Az ökoiskola pályázatnak 98 kritériuma van.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tájékoztatás a szakmai programok megvalósításáról június 26. BARTÓK TAMÁSNÉ.
Advertisements

Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Helyi Érték – Értékhely! KEOP /B/
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
A Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, mint Ökoiskola
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
az általános iskolákban
Mire jó a DÖK?.
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Integráció a sportiskolai és a művészeti nevelés segítségével A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola pályázatáról Integráció sporttal és zenével.
Napköziotthonos Óvoda Jánkmajtis
A Nemzeti Iskolagyümölcs-Program megvalósításának tapasztalatai a KLIK Debreceni Tankerületében Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató Dr. Pakurár.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Pácsonyi Imre tankerületi igazgató
BURGÅRDEN OKTATÁSI KÖZPONT Tanétterem -és pékség.
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
Ifjúsági és szabadidős programok Legyen az esély egyenlő- esélyteremtés a Sásdi kistérségben
BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA.
KÖRNYEZETTUDATOS ÉRTÉKEK AZ ÖKOISKOLÁBAN Apáczai Napok – KÖRNYEZETTUDATOS ÉRTÉKEK AZ ÖKOISKOLÁBAN Apáczai Napok – Győr, október Horváth Dániel.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Lepenye Ambrus Mátyás Király Általános Iskola Pomáz
Árpád Fejedelem Általános Iskola
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
Napocska Napköziotthon
A mai nap programja ig Köszöntő Polgármester Úr 5 perce Gyorsított tanév előkészítő információáradat ig integrációt segítő.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Belvárosi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
ÖKO iskola, de hogyan?. Miért akart az iskola pályázni? Iskolai élet TevékenységekPÁLYÁZAT Fenntartói támogatás.
ÖKOISKOLA A HERNÁD ÉS A BÁRSONYOS ÖLELÉSÉBEN Bőcsi Általános és Szakiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
Oktatás kiemelkedő fontossága
Ökoiskolai beszámoló 2010/2011
Egészséglelkesek az iskolákban Az egészségfejlesztés helyzete az általános iskolákban.
a KFRTKF Gyakorló Általános Iskolája
A KMMSTG ökoiskola fejlesztési munkájának bemutatása Néhány pontos ö/o/koskodás: Iskola rövid története Innovativitás és a KMMSTG Ökoságunk kezdete A kritériumrendszer.
EU-s források ökoiskolák számára Takács Eszter Könczey Réka Budapest, június 6. Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója.
Közép - Dunántúli Régió Zöld Óvoda Bázisintézmény tevékenységei
Körlánc Egyesület.
A Köztársaság Téri Óvoda bemutatása
Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program
PROGRAM.
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
Az egészségvédelmi program megvalósításának értékelése A program ideje: – A Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének Egészségvédelmi.
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
TÁMOP – A- 12/1. ALAPVETŐ CÉL  HH és HHH tanulókat nevelő iskolák kapcsolatfelvétele, programkínálatuknak bővítése  testvériskolai kapcsolat.
Szén-dioxid nyomozók: energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
Fenntarthatóság, környezettudatosság
Kollégiumi csoportvezetők módszertani munkaközössége
Ökoiskola? Károlyi a régióban. Gyermekvédelem EGYÜTT A DROG ELLEN Az egész iskolát átfogó program: - szülők - tanárok - diákok részére előadásokat szerveztünk.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Diákönkormányzat beszámolója 2010/2011 tanév I.Félév.
Diákönkormányzat beszámolója 2009/2010 tanév Alakuló megbeszélés Elnök: Túrós Kata Elnök: Túrós Kata Elnökhelyettes: Raffay Norbert Elnökhelyettes:
EGY PÁLYÁZAT HÁZIGAZDÁJA KÖSZÖNTŐ ÉS ÉRTÉKELŐ. Szakmai területek: Képzések,pályázatokÉrtékmegőrzés Közösségsegítő Ifjúsági közművelődés Civil szervezetek.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
Sárszentmiklósi Általános Iskola Nagylóki Tagiskolája Nagylók Kossuth utca 3. Ökoiskola január december 31. Bakonyi Árpádné.
Érdi SzC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája és Kollégiuma Érdi SzC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája és Kollégiuma.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Diákönkormányzat beszámolója
AZ IKSZ 50 ÓRÁJÁNAK INTÉZMÉNYI SZINTŰ TERVEZÉSE
Intézményi szülői munkaközösségi értekezlet
Intézményi szülői munkaközösségi ülés
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Az ökoiskola pályázatnak 98 kritériuma van. Ebből 67 a pályázat beadásakor már teljesült. Ezeknek a kritériumoknak a fenntartása a feladat, amely folyamatosan teljesül. 21 kritériumot teljesítését vállaltunk 2006-2009 között. 10 kritériumot nem vállaltunk, de a komposztáló működik.

Környezettudatosság a mindennapi működésben Az iskola pedagógiai programjában, helyi tantervében kiemelten képviseli a fenntarthatóság pedagógiai törekvéseit. Az iskolai minőségfejlesztési munka része a helyi tanterv és az oktatási/nevelési tevékenység évenkénti felülvizsgálata, értékelése és korrekciója a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiája szempontjainak, új eredményeinek figyelembevételével. Az oktató-nevelő munkában helyet kapnak a helyi közösség életéhez kapcsolódó tevékenységek. Az oktatás példát mutat saját környezete kezelésére, a nevelés hangsúlyt helyez a gyakorlati tevékenységek képzésbe történő integrálására a helyi településfejlesztéshez kapcsolódóan. Az iskola sokféle fizikai, mozgásos tevékenység számára biztosít lehetőséget (tornatermi, sportudvari, játszótéri, kültéri szervezett és kötetlen mozgáslehetőségek ) Az iskolában van környezeti nevelési munkacsoport, melynek tagjai közt vannak a reál, humán, illetve művészeti tárgyak és a testnevelés tanárai is, továbbá tagjai lehetnek a technikai személyzetből is. A tantestület évente egyszer részt vesz a tantestület csapattá kovácsolását elősegítő tréningen vagy egyéb programon.

Környezetkímélő anyaghasználat megvalósulása: Az iskolaépület környékén lévő természetes növényzet változatos és megkímélt, és/vagy a telepített növényzet rendszeresen és szakszerűen gondozott. Az iskola folyamatosan fejleszti a fenntarthatósággal kapcsolatos információs bázisát (könyvek, újságok, CD-k, on-line kurzusokon való részvétellel, internetes együttműködésekben). Környezetkímélő anyaghasználat megvalósulása: Tudatos takarékosság az anyagokkal, termékekkel, vízzel, energiával. Az iskola arculata (bemutatkozó anyagok, épület, udvar, dekoráció) határozottan képviseli a fenntarthatóság, a környezettel harmonikus (környezetbarát, egészséges) életvitel pedagógiai értékeit.

Az iskola aktív kapcsolatot tart fenn valamely elismert, aktív, a fenntarthatóságért tevékenykedő civil szervezettel. Csalán Környezet- és természetvédő Egyesület E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület Energia Klub Környezetvédelmi Egyesület Erdei Iskola Egyesület Hulladék Munkaszövetség KOKOSZ Bakony-Balaton Oktatóközpont, Veszprém KÖRLÁNC Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) Levegő Munkacsoport Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Magyarország MME Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület TermészetBÚVÁR Egyesület Zöld Szív Kapcsolataink

Az iskola aktívan részt vesz a helyi közélet ökoiskolai célokkal összefüggő programjaiban (pl. városvédelem, faluszépítés stb.).

Az iskola környezet- és természetvédő, ill Az iskola környezet- és természetvédő, ill. egyéb az ökoiskola célok megvalósulását elősegítő táborokat szervez.

A természet tanulmányozása tantermen, iskolán kívül, a szabadban is folyik. A szabadtéri tevékenységek, programok tervezett, állandó részei az iskola helyi tantervének és iskolai munkatervének.

A pedagógiai munka a gyermekek életkorát és egyéni sajátosságait messzemenően figyelembe veszi, az iskola sokféle pedagógiai módszert vesz igénybe céljai elérése érdekében. Az iskolában a pedagógiai projektmódszer alkalmazása elfogadott

LDAL ÖKO Az iskola belső kommunikációs csatornái (iskolaújság, rádió, faliújságok) tükrözik az ökoiskolai célokat.

Hulladékok elkülönített gyűjtése: Pl. : fémek, műanyagok, papírok stb Hulladékok elkülönített gyűjtése: Pl.: fémek, műanyagok, papírok stb. és átadása a hulladékkezelőnek

Balaton-felvidéki  Iskolaszövetség Egyesület Az iskola együttműködik más magyar és lehetőség szerint külföldi iskolákkal is. Az iskola vezetőségi tagjai közül legalább egy személy kommunikációképes egy idegen nyelven. Balaton-felvidéki Iskolaszövetség Egyesület 

A diákok bevonása az őket érintő döntések előkészítésébe A diákok bevonása az őket érintő döntések előkészítésébe. A diákönkormányzatban van környezetvédelmi felelős. ZÖLDÖK fogadalom Igyekszem, hogy osztályomban minden diáktársamat rászoktassam a környezettudatos magatartásra. Amerre járok, feleslegesen világító lámpa, csöpögő vízcsap nem marad. Különösen figyelek a folyosók tisztaságára, rendjére. Szemetelő diáktársaimat udvariasan figyelmeztetem. Az iskolában minden hulladékot a megfelelő szelektív gyűjtőbe teszek, s erre ösztönzöm társaimat is. A rám bízott ügyeleti területre mindig lekiismeretesen felügyelek. Vigyázok az iskola körül, az épületben, de különösen az osztályomban lévő növényekre. Osztálytársaimat bevonva arra törekszem, hogy iskolánk minél zöldebb legyen. Mindent megteszek, hogy iskolám méltón viselhesse a továbbiakban is az ÖKOISKOLA címet. A nevelőtestület minden tagja ismeri a legfontosabb környezeti problémákat és a fenntartható fejlődés elveit. A nevelőtestület képzett a környezetvédelmi, fenntarthatósággal kapcsolatos témák tanításában, jártas a módszertanában, és ezt alkalmazza is. Az iskola valamennyi dolgozója példát mutat a diákoknak a környezetbarát szemlélet, az egészséges életvitel és a fenntarthatóság szempontjait követő magatartás tekintetében.

Jeles napok Október 8. Természeti katasztrófák elleni védekezés világnapja Október 21. Földünkért világnap November 17. Füstmentes világnap December 1. AIDS elleni világnap Március 20. A víz világnapja Április 22. A Föld napja Május 31. Nem dohányzó világnap

NAPRAFORGÓ „Bence közlekedik” „Együtt a biztonságért” vetélkedő Megyei közlekedési Tanulmányi verseny Energiatakarékossági program Megyei Energiatakarékossági vetélkedő Savas eső zuzmó program Always program Szitakötő program

Saját kritérium A Balatonfűzfőn zajló környezetvédelmi folyamatok megértése, figyelemmel kísérése (vegyipari központból lehet-e turisztikai célpont?) A Balaton (különösen a Kelet-balatoni kistérség) vízminőségének és ökológiai egyensúlyának megtartására irányuló helyi és régiós törekvések megismerése, feldolgozása Szelektív hulladéktároló edények beszerzése és használata az iskola épületében és udvarán

Az iskola minden tanév munkatervében tervez az ökoiskola arculatához kapcsolódó programokat (akciókat, vetélkedőket, őrjáratokat).

2008-2009. tanév

Hatékonynak tartjuk a rendezvényt rövid távon, ha: Rövidtávú célunk, hogy minél több érdeklődőt becsábítsunk a programsorozatunkra. Hatékonynak tartjuk a rendezvényt rövid távon, ha: a résztvevők száma megközelíti, vagy túllépi a tervezetteket a résztvevők sikeresnek, hasznosnak értékelik a rendezvénysorozatot a jó hangulatú rendezvénnyel a közösség erősítését szolgáljuk

a fenntartható életmód és az ehhez kapcsolódó viselkedésminták elterjesztése a fogyasztók környezettudatosságának, környezetkultúrájának és környezet-etikájának fejlesztése, főleg a mindennapi élet területén (táplálkozás, háztartás, munkahely, közlekedés és szabadidő) viselkedésváltozás a környezettudatos (bölcs, válogatós, ökointelligens) fogyasztásért felelős fogyasztói magatartás elterjedésének segítése, a fenntartható életmód értékeinek és eszközeinek széleskörű elterjesztése egészséges életmód kialakítása helyes táplálkozási szokások kialakulása, bioélelmiszerek fogyasztása szelektív hulladékgyűjtés alkalmazása az iskolában és otthon is (A.2) a környezettudatos szabadidő eltöltésére nevelünk (környezetbarát megközelíthetőség, hulladék elhelyezése) a természetben eltöltött szabadidő alatt is figyelünk környezetünk tisztaságára, tudatosítjuk, hogy az illegális hulladékelhagyás büntethető. (D.2) a kerékpáros közlekedés népszerűsítése, környezetkímélő közlekedési eszköz (C.2) a kerékpározás és a gyaloglás praktikus, kellemes, egészséges, a kerékpár nemcsak játékszer, sportszer, hanem - elsősorban - közlekedési eszköz (C.1) a programsorozat hozzájárul a közösség építéséhez a közös élmény- hagyomány segítségével (A.14) tanulóink alkalmazni tudják azokat az ismereteket a mindennapi élet során, amelyeket átadtunk nekik.

November 10. Alsó tagozatosok projektmunkái délelőtti tanórákban 1. évfolyam: MIT? Mit együnk? Mit ne együnk? Az egészséges táplálkozás. Ételpiramis. Mondókák, énekek, közmondások – zenés, bábos bemutató készítése 2. évfolyam: MIVEL? Mivel együnk? A terítés eszközei, kellékei, a szépen megterített asztal – zenés, táncos bemutató készítése 3. évfolyam: HOGYAN? Illemtan. Mit illik, mit nem illik étkezéskor? – tréfás színjáték előadása 4. évfolyam: HOL? A kultúrált étkezés színterei: az étterem, ebédlő, étkező, konyha berendezése – makettkészítés – az iskolai ebédlő felújítása Délután: „Szülők is járhatnak iskolába” Az alsó tagozatosok projektmunkáinak a bemutatása a szülőknek „Egészséges táplálkozás az Irinyiben” – törekvéseink, rendezvényeink, étrendünk, szokásaink - egészségnevelő pedagógus Védőnő előadása Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület bemutatója, tájékoztatója (Bioélelmiszerek, környezetkímélő háztartási tisztítószerek otthonunkban)

December 15-20. Az Irinyi hét keretében: „Jó illatok, finom ízek” – konyhavetélkedő (ételkészítési verseny, háromfős csapatokban az iskolai ebédlőben – 4-8. évfolyamig) Interaktív játék a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban Környezetvédelmi totó Egészség-kvíz

Március 2-6. Felső tagozatosoknak tanulmányi kirándulások, gyárlátogatások 5. évfolyam: Zöldségek, gyümölcsök témakör Veszprémi Vásárcsarnok: hazai gyümölcsök, zöldségek, próbavásárlás 6. évfolyam: Fehérjék - Húsfeldolgozó 7. évfolyam: Szénhidrátok (Balatonfűzfő pékség) 8. évfolyam: Zsírok, olajok, italok, tejtermékek (Veszprém tejfeldolgozó)

Március 9. Felsősök projektmunkái délelőtt: tanulmányi kirándulások, gyárlátogatások tapasztalatainak összegzése, ételek készítése: gyümölcsturmix, saláták, szójás és halételek, aszalt gyümölcsök Délután: „Szülők is járhatnak iskolába” „Suliséf” – kóstoló a gyerekek délelőtt elkészített ételeiből, bemutatóval, kiselőadásokkal az iskola ebédlőjében. Előadás a pályázat céljairól, eddigi megvalósításáról, további terveink – egészségnevelő pedagógus „A korszerű hulladék-újrahasznosítás az Irinyiben”- tanulói bemutatók „Háztartási energiatakarékossági kisokos” – hasznos tippek, jó tanácsok gyerekszemmel – tanulói bemutató

Április 8-9. Tanulmányi kirándulás a létavértesi testvériskolába Az iskolánkban folyó munka bemutatása Módszerek, tapasztalatok, ötletek megosztása kiemelve az ökoiskola kritériumrendszerét, és e pályázat eredményeit Dokumentációk bemutatása Környezeti- és egészségnevelési munkaközösség munkatervei, beszámolók, dokumentumok, erdei iskola, „Az egy tanév az egészségesebb jövőért” projekt, a pályázat ismertetése

Május 29. "Egy nap az iskoláért" Délelőtt: „Hagyományos egészségnap” Kiemelten: Táplálkozási szokásaink, táplálkozási betegségek (bulémia, anorexia, elhízás, nassolás) külső előadók bevonásával Délutáni programok: Szülők-gyerekek vetélkedő Kerékpáros ügyességi vetélkedők Iskolakupa Faültetés (Az osztály fája) Bográcsozás

Június 5. Az elkészült fedett kerékpártároló átadása, A projekt nyilvánosság előtti lezárása Kerékpártúra Iskolánkban nincs fedett kerékpártároló, e pályázattal ezt is szeretnénk megvalósítani, ezzel is ösztönözve még több tanulót a környezetkímélő kerékpáros közlekedésre.

Tanévzárón Beszámoló a projektről A projekt lezárása Fotópályázat eredményhirdetése Az Egészség Lap kiosztása Újság készítése a pályázatban kitűzött célokról, azoknak a megvalósulásáról a diákok munkáiból, fotókkal illusztrálva. A fotópályázat értékelése, legjobb fotók közreadása

Köszönöm a figyelmet!