Gondolatok a jubileumi XX. Magyarországi Egészségügyi Napokról

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Nem fizethető ki az osztalék előleg devizában,
Advertisements

Szennerné Bagó Gabriella 2003.október 30.
SZÁMVITEL.
Változások a Számvitelben
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Business Process Outsourcing © Andersen 2001 Management és controlling információk külső szolgáltatótól Várnai Éva partner Andersen, Vezetési tanácsadás.
Vezetői információk outsourcingban
1. Közgazdaságtani alapfogalmak
Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.
Vasúti számviteli információrendszer
Számviteli alapok.
A számviteli információs rendszer Jellemzők Modellje
10. Készletrendszer.
Kérdések a ZH-hoz.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
Kontrolling Kis- és Közép vállalatok esetén Készítette: Németh Rita YFVZUC KGKIEG.
A kórházi kontrolling Készítették: Csillag Adrienn Junó Ilona Anett
Egészségügyi finanszírozás
Éves beszámoló 4„4„Tartalmaznia kell minden eszközt, a saját tőkét, a céltartalékot és minden kötelezettséget (figyelembe véve az időbeli elhatárolások.
AVIR – intézményi adatmodell gazdálkodási szekció február 2.
CONTROLLING és ANNAK SZÜKSÉGESSÉGE EGY EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYBEN
Kalkuláció.
Hatékony HR költség-tervezés a válság idején
2014. Január 1-jétől várható számviteli változások
A számvitel szerepe az adójogban
Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés.
Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
ÁRBEVÉTEL ÉS PROFIT, FEDEZETI PONT ÉS ÜZEMSZÜNETI PONT
Hajdics Antónia Államháztartási Szabályozási Főosztály
Egyszeres könyvvitel 2/14/VÜ.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
SZÁMVITEL B.Sc. képzés. Cél: információigény kielégítése  külső és belső érintettek Tulajdonosok, befektetők Hitelezők KözvéleményHatóságok Kormányzati.
Vállalati Gazdaságtan
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar Kórházszövetség XXVII.
Üzemgazdasági szemlélet a gyakorlatban
Nagy Anikó / Hegedűs Iván
Példa a költségek könyvviteli elszámolására
Sági Sándor (Kontroll Pont ‘91 Kft) +36/
Zárlati munka (Horányi Márton). Ütemezés Tao – HIP feltöltés  egyedi igények szerint hó  2008.IV.negyedév bizonylatok, könyvelés.
ZRt.-vé alakulás Készítette: Budánovics Noémi. ZRt.-vé alakulás I. Tulajdonosi elhatározás II. Megvalósíthatósági tanulmány III. Közgyűlési döntés az.
Az államháztartási számvitel évi változása.
GAZDASÁGI ESEMÉNYEK Minden olyan esemény, amely a vállalkozás vagyonát közvetlenül, vagy közvetetten megváltoztatja. VAGYON ESZKÖZÖK = FORRÁSOK Ha az.
Ellenőrzések számvitele. Ellenőrzés célja az általa képviselt érdekek alapján: - k ülső ellenőrzés (adóhatósági, hitelezők..) - belső ellenőrzés - önellenőrzés.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Az államháztartás számvitelének aktualitásai, változásai 2017-től
5. KÖNYVVITELI ALAPFOGALMAK
SZÁMVITEL.
Menedzsergyakorlatok a gazdasági vezetők szemszögéből
Bértámogatások és béremelések hatása a SZSZBMK gazdálkodására
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
SZÁMVITEL.
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez?
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
Teljesítménykontrolling
SAP HR rendszer logikai folyamata, működése Gazdasági Informatika
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Előadás témája: Eredménykimutatás fogalma, célja, szerkezete, formái
Előadás másolata:

Gondolatok a jubileumi XX. Magyarországi Egészségügyi Napokról Dr. Baráth Lajos SZTE címzetes docens Gazdasági igazgató Károlyi Sándor Kórház

„Foglalkoztat a jövőm, mivel hátralévő napjaimat ott szeretném eltölteni.” Woody Allen

20. éve szervezünk meg Magyarországi Egészségügyi Napokat. Az EGVE alapítójaként és a MEN egyik ötletgazdájaként jó szívvel ajánlom a XX. Egészségügyi Napok gazdag programját, mely az egészségügy széles spektrumát öleli fel. Kiemelkedik a témák közül az 1950-es években a közgazdaságtanból kivált egészség gazdaságtani blokk.

Egy jubileumi kongresszus gondolatokat ébreszt az emberben: „Vajon jó úton járunk a Magyarországi Egészségügyi Napok rendezvényével”? Képesek voltunk-e közvetíteni az ágazat vezetése felé, hogy igen nehéz helyzetben van az egészségügy? Megfelelt e a rendezvénysorozat azon elvárásoknak? Mindig magasra raktuk, és a másik magasan tartottuk a mércét!

Néhány gondolat többlet forrás az egészségügynek, béremelés a gazdasági - műszakiakat érintően, konszolidáció , a finanszírozás területén el kell mozdulni a valós értékű szolgáltatás finanszírozás irányába, az ágazatra egyre nagyobb nyomás nehezedik, „mert az orvos gyógyítani, a beteg pedig gyógyulni akar” be kell látni, hogy a kialakult struktúra működésére a jelenleg rendelkezésre álló források nem elegendőek üzemgazdasági elszámolás alkalmazása

Üzemgazdasági szemléletű elszámolás Az üzemgazdasági elszámolás egyenlő az állandó és változó költségek számszerűsítésével, valamennyi gazdasági eseményt rögzít egyenlő a költségek teljesítmény bevétel és eredményesség szerinti intézményen belül elszámolásával a megfelelő költséghelyen

Üzemgazdasági szemléletű elszámolás új alapfogalmak megtanulását és alkalmazását teszi szükségessé (pl. egységi ár, egységköltség) új típusú mutatók megtanulására és alkalmazására is szükség van (szolgáltatás fedezet, fedezeti összeg, fedezeti pont, kritikus mennyiség…stb.) feltételezi az üzemgazdasági tervezés , üzemgazdasági elszámolás bevezetését

Az üzemgazdasági elszámolás a jelenleg hatályos számviteli törvény alapján (2000. évi C törvény) az alábbiak szerint nem csak a pénzmozgásokat, hanem valamennyi gazdasági eseményt rögzít Világosabb és áttekinthetőbb, informatívabb A számla osztályok közül 1-4. számlaosztály a mérleg számla, 5-9. az eredmény számlák. A működés célja és az elszámolás is ezt szolgálja elsősorban az eredményesség, s kifejezetten a pozitív eredmény elérése.

Az eredmény a 9. és az 5-8. számlaosztály értékének különbsége. Az amortizáció elszámolása az üzemgazdasági elszámolás esetén nem vagyoncsökkentő tétel. A főkönyvi könyvelés naprakész kell, legyen, mivel minden gazdasági eseményt folyamatosan rögzítenek, szemben a pénzforgalmi elszámolással, ahol is készletváltozást, követelés és kötelezettségváltozást csak beszámoló készítésekor könyvelnek. A beszámoló mérlegből, eredmény kimutatásból, kiegészítő mellékletből és üzleti jelentésből áll.

„A JÓ CSELEKVÉSÉBEN PEDIG NE FÁRADJUNK EL, MERT A MAGA IDEJÉBEN ARATUNK MAJD, HA MEG NEM LANKADUNK. EZÉRT TEHÁT, MÍG IDŐNK VAN, TEGYÜNK JÓT MINDENKIVEL…” GAL 6,9-10