Dr. Szöllősi Gábor PhD. egyetemi docens

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A felsőoktatási szakképzési programok
Advertisements

Alapképzések kreditjeinek elismerése a mesterképzésben - a TTK-s megfontolások Dr. Varga Zsuzsa OKT egyetemi docens SZTE-TTIK.
SZOCIÁLPEDAGÓGIA INTÉZETI TANSZÉK
Kreditpontokkal kapcsolatos tájékoztatás
Érettségi utáni továbbtanulási lehetőségek
„Reflektív szociális képzési rendszer a 21
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
1 A felnőttképzés aktuális jogi környezete Nagy Zsolt.
Szakemberek – Szakértők melyikből – mennyit ? XII. FOE Szakmai Napok Balatonalmádi 2012.
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAKÉRTŐK FELKÉSZÍTÉSE
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
Aktualitások a felsőoktatási felvételiben
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar
Andragógia MA Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományok Intézete.
GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGPOLITIKA – JÓ képzettséget és JÓ munkát minden gyermeknek, mire felnő! Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Czibere.
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
Mesterképzés az EKF-en
előadó: Demeter László
WEB-Programozó Felsőfokú Szakképzés kialakítása az Eszterházy Károly Főiskolán dr. Kovács Emőd, dr. Kusper Gábor,
Munkatársi képzések a Debreceni Egyetemen HEFOP /1
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A megújuló tanárképzés
Képzések a pécsi bölcsészkaron
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Angol-Amerikai Intézet
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
Az európai közösségi jog általános rendszere szerinti elismerés Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
Pedagógus oklevelek elismerése
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS május 4.
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés Oktáv Ráció Munkakultúra – szakképzési modellek Hajdúszoboszló február 3-5.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
P E D A G Ó G I A I K A R. Alapképzési (BA) s z a k o k Nappali tagozat SzakKöltségtérítésKépzési idő (félév) Andragógia Ft6 Gyógypedagógia 110.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Jankovits László egyetemi docens PTE BTK
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
A felsőoktatási képesítési keret tervezete és megvalósulása Magyarországon Derényi András.
Szakfordító és tolmácsképzések Csillebérc augusztus 29. Dr. Sárvári Judit OKM Felsőoktatási Főosztály
Továbbtanulási tájékoztató
A tanárképzés szerkezete
Tanári mesterképzés Tájékoztató Dr. Szabó Antal
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
Néhány szó az új felsőoktatási képzési rendszer bevezetéséről A Magyar Köztársaság Országgyűlése október 10-én elfogadta a felsőoktatásról szóló.
Előadó: dr. Rádli Katalin Emberi Erőforrások Minisztériuma
Felnőttképzés és felnőttoktatás a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra Eger 2011.
1 Gyermekvédelmi képzések a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.
A nemzeti felsőoktatási törvényről Kaposi József 2015.
Az Országos Képesítési Keretrendszer hatása a képzési és kimeneti követelményekre a felsőoktatásban Temesi József, egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből Rozner Gábor.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE Laczkovich Jánosné Budapest, március 13.
A Felsőoktatási Regisztrációs Központ és a felsőoktatás Bakonyi László, főigazgató.
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
Az SZTE EÉTK tanácsadó napja – ETR-hez kapcsolódó információk
Szociális terület képzési rendszerének tervezett módosításai
Lejtmenetből lendület
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
A KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁNAK ELSŐ TAPASZTALATAI
A könyvtárostanári képzési lehetőségekről
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Tájékoztató a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárásról
Előadás másolata:

Dr. Szöllősi Gábor PhD. egyetemi docens A szociális szakirányú továbbképzések helye és szerepe a szociális szakképzés rendszerében Dr. Szöllősi Gábor PhD. egyetemi docens

Szakirányú továbbképzés jogi alapjai 2011. évi CCIV. Törvény a nemzeti felsőoktatásról 3. § (1) A felsőoktatás egymásra épülő, felsőfokú végzettségi szintet biztosító képzési ciklusai: a) az alapképzés, b) a mesterképzés, c) a doktori képzés. (2) Az alap- és mesterképzést egymásra épülő ciklusokban, osztott képzésként, vagy jogszabályban meghatározott esetben osztatlan képzésként lehet megszervezni. A ciklusokra bontott, osztott és az osztatlan képzések szerkezetét a Kormány határozza meg. (3) A felsőoktatás keretében – az (1) bekezdésben foglaltak mellett – felsőfokú végzettségi szintet nem biztosító képzésként a) felsőoktatási szakképzés, b) szakirányú továbbképzés is szervezhető. (4) A felsőoktatási intézmények az alapító okiratukban foglaltak alapján – a felnőttképzésről szóló törvényben meghatározott intézményi, valamint a képzési programjukban szereplő képzések esetében program akkreditáció nélkül – vehetnek részt a felnőttképzésben.

A felsőfokú végzettségi szint és a szakképzettség 15. § (1) A felsőoktatási intézményben a képzés képzési program alapján folyik. A képzési program részeként a tantervet felsőoktatási szakképzésben, alap- és mesterképzésben a miniszter által kiadott képzési és kimeneti követelmények alapján, szakirányú továbbképzésben szabadon készíti el a felsőoktatási intézmény. (…) (2) Felsőoktatási szakképzésben felsőfokú szakképzettség szerezhető, melyet oklevél tanúsít. A felsőoktatási szakképzésre tekintettel kiállított oklevél önálló végzettségi szintet nem tanúsít. A felsőoktatási szakképzésben legalább százhúsz kreditet kell, és legfeljebb százötven kreditet lehet megszerezni. A képzési és kimeneti követelmény tartalmazza a felsőoktatási szakképzésben szerzett krediteknek az azonos képzési területhez tartozó alapképzésbe való beszámítását. A beszámítható kreditek száma legalább harminc, legfeljebb százhúsz lehet. A képzési idő legfeljebb öt félév (…) (3) Az alapképzésben alapfokozat (baccalaureus, bachelor) és szakképzettség szerezhető. Az alapfokozat az első felsőfokú végzettségi szint, amely feljogosít a mesterképzés megkezdésére. A képzési és kimeneti követelmények határozzák meg, hogy milyen szakképzettséget lehet szerezni az alapképzésben. A gyakorlatigényes alapképzési szakokban legalább egy félévig tartó szakmai gyakorlatot (a továbbiakban: szakmai gyakorlat) kell szervezni. (…) Az alapképzésben legalább száznyolcvan kreditet – szakmai gyakorlat esetén legalább kettőszáztíz kreditet – kell és legfeljebb kétszáznegyven kreditet lehet teljesíteni. A képzési idő legalább hat, legfeljebb nyolc félév.

(4) A mesterképzésben mesterfokozat (magister, master) és szakképzettség szerezhető. A mesterfokozat a második felsőfokú végzettségi szint. A mesterképzés képzési és kimeneti követelményei határozzák meg, hogy milyen szakképzettség szerezhető a mesterképzésben. A mesterképzésben – figyelembe véve az (5) bekezdésben meghatározottakat – legalább hatvan kreditet kell és legfeljebb százhúsz kreditet lehet megszerezni. A képzési idő legalább két, legfeljebb négy félév. A mesterfokozatot eredményező képzésre épülő mesterképzésben hatvan kreditet lehet szerezni, a képzési idő két félév. (5) Az osztatlan képzésben legalább háromszáz kreditet kell és legfeljebb háromszázhatvan kreditet lehet megszerezni. A képzési idő legalább tíz és legfeljebb tizenkét félév. (6) A szakirányú továbbképzésben – az alap- vagy a mesterfokozatot követően további – szakirányú szakképzettség szerezhető. A szakirányú továbbképzésben legalább hatvan kreditet kell és legfeljebb százhúsz kreditet lehet megszerezni. A képzési idő legalább két, legfeljebb négy félév. 16. § (1) A képzési program része a doktori képzés, amely a mesterfokozat megszerzését követő képzésben a doktori fokozat megszerzésére készít fel. Doktori képzésben legalább száznyolcvan kreditet kell szerezni. A képzési idő hat félév. A doktori képzés egységes, harminchat hónapos képzési időből áll, amely felosztható beszámoltatási szakaszokra.

Az oklevél 51. § (1) A felsőfokú tanulmányok befejezését igazoló oklevél kiadásának előfeltétele a sikeres záróvizsga, továbbá – ha e törvény másképp nem rendelkezik – az előírt nyelvvizsga letétele. (4) Oklevél kiállítására csak az e törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézmény jogosult. Az oklevél megnevezést csak a felsőoktatási intézmények által e törvény alapján kiállított szakképzettséget és – a felsőoktatási szakképzés és a szakirányú továbbképzés kivételével – felsőfokú végzettségi szintet igazoló okiratra lehet használni. (2) Az alapképzésben és mesterképzésben, felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél mellé ki kell adni az Európai Bizottság és az Európa Tanács által meghatározott oklevélmellékletet magyar és angol nyelven, valamint nemzetiségi képzés esetében – a hallgató kérésére – az érintett nemzetiség nyelvén. Az oklevélmelléklet közokirat. (3) Az alapképzésben és mesterképzésben, illetve az osztatlan képzésben, szakirányú továbbképzésben, felsőoktatási szakképzésben kiállított oklevél – jogszabályban meghatározottak szerint – munkakör betöltésére, tevékenység folytatására jogosít.

Veres Pál (2006): Felsőfokú szakképzés a felsőoktatás rendszerében

Farkas Éva: A felsőfokú szakképzés helyzete a hazai oktatási rendszerben Felsőfokú? Szakképzés? Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Budapest, 2009

Mentálhigiéné és közösségi segítés szakirányú továbbképzési szak A szakirányú továbbképzés neve: Mentálhigiéné és közösségi segítés szakirányú továbbképzési szak III. A létesítést engedélyező határozat ügyiratszáma: OH-FHF/1714-5/2009. IV. A létesítő intézmény neve: Pécsi Tudományegyetem V. A szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelménye: A szakirányú továbbképzési szak megnevezése: Mentálhigiéné és közösségi segítés szakirányú továbbképzési szak A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: Mentálhigiénés szakember és közösségi segítő 3. A szakirányú továbbképzés képzési területe: Társadalomtudomány képzési terület

Szociálgerontológia szakirányú továbbképzési szak I. A szakirányú továbbképzés neve: Szociálgerontológia szakirányú továbbképzési szak III. A létesítést engedélyező határozat ügyiratszáma: OHFHF/11797/2008. IV. A létesítő intézmény neve: Pécsi Tudományegyetem 1. A szakirányú továbbképzési szak megnevezése: Szociálgerontológia szakirányú továbbképzési szak 2. A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: Szociálgerontológiai szakmenedzser 3. A szakirányú továbbképzés képzési területe: Társadalomtudomány 4. A felvétel feltételei: Társadalomtudomány, orvos és egészségtudomány, pedagógusképzés képzési területen szerzett alapszakos diploma vagy főiskolai szintű képzésben szerzett végzettség, szakképzettség. 5. A képzési idő: 3 félév 6. A szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 90 kredit

Humán segítő tereptanár szakirányú továbbképzési szak I. A szakirányú továbbképzés neve: Humán segítő tereptanár III. A létesítést engedélyező határozat ügyiratszáma: OHFHF/3622/2009. IV. A létesítő intézmény neve: Semmelweis Egyetem V. A szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelménye: 1. A szakirányú továbbképzési szak megnevezése: Humán segítő tereptanár szakirányú továbbképzési szak 2. A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: Humán segítő tereptanár 3. A szakirányú továbbképzés képzési területe: Társadalomtudomány képzési terület 4. A felvétel feltételei: Társadalomtudomány, bölcsészettudomány, orvos és egészségtudomány, hitéleti képzési területen alapképzésben szerzett oklevél és megfelelő szakmai gyakorlat. 5. A képzési idő: 2 félév 6. A szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 60 kredit

Szociális és közösségi terepgyakorlatok vezetése szakirányú továbbképzési szak I. A szakirányú továbbképzés neve: Szociális és közösségi terepgyakorlatok vezetése szakirányú továbbképzési szak I. A képzési és kimeneti követelményeket tartalmazó határozat: OH-FIF/713-2/2011. III. A létesítő intézmény neve: Széchenyi István Egyetem IV. A szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelménye: 1. A szakirányú továbbképzési szak megnevezése: Szociális és közösségi terepgyakorlatok vezetése szakirányú továbbképzési szak 2. A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: Szociális és közösségi terepgyakorlatok vezetője A szakirányú továbbképzés képzési területe: Társadalomtudomány képzési terület

Általános mediáció (közvetítés) szakirányú továbbképzési szak I. A szakirányú továbbképzés neve: Általános mediáció (közvetítés) szakirányú továbbképzési szak III. A létesítést engedélyező határozat ügyiratszáma: OH-FHF/604-5/2009. IV. A létesítő intézmény neve: Pázmány Péter Katolikus Egyetem V. A szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelménye: 1. A szakirányú továbbképzés megnevezése: Általános mediáció (közvetítés) szakirányú továbbképzési szak A szakképzettség oklevélben történő megnevezése: Általános mediátor A szakirányú továbbképzés képzési területe: Társadalomtudomány képzési terület A képzési idő: 4 félév 6. A képzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit

Szociális menedzser szakirányú továbbképzési szak I. A szakirányú továbbképzés neve: Szociális menedzser szakirányú továbbképzési szak III. A létesítést engedélyező határozat ügyiratszáma: OH-FHF/607-4/2009. IV. A létesítő intézmény neve: Pázmány Péter Katolikus Egyetem V. A szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelménye: 1. A szakirányú továbbképzés megnevezése: Szociális menedzser szakirányú továbbképzési szak 2. A szakképzettség oklevélben történő megnevezése: Szociális menedzser A szakirányú továbbképzés képzési területe: Társadalomtudomány képzési terület 5. A képzési idő: 4 félév 6. A képzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit

Munkaköri képesítési előírások 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről 3. számú melléklet az 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelethez A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézményekben foglalkoztatottaknak az adott munkakör betöltéséhez szükséges képesítési minimumelőírásai Munkakör alkalmazás minimum feltétele felsőfokú képesítés OKJ-S képesítés speciális alkalmazási igény 5. Családsegítés intézményvezető - szociális munkás, szociálpedagógus, szociálpolitikus-közgazdász, okleveles szociális munkás, okleveles szociálpolitikus, szociális menedzser, családgondozó - szociális munkás, szociálpedagógus, okleveles szociális munkás , okleveles szociálpolitikus - tereptanári végzettség, adósságkezelési tanácsadó, családterapeuta,

Szakirányú továbbképzések a TÁMOP projektben Koncepció: Reflektív tanulás – a tanulás reflektív szervezése Híd a BA szak és az MA szak között: MA szakirány teljesítése szakirányú továbbképzés keretében Létesíteni kívánt szakok: Reflektív pszichoszociális krízistanácsadó szakirányú továbbképzési szak Reflective Social Help in Recovery from Addictions Non-Degree Studies program Városfejlesztési társadalmi tanácsadó szakirányú továbbképzési szak Komplex szociális szolgáltatások szakirányú továbbképzési szak Helyi szociális politika szakirányú továbbképzési szak

Köszönöm a figyelmet!