Vírusok, férgek és más kártékony programok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógépes vírusok.
Advertisements

Vírusok, kémek és egyéb kártevők
Vírusok, vírusvédelem.
Biztonság az Interneten
Az internet veszélyei KÉSZÍTETTE: Román Róbert
Szoftver Fogalma, típusai.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Számítógépes Vírusok.
Rosszindulatú számítógépes programok
Vírusok, férgek, trójai programok
Netikett Internetes bűnözés
LEVÉL.
Számítógépvírusok.
küldés.
 VÍRUSOK: A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Ha egy számítógépes.
Adatbiztonság, Internetbiztonság
Informatikai biztonság alapjai 3. Rosszindulatú programok
Számítógépvírusok Készítette: Babay Attila.
Ember László Windows Update Windows frissítés.
SZÁMÍTÓGÉPES VÍRUSOK.
Vírusok, Hardver vírusok
A Számítógépes vírusok
Számítógépes Vírusok.
A vírusokról.
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Fontos értesítés  48 órán belül egy új vírus kerül a forgalomba, amit a MICROSOFT éppen most tett közzé. Ha t kapsz valakitől,
Szoftver Számítógépvírusok A nyomtató
Netikett offline kommunikáció
Vírusok és kártékony programok
Vírusok, vírusvédelem.
Vírusok Rosszindulatból írt programok. A gépekben kárt okoznak főleg szofveresen. Terjedésük: adathordozókon, vagy hálózaton keresztül Jelenlétükre utaló.
Internet, Elektronikus levelezés
A számítógépes vírusokról TIPP További tanácsokat a NORTON AntiVirus kézikönyvében találhat!
Számítógépvírusok.
Levéláradat az online levelezésben Tippek, ötletek az átlátható és (általunk) ellenőrzött folyamatokért október 09.
Hálózatok.
Malware Elsőfajú malware: vírusok, programférgek, trójai- és backdoor programok, logikai bombák; Másodfajú malware: kémprogramok, betárcsázók, adware,
Ingyenes,Multi funkcionális tűzfal szoftver
Számítógépes vírus.
A vírus fogalma, típusai Vírusirtás Védelem
Előadó: Golyena Tamás Vírusok. 2 Tartalom Vírusokról Vírusok csoportosítása Kémprogramok (spyware) Hogyan védekezzünk a vírusok ellene?
 A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban.  Többnyire rosszindulatú,
Kártevők a számítógépünkön Vírusok, programférgek és társaik.
Készítette: Abonyi Vivien és Bakai Evelin
Lemezkarbantartás Lemezfeladatok.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 A munka véglegesítése, nyomtatás.
XII.tétel VírusokVírusok. a ) Mik azok a vírusok? A vírusok olyan programok, programrészek, vagy más utasítássorozatok összessége, melyek futáskor a nevükhöz.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Olyan, rendszerint kisméretű programok vagy programrészek, amelyek észrevétlenül terjedjenek és kárt okoznak. A felhasználó tudta nélkül működnek. Képesek.
Operációs Rendszerek gyakorlat Rövid András
Rosszindulatú programok, vírusok, vírusirtók
1 Határtalan határvédelem Illés Márton
Készítette: Kovács Antónia
Készítette: Somorjai Kristóf.  Az internet olyan globális számítógépes hálózat, ami az internet protokoll révén felhasználók milliárdjait kapcsolja össze.
Vírusok. Fogalma Rejtőzködik Önmagát sokszorosítja Kárt okoz Mindhárom feltétel Bármelyik nem Vírus Vírus rokon.
MALWARE Készítette: Borsi Rebeka. MI AZ A MALWARE? Angol mozaikszó → MALicious + softWARE Mindig adatcserével jönnek Típusai: trójai, vírus, féreg, kémprogram,
SZÁMÍTÓGÉPES VÍRUSOK. Fogalma Olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú,
Vírusok  Minden jog fenntartva. Az angol malware kifejezés az angol malicious software (rosszindulatú szoftver) összevonásából kialakított mozaikszó.
A számítógépes vírusok meghatározása, működése A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy.
Vírusok. Számítógépes vírusok 1. Számítógépvírus fogalma: Olyan speciális, önmagát szaporítani képes program, amely más programokba beépülve különböző.
Összeállította: Devecz Ferenc Vírusok, férgek és más kártékony programok Operációs rendszerek.
S ZÁMITÓGÉPES KÁRTEVŐK Tanuló: Tóth Zsolt Tanár: Kókai Anasztázia Iskola: Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola Magyarkanizsa, Iskola tér 1.
Az operációs rendszer feladatai
Számítógépes bűnözés.
Vírusok és egyéb kártevők és védekezés ellenük
Információ és kommunikáció
Internet, Elektronikus levelezés
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Előadás másolata:

Vírusok, férgek és más kártékony programok Vírusok felismerése; lehetséges károk; típusok; védekezés

A számítógépvírusok önreprodukáló, rosszindulatú programok, amelyek viselkedésükben hasonlítanak az élő szervezetek vírusaihoz. Legújabb példányaik ma a mobiltelefonokon is megjelentek.

A számítógépvírusok három típusa: Fájlvírusok: közvetlenül vagy közvetve futtatható programokba, programrészekbe épülnek be. Rendszer- vagy bootvírusok: az adathordozók rendszerterületeibe, leggyakrabban bootrekordba vagy a partíciótáblába rejtik el magukat Makrovírusok: a dokumentumokba épülő egyszerű billentyűparancsok, de valamilyen magas szintű értelmező utasításaiból is állhatnak. A makrovírusok a makrókba épülő, azok hívásakor végrehajtható vírusprogramok. Fontos jellemzőjük, hogy az adatállományokkal terjednek, azok megnyitásakor és használatakor aktivizálódnak

Férgek (Worms) az operációs rendszerek védelmi hiányosságait, réseit kihasználva okoznak kárt. Nem kapcsolják magukat fájlokhoz, más programokhoz. Ők maguk is teljes futtatható programok. Olyan számítógépes hálózaton terjednek, amelyek operációs rendszerei egymással kapcsolatban vannak. A féregprogram egy gépen lefutva megvizsgálja, hogy talál-e másik elérhető operációs rendszert. Ha igen, a biztonsági rést kihasználva oda is beépíti magát. A sok helyre beépült, elszaporodott férgek azután képesek helyi rombolásra, vagy összehangolt támadásra valamilyen távolabbi célpont ellen Az elektronikus levelek mellékleteként is terjedhetnek. A férgek elleni leghatékonyabb védekezés az operációs rendszer hiányosságainak a megszüntetése. A védelmi rések utólagos eltávolítása rendszerfoltozásnak (patch) nevezik.

Trójai programok nem a vírusokra, inkább a vírussal fertőző programokra hasonlítanak. Reprodukáló, szaporító részük nincsen, ezért terjedésük elsősorban a másolataiknak, vagyis a felhasználóknak köszönhetik. Rombolási módszereik a vírusokéra hasonlítanak.

Kémprogramok (Spyware) a férgekhez hasonlóan elsősorban hálózatos környezetben fordulnak elő. Személyekről, szervezetekről gyűjtenek adatokat, azok tulajdonosainak tudta és engedélye nélkül. Az internetes kapcsolatokban az adatátvitel során is kikémlelhetik adatainkat. Ezt elkerülhetjük, ha az átvitelt titkosítjuk.

Lehetséges károk: Lemezes adatok törlése Adathordozók formázása Lehetetlenné teszi a rendszer működését

Védekezés Ne használjunk ismeretlen forrásból származó programokat és dokumentumokat! Legyünk óvatosak, ha idegen gépen írt adathordozót kell olvasnunk vagy írnunk! Ne nyissuk meg az ismeretlen vagy gyanús feladók levélmellékleteit! Megbízható víruskeresővel ellenőrizzük rendszeresen gépünket!

Víruskereső programok Minta szerinti keresés: A már ismert vírusokból vett adatmintákból folyamatosan karbantartott adatbázisokat hoznak létre. Előnye, hogy a vírust a fertőzött fájlból többnyire el tudja távolítani. A legújabb vírusokat azonban nem ismeri fel biztonsággal, és néha a gyógyítás a fájl sérülésével jár együtt. A hierarchikus keresés a lehetséges célfájlokat felhasználva olyan helyzetet teremt, hogy a vírus várhatóan aktivizálja magát, hogy felismerhető legyen. A vírus pontos ismeretének hiányában annak eltávolítását ilyenkor nem lehet elvégezni. A heurisztikus keresés a még ismeretlen vírusokat is felfedezheti. Hátránya, hogy néha tévesen riaszt, amivel elbizonytalaníthatja a felhasználót.

Hackerek, Crackerek Hackerek olyan személyek, akik jól értenek a technikához, kíváncsiságból hatolnak be a rendszerekbe. Szórakozásból törnek fel egy számítógépet, anélkül, hogy kárt okoznának. Néha segítenek az internet biztonságát javítani azáltal, hogy felhívják a figyelmet a számítógép rendszerek gyengéire, vagy biztonsági hézagaira. Crackerek: rossz szándékú hackerek. Idegen rendszerekbe hatolnak be, hogy ott károkat okozzanak. Törlik, megváltoztatják a védett adatállományokat vagy programokat, vagy visszaélnek azokkal. Ilyen behatolás nyomán milliós nagyságrendű károk keletkezhetnek. Script Kiddie-k : ellentétben a hackerekkel, legtöbbször kész programokat használnak, pl. vírusokat, vagy trójai lovakat. Mindegyikőjüknek azonos stratégiája van: cél nélkül keresni a gyenge pontokat, ezeket kihasználni, nem tekintve a veszteségeket. Gyakran egyszerűen nem is tudják, mekkora károkat okozhatnak.

Spam, Spamming vagy Junk Mail (levélszemét) kéretlen reklám-e-mailek tömeges szétküldése, lánclevelek főleg olyan dolgokat reklámoznak, amelyek reklámozása más reklámeszközökkel nem éri meg. A reklámozott termék általában gyakorlatilag értéktelen, sőt gyakran illegális. a spammereknek címekre van szükségük, ezek megszerzése : címkereskedőktől a forgalomban levő címek kipróbálása honlapok, vagy e-mail-jegyzékek célzott, (egy program által automatizált) átvizsgálása

Jelszó-halászok Phishing <= "password" + "fishing” e-maileket vagy internet-oldalakat hamisítanak a címzetteket az e-mailben arra szólítják fel, hogy frissítsék adataikat A címzettet az adatok bevitele előtt egy internet-oldalra térítik, amely hasonló a bank (vagy más cég) honlapjához. Az áldozat azt hiszi, hogy egy eredeti weboldalon van, de nem így van. Aki egy ilyen oldalnak megadja a bankkártyája számát, PIN-kódját, jelszavát vagy más adatait, az a csalókat látja el gazdag zsákmánnyal, magának pedig egy csomó bosszúságot okoz.

Bot-hálózatok és zombik Bot: program, amely távirányítással vagy automatikusan dolgozik, készítőik gombnyomásra aktiválni tudják Bot-hálózat: nagyon sok számítógépet kapcsolnak össze távirányítással, és általuk: nagy Internet-oldalakat bénítanak meg spam-eket küldenek a felismerés veszélye nélkül. gyakran pénzért továbbítanak Bot-hálózatokat harmadik személyeknek. Következmény: a fertőzött számítógép már nem csak áldozat, de egyidejűleg tettes is. zombi-számítógép: a számítógép, mint egy akarat nélküli eszköz kel életre. Védekezés: az operációs rendszer rendszeres frissítése, a biztonsági hézagok megszüntetése, vírusvédő program és egy tűzfal telepítése, és ezek rendszeres frissítse.

Vége