Szalay György MNB, Pénzügyi kultúra központ

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Változások az iskola pedagógiai programjában (2013/14-től): 1.Nem lesz es rendszer (azaz NYEK-be nem jelentkezhetnek a mostani 5-8. osztályos tanulók)
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
A biztonságos netes bankolás Pap Gyula Gyermekmentő szolgálat, Médiakonferencia szeptember 26.
Pénziránytű – Alapítvány a Tudatos Pénzügyekért
Tájékozott ügyfél – felkészült közvetítő FBAMSZ X. Jubileumi Konferencia szeptember 24. Szalay György MNB, Pénzügyi kultúra központ.
Az iskolai dokumentumok
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Megtakarításokról közérthetően mindenkinek
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
2013/2014-es tanév változásai az új NAT és kerettanterv tükrében
Pénziskola Az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában.
Miért fontos a fiatal korosztályok pénzügyi jártasságának fejlesztése? Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke október 6.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Tudatos Pénzügyekért Alapítvány – célok és tervek dr. Várhegyi Éva az alapítvány kuratóriumának elnöke Konferencia a tudatos pénzügyekért Budapest, 2008.
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Vas megye közoktatási intézményeiben - TÁJÉKOZTATÓ -
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Az idegen nyelvekről a NAT-BAN
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
Pénziránytű pénzügyi ismeretterjesztő honlap fiataloknak Háttér információk Szalay György Pénzügyi Kultúra Központ november 27.
A gazdaságról, a mindennapi pénzügyekről egyszerűen a évfolyamon tanító pedagógusoknak című akkreditálás alatt álló tanártovábbképzésről Szűcs Tamás.
Alakulóban az ekoiskolák (?) hálózata MNB Tanárszeminárium, április 17.
Pénziránytű – Alapítvány a Tudatos Pénzügyekért
Dr. Istvánovics Éva ügyvezető igazgató - Piacfelügyeleti igazgatóság A PSZÁF pénzügyi fogyasztóvédelmi tevékenysége és a témához.
Megtakarítás, befektetés, öngondoskodás Dr. Mohai György Budapesti Értéktőzsde Zrt. Konferencia a tudatos pénzügyekért Budapest, október 2.
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Szalay György december 12.
Mit tesz az MNB a pénzügyi kultúra fejlesztéséért?
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Dr. Simon András, kommunikációs igazgató Április 7.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
A kerettantervek fejlesztése
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
PÉNZÜGYI ISMERETEK A SULINETEN Dávid Zsuzsa Pénzügyi Kultúra Központ november 27.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
Fenntarthatóság és káoszelmélet
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Kompetencia alapú nyelvtanítás Projektindító szakmai értekezlet Sümeg2010.
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
TÁMOP / Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés –a szobi innovatív intézményekben.
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
PROJEKT-TERV Youth 2 Youth Innovációs Verseny Keretében Megvalósítandó Közösségi Készítette: Harmati Katalin, Lázi Alexandra, Perge Gábor /Sorsfordítók.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
1 A Világ – Nyelv Program és a nyelvi előkészítő évfolyam július 07.
A TÁMOP / projekt jelene és jövője.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet FENNTARTHATÓSÁG A NAT-BAN ÉS A KERETTANTERVEKBEN Ökoiskola címátadó
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Barcsák Marianna - KPSZTI
Előadás másolata:

Pénzügyi alapismeretek a közoktatásban eredmények és további lehetőségek Szalay György MNB, Pénzügyi kultúra központ Országos Szakmai Tanévnyitó 2013. augusztus 23.

Az elmúlt évek főbb tendenciái a lakossági pénzügyi szolgáltatások piacán Komoly piaci pozíciók kiépülése => agresszív verseny a szolgáltatók között Gyorsuló innovációs folyamatok (termék, értékesítési csatorna) Számos új és komplex termék megjelenése Piaci kockázatok lecsapódása a fogyasztóknál (deviza alapú eladósodás következményei) A pénzügyi-gazdasági válság máig tartó hatásokkal

A „tipikus” magyar háztartás A magyar lakosság többsége semmilyen pénzügyi és gazdasági oktatásban nem részesült => hiányoznak a megfelelő alapismeretek Nincsenek számottevő „piacgazdasági” tapasztalatai => tapasztalati úton sem tud tudást átadni Új ismereteket nehezen fogad be, és ezektől idegenkedik A pénzügyi ismeretek szintje az elmúlt évek során alig változott, miközben a kínálati nyomás erősödött, és számos bonyolult, új termék jelent meg

Kutatási tapasztalatok A nem használt banki szolgáltatások iránti minimális érdeklődés és ismeret Passzív, felhasználói attitűd Bizalmatlanság a pénzügyekkel és a szolgáltatókkal szemben Az ismerethiány gátolja a modern értékesítési csatornák igénybevételét A pénzügyi szolgáltatás választását megelőzően kevesen tájékozódnak alaposan Hosszú távú pénzügyi tervezés (anyagi öngondoskodás) hiánya

Pénzügyi képzés szükségessége Következmények Az ügyfelek rövid távú szempontok alapján, gyakran a tényleges kockázatok ismerete nélkül döntöttek Növekedett a pénzügyi ismeretek és a felvállalt kockázatok közötti rés Előzetes, körültekintő tájékozódás és megfontolt döntéshozatal esetén a jövőbeni problémák jelentős része elkerülhető Tudatos vásárlói magatartásra van szükség a pénzügyi szolgáltatások piacán is! Pénzügyi képzés szükségessége

Fogyasztóvédelem és pénzügyi kultúra jogi és szabályozási eszközök oktatás döntéshez szükséges információ átadása a döntéshez szükséges információ megértése meggátolja a szolgáltatók erőfölénnyel való visszaélését (versenysemlegesség) a felkészült fogyasztó nagyobb versenyre készteti a pénzügyi közvetítőket védelmet nyújt, aminek az ára lehet a csökkenő választási szabadság és mozgástér lehetőséget kínál a kibővült, de kockázatosabb mozgástér előnyeinek kihasználására Egymást kölcsönösen erősítő eszközök!

Az oktatási rendszerrel szembeni kihívások Uniós elvárások: Tudásalapú társadalom megteremtése Korszerű tudás és folyamatos tanulási képesség megszerzése A pénzügyi ismeretek megítélése a diákok szemszögéből: Praktikus, pénzre váltható tudás iránti igény Az előző generációknak fontos tantárgyak vesztettek jelentőségükből. Legfontosabbnak ítélt tudásanyag: idegen nyelv, informatika, matematika és a pénzügy ismeretek A pénzzel való bánásmód a diákok vélekedése szerint megtanulható és erre igényük is van.

Gazdasági ismeretek az eddigi NAT verziókban 1995: - Állampolgári és gazdasági ismeretek A háztartás, Vállalkozás, A munka világa - Életvitel – Háztartástan - gazdálkodás 2003: - Kiemelt fejlesztési feladatok: Felkészülés a felnőtt lét szerepeire - Életvitel: ennek részeként gazdálkodáskultúra 2007: - Kulcskompetencia: Kezdeményezőképesség és vállalkozói kompetencia, - Kiemelt fejlesztési feladat: Gazdasági, pénzügyi nevelés

A NAT 2012. évi felülvizsgálata 2012. február - Vitaanyag társadalmi vitája – véleményezési lehetőség Javaslatcsomag kidolgozása középiskolai tanárok bevonásával Fő elemek: Egy éves, minimum heti 2 órás gazdasági és pénzügyi ismeretek önálló tantárgy bevezetése; Az érintett műveltségterületen megjelenő gazdasági és pénzügyi ismeretkörök összehangolása; Akkreditált továbbképzési programok kidolgozása és indítása; Oktatási és módszertani anyagok kidolgozása (elmélet + gyakorlat).

MNB - Pénziránytű – MAF munkacsoport Gazdasági és pénzügyi nevelés kerettanterv javaslat kidolgozása OFI felkérés alapján 5 panel: Gazdasági és pénzügyi kultúra I és II. 7-8. és 9-10. évfolyam számára heti 1 tanórás keretben Vállalkozzunk! I és II. 7-8. és 9-10. évfolyam számára heti 1 tanórás keretben Munkapiac - 9-10. évfolyam számára heti 1 tanórás keretben

A kidolgozás alapelvei A NAT kulcskompetenciáit teljesítse Kezdeményezőképesség, vállalkozói kompetencia Gazdasági és pénzügyi nevelés Korszerű, általános műveltség Illeszkedjen az eddig kialakult, iskolák által alkalmazott programokhoz (JAM, POP ) Életkori sajátosságokon alapuljon Gyakorlatközpontú Időkorlátok (egy tanév és heti 1 tanóra = 30 óra/tanterv

Gazdasági és pénzügyi kultúra 7-8. évf. Család – háztartás Egy diák gazdasági szerepei Gazdasági kockázatok a családban Igények – lehetőségek - gazdálkodási kényszer Piacgazdaság - világgazdaság Állam Az egyén gazdasági szerepei

Gazdasági-pénzügyi kultúra 9-10. évf. Piacgazdaság Pénz – infláció Háztartások Vállalatok Állam Pénzpiac Életpályánk pénzügyi döntései Bankszámla Hitelfelvétel Befektetés öngondoskodás

Vállalkozzunk! 7-8/9-10. évf. Diákvállalkozások az iskolákban (JAM) Vállalkozók, vállalkozások A vállalkozások szűkebb, tágabb környezete Az ötlettől a megvalósításig Költségek, nyilvántartások - Megéri? Marketing

Munkapiac (9-10. évf.) Önismeret, pályaorientáció, pályaismeret Kilépés a munkaerőpiacra Karrierperiódusok Munkalehetőség itthon, külföldön Álláskeresés Önéletrajz, motivációs levél, felvételi beszélgetés Munkajogi alapok Munkatörvénykönyv Munkaszerződés Alapvető jogok, kötelességek Munkaviszony, munkaidő, pihenőidő Atipikus foglalkoztatási formák

Pénzügyi ismeretek a megújult NAT-ban – hol tartunk most? Továbbra sem önálló kötelező tantárgy Az ismeretanyag elszórtan több, kötelező tantárgyban megjelenik A szabad órakeret terhére választható jelleggel lehetőség nyílik tantárgyi keretek közötti oktatásra is

Hogyan tudja segíteni az MNB a pénzügyi ismeretek közoktatáson belüli elterjesztését? Az MNB, mint állami intézmény végső célja : A gazdaság tartós és kiegyensúlyozott növekedésének támogatása; Pénzügyi stabilitás támogatása - a háztartások pénzügyi tudatosságának növekedése csökkenti a pénzügyi intézményrendszer sérülékenységét, növeli a pénzügyi közvetítés hatékonyságát (körültekintő hitelfelvétel, hosszútavú megtakarítások ösztönzése, öngondoskodás szükségességének tudatosítása) A korszerű, elektronikus készpénzkímélő fizetési módok (bankkártya, internet, mobiltelefon) használatának ösztönzése és elterjedése hozzájárul a fizetési rendszerek hatékony működéséhez és a társadalmi költségek csökkentéséhez A jegybank tevékenységének megértésén alapuló intézményi elismertség hozzájárul a jegybanki hitelesség erősítéséhez.

Mi az MNB lakossági ismeretterjesztő tevékenységének célja és elvárt eredménye? A lakosság mind nagyobb hányada legyen tisztában az alapvető, élethelyzetében legfontosabb pénzügyi fogalmakkal és összefüggésekkel; tudja értelmezni a főbb gazdasági-pénzügyi információkat, felmérni ezek hatását; képes legyen – alapos előzetes tájékozódás alapján - mindennapi pénzügyei terén tudatos, felelős döntéseket hozni, mérlegelve a lehetséges kockázatokat is.

Miért fontos ez a jegybank számára? Kockázattudatos fogyasztó = > alacsonyabb stabilitási kockázat Konkrét ismeretterjesztés mellett cél a szemlélet formálás Tudatos vásárlói magatartás erősítése a pénzügyi szolgáltatások piacán Várható jóléti és stabilitási hatások: tudatos vásárlói fellépés → minőségi verseny nő → innováció élénkül (hatékonyság nő) → pénzügyi közvetítés mélyül MNB → független (ezért hiteles), és szakmailag megbízható forrás

Pénz beszél kiadvány Valamennyi hazai középiskola minden 11-es diákja számára Tájékoztatás azokról a pénzügyi termékekről, amelyekkel a 17-18 éves korosztály kapcsolatba kerül Cél a pénzügyi szemléletformálás

MNB Látogatóközpont Múzeum és oktatási központ Elsődleges célcsoport: 12-20 éves diákok és tanáraik Évente kb. 40 ezer látogató Az ország második legnagyobb bankjegy- és érmegyűjteménye 80 ezer kötetes szakkönyvtár

Pénziránytű honlap Közérthető nyelvezetben mutatja be a jegybank tevékenységét, és ezek hatását a napi életünkre (infláció, készpénz-kímélő fizetési módok, bankjegykibocsátás stb.) Legfontosabb háztartási pénzügyi döntések szempontjai és háttere www.penziranytu.mnb.hu

„Okostelefon” alkalmazások Én Pénz-M: bankjegybiztonsági elemeket bemutató interaktív alkalmazás MNB Árfolyamok: a hivatalos deviza-középárfolyamok lekérdezésére szolgáló alkalmazás A legnépszerűbb operációs rendszerekre MNB Árfolyamok Én Pénz-M

Lakossági rendezvények, fesztiválok Nyílt hétvége Múzeumok éjszakája Témák: - Jegybanki és gazdaság- történeti áttekintéssel egybekötött épületvezetés - A jegybank tevékenységeit bemutató rövid szakmai előadások közérthetően

Pénzügyi Oktatási Program (POP) Internet alapú, pályázati rendszerben működő oktatási program A 2012/13-as tanévben 70 középiskola bevonásával A 2008-as indulás óta több, mint 12 ezer diák részült képzésben Program elemei: 29 gazdasági-pénzügyi témakört felölelő törzsanyag leoktatása 1 tanéven keresztül Oktatási segédanyagok, játékok, kalkulátorok Tanulmányi Verseny 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzés

Pénziránytű Iskolahálózat Azon iskolák elismerésére és összefogására, melyek törekszenek a gazdasági és pénzügyi kultúra elterjesztésére Cím elnyerése pályázat útján, 3 éves időtartamra Jelenleg 104 középfokú oktatási intézmény a tagja Tagintézmények összesített tanulólétszáma megközelíti a 100 ezret Minden POP iskola egy hálózati tagintézmény is

Pénzbook a facebookon Jelenleg több mint 3 ezer rajongó Gazdasági, pénzügyi témákkal foglalkozó Facebook oldal Jelenleg több mint 3 ezer rajongó Elsődleges célcsoport: középiskolások, de az oldalhoz bárki szabadon csatlakozhat Cél: a diákok gazdasági alapfogalmakkal kapcsolatos tudásának megalapozása

Köszönöm a figyelmet! Kapcsolat: penzugyikultura@mnb.hu