteles szolgáltatási tevékenységeket érinti: Tűzoltó készülékek karbantartása és felülvizsgálata Tűzoltó technika felülvizsgálata, javítása Beépített tűzjelző berendezés és/vagy tűzoltó berendezés tervezése, kivitelezése, karbantartása, javítása, telepítése, felülvizsgálata Tűzátjelzés fogadása, tűzjelző és/vagy tűzoltó központok, valamint tűzjelző és tűzoltó központok távfelügyelete Tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezés Tűzvédelmi szakvizsgáztatás Az egyes tűzmegelőzési hatósági, szakhatósági eljárásokért és szolgáltatásokért fizetendő igazgatás szolgáltatási díj szabályozásáról szóló miniszteri rendelet A díjfizetési kötelezettség a rendelet alapján az országos, illetőleg a területi szervek vonatkozásában jelenik majd meg. Alapvetően ez a két szint az, ahol a jogszabályi előíráson túlmenő szolgáltatást nyújt a hatóság. A helyi szerveknél végrehajtott tervegyeztetéseket többnyire jogszabályi kötelezettség alapján kezdeményezik a tervezők, így díjszedési kötelezettség előírása nem indokolt.

Módosuló jogszabályok a tűzvédelmi bírságról szóló 116/1996. (VII.24.) Korm. rendelet A jelenleg hatályos Kormányrendeletben a tűzvédelmi bírsággal sújtható szabálytalanságok nem teljes körűen szabályozottak, túl általánosan kerültek megfogalmazásra, ami miatt a bírság kiszabásának jogszerűsége sok esetben nem egyértelmű. A tűzvédelmi bírsággal sújtható szabálytalanságok konkretizálása érdekében a Kormányrendelet kiegészül egy melléklettel, amely tételesen felsorolja a tűzvédelmi szabálytalanságokat és az azokért kiszabható tűzvédelmi bírság mértékének alsó és felső határát. A rendelet előírja, hogy több szabálytalanság együttes fennállása esetén a bírság mértéke az egyes szabálytalanságokért kiszabható bírságok összege legyen. Változik a tűzvédelmi bírság ismételt kiszabására vonatkozó előírás, a bírság kiszabására ugyanis a bírságot kiszabó határozat jogerőre emelkedésétől számított két hónap elteltével ismételten sor kerülhet, a korábbi hat hónapos előírás helyett. A rendelet a tűzvédelmi bírság kiszabására első fokon a szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóságot jelöli ki, ha az észlelt szabálytalanság a hatóság adott eljárásához közvetlenül kapcsolódik, vagy a szabálytalanság helyszínének tűzvédelmi hatósági ellenőrzésére hatáskörrel és illetékességgel rendelkezik.

Módosuló jogszabályok a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsga részletes szabályairól szóló 27/2009. (X.29.) ÖM rendelet Változik a rendelet azon követelménye, hogy bizonyos foglalkozási ágak (munkakörök) esetében előírt szakvizsgára vonatkozóan állami felsőfokú végzettséget követel meg. A tűzbiztonság országos színvonalának növelése érdekében a jelenleg hatályos ÖM rendeletből az üzemanyagtöltő állomások üzemviteli dolgozóira vonatkozó foglakozási ág törlésre kerül. A rendelet 1. mellékletének 3. pontjából törlésre kerül a PB-üzemű targonca kezelők szakvizsga kötelezettsége, tekintettel arra, hogy ez a tevékenység nem teremt komoly veszélyhelyzetet, mivel nincs fokozottabb tűzvédelmi kockázata, mint például egy magánlakásban használt PB gázpalack felszerelésének, így szükségtelen a szakvizsga kötelezettség. Ezen pontba ugyanakkor kiegészítésként bekerült a PB-gáznak, mint üzemanyagnak (LPG üzemanyagtöltő állomás) történő kiszolgálása.

Módosuló jogszabályok a tűzvédelmi megfelelőségi tanúsítvány beszerzésére vonatkozó szabályokról szóló 22/2009. (VII.23.) ÖM rendelet A tanúsítvány kiadására kötelezett termékek, technológiák körének egyértelmű megállapíthatósága érdekében a rendelet kiegészül azon tűz – vagy robbanásveszélyes készülékek, gépek, berendezések felsorolásával, amelyekre a rendelet hatálya nem terjed ki. A rendelet kiegészül továbbá egy melléklettel, amely tartalmazza a tűzvédelmi megfelelőségi tanúsítvány beszerzésére kötelezett termékeket, illetve technológiai rendszereket.

Köszönöm a figyelmet! dr.nagy.imre@dehot.hu