A fogyatékos diákok sportjának megújítása FOGYATÉKOSOK ORSZÁGOS DIÁK- ÉS SZABADIDŐSPORT SZÖVETSÉGE Fogyatékos Emberek Sportja Szakmai Fórum 2012. június.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Advertisements

A sport mint stratégiai ágazat az állami szerepvállalás tükrében
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
BALOGH GÁBOR Magyar Diáksport Szövetség Elnök
Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Kis Bocs Baba-Mama klub Baba- Mama Egészség, Életmód, Szabadidő és Szociális Információs Közhasznú Egyesület.
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
KAPCSOLÓDÁS A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAMHOZ MEGYEI PROGRAMFEJLESZTÉS HÁLÓZATÉPÍTÉS Kormos Dénes fejlesztő-kutató szakpedagógus.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Előadó: Faragóné Bircsák Márta
TÁMOP A/ projekt:„SZIGET, AMELY BEFOGAD” – AZ INKLUZÍV ELLÁTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ, EGYMÁSRA ÉPÜLŐ MODELLJE SZOLNOKON.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP civileket érintő területei. A TÁMOP specifikus céljai 1.A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összhangjának javítása 2.Az aktivitás területi különbségeinek.
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi u. 10. A TÁMOP projekt szerepe és feladatai Nyugat-dunántúli régióban.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
OFA Hálózat évi tevékenységei
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
ÚJ TUDÁS- MŰVELTSÉG MINDENKINEK Gyula, június 23.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Egyensúlyban a világgal TÁMOP A konzorcium tagjai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Fogyatékkal Élők Sportszervezeteinek Magyarországi Szövetsége (FMSZ)
A MEGÚJULT MAGYAR DIÁKSPORT SZÖVETSÉG TEVÉKENYSÉGE A DIÁKSPORT DIMENZIÓK TÜKRÉBEN, A DIÁKOLIMPIA TOVÁBBFEJLESZTÉSE.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Kortárs-segítés, egészségfejlesztés, prevenció
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Tóth Zoltán MDSZ alelnök - Stratégiai Bizottság elnöke.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
TEHETSÉGGONDOZÁS MAGYARORSZÁGON 2010-BEN Nyíregyháza, október 3.
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A tehetséggondozás az esélybiztosítás kiemelt területe tehetségazonosítás tehetség-tanácsadás együttműködések mentorálás tehetségfejlesztés hálózati tanulás.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Fogyatékkal élők szabadidős és sport tevékenységei mint erőforrások a települések életében SZABÓ LÁSZLÓ ELNÖK.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Projektcím: A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások fejlesztése a Dél-alföldi.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
„ÍVELJETEK CSILLAGOK!” ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROJEKT A II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI-BAN TÁMOP B
A köznevelési intézmények művészetpedagógiai módszertani megújítása
A helyi identitás és kohézió erősítése TOP TOP
A mennyiségből a minőségbe – az MKOSZ stratégiai terve
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
Lorem ipsum.
Előadás másolata:

A fogyatékos diákok sportjának megújítása FOGYATÉKOSOK ORSZÁGOS DIÁK- ÉS SZABADIDŐSPORT SZÖVETSÉGE Fogyatékos Emberek Sportja Szakmai Fórum június 07.

Négytusa - Pécs – Szekszárd Labdarúgás - Dunavecse ISM Fogyatékosok sportjáért felelős államtitkárság -Nagyon jó szakmai kapcsolat MÉS, SO -Sidney Paralimpia 2000ISM Fogyatékosok diáksportja projekt Zánka FONESZ képzés I. - Atlétika, labdarúgás, asztalitenisz - Sportszakigazgatási kapcs. 2001Fogyatékos-ügyi sportreferensek- Kapkodd a lábad! - Diáksport közvetlen támogatás - Szabadidős, és tábor pályázatok 2002Fogyatékosok sportja megyei koncepciók- Diák és szabadidő közvetlen támogatás - Eszközpályázat Fogyatékosok Megyei szervezetei létrejötte FONESZ Ahány ház … A „combosodás” kora. De! Önállósuló megyei szervezetek, annak gyötrelmeivel Megalakul, épűl a FODISZVihart kavar Önállósulási törekvések, melyek még jelenleg is tartanak 2012Változások kora212 területi diáksport esemény – több, mint diák, 442 szabadidős esemény résztvevővel.

HÁTTÉR •17 jogi személy megyei szervezet •3 nem jogi személy szervezet akiket a megyei szövetségi sportszövetség képvisel •A sportstruktúra változásaival megszűnt a megyei háttér •Sporttörvény alapján az országos szövetségen keresztül támogatható a rendszer •Humánerőforrás elfáradása, létszámának csökkenése •SNI A és B tanulók létszámának ugrásszerű megnövekedése •FODISZ belső és szervezeti struktúra változásai –Tiszta megyei szövetségi rendszer –Közvetlen oktatási intézményi háló kialakítása

Ma Magyarországon összesen 3496 oktatási intézményben fő tanuló vesz részt gyógypedagógiai nevelésben. Fő Tanulásban akadályozott Értelmileg akadályozott 6159 Nagyothalló 1347 Siket 432 Gyengénlátó 579 Vak 270 Mozgássérült 1272 Beszédfogyatékos 3918 Tanulásban akadályozott gyengénlátó 138 Tanulásban akadályozott vak 35 Tanulásban akadályozott nagyothalló 208 Tanulásban akadályozott siket 30 Tanulásban akadályozott mozgáskorlátozott 359 Értelmileg akadályozott vak 83 Értelmileg akadályozott siket 29 Értelmileg akadályozott mozgáskorlátozott 255 Siket-vak 13 Autista 2266 Megismerő funkcióSNI A SNI B ViselkedésSNI A 1843 SNI B 995 ÖSSZESEN 79902

CÉLJAINK A fogyatékos gyermekek és a tanulók egészséges életmódra nevelésének és a testmozgás iránti igény viselkedésbe épülésének elősegítése, különös tekintettel •az iskolai testnevelés, •a rendszeres – szabadidős jellegű – iskolai fizikai aktivitás, testmozgás és •az iskolai sport fejlesztése. Különösen •az oktatás-képzés és képesítések területén a humánerőforrás fejlesztése •az egészségvédelem a sport révén •az alulról szerveződő sportban való részvétel előmozdítását segítő módszerek feltárása, •a testmozgás megkedveltetése a gyermekekkel, ezáltal a rendszeres testmozgást végző és sportoló tanulók számának növelése •a társadalmi befogadás a sportban és a sport által •a sport szervezése területén jó irányítási modellek kidolgozása és alkalmazása, •a fiatal sportolók kiválasztásának és képzésének segítése, előmozdítása, az utánpótlás bázis szélesítése,

FELADATAINK Az iskolai testnevelés területén: • szakértői közreműködés a testnevelés és sport műveltség területén • közreműködés a műveltségterületen tevékenységet kifejtő pedagógusok és sportszakemberek iskolai testnevelést érintő képzésében, továbbképzésében A rendszeres – szabadidős jellegű – testmozgás területén: • tanórákon kívüli, azok közötti, illetve azokon túli – nem versenyjellegű – komplex iskolai mozgásprogramok megvalósításának ösztönzése • inkluzív jellegű közösségi programok megvalósításának segítése • közreműködés a tanórán kívüli mozgásprogramok megvalósításában részt vevő sportszakemberek képzési, továbbképzési követelmény-rendszerének kialakításában, fejlesztésében Az iskolai sport területén: • a diákolimpiai versenyrendszer működtetése, szervezése, koordinációja és fejlesztése • tehetséggondozási és sportági utánpótlás-bázis szélesítő programok megvalósítása

STRATÉGIAI CÉLOK •Jól szervezett, minőségileg új szervezet. •A területi identitások elfogadása, a sportban, szabadidőben résztvevők komfortérzetének növelése. •Az érintett társadalmi csoport kohéziójának erősítése. •Az esélyegyenlőség biztosítása. •A diáksport és szabadidő szolgáltató rendszerének minőségfejlesztése. •Kooperáció és partnerség. •A szövetség legfőbb erőforrásának, a humánerőnek piacképessé tétele. •Regionális humánerő-fejlesztő funkció kialakítása. •Vonzó szabadidős, turisztikai programok megőrzése, ill. újak kialakítása.

"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel." "Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."

Adatgyűjtés, adatelemzés „Fehér Könyv a fogyatékosok, hátrányos helyzetű csoportok magyarországi diák és szabadidősportjáról” Az esélyegyenlőségi célcsoport humán szervezeti, és infrastrukturális kapacitásainak felmérése:  a fogyatékosok diák és szabadidősportja (érintőlegesen versenysportja)  roma diák és szabadidősport  gyermekvédelmi ellátásban élők Kiadványok, segédletek, jó gyakorlatok, iránymutatások a sporton keresztüli integráció érdekében. Egészség védelem, prevenció és rehabilitáció A LEGFONTOSABB PROGRAMOK

SNI sport tehetségháló „Legyél Te a változás!” Önkéntesség és aktív polgárság a hátrányos helyzetűek diák- és szabadidősportjában.  Magyarországi tehetségpontok (Géniusz program, SNI, Roma) diák- és szabadidősport szakmai összekapcsolása  SNI és fogyatékos tanulók oktatását, nevelését ellátó közoktatási intézmények sportiskolává, sporttagozatos intézménnyé válásának segítése  Meglévő sportiskolai rendszer integrálóvá válása, befogadóvá tétele az SNI és roma tanulókkal szemben  Oktatási intézmények, tehetségpontok önkéntesek fogadószervezetté és információs ponttá fejlesztése

Informatikai adatbázis fejlesztése: • információtechnológiai infrastruktúra fejlesztése a fogyatékosok sportja területén tevékenykedő szervezetek részére. • Információs csomópontok létrehozása, a megyei sportszövetségek és azok tagszervezeteik hálózati összekapcsolása. • A fogyatékosokkal foglalkozó egyéb civil szervezetek számára az információs adatforrásokhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása. • esemény –résztvevő (sportolói aktivitás)- helyszín (létesítmény kataszter) egyidejű összekapcsolása, együttes aktivitásmérés • valós idejű, tényleges sport-eredmények bemutatása • programszintű lekérdezés • tag, sportszakember, esemény, helyszín validáció és önregisztráció • innovatív és interaktív közösségszervezés, real- time és szolgáltatás • esélyegyenlőségi célcsoport számára hozzáférhető felület

Mindezt egy megújított belső és külső struktúrában, megtartva és megőrizve jó hagyományainkat, bevonva a fogyatékosok sportja minden szereplőjét.

Nem akkor leszünk magabiztosak, ha mindig igazunk van, hanem akkor, ha nem félünk a tévedéstől Köszönöm a figyelmet. Toponáry Gábor FODISZ Alelnök