Gyermekvédelmi rendszer jogi háttere

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

A jelzőrendszer működésének tapasztalatai
Gyermekvédelem mint közügy
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Szakmai Tanácskozás Miskolc
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Gyermekvédelem a védőnői munkában
Gyermekvédelmi alapellátás
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Bölcsőde – óvoda közös intézményként történő működtetése
Törvényi változások a gyermekvédelemben (T/9318)
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Sose rázd a kisbabádat Dr. Kovács Zsuzsanna április 30.
A gyermekvédelem fogalma
Tanévkezdő értekezlet
A gyermekvédelmi ellátórendszer szerepe a bűnmegelőzésben
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
CSALÁDSEGÍTŐ INTÉZET MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT EGER
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
A kapcsolattartás útvesztőiben
A mai magyar gyermekvédelmi rendszer
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Családi napközi.
A GYERMEKVÉDELMI FELELŐSÖK KAPCSOLATRENDSZERE, A JELZŐRENDDSZERI TAGOKKAL VALÓ KAPCSOLATFELVÉTEL, KAPCSOLATTARTÁS, ESETELEMZÉSEK.
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
Szerző: Dr. Lantai Csilla
Szociális ellátás a településeken - család- és gyermekvédelem -
Családok átmeneti otthona a Józsefvárosban
Gyermekvédelem.
Forrás: X. Konszenzus füzet Fontos  a megelőzés  a hatékony prevenció érdekében szükséges az összehangolt együttműködés az országos és helyi.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Gyermekvédelmi tanácskozás
gyermek- és ifjúságvédelmi koordinátor
A HOZZÁTARTOZÓK KÖZÖTTI ERŐSZAK MEGELŐZÉSÉVEL ÉS MEGSZŰNTETÉSÉVEL KAPCSOLATOS EGYÜTTMŰKÖDÉSRŐL Horváthné Kecskés Diána intézményvezető VMJV Családsegítő.
A helyettes szülői tevékenység gyermekvédelmi célja és lehetőségei Fehér Kereszt Gyermekvédő Alapítvány 2008 A helyettes szülői tevékenység gyermekvédelmi.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ 2010.
Hogyan segíthet a rendszer?
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Speciális gyermekvédelem
Szociális háló Készült a suliNova Kht. megbízásából.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Interprofesszionális együttműködés a gyermekvédelemben Az elhelyezési értekezlet.
Családtámogató ellátások
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért.
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
1 A gyermekvédelmi törvény és megvalósításának tárcastratégiája Gyermekjóléti Szolgálatok I. Országos Konferenciája szeptember 13.
A BŰNÖZÉS TÁRSADALMI OKAI. A mikrokörnyezeti hatások csoportja A családi viszonyok: A fiatalkorú elkövetők többsége nagycsaládból származik, és.
1 Az alapellátás és a szakellátás kapcsolata, közös feladatok, célok Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Konferenciája Budapest, 2007.szept Gulyásné.
Az egészségügyi szolgáltatók szerepe a gyermekvédelmi jelzőrendszerben
A gyermekjóléti szolgáltatás és a Szécsényi Gyerekesély Program kapcsolata Varsány községben Nagyné Mákos Izolda Családgondozó, Varsány.
A helyettes szülői ellátás működése
Ágazatközi együttműködés
Az egészségügyi szolgáltatók szerepe a gyermekvédelmi jelzőrendszerben
Intézményi kötelezettségek a gyermek- és ifjúságvédelem területén
Család – és Gyermekjóléti Központ
A gyermekjóléti alapellátások együttműködési lehetőségei 2018
ÉVES GYERMEKVÉDELMI TANÁCSKOZÁS
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Csókay László KPSZTI április 13.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

A gyermekjóléti szolgálatok működésének bemutatása Az együttműködés lehetőségei

Gyermekvédelmi rendszer jogi háttere 1997. évi XXXI. Törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról      15/1998. (IV. 30.) NM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről

Gyermekvédelmi törvény alapelvei Gyermek érdekeinek előtérbe helyezése Család önállóságának fokozása Célszerűség az ellátásokban Legkisebb kényszer elve Hátrányos megkülönböztetés, visszaélés tilalma

Gyermeki jogok A gyermeknek joga van a testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését, egészséges felnevelkedését és jólétét biztosító saját családi környezetében történő nevelkedéshez. A gyermek szüleitől vagy más hozzátartozóitól csak saját érdekében, törvényben meghatározott esetekben és módon választható el. A gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad családjától elválasztani. A gyermeknek joga van a szabad véleménynyilvánításhoz ahhoz, hogy tájékoztatást kapjon jogairól, jogai érvényesítésének lehetőségeiről ahhoz, hogy a személyét és vagyonát érintő minden kérdésben közvetlenül vagy más módon meghallgassák, és véleményét korára, egészségi állapotára és fejlettségi szintjére tekintettel figyelembe vegyék.

A gyermek kötelessége Gondozása és nevelése érdekében szülőjével vagy más törvényes képviselőjével, gondozójával együttműködjön, Képességeinek megfelelően tegyen eleget tanulmányi kötelezettségének, Tartózkodjék az egészségét károsító életmód gyakorlásától és az egészségét károsító szerek használatától.

Ellátási formák 1. Pénzbeli és természetbeni ellátások: a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, a gyermektartásdíj megelőlegezése, az otthonteremtési támogatás, a kiegészítő gyermekvédelmi támogatás. A személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti alapellátások: a gyermekjóléti szolgáltatás, a gyermekek napközbeni ellátása, a gyermekek átmeneti gondozása.

Ellátási formák 2. A személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekvédelmi szakellátások: az otthont nyújtó ellátás, az utógondozói ellátás, a területi gyermekvédelmi szakszolgáltatás. A gyermekvédelmi gondoskodás keretébe tartozó hatósági intézkedések: a védelembe vétel, a családbafogadás, az ideiglenes hatályú elhelyezés, az átmeneti nevelésbe vétel, a tartós nevelésbe vétel, a nevelési felügyelet elrendelése, az utógondozás elrendelése,

Ellátási formák Alapellátás Szakellátás Gyermekek átmeneti gondozása (helyettes szülő, gyermekek illetve családok átmeneti otthona Gyermekek napközbeni ellátása (bölcsőde, óvoda, napközi, házi gyermekfelügyelet) Gyermekjóléti szolgáltatás Szakellátás

Gyermekjóléti alapellátás célja A gyermek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődésének, jólétének elősegítése A családban történő nevelésének elősegítéséhez Veszélyeztetettség megelőzése A kialakult veszélyeztetettség megszüntetése A gyermek családjából történő kiemelésének megelőzése A jogosult lakóhelyéhez, tartózkodási helyéhez legközelebb eső ellátást nyújtó személynél vagy intézményben kell biztosítani.

Amit fontos kiemelni A GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT NEM HATÓSÁG Történetiség Gyámhatóság-belügyminisztérium Gyámhivatal és gyámhatóság-jegyző A védelembevétel kérdése Jogi döntések hierarchiája

A Gyermekjóléti szolgáltatás célja A gyermek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődésének elősegítése Veszélyeztetettség megelőzése illetve a kialakult veszélyeztetettség megszüntetése Családban történő nevelés elősegítése, a kiemelés megelőzése Visszagondozás

Gyermekjóléti szolgálatok feladata A gyermek testi, lelki egészségének, családban történő nevelésének elősegítése érdekében Tájékoztatás, a támogatásokhoz való hozzájutás segítése, Családtervezési, pszichológiai, nevelési, egészségügyi, mentálhigiénés és káros szenvedélyek megelőzését célzó tanácsadás Szociális válsághelyzetben lévő várandós anya támogatása, segítése, tanácsokkal való ellátása, valamint számára a családok átmeneti otthonában igénybe vehető ellátáshoz való hozzájutás szervezése, Szabadidős programok szervezése, Hivatalos ügyek intézésének segítése.

Gyermekjóléti szolgálatok feladata A veszélyeztetettség megelőzése érdekében A veszélyeztetettséget észlelő és jelző rendszer működtetése A veszélyeztetettséget előidéző okok feltárása és ezek megoldására javaslat készítése, Együttműködés megszervezése, tevékenységek összehangolása, Tájékoztatás

Jelzőrendszer Egészségügyi szolgáltatást nyújtók, így különösen a védőnői szolgálat, a háziorvos, a házi gyermekorvos, A személyes gondoskodást nyújtó szolgáltatók, így különösen a családsegítő szolgálat, a családsegítő központ, A közoktatási intézmények, így különösen a nevelési-oktatási intézmény, a nevelési tanácsadó, Rendőrség, Ügyészség, Bíróság, Pártfogó felügyelői szolgálat, Áldozatsegítés és a kárenyhítés feladatait ellátó szervezetek, Menekülteket befogadó állomás, a menekültek átmeneti szállása, Társadalmi szervezetek, egyházak, alapítványok.

Gyermekjóléti szolgálatok feladata A kialakult veszélyeztetettség megszüntetése érdekében A gyermekkel és családjával végzett családgondozás a gyermek problémáinak rendezése, a családban jelentkező működési zavarok ellensúlyozása Családi konfliktusok megoldásának elősegítése, különösen a válás, a gyermekelhelyezés és a kapcsolattartás esetében Az egészségügyi és a szociális ellátás - különösen a családsegítő szolgáltatás -, valamint a hatósági beavatkozás kezdeményezése Javaslat készítése a gyermek családjából történő kiemelésére, a leendő gondozási helyére vagy annak megváltoztatására.

Gyermekjóléti szolgálatok feladata A családjából kiemelt gyermek visszahelyezése érdekében Családgondozás biztosítása - az otthont nyújtó ellátást, illetve a területi gyermekvédelmi szakszolgáltatást végző intézménnyel együttműködve - a család gyermeknevelési körülményeinek megteremtéséhez, javításához, a szülő és a gyermek közötti kapcsolat helyreállításához Utógondozás biztosítása - az otthont nyújtó ellátást, illetve a területi gyermekvédelmi szakszolgáltatást végző intézménnyel együttműködve - a gyermek családjába történő visszailleszkedéséhez.

A családgondozás protokollja A problémajelzés fogadása Jelzőrendszer-a „megrendelő” személye Reagálás 15 napon belül Kapcsolatfelvétel  Család, gyerek Intézmények Iskola, óvoda, bölcsőde, védőnői hálózat, szakrendelés (orvos, pszichológus)

A családgondozás protokollja Gondozási-nevelési akcióterv kidolgozása és működtetése Család és az érintett szakemberek bevonása Feladatok részletes leírása Vállalások feltérképezése Folyamatos kapcsolattartás Értékelés, utánkövetés Önkéntesség vagy hatósági intézkedés kezdeményezése (védelembevétel, szakellátás)

Együttműködés lehetőségei, nehézségei Túlterheltség Ellátó rendszer kapcsolatának szabályozatlansága Nehéz esetek-okkeresés Ismeretlenség Bizalmatlanság Sértettség Szemléletkülönbségek Ingroup-outgroup Közös esetek mentén kapcsolatfelvétel Esetkonferenciák Team munka A másik szakma megértése, elfogadása Beépített emberek Közös képzések

Tapasztalatok az együttműködésről

Köszönöm a figyelmet