Szociális munka a börtönben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A családi döntéshozó csoportkonferencia alkalmazása a börtönpártfogás, illetve az utógondozás során Velez Edit április 28.
Advertisements

Ifjúsági munka bűnelkövető fiatalokkal II. TÁMOP-5.2.5/B-10/
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
„Útközben” – nyitókonferencia Budapest – szeptember 24. Új módszerek alkalmazási tapasztalatai esetismertetésen keresztül TÁMOP /
A motiváció fenntartása
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Komplex Instrukciós Program
az áldozatokért és a tettesekért
Utógondozás szabadulás előtt és után Utógondozás területi koordinátor
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
Pedagógiai problémák-pártfogói programok A pártfogó felügyelet lehetséges válaszai a szakmai problémafelvetésre Budapest, 2009.
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál
„HOGYAN? – MÁSKÉPP!” Büntetés – végrehajtási intézetekben fogvatartottak és pártfogó felügyelet alatt állók társadalmi integrációs esélyeinek növelése.
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
MAT Kongresszus Siófok, nov Mozgó elterelés három városban a Kék Kockánál.
Pártfogás Napja – Magyarország Cím: Börtönből a közösségbe Előadó: Steve Pitts.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
„TEtt program az áldozatokért és a tettesekért”
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató 3 szervezet metszéspontjában A szociális munka.
A fiatalkori bűnelkövetés kezelésének speciális színtere – a közösségi foglalkoztató fejlesztése alprojekt TÁMOP Siófok, december
HATÉKONY EGYÜTTMŰKÖDÉS – CSOPORTFOGLALKOZÁS BEMUTATÁSA AZ INTÉZETBEN
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA KIEMELT PROJEKT TÁMOP Elítéltek több szakaszos, társadalmi.
ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató Intenzív utógondozás: lehetőségek és kockázatok.
A munkaügyi központok szerepe a fogvatartottak reintegrációjában Janovics Lászó főigazgató Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
Miben ugyanaz, miért más?
Büntetés-végrehajtási
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
Merre tart a hazai büntetés-végrehajtás?
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében január 15.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
A szociális kompetenciák fejlesztése drámapedagógiai módszerekkel
A kulturális intelligencia
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Szociálpolitikai keretek
Prezentáció címsor A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
A VISSZAÚT ÉPÍTŐKÖVEI Készítette: Balatoni Ágnes | Utcai Szociális Segítők Egyesülete |
Helen Parkhurst Dalton-terve Gömöry Zsuzsa Ilse Mayer mellékleteivel.
Önfejlesztő mentális gyakorlatok a szabadságvesztés-büntetésüket töltők reszocializációjában Molnár Attila Károly Andragógia BA Témavezető: Szabóné dr.
Családi csoport konferencia. a kliens egy ösztönző és őt bevonó hozzáállásból profitál a legtöbbet minden ember felelős a cselekedeteiért, és tiszteletben.
2013. számadatai A VSA kapcsolatba kerülők száma 1348 fő (ISZM: 44 fő, hozzátartozó: 41 fő) 1248 fő kliens Nő/férfi 307 fő / 977 fő 24 % nő, 76 % férfi.
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében.
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Előadó: Dr. Nagy Erzsébet Debrecen, január 29.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
A reintegráció lehetőségei
TAMOP A-11/ Hogyan? - Másképp „Esélyek ?!” Mentori Tapasztalatok.
GÁVRILYUK ILONA. A KONFLIKTUS FOGALMA A „konfliktus” a latin confictus szóból származik, ami fegyveres összeütközést jelent, de a mindennapi szóhasználatban.
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 1 Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat R emény É let V áltozás.
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Csoportos technikák, kompetencia-fejlesztő foglalkozások
A TÁMOP szerepe a büntetés-végrehajtási szervezet életében
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Előadás másolata:

Szociális munka a börtönben Készítette: Bugyi Erzsébet

A többségi társadalom szerint a börtönben bűnözők vannak akiket bezártak, azért, hogy jó útra térjenek A börtönben emberek vannak,akik bűncselekményt követtek el Társadalom és egyén felelőssége

A fogvatartottak jellemzői - Depriváció - megfosztottság Szabadságtól Család Kényelem Heteroszexualitás A döntés lehetősége Legégetőbb hiány az érzelmi kielégületlenség

A fogvatartottak jellemzői - És amit magával hozott A társadalom peremén élt: alacsony iskolai végzettség, lakhatási nehézségek, kirekesztettség, állami gondozás Szocializációs elmaradások: alkalmazkodási nehézségek, szabályok elutasítása, alkohol, drog

A fogvatartottak jellemzői - Mindenki az elítéltek felett áll Frusztráció Napi rutinba való belesüllyedés Döntésképtelenség Az önértékelés csökkenése

Totálisan zárt intézmény Nem tűr egyenrangú kapcsolatot Egy olyan rendszer, ahol az őrzés a fogvatartás biztonsága az elsődleges A segítő kapcsolat Nem tűr hierarchiát - egyenrangúságra és tiszteletre épül Olyan szociális tevékenységet vállal, aminek célja a reintegrációhoz való hozzásegítés Elfogadni-megérteni - nem egyetérteni A változás igénye…..

Szociális munkás a börtönben - felügyelet Elfogadjuk és betartjuk a szabályokat - sok frusztrációs körülményt kell elviselni Felügyelet: Megértetni és elfogadtatni nehéz Megtűrt személy - együttműködés: Kedvességgel – humorral – következetességgel - türelemmel

Szociális munkás a börtönben - fogvatartott Önkéntes a kapcsolattartás Bizalmatlanság - bizalom A segítő kapcsolat elutasítása - felértékelése Kóstolgatás A szociális munkás egyedül van…………. kudarctűrő képesség - hiteleség

A szabadulás krízis helyzet A szociális munkás feladata reintegráció segítése - bűnismétlés megelőzése: munka - lakhatás - támogató kapcsolat civil pártfogó bizalmi kapcsolat kialakítás egyéni beszélgetés - gondozás információ áramoltatás segítség a problémák feltárásában stratégia kidolgozásában motiváció erősítése - fenntartása

Cél Az életvezetés minden részterületéről képet, mintát adni, amit az egyén követni tud Az önértékelés és önbizalom helyreállítása Egy saját életforma kialakítása - értékek Készségek - képességek fejlesztése

Módszer - egyéni esetkezelés Rendszeres kapcsolattartás Első interjú - meghatározza a további együttműködést Az egyéni esetkezelés során: élettörténeti előzmények szociális erőtér megismerjük személyes igényeit közösen meghatározzuk a célt cselekvési tervet készítünk szociális ügyintézés családi kapcsolatok erősítése!!!!!!!!

Módszer - csoportos foglalkozás A módszer nem tanításra , hanem a közös felfedezésre és élmények megosztására épül A csoport a közös élményt és gyakorlási lehetőséget nyújt A célokat és szabályokat közösen határozzuk meg A tréningfolyamat lényege, hogy a csoporttagok kölcsönösen hatnak egymásra A csoportesemények minden esetben visszacsatolással és elemzéssel egészülnek ki Az itt és most élmény megbeszélése - a gyakorlat és egymás megélése történik   Képzés! - Valódi életesély növelése

Fontosnak tartom még a többségi társadalom szemléletének alakítását, hisz ez az egyik alapja annak, hogy a Büntetés Végrehajtási Intézetekből szabadulók reintegrációs törekvései sikerrel járjanak.

Köszönöm a figyelmet! Bugyi Erzsébet