FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAKÉRTŐK FELKÉSZÍTÉSE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A felsőoktatási szakképzési programok
Advertisements

Alapképzések kreditjeinek elismerése a mesterképzésben - a TTK-s megfontolások Dr. Varga Zsuzsa OKT egyetemi docens SZTE-TTIK.
Felnőttképzés az új OKJ rendszerében
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az átalakuló tanárképzés és a pedagógiai szolgáltató rendszer kapcsolódási pontjai.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Aktualitások a felsőoktatási felvételiben
INFOTÁRS A Társadalomtudományi és Informatikai Kar közös projektje.
Balatonvilágos, május 09. Előadó: Dr. Szedlacsek György 1.
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGPOLITIKA – JÓ képzettséget és JÓ munkát minden gyermeknek, mire felnő! Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Czibere.
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
Mesterképzés az EKF-en
előadó: Demeter László
1 Munkatársi képzések a Debreceni Egyetemen HEFOP / /1.0 A képzési programmal és annak megvalósításával kapcsolatos akkreditációs.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Képzések a pécsi bölcsészkaron
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
Pedagógus oklevelek elismerése
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Hatékonyság – Esély - IntegrációHatékonyság – Esély - Integráció TÁMOP /2-C SZEPTEMBER 30.
Szakirány választás április Pénzügy és számvitel szak Választható szakirányok Pénzügy szakirány Számvitel szakirány.
„ A pedagógusképzés tartalmi és szerkezeti fejlesztése” című projekt eredményeinek disszeminációja a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Mesterszakok Dr. Bazsa György, a MAB elnöke → Listák FTT ülés – október 10.
FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS május 4.
„Felsőfokú szakképzés lehetőségei a STRATOSZHOZ tartozó tagvállalatoknál” Ea.: Dr.Szeri István Stratosz Dél-alföldi régióvezető szeptember 28.
Szakképzési programok kidolgozása az FSZ szakképesítésekhez
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés Oktáv Ráció Munkakultúra – szakképzési modellek Hajdúszoboszló február 3-5.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
1 A paradigmaváltás lehetséges irányai a felsőfokú szakképzésben Prof. Dr. Roóz József Hajdúszoboszló, 2010.
10 ÉVES A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS. Prof. Roóz József 10 ÉVES A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS. Eredmények és feladatok. Prof. Roóz József AIFSZ Kollégiuma Egyesület.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
P E D A G Ó G I A I K A R. Alapképzési (BA) s z a k o k Nappali tagozat SzakKöltségtérítésKépzési idő (félév) Andragógia Ft6 Gyógypedagógia 110.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
A felsőoktatási képesítési keret tervezete és megvalósulása Magyarországon Derényi András.
Természettudományi KKK-k elemzésének tapasztalatai Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
A tanárképzés szerkezete
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
Előadó: dr. Rádli Katalin Emberi Erőforrások Minisztériuma
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Emberi erőforrások FOKSZ. FOKSZ Felsőoktatási szakképzés 4 félév 2 szakirány: személyügyi és humánpolitikai 120 kredit  90 kredit, besorolási szakon.
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Előadás másolata:

FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAKÉRTŐK FELKÉSZÍTÉSE A felsőoktatási szakképzés rendszere, sajátosságai Dr. Madarász Sándor 2012. 10. 30.

AZ ELŐADÁS VÁZLATA A felsőoktatási szakképzési forma kialakításának előzményei A rövidciklusú felsőfokú képzés helyzete a fejlett országokban Munkaerő-piaci igények és a felsőoktatási szakképzés A felsőoktatási szakképzés rendszere A felsőoktatási szakképzés sajátosságai

A KÉPZÉSI PROGRAMOK SZINTJEI iskola előtti oktatás első- (alap-) fokú oktatás másod- (közép-) fokú oktatás harmad- (felső-) fokú oktatás ISCED 2011. osztályozás 1, 2 3, 4 5, 6, 7, 8 3 3

A felsőoktatási szakképzési forma kialakításának előzményei 1998-ban indul az akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzés (AISZF), a 45/1997. (III.12) kormányrendelet alapján, postsecondary képzésként A felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. Törvény módosításai; beszámítás: 30-60 kredit, AIFSZ--FSZ

Forrás: NEFMI statisztika – Dr. Veres Pál szerkesztése

MIÉRT VAN SZÜKSÉG A RENDSZER MEGÚJÍTÁSÁRA? növekedjék a magasan képzett szakemberek száma rugalmasabb tanulási utak felkínálása hatékonyabbá kell tenni az elméletigényes képzéseket erősíteni kell a képzés és a gazdaság kapcsolatát társadalmi elvárások; meg kell teremteni a tertiary szinten a rövid ciklusú képzést 6 6

A rövidciklusú felsőfokú képzés helyzete a fejlett országokban SCH; „a hiányzó kapcsolat” (EURASHE, 2011) 19 EU tagállamban létezik 5. szintű képzés, 1 694 080 hallgatóval (2011) Hollandia; 2006, associate degree, 120 kredit Dánia; 8,7% rövidciklusú gyakorlatorientáltban Anglia; 2001, foundation degree, 240 kredit USA, Kanada, Ausztrália; community college, college (alap) diplom, 15-20%

Munkaerő-piaci igények és a felsőoktatási szakképzés szakmai ismeretek személyiség, munkához való viszony önismeret, felelősségtudat tudatosság csapatmunka, kommunikációs képességek konfliktusmegoldó képesség Forrás: Szilágyi János MKIK

A FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS RENDSZERE 2011. évi CCIV. Törvény a nemzeti felsőoktatásról A felsőoktatási szakképzésről és a felsőoktatási képzéshez kapcsolódó szakmai gyakorlat egyes kérdéseiről szóló kormányrendelet A felsőoktatási szakképzések képzési és kimeneti követelményeiről szóló miniszteri rendelet

A FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS SAJÁTOSSÁGAI a „besorolási” alapképzési vagy osztatlan képzési szakhoz rendelt kreditértéke: 120, transzferkredit: 75% képzési idő: 2 év (eltérés; EU normák miatt) moduláris képzési rendszer egy teljes félév, egybefüggő külső gyakorlati képzés program minősítés (MAB) oklevelet ad

BESOROLÁSI SZAK Osztott képzés alapképzési vagy a mesterképzési szakjegyzék azon szakja, amelyhez a felsőoktatási szakképzés képzési és kimeneti követelményeit meghatározták. szakirány képzési terület képzési ág szak specializáció

MODUL ÉS KREDIT Kreditérték: 120-150 kredit Közös kompetencia modul; 12 kredit Képzési területi közös modul; 21 kredit képzési ág közös modul (6-max.15 kredit) Szakképzési modul; 87 kredit spec. vagy szakirány m. (15-max.24 kredit) egybefüggő gyakorlat m; (30 kredit) -------------- 120 kredit Besorolási szakon a transzferkredit; minimum 75%

A GYAKORLATI KÉPZÉS Az egybefüggő szakmai gyakorlat (ESZGY) minimum 14 hét, öt napos munkahetekkel (560 óra) Learning by doing, nem begyakorlás! A gyakorlati képzés részei: ESZGY rajztermi, laboratóriumi, egyéb gyakorlatok ESZGY-n túli külső vagy telephelyi gyakorlatok

KOMPETENCIA ELEMEK 1. TUDÁS (ISMERETEK, TAPASZTALAT) Tényszerű és elméleti ismereteket analizál és szintetizál a tudomány határterületi tudatosságára emelve, munka és tanulási körülmények között.

KOMPETENCIA ELEMEK 2. JÁRTASSÁG (készség, szakértelem, rutin) A MEGÉRTÉS ÉS A FELISMERÉS TERÉN Egyszerű absztrakt kreatív gondolkodás (amely az absztrakt problémák megoldásának generálásához szükséges) részben előre nem látható feltételek mellett.

KOMPETENCIA ELEMEK 3. JÁRTASSÁG (készség, szakértelem, rutin) A GYAKORLATBAN Végrehajtás komplex mozdulatok összeállításával, anyagok, eszközök, szerszámok és tudományos módszerek használatával, részben előre nem látható feltételek mellett, kifejlesztve egyszerű anyagokat, szerszámokat, eszközöket.

KOMPETENCIA ELEMEK 4. JÁRTASSÁG (készség, szakértelem, rutin) SZOCIÁLIS TERÜLETEN Komplex kommunikáció és együttműködés menedzselése és megvalósítása csoportban részben előre nem látható feltételek mellett.

KOMPETENCIA ELEMEK 5. ÖNÁLLÓSÁG Részvétel a menedzsment feladatokban részben előre nem látható feltételek mellett.

KOMPETENCIA ELEMEK 6. FELELŐSSÉG Teljes felelősségvállalás a menedzsmentben és részleges felelősségvállalás a cselekedetek kifejlesztésében és értékelésében, részben előre nem látható feltételek mellett.

Dr. Madarász Sándor +36 30 369 20 65 drmadsan@invitel.hu KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Dr. Madarász Sándor +36 30 369 20 65 drmadsan@invitel.hu