Működő modell a helyi (vidéki) önkormányzatok hatékony modernizálására.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„ A Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten” projekt Projektgazda: Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) Partnerek: • Norvég Helyi.
Advertisements

RÉV Projektiroda Hálózat Munkacsoport. Mi az a Hálózat munkacsoport? Hol helyezkedik el, melyik szervezethez köthető? Kik a tagjai? Mi a célja, feladata,
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
kiemelt projekt szolgáltatásainak bemutatása
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Kis Bocs Baba-Mama klub Baba- Mama Egészség, Életmód, Szabadidő és Szociális Információs Közhasznú Egyesület.
A Fővárosi Önkormányzat civil stratégiája
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Készítette: Kiss András – Kerekes Tímea KEMAFI – Szabocs-Szatmár-Bereg megyei Civil Információs Centrum.
KVN OP 1.1. – TEAM – Képzés a közigazgatás hatékonyabbá tételének érdekében.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
EU-információs és pályázati szolgáltatások civil szervezeteknek (Soros Alapítvány) Dr. Benedek László CELODIN Kht.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
A közigazgatás hatékonyságának növelése Hargita Megye Tanácsa alárendelt intézményeiben PODCA 1.3.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
E-learning alapú komplex képzések
TÁMOP /2/B PROJEKT Network-Együttműködés-Tudástár szakmai támogató hálózat kiépítése a Dél-Dunántúli Régióban Szénássy Gábor projektmenedzser 2010.
Baranya Megyei Önkormányzat
Közigazgatási kommunikáció
Nyugat-dunántúli Régió
8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi u. 10. A TÁMOP projekt szerepe és feladatai Nyugat-dunántúli régióban.
kiemelt projekt bemutatkozása
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
OFA Hálózat évi tevékenységei
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
ROP 3.1.2Tájékoztató 1 Regionális Fejlesztés Operatív Program intézkedés 2. komponens A területfejlesztésben érintett intézmények valamint a civil.
EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok Pécs, Mikulás Brigitta Nemzeti Fejlesztési Hivatal Phare Koordinációs Főosztály Főosztályvezető-helyettes.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Heves megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése – TÁMOP /02/0031 K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g É letfa K ö rnyezetv.
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Szektorok közötti együttműködések
Heves megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése Heves megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése - Pályázati kiírás civil szervezetek.
ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
ÚJ SZEREPLŐ A VIDÉKFEJLESZTÉSBEN Helyi Vidékfejlesztési Iroda.
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
“ A SÜRGŐSSÉGI HELYZETEK SZOLGÁLTATÓI KÖZPONTJAINAK FELSZERELÉSE A RENDSZER CSELEKVŐKÉPESSÉGÉNEK, VALAMINT EGY MINŐSÉGI ELSŐSEGÉLY ÉS SÜRGŐSSÉGI ORVOSI.
TÁVMUNKA: ÚJ FOGLALKOZTATÁSI CÉLSZERŰSÉGEK VIDÉKEN.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Integrált turisztikai humáner ő forrás-fejlesztés a vidéki foglalkoztatás növelése érdekében.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
OFA HÁLÓZAT KOOPERÁCIÓ KIEMELT PROJEKT (TÁMOP-2.4.3/B/1-09/1) – Szociális szövetkezetek részére nyújtható térítésmentes szakmai.
IKTA-FÓRUM Fehér Éva Projektmenedzser Budapest IKTA-2000 Négyrétegű Regionális Információs Rendszer tervezése és fejlesztése DARFT Informatikai.
A LENERG a Hajdú-Bihar megyei önkormányzatok szolgálatában Előadó: Vámosi Gábor, igazgató Energia Infónap Debrecen,
TÁMOP-2.1.2/ Az eTanácsadó hálózat szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
“Közösségben az erő!” Helyi civil kezdeményezések projekt ötlet felhívás Vas megyében A Vas Megyei Civil Információs Centrum és a Vas Megyei Önkéntes Centrum.
CURIE TEHETSÉGPONT. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségpontok mind Magyarországon, mind a határon túl élő magyarlakta részekre kezdeményezi és támogatja.
TÖBBCÉLÚ KÖZÖSSÉGI TEREK FEJLESZTÉSE –
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
roma integrációs modellek a közös sikerekért
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Előadás másolata:

Működő modell a helyi (vidéki) önkormányzatok hatékony modernizálására

Kik vagyunk? Fundaţia CIVITAS Fundaţia CIVITAS Web: Agenţia de Dezvoltare Economică Timiş Centrul de Asistenţă Rurală Universitatea Babes-Bolyai Catedra de Administraţie Publică CENPO Vidékfejlesztési Konzorcium

Stratégiai cél: Helyi Fejlesztési Ügynök-i munkakör A helyi fejlesztés elősegítése a Helyi Fejlesztési Ügynök-i munkakör bevezetésével a közigazgatásba.

Operatív célok: • A Helyi Fejlesztési Ügynök-i munkakör bevezetése Hargita, Maros, Kovászna, Brassó, Fehér és Szeben megyék vidéki önkormányzataiba • A köztisztviselők szakmai- és menedzsment ismereteinek a bővítése • Olyan rendszer/hálózat kialakítása, amely támogatja és koordinálja a fejlesztési folyamatokat • Külső pályázati források bevonása a helyi fejlesztési projektek támogatására

Miért fontos a program az önkormányzatok számára? • Pénzügyi erőforrásai korlátozottak • Kevésbé használja ki a nem költségvetési forrásokat • Fejlesztési munkájából hiányzik a stratégiai szemléletmód • Hiányzik a megfelelően képzett munkaerő

Mire alapozzuk a program sikerét? már működő modell • Egy már működő modellt alkalmazunk Regionális Forrásközpont • Az információáramlást és tanácsadást alapítványunk Regionális Forrásközpontja biztosítja szakértői csapat • Van egy szakértői csapatunk Partnerséget • Partnerséget alakítunk ki az érdekelt helyi önkormányzatokkal

Miben segít a HFÜ? S egítidöntéshozói munkáját • S egíti az önkormányzat döntéshozói munkáját; Fejlesztési projekteketpályázatokat ír • Fejlesztési projekteket dolgoz ki és pályázatokat ír ezek kivitelezésére; Serkentiközösség ésönkormányzat együttműködését • Serkenti a helyi közösség és az önkormányzat együttműködését. önkormányzat képzett alkalmazottja Az önkormányzat képzett alkalmazottjaként, a következő feladatokat látja el: helyi fejlesztési stratégiájá • Kezdeményezi és koordinálja a közösség helyi fejlesztési stratégiájának a kidolgozását; Támogatjafejlesztési kezdeményezéseit; • Támogatja a helyi közösség fejlesztési kezdeményezéseit;

Melyek a feltételei annak, hogy valaki HFÜ legyen? • (lehetőleg) legyen a közösség tagja; • rendelkezzen felsőfokú végzettséggel; • beszéljen és fogalmazzon jól román nyelven; • tudjon számítógépen dolgozni (legalább alapfokon); • jó kommunikációs készség; • határozott fellépés.

Mit nyújt a Civitas Alapítvány ebben a partnerségben? • Képzések • Képzéseket tartunk az alábbi témakörökben a HFÜ- nek:  Közösségszervezés  Közigazgatási jog  Helyi közösségi menedzsment  Pályázatírás és projektmenedzsment Regionális Forrásközponthonlap levelezőlistainformáljuk tanácsokkal segítjük a HFÜ-k munkáját • A Regionális Forrásközpont, a honlap ( és levelezőlista révén folyamatosan informáljuk és tanácsokkal segítjük a HFÜ-k munkáját • Segítünk kiválasztani • Segítünk kiválasztani a HFÜ-t

Mi az önkormányzat szerepe ebben a partnerségben ? • Nyitott legyen a partnerségre — • Nyitott legyen a partnerségre — aláírt partnerségi megállapodás • Biztosítson helyet (iroda) segítse munkáját • Biztosítson helyet (iroda) az önkormányzat épületében a HFÜ-nek és lehetőségeihez mérten segítse munkáját • Alkalmazza vonja be a közösséget érintő döntésekbe • Alkalmazza a HFÜ-t és vonja be a közösséget érintő döntésekbe • Működjön együtt • Működjön együtt a HFÜ-el a fejlesztési projektek kidolgozásában és kivitelezésében

Milyen tényezők befolyásolják a fejlesztési modell sikerét? Három tényező függvénye lehet a sikeres alkalmazás:   A HFÜ és a helyi önkormányzat viszonya   A HFÜ és a közösség, a különböző csoportosulások viszonya   A HFÜ és a helyi intézmények (civil szervezetek, vállalkozások) közötti viszony

Az országos terjesztésű projekt eddigi (2000  2005) eredményei  Székelyudvarhely  6 Regionális Forrásközpont: Kolozsvár, Temesvár, Székelyudvarhely, Botosani, Drobeta Turnu Severin, Bukarest.   Honlap:  RoADL  Szakmai kiadvány: RoADL (negyedévente jelenik meg)  126  126 létrehozott HFÜ munkakör  70 kérvény  70 kérvény a HFÜ munkakör alkalmazására  Policy Paper  Policy Paper – közpolitikai tanulmány

A Forrásközpontok regionális megoszlása

Regionális Központunk kezdő csapata: Hargita megye: • Csíkszentdomokos • Gyergyócsomafalva • Homoródszentmárton • Gyergyóremete • Szentegyháza Kovászna megye: • Bölön • Ilyefalva Maros megye: • Makfalva • Vámosgálfalva 9 település

Elérhetőségünk: Programkoordinátor: Csáki Rozália Cím: Székelyudvarhely, Bethlen Gábor utca 43. Tel/fax: Mobil: Köszönöm figyelmüket! CIVITAS Alapítvány