Egészségügy Intézmények Kontrollingja

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Együttműködő tanulás/ az együttműködés tanulása és stratégiai tervezés a felnőttképzésben Kihívások - megoldások.
Advertisements

Tájékoztatás a szakmai programok megvalósításáról június 26. BARTÓK TAMÁSNÉ.
Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. „Változtatni nehéz, a közigazgatást.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
Magyar Kerékpárosklub Hungarian Cyclists’ Club (HCC)‏ László János, elnök.
Civil szervezetek Magyarországon
1 Az egészségügy tematizálása a médiában Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, 2004.
Környezetipari Export Klaszter pályázat 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
A kontrolling alapjai:
Készítette: Pápai Zsolt Lex Ákos Kiss Gábor Borbély Csaba
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Vezetői információk outsourcingban
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Műszaki ellenőrképzés
ERP Integrált vállalatirányítási rendszer
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Divizionális (divíziós) szervezet
Orvos szakmai programok illeszkedése az ágazati célkitűzésekhez „Építészet a Gyógyulásért 2010-Európai Uniós támogatással” konferencia.
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
Innovációs stratégia hatások Termék életciklus Nemzeti sajátosság
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
Humánerőforrás Kontrolling
Hatékony válságmegelőzés a szervezetben:
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
© 2004 Dankovics-Meuser-Kristóf-Horváth
A kórházi kontrolling Készítették: Csillag Adrienn Junó Ilona Anett
A CONTROLLING MINT INTERDISZCIPLINÁRIS TUDOMÁNY
Kontrolling a pénzügyekben, pénzügyek a kontrollingban
Könyvösszefoglaló Készítette: Zimányi Orsolya
Egészségügyi finanszírozás
Stratégiai kontrolling az egészségügyben
Ellenőrzés, visszacsatolás
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés.
EGY SIKERES PROJEKT ISMÉRVEI ÖTLETTŐL A MEGVALÓSULÁSIG Vendler Balázs, ügyvezető.
A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS FEJLESZTÉSE Farkas Endre Projekt Iroda vezető.
1 Az egészségügy tematizálása a médiában Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, 2004.
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
Válság és megújulás? Lehetőség vagy krízis?
Ne féljünk az ERP-től !. A kitartás és az önfejűség között az a különbség, hogy az egyik többnyire erős szándékból fakad, míg a másik erőtlenségből...
Az ÜT működés tapasztalatai Siófok, Új jogok Jogok szintjei: Információ (az új szabályok szerint) –Kötelező 6 havonta –kérésre Véleményezés.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
Középtávú szakképzési koncepció Borsod-Abaúj- Zemplén Megyében Egységes szerkezetű TISZK-ek létrehozásának lehetősége Előadó: Dr. Simon Csaba Ph. D. mb.
„A” munkacsomag bemutatása Képzésfejlesztési javaslatok, finanszírozási alternatívák
Josef HRADSKY, Kormánytanácsos Bemutatkozás (beleértve a magyar kórházi és egészségügyi kapcsolatokat is) Vezetési struktúrák az osztrák illetve a bécsi.
Gergely László Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet
Zuglói társasház energiahatékonysági felújításának tapasztalatai Dzsiki Ferenc Lagross Kft. Budapest,
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar Kórházszövetség XXVII.
Vállalkozásmenedzsment I.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
A Nemzeti Civil Alapprogram 4 éves működése, a törvénymódosítás indokai, az alapprogram jövőképe CIVIL PARTNERSÉG REGIONÁLIS KONFERENCIA SZOMBATHELY 2007.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
PÉNZÜGYI ELEMZÉS 1. előadás PhDr. Antalík Imre SJE GTK szeptember 21.
Kórházi konszolidációra fordítható pályázati források lehetséges keretrendszere Budapest, november.
PÉCS FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA A VÁLLALKOZÓI SZFÉRA SZEMSZÖGÉBŐL
Országos nagykereskedelmi menedzser
A SEMMELWEIS ALUMNI IGAZGATÓSÁG MODERNIZÁLÁSA
Menedzsergyakorlatok a gazdasági vezetők szemszögéből
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
Az emberi erőforrás menedzsment (EEM)
Belső ellenőrzési és pénzügyi menedzser
Minőségmenedzsment alapjai szeptember 12.
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

Egészségügy Intézmények Kontrollingja Készítették: Gidófalvi Zsanett Kókay Franciska Molontay Patrik Üski Annamária

Tartalom A kontrolling és az egészségügy összekapcsolódása Egészségügyi kontrolling A megvalósulás alapfeltételei Eltérések A bevezetést segítő feltételek Tájékozódási lehetőségek A jövőről

A kontrolling és az egészségügy összekapcsolódása A kontrolling egyre nagyobb szerephez jutott az elmúlt években és ezután is a dinamikus feltörekvése várható. Először főként a profitorientált cégeknél jelent meg, de mára már számos egyéb szervezetnél is fontos szerepet játszik. Így eljutunk az egészségügyi intézményekhez, mivel ezeknél is fontos kérdéssé vált a gazdaságosság, a hatékonyság, az előre tervezés, a stratégia kialakítása és az ezzel rokon kérdéskörök. Nagy hangsúlyt kap azért is, mert az Európai Unióban követelménnyé teszik az egészségügyi intézmények menedzser szemléletű irányítását és költség-hatékony gazdálkodását.

A megvalósulás alapfeltételei a vezetés gazdasági szemlélettel rendelkezzen a költségek felmerülési helyeinek, összefüggéseinek átlátása az orvosi szakmával való szoros együttműködés alkalmas informatika háttér megfelelő pénzügyi helyzete, illetve annak javítási szándéka A kontrolling önmagában persze nem gyógyír a bajokra, de segítségével meg lehet találni a betegség gócait, és még időben meg lehet tenni a preventív intézkedéseket a megfelelő döntések meghozatalával.

Eltérések A kórházak, mint költségvetési intézmények, alapjaiban különböznek a versenyszféra vállalataitól, mind gazdálkodási, mind pedig érdekeltségi szempontból Míg a vállalatok profitorientáltak, bevételeiket a piaci árképzés szabályai szerint önállóan alakítják, addig a kórházak bevételei egészen más szempontok szerint szerveződnek

A bevezetésben segítségükre lehet, ha ismerik: Az externáliák hatását intézményükre Mik a költségeik, kiadásaik, bevételek illetve finanszírozási lehetőségeik Bevételek:         +biztosító általi finanszírozásból,        +a betegek térítési díjaiból,          +állami támogatásból, +alapítványai bevétele Kiadások: -bérek, járulékok +pályázatokból -betegellátás +egyéb… -karbantartás -innováció -üzemeltetési ktg -szolgáltatások -egyéb…

Hol és hogyan tájékozódhatnak a kórházak? Szakmai lapokban, interneten és még sok egyéb módon értesülhettek már az intézmények a kontrolling jelenlétéről. több konferencián:az IME (Informatika és Menedzsment az Egészségügyben) már több éve szervez -nagy érdeklődéssel kísért- kontrolling konferenciákat.

Egy lehetséges jövőkép 1.      Kontrollerek ismert és elismert szakmai szervezetének kialakítása, ami elősegíti a szakmai ismeretek, eredmények, módszerek megismerését és a gyakorlati tapasztalatok cseréjét. 2.      Szakmai kapcsolatok létesítése külföldi kontrolling szervezetekkel. 3.      Együttműködés a kapcsolódó szakterületek egyesületeivel, oktatási intézményekkel. 4.      A kommunikáció fejlesztése: a szakmai és szervezeti kapcsolattartás a hagyományos (levél, telefon) eszközök mellett a korszerű internetes alapokra épülhetne. 5.      Nemzetközi konferenciák szervezése, részvétel támogatása