Az ÉSZAK-ALFÖLDI LEADER HELYI AKCIÓCSOPORTOK összefoglaló megállapításai LEADER Program átalakításához kapcsolódó társadalmi vita országos záró rendezvénye.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LEADER  LEADER (francia betűszó: Liaison Entre Actions pour le Developpement de l’Economie Rurale) = Közösségi kezdeményezés a vidéki gazdaság fejlesztéséért.
Advertisements

Az Új Széchenyi Terv Infopontok feladatai
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
1 ‘Bakonyalja-Kisalföld kapuja’ Vidékfejlesztési Egyesület évi ÚMVP monitoring adatszolgáltatási kötelezettség Kisbér,
LEADER pályázat beadásának menete Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.
TISZATÉR LEADER EGYESÜLET célterületei és eljárásrend 2011.
LEADER PROGRAM ÁTALAKÍTÁSA TÁRSADALMI VITA ORSZÁGOS ZÁRÓ RENDEZVÉNY LAJOSMIZSE, DECEMBER 2. Nyugat-Dunántúli Régió „Tiszta szívet teremts bennem,
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
A Helyi LEADER Akciócsoportok szerepe a vidék turizmusában
Az ÚMVP 3-as, 4-es tengelyének végrehajtása a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület területén Kontics Monika munkaszervezet vezető.
Leggyakoribb hibák a KMH pályázatokban
Tájékoztató Fórum Észak Kelet-Pest Megyei Leader Egyesület 2170 Aszód Pesti út
Pénzügyi előadás pályázói információs napra TÁMOP /1.
Projektkezdeményezés és pályázatírás
Tájékoztató Fórum Észak Kelet-Pest Megyei Leader Egyesület 2170 Aszód Pesti út
KÖZOP eljárásrendek március 2. után
LEADER nemzetközi együttműködés „A projekt útja” Parizán Anna Tanácsos Vidékfejlesztési Minisztérium Szeptember 26.
HELYI VIDÉKFEJLESZTÉSI STRATÉGIA FELÜLVIZSGÁLATA 2013.
Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület ÚMVP IV. tengely LEADER.
LEADER nemzetközi együttműködés „A projekt útja” Parizán Anna Tanácsos Vidékfejlesztési Minisztérium Szeptember 26.
Baranya Megyei Önkormányzat
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Orvos szakmai programok illeszkedése az ágazati célkitűzésekhez „Építészet a Gyógyulásért 2010-Európai Uniós támogatással” konferencia.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az ÚMVP intézményrendszere
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
EMVA LEADER Aktuális feladatok a végrehajtásban
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
EU-s pályázatok írása és módszertana
Projektzárással kapcsolatos teendők
A Dél-Dunántúli Régió Helyi Akciócsoportjainak közös véleménye.
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
Pannónia Kincse LEADER Egyesület EMVA VIDÉKFEJLESZTÉSI JOGCÍMEK HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSSEL KAPCSOLATOS FONTOSABB TUDNIVALÓK.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
III. Tengely – I. forduló Térségünk nyertesei számára szervezett szeminárium Március 10. Páliné Keller Csilla.
 Módosítás jogszabályi háttere: › évi XVII. Törvény › 23/2007. (IV.17.) FVM rendelet › Letölthető:  Benyújtás helye: támogatási.
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Kaponya László Kérelemkezelési vezető szakreferens
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
Hajdu István Bükk-Térségi LEADER Egyesület : A HVS felülvizsgálat, HPME javaslatok gyűjtésének meghirdetése a 16/2013. ÚMVP IH közlemény alapján.
TÁMOP /09 Az önkéntesség elterjesztése Az elszámolhatóság feltételei.
Tervezett témák Hazai együttműködés Nemzetközi együttműködések támogatás A HACS Feladatai Közösség és vidékfejlesztés KSZ feladatok Finanszírozás Decentralizáció.
LEADER pályázatok rendelettervezetével kapcsolatos véleményezés legfontosabb pontjai.
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Modellprogram a szociális szövetkezetek hálózatosodása érdekében TÁMOP /1.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
KDOP Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése.
A SZÉCHENYI PROGRAMIRODA KONCEPCIÓJA A TÁMOGATÁSI SZOLGÁLTATÁSOKRÓL.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
A helyi identitás és kohézió erősítése TOP TOP
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-5. 1
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
Segédanyag LEADER pályázat benyújtásának lépései, általános pályázati feltételek Dél-borsodi LEADER Egyesület.
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
TOP „KÖZÖS TÖBBSZÖRÖS” A Barcsi közösségfejlesztési stratégia megvalósításának főbb szabályai BARCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA.
Barcsák Marianna KPSZTI
Helyi támogatási kérelmek benyújtásának ügymenete
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Az ÉSZAK-ALFÖLDI LEADER HELYI AKCIÓCSOPORTOK összefoglaló megállapításai LEADER Program átalakításához kapcsolódó társadalmi vita országos záró rendezvénye Lajosmizse, december 02.

ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ: 17 HACS

Nyilvánosság, számon kérhetőség, teljesítmény- és teljesítésértékelés a LEADER rendszerben  A jogszabályok az EU eredeti céljaihoz igazodjanak – félre fordításokat és félreértelmezéseket kerülni szükséges. A módosítani kívánt jogszabályok közvetlenül – formában – kerüljenek megküldésre véleményezés céljából az érintett LEADER HACS-oknak véleményezésre.  Az MVH által jelenleg meghatározott MVH feladat 40%-os mértéke konkrét feladat megadással, határidő megjelöléssel történjen. Ezzel együtt az adminisztrációs terheket csökkenteni szükséges. Az értékelési szempontok kialakítása során figyelembe kell venni a HACS-ok EGYMÁSTÓL ELTÉRŐ (TÉRSÉGI) JELLEMZŐIT.

Nyilvánosság, számon kérhetőség, teljesítmény- és teljesítésértékelés a LEADER rendszerben  Átjárhatóság biztosítva legyen az MVH és IH között, vagyis az IH felé leadott indikátorokat ne kelljen az MVH felé ismételten megküldeni, egy központi rendszerben ellenőrizhető legyen azok valódisága, történhessen meg ott azok ellenőrzése (beszkennelt dokumentumok).  A jelenlegi rendszerben a hibák miatt szankcionálás történik, ösztönzők viszont nincsenek beépítve a rendszerbe.  Az előző rendszertől eltérően egy-egy HACS hibáját nem kell feltétlenül rendszerhibának tekinteni, ill. SZANKCIÓ a hibázó HACS-ot érintse, ne kollektív hasson minden csoportra.

Nyilvánosság, számon kérhetőség, teljesítmény- és teljesítésértékelés a LEADER rendszerben  Az egyéb bevételszerzés konkrét szabályrendszerét tisztázni szükséges. (pl. bevétel szerzés lehetősége fizikai helyszínben is elkülönül a munkaszervezeti feladatok ellátásának helyszínétől.)  Teljesítmény- és teljesítésértékelést - határidők és elvégzendő feladatok ismeretében – félévente végezzen a HACS, önértékelés, majd központi (szakemberek által összeállított) értékelési módszer alapján.

Észak-alföldi régió

A Helyi Akciócsoport jogállása  A működés és hatékonyság javítása érdekében a jogszabályok (pl. 93/2007. FVM rendelet, 141/2008. FVM rendelet) módosítása és egymáshoz való összhangjának megteremtése fontos feladat.  Az egyedi eseteket helyben kelljen rendezni.

Észak-alföldi Régió

HVS felülvizsgálata és a pályázati felhívások kidolgozása  A HVS jelenlegi formában – PPT – kezelhetetlen, szükséges felhasználóbarát formában való megalkotása.  Az elektronikus benyújtást támogatjuk, azonban a jelenlegi rendszer nem megfelelő ennek felhasználóbarát kivitelezésére. Mindenképpen szükséges az elektronikus benyújtást működtető felület felülvizsgálata!  A stratégia felülvizsgálata ne csupán az új projektgyűjtésen, hanem helyzetelemzésen is alapuljon. Aki eredményesnek ítéli a programja megvalósulását annak ne legyen kötelező a projekt gyűjtés. (HB vélemény alapján).

HVS felülvizsgálata és a pályázati felhívások kidolgozása  A HVS felülvizsgálata együtt történjen a helyi, megyei stratégiák kialakításával, a tervezés óta történt esetleges változtatások figyelembevételével.  A HVS felülvizsgálat valamint a helyi/megyei koncepció kölcsönösen legyen összhangban egymással.  IIER fejlesztésére jelenlegi állapotában – program félidejében – van még idő? Jelentősebb fejlesztések megvalósítása már nem megoldható, valamint kérdéses az erre fordítandó forrás előteremtésének kérdése is.  Amennyiben fejleszthető az IIER, akkor tervezési felülete illeszkedjen a HACS-ok tervezési önállóságához.

HVS felülvizsgálata és a pályázati felhívások kidolgozása  A HACS-nak legyen lehetősége a III. tengelyes és a LEADER források esetén is a projekt előzetes bírálatára. Döntse el, hogy a HVS céljaival összeegyeztethető projektről van-e szó. Amennyiben igen akkor kérelem szinten is kidolgozható a projekt. A HVS-hez való illeszkedés ne részpontszámot jelentsen hanem jogosultságot. (A HVS és a III. tengelyes kiírások tartalmi kapcsolata emiatt újra gondolandó.)  A LEADER források esetében alkalmazható szempontrendszer kialakítása az alapelvekből kiindulva a HACS feladata, azonban mindenképpen szükséges az IH koordináció - szintén az alapelvek betartása érdekében.  A pályázati kiírásokkal egy időben és egy helyen szükséges megjelentetni (tömörített formátumban is) a kiírással kapcsolatos dokumentumokat.

Észak-alföldi Régió Kulturális értékek

LEADER pályázatok benyújtása  A kérelmek elektronikus benyújtása meggyorsíthatja az ügyintézési folyamatot, éppen ezért az elektronikus benyújtás lehetőségének előtérbe helyezését támogatjuk. A pályázati felhívások meghirdetését követően - legkésőbb 6 hónapon belül, amennyibe hiánypótlásra van szükség - a kérelem benyújtói támogatási határozattal rendelkezzenek. (Hiánypótlás nélkül ez az időszak max. 4 hónapban kerüljön maximálásra.) A cél elérése érdekében egyértelmű, kiírással és egyéb jogszabályokkal összhangban lévő kérelem- kezelési útmutató készítése szükséges. A kiírásban és a kitöltési útmutató tartalmának összeállításánál szintén figyelembe kell venni az előzőeket.  Az elektronikus benyújtás fogalmát meg kellene határozni (online kitöltő program, letölthető kitöltő program és papíron+CD-n is be kell nyújtani, az adatlap elektronikusan tölthető – de program – és papíron+CD-n is be kell nyújtani, stb.)

 A kérelmek elektronikus benyújtásának elősegítése szükséges!  Amennyiben megoldható, elektronikus formában – CD-re írva – is kerüljenek a kérelmek benyújtásra, a mellékleteket képző dokumentumok pedig postai úton jussanak el az illetékes HACS-hoz, MVH kirendeltséghez.  Kérelemkezelés eljárásrendjeinek kidolgozása előzze meg a pályázat meghirdetésének időpontját:  Kész eljárásrend – határidők – elvárások pontos ismerete = hatékonyabb, számonkérhető, értékelhető kérelemkezelés! LEADER kérelemkezelés

Összeférhetetlenség szabályozása  A megfogalmazott javaslatok elfogadhatóak. (DE: pl.szkennelés 4 óra?, a feladatok ilyen mélységig való meghatározása nem valószínű hogy az elvárt eredményt hozza.)  A HACS munkatársai bármikor adhassanak felvilágosítást a támogatási lehetőségekről, pályázati feltételekről, a tanácsadás fontos a helyi pályázók szerint!  Tanácsadó alkalmazása támogatandó, azonban kérdéses a finanszírozás.

 Legyen lehetőség egy egyszerűsített adatlapon történő kérelem benyújtásra (max. 1-2 oldal).  Eltérő (egyszerűsített) adatlap szükséges építéssel járó beruházás és építéssel nem járó eszközbeszerzés esetén!  Egyszerűsített eljárás használata azon kérelmek esetén, melyek 2 millió forintos értékhatár alatt lévő kérelmek. (Főként építéssel nem járó gépbeszerzések esetén.) Kis értékű projektekre vonatkozó speciális eljárás szabályok alkalmazása

A HACS-ok alapvető tevékenységi területinek erősítése  A kiadott megfogalmazott javaslatokkal egyetért az ÉA-i Régió minden csoportja.

LEADER jogcímek változtatásai, a nemzetközi és térségek közötti együttműködési jogcím végrehajtási rendjének átalakítása  A megfogalmazott javaslatok alapvetően elfogadhatóak.  A jövőben kiírásra kerülő felhívások esetén szükséges annak megvalósítása, hogy a LEADER HACS-ok közös pályázatot tudjanak benyújtani pl. konzorcium vagy partnerség keretében.  A közös projektek kapcsán felmerülő költségek ne egy HACS forrását terheljék.

A terv, tanulmány, mint önálló jogcím megtartásának feltételei  A megfogalmazott javaslatok elfogadhatóak.  Független szakértői csoport bírálata során az elkészített terv, tanulmány átdolgozására legyen lehetőség, megjelölve a bírálatban a hiányosságokat.

Képzések  A képzések gyakorlat orientáltak legyenek, szükség szerint akár több napon keresztül tartó oktatások is szükségesek. A hatékony oktatások a valódi ismereteket tartalmazzák.  MAJD - Vizsga szintű, vagy pontozási rendszer szintű elismerés után lehessen dolgozni a rendszerben.  A delegált feladatok ellátását segítő képzésekre szükség van, de nem szakreferensek, hanem szakértők által. A képzéseken a MVH munkatársait és a HACS-ok munkatársait együtt képezzék.  Esetlegesen a képzés irányuljon egyéb ismeretek megszerzésére is, mint pl. KSH adatbázis kezelésének felhasználói szintű alkalmazása.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket! Észak-alföldi Régió A megyei javaslatokat összeállította: Angyal Csaba és Szolovjov Rita