A védjegytörvény és a jogharmonizáció Dr. Fazekas Judit Európai Uniós és Büntetőjogi Szakállamtitkár Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Budapest, 2007.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
Advertisements

EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
Helyi termék védjegy, területi márka létrehozása
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
A közérdekű bejelentők védelmére vonatkozó új szabályozás Budapest, január 18. Dr. Klotz Péter antikorrupciós szakértő Közigazgatás-fejlesztési és.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
Jövedéki Igazgatóság Excise Directorate e-jövedék konferencia EMCS rendszer Az adófelfüggesztéssel.
Dr. Bujdosó András Imre főosztályvezető
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
A nemzeti vámjogszabályok
A magyar munkajogi szabályok harmonizációja az EU-ban
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
Származás, minőség- és eredetvédelem. Földrajzi árujelzők kialakulása.
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Az anyakönyvi igazgatás
Utazási iroda alapítása
Falusi szállásadók képzése Budapest, április 19.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosítása A békéltető testületeket érintő tervezett változások Dr. Mozolai Mónika osztályvezető 2012.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
ÚMFT első éves tapasztalatai, az uniós pénzek felhasználásának várható üteme Közbeszerzés.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Vasútszabályozási Osztály
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
Védjegybejelentés elektronikus úton László Áron Márk.
Jogérvényesítés Kínában
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
A „VÉD” jegy mint a szellemi tulajdonvédelem fontos eszköze Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Nemzeti Védjegy Osztály Szép Erika.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP)
Szellemi alkotások és a versenyjog évi LVII. Új törvény (Versenytörvény), amely január 1-jén lépett hatályba évi LVII. Új törvény (Versenytörvény),
Dr. Kocsis M. Tamás: Magyarország és a közösségi védjegyrendszer – egy elszalasztott lehetőség MIE Konferencia május Felsőtárkány.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
A versenytörvény módosítása
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
A VÉDJEGY Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Szép Erika.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
1 Szellemi tulajdonjogok: bevezetés Lendvai Zsófia Budapest,
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Az európai fizetési meghagyásos eljárás
MIE Konferencia május Felsőtárkány
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
A magyarországi nemzetiségek és támogatásuk rendszere
A közigazgatási perek április 3..
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
A jogforrási rendszer II.
2016. december 2., EU ETS szakmai konzultációs nap
HASZNÁLATIMINTA OLTALMI JOG
Dr. Várhelyi Olivér főosztályvezető
Közbeszerzési Hatóság
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Előadás másolata:

A védjegytörvény és a jogharmonizáció Dr. Fazekas Judit Európai Uniós és Büntetőjogi Szakállamtitkár Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Budapest, június 29.

Vázlat  Nemzetközi és közösségi szabályrendszer  Az 1997-es védjegytörvény jogharmonizációs alapjai  Jogharmonizációs célú módosítás a csatlakozás előtt  Kitekintés a felszólalási rendszer bevezetésére  A jogérvényesítési irányelv hatásai a védjegytörvényre

A védjegytörvény kereteit adó közösségi és nemzetközi jogi szabályok  Közösségi jogszabályok  89/104/EGK irányelv a védjegyekre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről  40/94/EK rendelet a közösségi védjegyről  2004/48/EK irányelv a szellemi tulajdonjogok érvényesítéséről  510/2006/EK rendelet a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzéseinek és eredetmegjelöléseinek oltalmáról, valamint annak végrehajtási rendelete  Nemzetközi jogi szabályok  Párizsi Uniós Egyezmény az ipari tulajdon védelméről  TRIPS (a WTO megállapodások keretében)  Védjegyjogi Szerződés (WIPO, a lajstromozási eljárásról)  Madridi Megállapodás és Madridi Jegyzőkönyv (védjegyek nemzetközi lajstromozási rendszere)  Lisszaboni Megállapodás (földrajzi árujelzők nemzetközi lajstromozási rendszere)

Az évi XI. törvény: csillag születik  A védjegyekre vonatkozó szabályok (a 89/104/EK irányelv szabályainak megfelelően)  A védjegyek funkciói illetve rehabilitációjuk  Áruk, szolgáltatások megkülönböztetése  Kapcsolat az áruk és szolgáltatások, valamint a vállalkozások között  Közvetett minőségjelző funkciója is lehet  Az irányelv fakultatív szabályaiból átvételre került  a rosszhiszemű bejelentés vagy a védjegyjogon kívüli jogszabályba ütközés mint kizáró ok,  a jóhírű védjegyek fokozott védelme, valamint  a megkülönböztető képesség bejelentést követően történő megszerzése.  Hivatalból vizsgált abszolút és relatív kizáró okok  Belső jogkimerülés (a belföldi forgalomba hozatallal következik be)  A földrajzi árujelzőkre vonatkozó szabályok  Földrajzi jelzések és eredetmegjelölések oltalma  Mezőgazdasági termékek és élelmiszerek esetében az FVM által jóváhagyott termékleírás is szükséges a lajstromozáshoz  A végrehajtási szabályokat külön Korm. rendelet határozza meg

A 2003-as átfogó módosítás: vonzások és választások  A csatlakozás által szükségessé váló módosítások  A közösségi védjegyrendszerhez való illeszkedést megteremtő szabályok  A mezőgazdasági termékek és a földrajzi árujelzők közösségi rendszeréhez való illeszkedés szabályai  Egyéb fennmaradó jogharmonizációs feladatok (pl. közösségi jogkimerülés EGT hatállyal)  A nemzetközi lajstromozással kapcsolatos rendelkezések bevezetése  A madridi rendszer miatt szükségessé váló szabályok  A lisszaboni rendszer miatt szükségessé váló szabályok  A felszólalás intézményének bevezetésével a lajstromozási eljárás alapjaiban változik meg  A gyakorlati tapasztalatokból levont következtetések nyomán elfogadott módosítások

A felszólalási rendszer  Az MSZH csak a védjegyoltalom feltételei és a feltétlen kizáró okok tekintetében végzi el továbbra is a bejelentések érdemi vizsgálatát  Kutatási jelentés továbbra is készül,  de csak a korábbi védjegyekre nézve, más magánjogi jogosultságokra nézve nem,  az abban foglaltak alapján nincs ex officio elutasítás.  A bejelentő, a védjegyjogosult és a lajstromba bejegyzett használó külön kérheti, hogy értesítsék arról a későbbi bejelentésről, amelynek a kutatási jelentésében szerepel  A viszonylagos kizáró okokat csak a korábbi jogosult határidőben tett felszólalása esetén (és csak a megjelölt okra nézve) vizsgálja a hatóság; ilyenkor az eljárás kontradiktóriussá válik  Törlési eljárás természetesen a bejegyzést követően is indítható (akadálya csak a belenyugvás lehet)

A felszólalási rendszer bevezetése mellett szóló főbb érvek  A feltétlen kizáró okok érvényesítése közérdek, a viszonylagos okoké az önrendelkezési jog része  A hazai vállalkozói szféra nagykorúsítása  A védjegyhasználat elmulasztásának jogkövetkezményei miatt nem biztos, hogy a korábbi jog valóban akadályt képez, a bejelentő pedig nem hívható fel bizonyításra a korábbi védjegy használatának elmulasztására nézve  Összhang a közösségi védjegyekre vonatkozó szabályokkal

A jogérvényesítési irányelv átültetése: lándzsa a kézbe I.  A 2004/48/EK irányelv a szellemi tulajdonjogok érvényesítéséről a jogosulti eszköztár bővítését szolgáló jogszabály-módosításokat követelt meg  A évi CLXV. törvény újításai a Vt.-ben  Védjegybitorlás esetén érvényesíthető polgári jogi igények körének szélesedése (kereskedelmi forgalomból való kivonás, megsemmisítés, eltiltási igény a közvetítőkre nézve is)  Adatszolgáltatási igények kiterjesztése (a bitorlótól eltérő, „kereskedelmi mértékben” érintett személyektől is követelhetők meghatározott információk)  A bíróság határozatának nyilvánosságra hozatala (jogosult kérelmére, bitorló költségére)

A jogérvényesítési irányelv átültetése: lándzsa a kézbe II.  A évi CLXV. törvény további újításai a Vt.-ben  Az ideiglenes intézkedések kiterjesztett szabályai (akár a keresetlevél benyújtása előtt is kérhető, ilyenkor a bíróság nemperes eljárásban határoz) és garanciái (biztosíték, jogorvoslat)  Az előzetes bizonyítás szabályai és garanciái  Biztosítási intézkedés, pénzügyi adatok közlése  Biztosíték a bitorlótól (abbahagyás helyett kérhető)  2009 áprilisáig nemzeti jelentést kell készíteni az irányelv átültetéséről, amelynek alapján bizottsági jelentés készül, esetleges módosító javaslatokkal: a feladat végrehajtása érdekében hazánkban is megkezdődött az adatgyűjtés

Köszönöm a figyelmet!