Energiatakarékos Megoldások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az internetezők véleménye a magyarországi vállalatok ügyfélkezeléséről. Az Infoteka Kft. – a Sugar CRM partnerje - magyarországi képviseletének megbízásából.
Advertisements

Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében
Super Hybrid Engine (SHE) NB PM Team Sept. 02, 2008.
Készítette: Schneider Péter Felkészítő-Tanár:Utassy Andrea Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola 1149 Budapest Egressy út 71.
Az Energiatakarékos megoldások Beke Adrián Felkészitő t.: Spek Krisztina Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola Slovenská ul.52, Kolárovo.
6.tétel Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb hardveres hibák.
Gyakorló feladatsor – 2013/2014.
Cafeteria megoldások - Nálunk többet ér a pénze!
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
1 = 2X helyett 1 = 1X lenne ?.. Avagy az E NERGIATAKARÉKOS MEGOLDÁSOKRÓL Felkészítő: Verasztóné Kádár Katalin Orosházi Táncsics Mihály Tehetséggondozó.
GfK HungáriaMárkacsemeték konferencia – Dörnyei Otília május 5 Gyermek a családban, avagy a szülők megváltozott fogyasztási szokásai Dörnyei Otília,
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
A négy évszak Kriston Henriett Felkészítő tanár: Mécsei Dániel
Készítette: Bátori Béla 12.k
Pályázati adatok: Projekt címe: „ A pedagógiai módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése Békéscsaba iskoláiban” Azonosító:
Feladatok ModellezésFeladatok TanórákÉrtékelés Észrevételek.
Energiatakarékos otthon
QualitySoft On-Line megoldások Terminálszerver alternatíva a Távoli Asztali eléréshez.
A számítógép felépítése
TIOP / TÁRSADALMI INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM.
MINDEN AMI ENERGIA. Nagyon sok mindennapi dologban használhatnánk a fizika törvényeit energiagazdálkodásra. Általában viszont az emberek lusták használni.
Megújuló energiaforrások
Hatékonyságnövelés IT biztonsági megoldásokkal Szincsák Tamás IT tanácsadó 2012.Október 17.
Energiatakarékos megoldások
© ABB Group July 11, 2014 | Slide 1 Az ABB Magyarországon 2012.
Kattints ide!. Kattints bárhova! „A szabadtéri kikapcsolódási lehetőségek rohamos bővülésével vélhetően sokak számára hasznos perifériával rukkolt.
Elektromos eszközök a háztartásban
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
Statisztika Érettségi feladatok
Informatikai alapismeretek
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Fülemüle informatika verseny
Cím: Az ökolábnyom Prezentációt készítette: Pető Zsombor Felkészítő tanár: Lángné Juhász Szilvia Iskola: Gregor József Általános Iskola Szeged, Fő fasor.
Készítette: Néveri Mercédesz Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.
 Készítette: Szekerczés Szabina  Felkészítő tanár: Vargáné Gyömrei Anita  Iskola neve és címe: Orosházi Táncsics Mihály Tehetséggondozó Gimnázium, Szakközépiskola,
Horváth István Általános Iskola
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.
Fázisjavítás és energiahatékonyság
2008 február 26.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2008 január ● Módszertan Módszertan ● 15+ célcsoport  15+ célcsoport 
2006 december 18.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2006 november ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
Elektronikus eszközök a háztartásban
Az elektromos áram.
Mindennapos testnevelés a somogyjádi integrációban
Nap, mint megújuló energiaforrás a gyakorlatban
AZ PALACKOZOTT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?...
Csökkentsük együtt a hulladékot!
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Az én kedvenc mobiltelefonom
A tanév rendje 2014/2015-ös tanév
iPhone Készítette: Egri Dóra
Okos kütyük a mindennapi életünkben 
A szünetmentes tápegység
EZT SZERETEM AZ INFORMATIKÁBAN: A LAPTOPOM BEMUTATÁSA MADÁR TÍMEA 7.A FELKÉSZÍTŐ TANÁR:SALAMON RÓZA 1142 BUDAPEST RÁKOSPATAK U. 101.
Mikroprocesszorok (Microprocessors, CPU-s)
Egészséges Windows. A mai világban a számítógépek szerves részei lettek a mindennapjainknak. Mindenki otthonába előfordul, és rengeteg munkahely igényli,
Energiatakarékossággal a Napért ÉS a függetlenségért!
A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.
Juhász Barnabás Földvári Eszter Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskolája.
A szünetmentes tápegység
Pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete március 6-10.
A környezettudatos műszerek
Ilyen számítógépet szeretnék
„Vegyünk egy nagy levegőt”
A hülyeség kora Ne légy hülye!
Számítógép Ft-ból Készítette:Kovács István Ferenc
Energiatakarékos megoldások
Iskolám neve: Gyáli Bartók Béla Általános Iskola
Előadás másolata:

Energiatakarékos Megoldások Készítette: Hideg Gábor Felkészítő tanár: Gál Tamás Iskola: Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola 1149 Budapest, Egressy út 71.

Az energiatakarékosság Háztartásunkban a villanyszámla komoly összegeket tud elérni. Megfelelő odafigyeléssel nem csak a nagyságát tudjuk csökkenteni, hanem a környezetet is tudjuk óvni. Ma már több nagy cég is komoly erőbefektetéseket tesz azért, hogy energiatakarékosabbak legyenek.

Mi is az energiatakarékosság? Az energiaspórolásnak különböző módjai, melyek: Nem járnak komfort csökkenéssel, kellemetlenségekkel Optimalizálja az energiafelhasználást Biztosítja, hogy mindig annyi áramot fogyasszunk, amennyire szükségünk van .

Mik használják az áramot? Konyhai berendezések: hűtő, mosogatógép, mikró Fürdőszobai berendezések: mosógép, bojler, hajszárító Szórakoztató berendezések: számítógép, TV, modem és router, Hi-fi Egyéb: elektromos kályha

Milyen a jó energiatakarékos megoldás? Hatékony Olcsó Praktikus Fontos, hogy a megoldásunk hatékony legyen Nem megy rá minden pénzünk Nem lesz tőle kényelmetlenebb a mindennapunk tőlük

Miért jó az energiatakarékosság? Költséghatékonyabb, környezetbarát, zöld otthon alakíthatunk ki A villanyszámlánkat akár 30%-al is csökkenthetjük, amivel a pénztárcánk is vastagabb maradhat Tehetünk valamit azért, hogy a világ zöldebb maradjon!

Mit mivel tudunk takarékosabbak lenni? Fogyasztó Javaslat Villanykörték (általános) Konyhai berendezések, mosógépek, elektromos kályhák, és más háztartási eszközök TV, Számítógép, Hi-Fi és egyéb szórakoztató elektronika Telefon (és egyéb) töltő Energiatakarékos villanykörték Vásárláskor figyeljünk, hogy A, vagy annál jobb energia besorolású terméket vásároljunk Ha nem használjuk, áramtalanítsuk teljesen Ha nem töltünk, húzzuk ki az elosztóból

Villanykörték Egy hagyományos 60 Wattos izzó, ha egy nap 6 órát ég, havonta körülbelül 11 kWh áramot fogyaszt. Ez 420 Forint*, csupán egyetlen villanykörte által. Ezért érdemes beszerezni energiatakarékos izzókat, melyek a hagyományos izzókkal ellentétben 10-20 Wattot fogyasztanak. Ugyan ezek általában drágábbak, sokkal hosszabb az élettartamuk is.

Szórakoztató elektronika Számítógép Cseréljük le a régi CRT (képcsöves) monitorjainkat, az az egyik legnagyobb fogyasztó Ha gépünket nem használjuk huzamosabb ideig, kapcsoljuk ki, vagy altassuk el Ha nincs szükségünk nagy teljesítményre, akkor használjunk laptopot! Általánosságban tized annyit fogyasztanak, mint egy PC Figyeljünk a monitorunk fényerejére Hasznos programokkal tovább csökkenthetjük a fogyasztást Fogyasztás* Laptop PC Üresjárat (Watt) 20-40 250-350 Terhelés (Watt) 65-250 450-600 Ár/Hó (Ft) 3990 7612 A PC World „Csökkenthetjük villanyszámlánkat” cikkének nyomán

Rejtett áramfogyasztók Ez alatt elsősorban a stand-by üzemmódban lévő eszközökre gondolunk. Évente akár 440 kWh-át is kitehet a stand-by üzemmód fogyasztása. Ez akár 20-30 ezer forinttal is növelhetik a villanyszámlát. Érdemes beszerezni egy kapcsolóval ellátott elosztót, amivel egyszerűen áramtalaníthatjuk eszközeinket. A drágább típusokban túlfeszültség védelem, és USB bemenet is található. A PC World „Spóroljunk az árammal!” cikkének nyomán

Az emberek rossz szokása, hogy miután a készülékét feltöltötte, töltőn hagyja. Nagy-Britanniában évente körülbelül 50 milliárd Forint (134 millió GBP) repül a kukába emiatt. Az emberek 20 százaléka túltölti a készüléket. 10 százaléka egyszerűen elfelejti, vagy lusta kihúzni a töltőt. Ez egyébként nem csak az áramot fogyasztja feleslegesen, hanem az akkumulátor élettartamát is csökkentheti. A PC World „134 millió fontot dobnak…” cikkének nyomán

Fogyasztásmérők Ha tudni akarjuk pontosan, hogy mi mennyit fogyaszt körülöttünk, érdemes beszerezni egy fogyasztásmérőt. Rengeteg különböző felszereltségű, mindenféle extrával ellátott fogyasztásmérőt találhatunk. Alapvető funkció az aktuális fogyasztás (Watt), átfolyó áram erősségének (Amper) és feszültségének (Volt) kimutatása. Beállíthatjuk 1 kWh árát, így akár már pontos összegekkel is számolhatunk, egyből. A PC World „Spóroljunk az árammal!” cikkének nyomán

Kérdések Mi fogyasztja a legtöbb áramot az alábbiak közül? Laptop PC Hagyományos villanykörte

Jó válasz! Jöhet a következő kérdés! 2. Az alábbiak közül melyik állítás NEM igaz? A töltőket érdemes bedugva hagyni, ha nem használjuk A kapcsolós elosztókkal gyorsan áramtalaníthatjuk eszközeinket Ha energiatakarékosak vagyunk, óvhatjuk a környezetünket Jó válasz! Jöhet a következő kérdés!

Jó válasz! Jöhet egy kis matek? 3. Egy házban reggel, a konyhában és a nappaliban ég 2-2 hagyományos villanykörte 3 órán át. Este csak a nappaliban ég 2 hagyományos villanykörte, ugyan úgy 3 órán át. Hány forinttal növeli ez a villanyszámlát? 1260 Forinttal 1540 Forinttal 1680 Forinttal Jó válasz! Jöhet egy kis matek?

Gratulálok, minden kérdésre jól válaszoltál! Ezzel vége a prezentációmnak, remélem élvezted!  A következő néhány dián a forrásaim találhatóak meg.

Illetve a saját kút fejem  *Az ár kiszámításához az ELMŰ díj kalkulátort alkalmaztam **A fogyasztás 2 óra átlagolt üresjárat, és 2 óra átlagolt terhelés alapján lett kiszámítva. Vissza. Források Molnár József: Spóroljunk az árammal! (PC World: 2013. március 23.) http://pcworld.hu/hardver/energiatakarekossag-pc-zold-it-fold-oraja.html Egri Imre: Hogyan legyünk energiatakarékosabbak? (PC World: 2013. február 1.) http://pcworld.hu/hardver/hogyan-legyunk-energiatakarekosabbak.html Egri Imre: Durván energiatakarékos lesz a Windows 8. (PC World: 2012. február 8.) http://pcworld.hu/szoftver/durvan-energiatakarekos-lesz-a-windows-8.html Harangi László: 134 millió fontot dobnak a kukába a britek a mobilok és notebookok felesleges töltésével. (PC World: 2012. január 4.) http://pcworld.hu/mobil/134-millio-fontot-dobnak-a-kukaba-a-britek-a-mobilok-es-notebookok-felesleges-toltesevel.html Farkas Gergely: Csökkenthetjük villanyszámlánkat. (PC World: 2011. szeptember 29.) http://pcworld.hu/hardver/kevesebb-energia-kisebb-szamla.html Egri Imre: Hogyan válasszunk szünetmentes tápegységet? (PC World: 2013. június 2.) http://pcworld.hu/hardver/hogyan-valasszunk-szunetmentes-tapegyseget.html Illetve a saját kút fejem  A Linkek utoljára megtekintve: 2014. március 2.

Kép források, és megjegyzések Harangi László: Így nyúlnak le a tévészolgáltatók. (PC World: 2014. február 17.) http://pcworld.hu/hardver/igy-nyulnak-le-a-teveszolgaltatok.html 1. Kép (Letöltve: 2014. 2. 18.) Wiezner István: Napenergiára váltott egy apró szigetcsoport. (PC World: 2012. november 8.) http://pcworld.hu/tudomany/napenergiara-valtott-egy-szigetcsoport.html 1. Kép (Letöltve: 2014. 02. 18) Molnár József: Spóroljunk az árammal! (PC World: 2013. március 23.) http://pcworld.hu/hardver/energiatakarekossag-pc-zold-it-fold-oraja.html 1., 2., 4., 5., 7. Kép (Letöltve: 2014. 02. 18) Harangi László: Egyre népszerűbb a Windows 8. (PC World: 2013. október 2.) http://pcworld.hu/szoftver/egyre-kedveltebb-a-windows-8.html 1. Kép (Letöltve: 2014. 02. 19.) Váraljai Krisztián: Akku-punktúra akut-problémákra. (PC World: 2011. június 10.) http://pcworld.hu/hardver/akku-punktura-akut-problemakra.html 3. Kép (Letöltve: 2014. 02. 19.) Dávid Imre: A Nokia a villámok energiájával töltené a mobiltelefonokat. (PC World: 2013. október 7.) http://pcworld.hu/mobil/a-nokia-a-villamok-energiajaval-toltene-a-mobiltelefonokat.html 1. Kép (Letöltve: 2014. 02. 20. ) http://pcworld.hu/szoftver/egyre-kedveltebb-a-windows-8.html 1. Kép (Letöltve: 2014. 02. 20. ) Harangi László: Hogyan kapcsoljuk a monitort készenléti állapotba? (PC World: 2013. július 19.) Dávid Imre: HP: Az Apple lemaradt, mint a borravaló. (PC World: 2012. december 8.) http://pcworld.hu/hardver/hp-az-apple-lemaradt-mint-a-borravalo.html 1. Kép (Letöltve: 2014. 02. 27.) A Linkek utoljára megtekintve: 2014. március 2.

Blacktop (PC World) A monitorok fontos energiafogyasztók, így nem árt odafigyelni rájuk is. Ha gépünket csak rövid időre hagyjuk ott, és nem akarjuk kikapcsolni, akkor a monitor kikapcsolásával is csökkenthetjük a fogyasztását is. A Blacktop segít egy gyorsbillentyű segítségével ezt gyorsan megtenni, így nem kell a fizikai gombért nyúlni mindig. Tovább

Windows 8 Ugyan meglepő lehet egyeseknek, energiaspórolást nem csak hardveresen, hanem szoftveresen is lehet növelni. Az operációs rendszer sok új funkciója az energiagazdálkodásra lett élezve, figyelve arra, hogy a háttérben futó alkalmazások minimális mennyiségű energiát használjanak fel. Tovább fejlesztették az illesztő programokat, így azok elősegíthetik, hogy tétlenség alatt még kevesebbet fogyasszanak az alkalmazások. Vissza Kép: PC World

Sajnálom, nem jó válasz! Ha az 1. feladatra nem tudtad a jó megoldást: A megoldást a 8. és 9. dián találod! Ha a 2. feladatra nem tudtad a jó megoldást: A megoldást a 10. dián találod! Ha a 3. feladat nem tudtad a jó megoldást: A megoldást a 8. dián találod!