1 Project Citizen POLGÁRI/Civil Kezdeményezések Programja.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
1 Project Citizen POLGÁRI/Civil Kezdeményezések Programja.
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
Értékek az értékelésben Mik a fontos kérdések?
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Drajkó László Microsoft Magyarország
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
A munka világával kapcsolatos tudás
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Szervezetfejlesztési Program
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Projektmunka.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
SZTE BTK Spanyoltanár MA
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Egyeztetési folyamat A Társadalmi Egyeztetés Eljárási Normarendszere kötet és a RECE programban készült helyzetelemzés.
A PROJECT CITIZEN PROGRAM HONOSÍTÁSÁRA INTÉZMÉNYÜKBEN
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
III.4. A VEZETŐ SZEREPE ”... tudomásunk szerint minden sikeres minőségi forradalom a felső menedzsment részvételével történt EGYETLEN KIVÉTELT sem ismerünk.”
A team-munka elméleti alapjai
A közösségépítés mint a készség- és képességfejlesztés eszköze (Gulyás Gabriella) Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, május
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Hogyan éltek a gyerekek a XIX. századi Angliában? Internet a nyelvórán Kóbor Annamária.
1 Mit vártunk, mit kaptunk, mit remélünk ? Összeállította: Kálóczi Katalin projektvezető december 8. EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
A HEFOP / /4.0 „A társadalmi befogadás elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével” projekt keretében tervezett.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Módszertan A pedagógus feladatai. Útkereső tanulók Az erkölcstan a tanulókra nem közlések befogadóiként, hanem a tanulási folyamat aktív – gondolkodó,
A beiskolázás előkészítése
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Egyéntől a közösségig, passzivitástól a részvételig Fiatalok és a helyi közösség.
Az adatvédelem szabályozása
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
Tervezési folyamat.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
INFOÉRA 2006 Miért tanítsunk informatikát?
Előadás másolata:

1 Project Citizen POLGÁRI/Civil Kezdeményezések Programja

2 Mi is az a Project Citizen?  Demokratikus állampolgárságra nevelés  Megtanítja a diákokat arra, hogy nyomon kövessék és befolyásolják a közérdeket  Interdiszciplináris oktatási program serdülőknek • Az állami és helyi kormányzatokra összpontosít • A tanulást a világon felmerülő valós problémákra alkalmazza • Kooperatív tanulási módszereket alkalmaz • Teljesítményértékelési modellként szolgál

3 Melyek a Project Citizen céljai? A Project Citizen elsődleges célja az, hogy elkötelezettséget fejlesszen ki a tanulókban az aktív állampolgárság és kormányzás iránt azáltal, hogy  Biztosítja a hatékony állampolgársághoz szükséges tudást és készségeket  Gyakorlati tapasztalatokkal szolgál a hatékonyság és a kompetencia elősegítése érdekében  Fejleszti az állampolgári részvétel fontosságának megértését

4 Melyek a Project Citizen oktatási kimenetei?  (Állam)polgári ismeretek  (Állam)polgári készségek • Intellektuális • Részvételi  Polgári intézkedések • Demokratikus értékek és elvek • Ésszerű elkötelezettség

5 Mit ért el a program? Az oktatási program segít a tanulóknak abban, hogy  megtanulják hogyan kövessék nyomon és hogyan befolyásolják a közérdeket  tanuljanak a döntéshozó folyamatokról  Konkrét készségeket és az alapokat fejlesszék, melyek szükségesek felelős, a közügyekben résztvevő állampolgári lét kialakításáért  Fejlesszék a hatékony, kreatív kommunikációs készségeket  Pozitívabb önképet és magabiztosságot fejlesszenek ki jogaik és kötelezettségeik gyakorlásában

6 Milyen kritériumokat használunk a probléma kiválasztásához? 1) Az általad kiválasztott probléma fontos- e neked és a közösségedben élő embereknek? 2) Van-e a kormánynak felelőssége a probléma kezelésében? 3) Van-e elegendő információ ahhoz, hogy egy jó projektet készíthessünk? 4) Van-e reális esély arra, hogy megoldjuk a kiválasztott problémát?

7 Milyen lépésekből áll a Project Citizen?  A tanulók csoport tagjai együtt dolgoznak a közösségükben lévő probléma kiválasztásában és tanulmányozásában.  Megoldásokat javasolnak egy közérdekű ajánlás formájában.  Kifejlesztenek egy akciótervet, hogy a közérdekű javaslatukat elfogadják és végrehajtsák/megvalósítsák.  A tanulók power pointos prezentáció formájában mutatják be munkájukat.

8 1. lépés Probléma kiválasztása Közérdekű problémák azonosítása a közösségekben A tanulók bemutatják az általuk megjelölt problémákat és utána kiválasztanak egyet, amit a csoport projektként kidolgoz majd

9 Project Citizen - 2. lépés INFORMÁCIÓ GYŰJTÉS A diákok információkat gyűjtenek a problémával kapcsolatban  megvitatják ezeket egymással  interjút készítenek a problémában érintettekkel elolvassák a napilapokat és más, nyomtatott forrásokat,jogi háttéranyagot,stb igyekeznek minden kapcsolódó információt beszerezni  meghallgatják a híreket a rádióban és a TV-ben  Interjúk és felmérések ◊ Nyomtatott források ◊ Rádió és televízió ◊ Könyvtárak ◊ Internet  Tudósok és professzorok ◊ Jogászok és bírák ◊  Közösségi szervezetek és érdekcsoportok ◊  Törvényhozó testületek ◊ Közigazgatási hivatalok

10 Project Citizen - 3. lépés Megoldási lehetőségek számbavétele

11 Project Citizen –4. lépés Saját akcióterv kidolgozása a probléma megoldására

12 A power point bemutatása  A diákok bemutatják a portfóliójukat a zsűri tagjainak

13 A tanulási tapasztalatok összegzése  Az állampolgári jogok gyakorlása  Az állampolgári kötelezettségek teljesítése  Az intézkedéseket végrehajtók felelősségeinek megtanulása  A demokratikus kormányzás céljainak megtanulása  A kormányzat szerveződésének és folyamatainak megtanulása  A civil társadalom szerepének megtanulása Az (állam)polgári ismeretek elsajátítása

14 6. lépés - Összegzés (Állam)polgári készségek fejlesztése  Részvételi készségek • Annak a képessége, hogy a döntéseket és irányelvek befolyásolják azáltal, hogy együtt dolgoznak másokkal • Az érdekek egyértelmű módon való megfogalmazása és ezek megismertetése a kulcsfontosságú döntéshozókkal • Koalíció kiépítése, tárgyalás, kompromisszum és konszenzuskeresés • Konfliktuskezelés

15 6. lépés - Összegzés  Elvek  Népszuverenitás  Alkotmányos állam • Jogállamiság • A hatalmi ágak szétválasztása • Fékek és egyensúlyok • Kisebbségi jogok • Bírói felülvizsgálat Alapelvek és alapvető értékeke megtapasztalása

16 A program hatása: összegzés  Egyéni felelősség  Önfegyelem/Önirányítás  Udvariasság  Bátorság  Mások jogainak tiszteletben tartása  A törvény tisztelete  Becsületesség A személyes jellemvonások elősegítése

17 Összegzés  Nyitott gondolkodás  Kritikai gondolkodás  Tárgyalás és kompromisszum  Kitartás/állhatatosság  Polgári beállítottság  Együttérzés  Patriotizmus A személyes jellemvonások elősegítése

18 Melyek a Project Citizen előnyei?  A tanulók kapcsolatba kerülnek a világ valós problémáival és eseményeivel  A tanulók számos, ide kapcsolódó koncepciót és ötletet alkalmaznak  A tanulók különböző diszciplínákból eredő tudást és készséget is felhasználhatnak  A tanulók egyértelmű, megvalósítható célokkal dolgoznak

19 Melyek a Project Citizen előnyei?  A tanulók megtanulnak kooperálni társaikkal csoportmunka keretein belül  A tanulók önértékelésen keresztül értékelik saját fejlődésüket  A tanulók összekapcsolják az értékelési tevékenységeket az oktatási tevékenységekkel  A tanulók előnyére válik a közösség bizonyos tagjainak és szüleiknek közreműködése

20 A legfontosabb megállapítások  A diákok hiszik azt, hogy a közösségeikben meg tudnak dolgokat változtatni  A diákok ténylegesen változást eredményeznek a közösségeikben  A diákok bővebb tudást szereznek a közérdekről  A diákok jobban megértik azokat a kihívásokat, melyekkel a döntéshozók szembesülnek  A diákok megtanulják, hogyan működik kormányuk

21 A legfontosabb megállapítások  Fejlődik a diákok elkötelezettsége az aktív állampolgárság iránt  A diákok belefolynak a közösség életébe  A diákok tudomást szereznek a közösségükben létező speciális problémákról A diákok megtanulnak csoportokban dolgozni  A diákok fontos, kutatással és kommunikációval összefüggő készségei fejlődnek

22 További információk Civitas Egyesület Telefon: Fax: