BIOS A BIOS mozaikszó, a Basic Input/Output System rövidítése, magyar fordításban alapvető ki- és bemeneti rendszerként szokták emlegetni.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép összeszerelése
Advertisements

A számítógép műszaki, fizikai része
Memóriák típusai, jellemzői
A számítógép felépítése
timor Domini principium scientiæ 1 A hardver 1. rész.
Számítógép-szereléssel kapcsolatos kérdések
Az alaplapok felépítése
BIOS újdonságok és érdekességek
Memória.
A számítógép felépítése
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
ROM-BIOS-ba zárt világ Rigó Máté. Tartalomjegyzék Bevezetés IBM PC kompatibilis chipek A BIOS flashelése A BIOS chip gyenge pontjai Overclocking Vírustámadások.
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Belső memóriák tipusai
Alaplapra integrált csatlakozók
A számítógép felépítése
Ismétlés.
BE KI Perifériák Számítógép.
Microsoft Virtual PC 2007 Beszerzés, telepítés
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Az alaplap.
A memória.
Számítógép memória jellemzői
Memóriák típusai, jellemzői
Memóriák típusai, jellemzői
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Memóriák típusai, jellemzői
Készítette: Felkészítő tanár: Iskola:
Készítette : Szente Szilvia Spek Krisztina Felkészítő tanár : Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
A memóriák típusai, jellemzői
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Mágneses háttértárolók
A mikroprocesszor frekvenciája (mérete)
A merevlemezes tároló Második rész.
A Memória.
A számítógép teljesítménye
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
A számítógép elindítása
Alaplap Fő komponensek.
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése
A szoftver, szoftvertípusok
Az operációs rendszer feladata. 1. Az operációs rendszer fogalma: A számítógépek alkalmazhatóságának rugalmasságát a gépen megvalósított, futtatható szoftverek.
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály 2011.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
A számítógép felépítése
Bios.
Az operációs rendszer feladata
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Az alaplap Készítette: Z.Patrik.
A számítógépek felépítése
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
A számítógép feladatai és felépítése
BIOS Őze Norbert 9.c.
A számítógép modulokból (részegységekből) áll. Az alaplap A részek illesztését megvalósító elem:
MBR és a partíciós tábla Forrás: Wikipedia. MBR 1. A Master Boot Record (MBR) vagy más néven a partíciós szektor a merevlemez legelső szektorának (azaz.
Az alaplap AZ ALAPLAPON TALÁLHATÓ A PROCESSZOR /CPU/, A MEMÓRIA, A VEZÉRLŐ KÁRTYÁK CSATLAKOZÓI ÉS A PERIFÉRIÁK CSATLAKOZÓI.
A BIOS rendszerek Dr. Megyesi Martin. Miről fogok beszélni  Mi is lényegében a BIOS?  Hogyan működik/mit csinál?
Sz&p prof.
RAM (Random Access Memory)
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép feladatai és felépítése
OPERÁCIÓS RENDSZEREK II.
Előadás másolata:

BIOS A BIOS mozaikszó, a Basic Input/Output System rövidítése, magyar fordításban alapvető ki- és bemeneti rendszerként szokták emlegetni.

A BIOS tevékenysége ma már csak két feladatkörre szorítkozik. Az egyik a számítógép indításához kapcsolódó beállítások és ellenőrzések elvégzése: a BIOS ekkor vizsgálja meg, hogy milyen eszközeink, milyen típusú processzorunk és mennyi memóriánk van, illetve beállítja ezek alap működési módját -- órajelek, feszültségértékek, protokollbeállítások stb. --, majd mindegyik hardverelemen elvégez egy rövid tesztet. Ezt a folyamatot egységesen POST-nak (Power On Self Test) hívjuk. A BIOS másik fontos feladata az operációs rendszer behúzójának, a merevlemez Master Boot Recordjának betöltése a memóriába, majd a vezérlés átadása erre a kódrészletre. A merevlemezről -- eleinte még BIOS-funkciókkal -- behúzott kód, az operációs rendszer betöltője hamarosan teljesen átveszi a az irányítást, saját meghajtóprogramjaira váltva már a BIOS nélkül fut tovább.

A BIOS fizikailag egy elektromos úton programozható ROM- (EEPROM) chip, amelynek manapság továbbfejlesztett flashtárolós változatát alkalmazzák. Ez elektromos úton törölhető, írható, frissíthető, és a beleírt program nem vész el a tápellátás hiányában. A BIOS-ban elvégzett beállításokat nem az imént említett ROM, hanem egy RAM tárolja, amelynek viszont szükséges a tápellátás, ezért erről egy akkumulátor gondoskodik a gép kikapcsolt állapotában.

Az alaplapgyártók két BIOS-szoftvert gyártó cég termékei közül választhatnak: egyik az American Megatrends, Inc. (AMI), a másik az Award-Phoenix. Azt, hogy mi kerül a kiválasztható BIOS-beállítások közé, nem a BIOS gyártója, hanem mindig az alaplap gyártója, illetve az adott alaplap lehetőségei határozzák meg.

Belépés a BIOS-ba A belépéshez szükséges gombok alaplaponként és gyártóként eltérnek egymástól, leggyakrabban azonban a DEL vagy DELETE billentyűvel, esetleg a Ctrl+Alt+Esc kombinációval érhetjük el a beállításokat -- de nem ritka az F2 vagy F11 billentyűk használata sem.

1

Standard CMOS Features Date: A pontos dátum beállítása Time: A pontos idő beállítása IDE Channel 1, 2, 3, 4 Master: Az első, második, harmadik vagy negyedik IDE-vezérlő elsődleges (master) pozícióját elfoglaló eszköz (merevlemez vagy optikai meghajtó) típusa. IDE Channel 1, 2, 3, 4 Slave: Az első, második, harmadik vagy negyedik IDE-vezérlő másodlagos (slave) pozícióját elfoglaló eszköz típusa. Floppy 3 Mode Support: A japán szabványnak megfelelő flopimeghajtókhoz Video: A régi idők maradványa, ma már nem használjuk, hagyjuk EGA/VGA-n. Halt On: Megadhatjuk, hogy az indítás folyamata milyen hibáknál szakadjon meg.

2 hasznos BIOS-funkciók beállítómenüje

3az alaplapi lapkakészlet főbb tulajdonságait adhatjuk meg

4Az alaplapra integrált eszközök beállításait

5az energiagazdálkodással, valamint az indítással és leállítással kapcsolatos beállításokat

6. a bővítőkártyák és egyes integrált eszközök megszakításainak konfigurálása