MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ne kelljen más ruháját viselni A szakmai kártérítési felelősség áthárítása.
Advertisements

TSzVSz Közgyűlés JogSzerviz Sipos Tamás Dr. Bezzegh Edina.
A jog Önt védi. Mi az Ön jogait.
A jogi személyek személyiségi jogai, szervezete és ellenőrzése
felelősségi szabályai
Közérdekből közkedvelt közreműködést Avagy közreműködői szerződés és szakmai felelősség.
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás

Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
A szerz ő dési jog reformja és a biztosítási szerz ő dés Új biztosítási szerz ő dési törvények/tervezetek – új megoldások Európában. Dr. Kiss Ferenc Kálmán.
Rugalmasabb, egyszerűbb befektetések márciustól Dr. Bejó Ágnes.
Szakmai kártérítési felelősség magán- egészségügyi sajátosságai A felelősség bárkit levetkőztet.
A polgári jog rendszere
Az egészségügyi szolgáltatók kártérítési felelőssége
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
Kártérítési felelősség
HM Tervezési és Koordinációs Főosztály Légügyi Osztály
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Felelősség, termékfelelősség
Adatvédelmi fogalmak.
A könyvelőnk felelőssége és az ügyvezető felelőssége
Hogyan írjuk meg és át a szerződéseket, hogy csökkenjen az ügyvezető rizikója? Konkrét ügyvédi javaslatok üzleti szerződések, megállapodások, munkaszerződések.
Menedzselem a vállalkozásom Társasági jog, szakjogok
A vezető tisztségviselők felelőssége fizetésképtelenség esetén
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Kártérítési felelősség
Fél lábbal a börtönben …?. Megelőzés - Reagálás nem lehet verseny…
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
A munkavállalói FB tagság
A Polgári Törvénykönyvről szóló évi V
Jogszerűtlen gazdálkodás miatti felelősségrevonás
Mediátor képzés Kártérítés.
Pécsi Ítélőtábla Pécsi Törvényszék
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Kötelem – szerződés A szerződési jog jellemzői
Az érintettek jogai, jogérvényesítési lehetőségek.
A vállalkozási lehetőségekről gyermekgyógyászként Dr. Masszi György.

CIVIL SZERVEZETEK nyilvántartásba vételi kérelem
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1.
Milyen típusú károk tartoznak az új ügyvezetői felelősség körébe?
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
A fordítás és tolmácsolás polgári jogi és büntetőjogi következményeiről Bajcsi Péter április 19.
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
A köztisztviselők jogállásáról…
Az Új PTK változásainak alkalmazása az üzletvitelben, és a reklámadó Január 15. DR. HATHÁZI VERA ÜGYVÉDI IRODA.
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Felelősséggel a vállalkozókért! A BKIK XXVIII-as Általános Pénzügyi Szolgáltatási Osztály és az UFS Broker Kft. tájékoztató az új PTK. alapján. Vállalkozók.
Tulajdonos és ügyvezető közötti viszonyok megváltozása „Az ügyvezetői tévedés ára” konferencia május 8. dr. Fehérváry Ákos, ügyvéd / partner Kajtár.
Rendőrség és az informatikai biztonság Dr. Peszleg Tibor r. őrnagy Nemzeti Nyomozó Iroda.
Vázlat NEVELÉS-SZEMÉLYISÉG-EGYÉNISÉG konferencia, Budapest, szeptember 17. A felelősség alapja és a felelősség típusai A köznevelési intézmény felelőssége.
Az orvosi „műhiba” perek bírói gyakorlata. I. Rövid bevezető Mi minősül műhibának? 1. Jogszabályi alap: Ptk.339.§, évi CLIV. törvény (Eü. törvény)
VÁLLALKOZÁSOK MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSA. Jogi szabályozás (Ptk. szerint) A kártérítésről: „Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni”
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
Előadó: dr. Csőke Rita Elérhetőség: Üzleti Jog Tanszék, QA épület 205-ös szoba / félév 10. hét M UNKAJOGI A LAPISMERETEK.
A MUNKAVÁLLALÓ KÁRFELELŐSSÉGE. 1. A MUNKAJOGI KÁRTÉRÍTÉS RENDSZERE 2. FELRÓHATÓSÁGON ALAPULÓ FELELŐSSÉG 3. OBJEKTÍV FELELŐSSÉG 4. KÁRIGÉNY ÉRVÉNYESÍTÉSE.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
15. Az eladók foglalkoztatása
A MUNKÁLTATÓ KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE
Nemzetközi magánjog II.
„Biztonságban lenni nem kell félnetek jó lesz” Alföldi István
Az új Polgári Törvénykönyv
A közbeszerzés és a biztosítás kérdései
Előadás másolata:

MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE? 4/3/2017 MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE? Dr. KOCSIS ILDIKÓ

4/3/2017 Tudta Ön az új Ptk-ról? 1959-ig nem létezett magyar magánjogi törvénykönyv, így az új Ptk. az „ezüstérmes” 1596 paragrafus 16.000 jogszabályi előírás 13 év előkészítő munka Kétszer hirdették ki, mégis csupán egyszer lépett hatályba

Az új Ptk. más, mint elődje Mire figyeljünk az új Ptk. alkalmazásakor? - több könyvben tartalmazza az előírásokat - szerkezete új alapokra épül - új jogi gondolkodásmódot tesz szükségessé

Az új ügyvezetői felelősség Mi köze a kakkusórának az ügyvezetői felelősséghez?

Szándékosság, gondatlanság? 4/3/2017 Szándékosság, gondatlanság? Mikor szándékos egy kötelezettségszegés? Szándékosságról akkor beszélünk, ha a fél előre látja magatartásának következményeit, és akarja is, hogy ezek bekövetkezzenek. Mit jelent a gondatlanság? Gondatlanság az, ha valaki tudja, hogy magatartása helytelen, de nem foglalkozik vele, helyette abban bízik, hogy mégsem lesz annak következménye. A hétköznapokban úgy szoktuk ezt hívni, hogy „Majd megúszom .” vagy „Nem hiszem, hogy baj lenne belőle”.

Az új ügyvezetői felelősség 4/3/2017 Az új ügyvezetői felelősség Ki felé felelhet az ügyvezető? I. „Befelé” fennálló felelősség: társaság és tagok felé. Alapja valamilyen szerződéses viszony, szerződésszegésért fennálló felelősség. II. „Kifelé” fennálló felelősség: harmadik személyekkel szemben. Nincs szerződéses kapcsolat, szerződésen kívüli felelősség.

I. „Befelé” fennálló felelősség Felelősség a társasággal és a tagokkal szemben Mihez köthető: Kötelező jogszabályi előírások megszegése Megbízás, jogkör túllépése Társasági szerződés megszegése Legfőbb szerv határozatainak mellőzése Előnytelen, kárt okozó ügyletek megkötése Közreműködés tisztességtelen versenyügyletekben stb.

I. „Befelé” fennálló felelősség 4/3/2017 I. „Befelé” fennálló felelősség Felel-e az ügyvezető a társaság által vállalt szerződéses kötelezettségek megszegéséért a szerződő fél felé? Ebben az esetben a társaság felelős az okozott kárért. Az ügyvezető „befelé”, a társaság felé felelhet.

I. „Befelé” fennálló felelősség 4/3/2017 I. „Befelé” fennálló felelősség Mikor mondhatjuk, hogy az ügyvezető károkozó magatartása a társaság magatartásának minősül? - Az ügyvezető feladatai körében, mint döntéshozó jár el. - A társaság képviseletében jár el.

I. „Befelé” fennálló felelősség 4/3/2017 I. „Befelé” fennálló felelősség Hogyan járjon el az ügyvezető? Ptk. 3:112.§ (2) „A vezető tisztségviselő a társaság ügyvezetését a gazdasági társaság érdekeinek elsődlegessége alapján önállóan látja el. E minőségében a jogszabályoknak, a létesítő okiratnak és a társaság legfőbb szerve határozatainak van alávetve. A vezető tisztségviselőt a társaság tagja nem utasíthatja, és hatáskörét a legfőbb szerv nem vonhatja el.”

II. „Kifelé” fennálló felelősség 4/3/2017 II. „Kifelé” fennálló felelősség Két eset: 1. A „kakkusóra” Az ügyvezető vezető tisztségviselői jogviszonyával összefüggésben okoz kárt harmadik személynek. 2. Magánszemélyként okoz kárt harmadik személynek.

II. „Kifelé” fennálló felelősség 4/3/2017 II. „Kifelé” fennálló felelősség Felelősség mértéke „kifelé”? 1. „Kakussóra” eset: Ptk. 6:541.§ „Ha a jogi személy vezető tisztségviselője e jogviszonyával összefüggésben harmadik személynek kárt okoz, a károsulttal szemben a vezető tisztségviselő a jogi személlyel egyetemlegesen felel.” A felelősség a felróhatóság fokától független, szándékos és gondatlan károkozás esetén is fennáll.

II. „Kifelé” fennálló felelősség 4/3/2017 II. „Kifelé” fennálló felelősség NEM AZ ÜGYVEZETŐ FELEL A TÁRSASÁG KÁROKOZÁSÁÉRT, HANEM A TÁRSASÁG LESZ FELELŐS AZ ÜGYVEZETŐ KÁROKOZÁSÁÉRT! A szabály a károsult jogérvényesítését kívánja elősegíteni a szerződésen kívüli károk esetén. Ez a szabály szerződéses viszonyokban nem alkalmazható. A TÁRSASÁG ÁLTAL OKOZOTT KÁRÉRT MAGA A TÁRSASÁG A FELELŐS, FÜGGETLENÜL ATTÓL, HOGY SZERZŐDÉSES, VAGY SZERZŐDÉSEN KÍVÜLI A KÁROKOZÁS!

II. „Kifelé” fennálló felelősség 4/3/2017 II. „Kifelé” fennálló felelősség 2. Magánszemélyként okozott kár Általános szabály érvényesül. Ptk. 6:519 §. „Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól a károkozó, ha bizonyítja, hogy magatartása nem volt felróható.” A felróhatóságot az adott helyzetben elvárható magatartás megsértése jelenti.

„A szabály semmit sem ér, ha elhatározásszerűen viseled, ha komoran és konokul csörömpöl rajtad; a szabály akkor jó, ha érzéseidbe ivódik és finoman, hajlékonyan támogat.” (Weöres Sándor)

Köszönöm a figyelmet. Elérhetőségek: Dr Köszönöm a figyelmet. Elérhetőségek: Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda 1094 Budapest, Ferenc krt. 39. IV/1. Tel: 1/266-6621, 30/692-9392 E-mail: info@kocsis-iroda.hu Web: www.megbizhatougyvediiroda.hu