Az adminisztratív adatbázisok állományainak hozzáférhetősége.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Advertisements

Hírlevél küldés WEB-SET-tel. Törvényi háttér • évi XLVIII. törvény a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól (reklámtörvény)
Elektronikus Ügyfélkapu – kapcsolat az ügyfél és a közigazgatás között
AKTUÁLIS FELADATOK A TANÜGYIGAZGATÁSBAN
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Marketing Mészáros Judit Renczes Ágoston Adatbázis
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
2005. április 15.Kulcsár Zoltán - ppos.hu1 Adatvédelem az önkormányzatoknál Kulcsár Zoltán.
A közbeszerzési törvény változásai
2007, Közadattár Program, Neumann Kht. Közérdekű adatbázisok továbbhasznosítása – formátumok, szabványok, protokollok, forgatókönyvek Galambosi.
Verseny Versenyfelügyelet az egészségügyben és a kapcsolódó piacokon Torjákné Amberger Teréz Gazdasági Versenyhivatal – Versenypolitikai Iroda január.
Információszabadság. NYILVÁNOSSÁG és BIZALMASSÁG.
PSI projekt Javaslatok egy megfelelőbb implementációra.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
Munkavédelmi előírások rendszere
A fogyasztóvédelmi szabályozás rendszere Fogyasztóvédelmi törvény (1997. évi CLV. törvény) 10 fejezetből áll: pl.: -fogyasztók életének, egészségének,
Adatvédelmi fogalmak.
SZECSKAY Ügyvédi Iroda CEBC – XXI. Vezérigazgató Találkozó Lobbizás európaiul március 31. Budai Judit.
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
Közérdekű adatok nyilvánossága
Az államigazgatási adatvagyon közcélú hasznosításának lehetőségei Kodaj Katalin.
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
2011. július 27. OST adminisztratív és hatósági nyilvántartások statisztikai célú felhasználását elősegítő munkabizottságának 1 Adminisztratív adatok statisztikai.
2010. március 29. Az adminisztratív adatállományok statisztikai célú hasznosítása – különös tekintettel a népszámlálásra 1 Adminisztratív adatok statisztikai.
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
KTE UFK KIEMELKEDŐEN KÖZHASZNÚ EGYESÜLET „ÚJ SZAKMÁRA ÍTÉLVE” Pályázati program bemutatója.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
A múlt megismerhetősége, mint a közérdekű és személyes adatok kapcsolódási pontjai C SINK L ÓRÁNT főosztályvezető (KIM) egyetemi adjunktus (KRE)
Közadatok hozzáférésének és újrafelhasználásának jogi kérdései Dr. Kovács A. Tamás 2. HUNAGI Konferencia március 3. 1.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
Adatvédelmi alapelvek
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
Az országos közdadatkereső rendszer működése és jövője Dr. Csiszér Gábor GKM, Infokommunukációs és e-Gazdaság Főosztály Galambosi András Neumann Kht
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
Adatvédelmi nap 2010 Kamerás megfigyelés Magyarországon Jóri András.
MATRIX Vizsgáló, Ellenőrző és Tanúsító Kft. Szádeczky Tamás e-közszolgáltatások tesztelési módszertana Törvényesség, szabványosság, biztonság.
A kémiai biztonságról közérthetően
A jogszabályi környezet változása Tájékoztató a BMK, BNE szakmai fórumán október 30. Óváry István OKM Közművelődési Főosztály szakmai főtanácsadó.
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Az adatvédelem szabályozása
Kovács Beatrix Közérdekű adatok az egészségügy területén közfeladatot ellátó szervek honlapjain A könyvtárak szerepe az elektronikus információszabadságról.
Vállalkozási feltételek Németországban vállalkozási szerződések teljesítéséhez Koji László elnök Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége 1013.
Köz beszerez; ÉS? avagy informatikai biztonság a központosított közbeszerzésben.
„Információvédelem menedzselése VIII. Szakmai Fórum Budapest, november 19. Aktualitások az információvédelemben Tarján Gábor ügyvezető igazgató.
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Civil törvény és civil információs centrumok a közösségek megerősítéséért Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár február 6. Emeri Erőforrások Minisztérima.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
112 Dr. Dósa Imre.  Áttekintő  Új adatvédelmi törvény  Alapjogi beágyazás  Ráncfelvarrás  Újdonságok  Javaslatok a felkészüléshez.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
26/09/20161 Elektronikus számlázás ellenőrzési tapasztalatai Czöndör Szabolcs Elektronikus Kereskedelem Ellenőrzési Osztály.
Úton az elektronikus levéltár felé
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
Információbiztonsági és adatvédelmi alapismeretek
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
A szakmai vizsgákat követő adatszolgáltatás digitális aláírással
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Közbeszerzési szabályok változása és
Polgári társulások 2019 tények, tévhitek és a gyakorlat
A statisztikai adatvédelem szabályozása az Európai Unióban
Új adatvédelmi szabályok – Az EU adatvédelmi rendelete
Előadás másolata:

Az adminisztratív adatbázisok állományainak hozzáférhetősége

Mi az adat? Törvényben nem szabályozott fogalom; a vonatkozó törvények nem tesznek különbséget adat és információ között. Számunkra adat az, amelyet bármely természetes sze- mély vagy jogi személyiség valamilyen intézmény vagy szervezet felé valamely jogszabály alapján szolgáltat. Az adat lehet személyes vagy közérdekű, illetve közérdekből nyilvános.

A közérdekű adat A évi XC. tv. és rendeletei pontosan szabályozzák a közérdekű adatok körét, amelyekre vonatkozólag a tv. hatálya alá tartozó szerveknek közzétételi kötelezettsége van. Nincs szankció a kötelezettekkel szemben a közzététel elmulasztásáért. Nincs közzétételi kötelezettség a szervek kezelésében levő nyilvántartásokról, adatbázisokról sem metaadat, sem adattartalom szinten.

Anonimizált adatok Olyan adatbázisokból származó adatok, amelyek személyes adatokat is tartalmaznak. Az adatokat a évi CI. tv. alapján személyes jellegétől meg kell fosztani. Az adatok kérhetők egyetlen adatbázisból, illetve adatbázisok összekapcsolásával. Minden, így keletkezett adattábla, adatbázis közérdekű adattá válik.

A törvény hiányosságai •Nagyon behatárolt az adatkérők lehetséges köre. •Az adattartalom sokszínűsége, esetenként mérete sokkal bonyolultabb kapcsolási eljárásokat is igényelhet. •Hiányzik az átadást megtagadó szankcionálás. Mivel ez az első ilyen jellegű hazai törvény, nem készülhetett fel számos problémára:

Az adatkérések jogi környezete (1) Az Európai Parlament és a Tanács a közszféra információinak további felhasználásáról szóló 2003/98/EK irányelve; Évi XX. Tv. A Magyar Köztársaság Alkotmánya; évi LXIII. törvény a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról; évi CI. törvény a döntés-előkészítéshez szükséges adatok hozzáférhetőségének biztosításáról;

Az adatkérések jogi környezete (2) 335/2007. (XII. 13.) Korm. rendelet a évi CI. törvény végrehajtásáról; évi XC. törvény az elektronikus információszabadságról;305/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet;18/2005. (XII. 27.) Korm. rendelet;Az adatszolgáltatókra vonatkozó egyes ágazati törvények.

Az adatkérés szereplői Adatgazda: tulajdonképpen az Avtv.-ben és az Eitv.- ben meghatározott közfeladatot ellátó szervek; Adatigénylő: az információszabadság alkotmányos alapjog, amely az egyént illetve egyének közösségeit illeti meg. A közszféra szervei egymás közötti adatforgalmára nem az Avtv. szabályait kell alkalmazni.

Az adatkérés lépései Adatkérés indítása miniszteri levéllel Előkészítés menedzs- ment (egyez- tetés az adatszol- gáltatókkal) Megállapo- dás Adatbázi- sok kapcsolása

Előkészítés menedzsment

A Megállapodás (1) Résztvevő szervezetek és képviselőik;kérés tárgya;mintavételező adatkezelő;mintavételezési eljárás;leválogatás menete, határidők;törlendő adatmezők köre;kódolásra felhasználandó adatok köre;

A Megállapodás (2) kódolási eljárás és átadási metódusa;kódsorozat átadási metódusa a többi adatkezelőnek;adatkör leválogatása a többi adatkezelőnél, határidők;keletkezett adatbázisok és kódok átadása összekapcsolásra;adatbázisok összekapcsolása, határideje;ellenőrzés;eredmény formátuma;eredmény átadásának eljárása;fizetési feltételek.

Az összekapcsolás menete

Vonatkozó dokumentumok EljárásrendAdatkezelési SzabályzatHash-eljárás minősítése Anonimizált adatbázisok összekapcsolását megvalósító rendszer – Rendszer biztonsági előirányzat Anonimizált adatbázisok összekapcsolását megvalósító rendszer minősítése

Elérhetőségek