BEFEKTETÉSI ALAPOK - FŐBB JELLEMZŐK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Bevezetési és tájékoztatási követelmények a Budapesti Értéktőzsdén
Az új Pmt. alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai és az ebből fakadó felügyeleti feladatok Kriminálexpo április 16. Kérdő Gyula PSZÁF.
TŐKEPIACI ÜGYLETEK.
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
A tőzsdei bevezetés felügyeleti szempontjai
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
Mi várható az új befektetési alap törvénytől?
Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.
Értékpapír piaci műveletek
Az Országos Bírói Tanács összetétele és feladatai
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Biztosításgazdaságtan 6. téma
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Könyvtári teljesítménymérés
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Dátum Tőkepiaci közzétételek a PSZÁF honlapján (Tájékoztató a tőkepiacról szóló évi CXX. tv. 34.§ (4) bekezdés d) pontjának végrehajtására felkészülésről)
Fogyasztóvédelmi tapasztalatok a tőkepiacon
Az MNB tőkepiaci engedélyezési eljárásai
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
Könyvvizsgálói megbízások minőségellenőrzése
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
CESR ajánlása alapján a tőzsdei kibocsátók IFRS szerint elkészített éves jelentéseinek PSZÁF általi – 2008-ban induló – monitorozása Előadó: Farkas Anita.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Munkahelyi egészség és biztonság
2014. Január 1-jétől várható számviteli változások
1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Befektetési alapok - kollektív befektetések
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére június 12.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
KÖZBESZERZÉSEK ELLENŐRZÉSE
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
Államadósság és állampapírpiac
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
A Tartós Befektetési Számla előnyei, működése, típusai, megnyitásának és megszűnésének módja.
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
A betétbiztosítás.
Az adatvédelem szabályozása
Budapest Egyensúly Alap Az alap kezelője Richter Pál portfoliómenedzser július Az alap jellemzői KategóriaKiegyensúlyozott Az alap indulása2014.
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
A Befektet ő - védelmi Alap (Beva) PÉNZPORTÁL május 5.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
EGYES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK SAJÁTOSSÁGAI Készítette: Szabó Gabriella.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Költségvetési szervezetek évi beszámolója. Vonatkozó jogszabályok: (1/2) évi XXXVIII. törvény az államháztartásról - 292/2009. (XII. 19.)
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A jegyző szakhatósági közreműködése az útügyi, bányafelügyeleti és műszaki biztonsági engedélyezési eljárásokban Gida Attila főosztályvezető-helyettes.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
Biztonsági követelmények a beszállítókkal szemben
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
14 év szakmai tapasztalat
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Elektronikus aláírás és iratkezelés
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Budapest Paradigma Alap
17 év szakmai tapasztalat
12 év szakmai tapasztalat
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Előadás másolata:

BEFEKTETÉSI ALAPOK - FŐBB JELLEMZŐK Budapest, 2004. május 3.

Befektetési alapkategóriák változása I.

Befektetési alapkategóriák változása II.

A tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. Tv. A jogszabályi háttér szabályozási feladatai: 1. Meghatározza a tőkepiaci szereplők működésének és eljárásának szabályait: Funkciók szétválasztása Számlavezetés Letétkezelés Vagyonkezelés Ellenőrzés Kockázatvállalás limitálása (jogszabályok, belső szabályzatok, befektetési politika) Szigorú titoktartási szabályok

A tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. Tv. 2.Tájékoztatás szerepének kiemelése Cél: valóságnak megfelelő, hiteles adatközlés Rendszeres tájékoztató (PSZÁF, Befektetők, Forgalmazók) Félévente, évente jelentés készítési kötelezettség Havonta portfoliójelentés Rendkívüli tájékoztató (tv-ben meghatározott esetekben, határidőkkel) Átalakulás előtt (hirdetmény) Befektetési szabályok változása előtt Futamidő határozottá alakítása Alapkezelő felszámolása esetén Befektetési alap megszűnése esetén PSZÁF

A tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. Tv. 3. Kontroll (Befektetőket védő garanciák) biztosítása Letétkezelő PSZÁF által jóváhagyott hitelintézeti megbízás alapján Független Feladatai (nettó eszközérték megállapítása, limitfigyelés, ellenőrzés, ügyletek határidőben történő lebonyolításának biztosítása) Könyvvizsgáló PSZÁF által vezetett nyilvántartásba bejegyzett Szigorú összeférhetetlenségi szabályok, megfelelési feltételek PSZÁF Engedélyezés, ellenőrzés, szankcionálás

Befektetési alapok szervezeti felépítése PSZÁF: A befektetési alapkezelők és a befektetési alapok működését törvényességi szempontból ellenőrző felügyeleti szerv Alapkezelő: A Tpt. szerinti befektetési tevékenységre engedéllyel rendelkező részvénytársaság Könyvvizsgáló: Az alapok éves beszámolójának és a Tpt. betartásának ellenőrzésével megbízott személy Forgalmazó: A befektetési jegyek forgalomba hozatalában közreműködő befektetési szolgáltató Ügynökök: A forgalmazóval kötött szerződés alapján, annak nevében, felelősségére és kockázatára eljáró személy Letétkezelő: A befektetési alap számára letétkezelési tevékenységet végző hitelintézet Könyvelő: a befektetési alapok könyvelését végző könyvelő

Befektetési alapok garancia rendszere A befektetési alapokban lévő megtakarításokra nem terjed ki a BEVA garanciája! Azonban az alapokban lévő eszközök kizárólag a Letétkezelőnél tarthatók; a Letétkezelő napi szinten figyeli az Alapkezelő alapokkal kapcsolatos tevékenységét; a Felügyelet (PSZÁF) napi szinten figyeli az Alapkezelő tevékenységét; a Könyvvizsgáló szintén folyamatosan ellenőrzi az Alapok működését.

Befektetési alapok működése A befektetési alap működésének minden feltételét az Alap Tpt. szerint elkészített, PSZÁF által jóváhagyott Tájékoztatója és kezelési szabályzata tartalmazza! A Befektető a befektetési jegy vásárlásakor nyilatkozik a Tájékoztató és Szabályzat ismeretéről. A szabályzatban foglaltakkal ellentétes eljárás mind az Alapkezelő, mind a Letétkezelő, mind pedig a Forgalmazó részéről törvénysértő, amelyet a PSZÁF szankcionál!

Befektetési alapkezelők szakmai szervezete Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) 1993-ban alakult meg, a tagok száma 21, a hasonló profilú európai szervezet (FEFSI) tagja A szövetség fő feladatai: Érdekegyeztetés, érdekközvetítés és érdekképviselet. Jogszabályok véleményezése és a jogszabályalkotás befolyásolása. A befektetési alapok megismertetése, megfelelő közönség- és sajtókapcsolat (PR) kialakításán keresztül. Információ gyűjtése a hazai piacról. Szakoktatás támogatása. Kapcsolatok kialakítása a hasonló külföldi szervezetekkel (szövetségekkel). Szakmai ajánlások, közös elvek megfogalmazása, a versenyetikai szabályok kialakítása.

Befektetési alapok típusai A BAMOSZ az alábbi alap kategóriákat fogadta el tagok által kezelt alapokra vonatkozóan Pénzpiaci Kötvény hazai (a hazai eszközök aránya > 50%) Részvény Vegyes nemzetközi (a hazai eszközök aránya < 50%) Ingatlan Csak önszabályozás, a jogszabályok nem tartalmaznak erre vonatkozó definíciókat.

Befektetési alapok értékelése A befektetési alapok értékelésének célja a forgalmazási árfolyam (nettó eszközérték) meghatározása. Az adott napi árfolyam az alap adott napi piaci értékét tükrözi. Az eszközértéket a Letétkezelő határozza meg Az eszközérték számítás gyakorisága nyíltvégű alapok esetében naponta zártvégű alapok esetében hetente

Hozam, összehasonlíthatóság Az alapok értékelése és összehasonlítása, csak azonos befektetési politikák esetén lehetséges. A befektetési alapok referencia indexet (benchmark) választanak, melynek a teljesítményét rendszeresen publikálják. Az egyes befektetési alapokat egymással is összehasonlítják, ebben a BAMOSZ etikai kódexe határoz meg szabályokat.