A számítógép felépítése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alaplap.
Advertisements

A számítógép műszaki, fizikai része
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
Memóriák típusai, jellemzői
timor Domini principium scientiæ 1 A hardver 1. rész.
Mi van a számítógépházban?
Memória.
Számítógép összetevői
A számítógép felépítése
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
A mikroprocesszor 1. rész.
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Belső memóriák tipusai
Alaplapra integrált csatlakozók
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése és működése
a számítógép kézzelfogható részei.
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Központi feldolgozó egység (CPU)
A memória.
A memóriák típusai, jellemzői
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Egy egyszerű gép vázlata
Hardvereszközök Hardvereszközök I.rész. Hardvereszközök CPU Memóri a Input Háttértárolók Outpu t A számítógép felépítési elve Neumann elvek: 1.Soros utasításvégrehajtás.
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
A Memória.
A számítógép teljesítménye
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
Neumann János és elvei.
A személyi számítógép részei:
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése
Processzor, alaplap, memória
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
Hardware: (=kemény áru)
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Számítástechnikai alapismeretek 2. (TK o.)
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 2.
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
A számítógép felépítése
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
A processzorok (CPU).
Az alaplap Készítette: Z.Patrik.
A számítógépek felépítése
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
A számítógép feladatai és felépítése
A CPU (központi feldolgozó egység vagy processzor)
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
A számítógép modulokból (részegységekből) áll. Az alaplap A részek illesztését megvalósító elem:
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Az alaplap AZ ALAPLAPON TALÁLHATÓ A PROCESSZOR /CPU/, A MEMÓRIA, A VEZÉRLŐ KÁRTYÁK CSATLAKOZÓI ÉS A PERIFÉRIÁK CSATLAKOZÓI.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Sz&p prof.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek, a számítógép részei
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Az információ.
A számítógép felépítése
A számítógép feladatai és felépítése
Előadás másolata:

A számítógép felépítése

A digitális számítógép A digitális számítógép olyan elektronikusan működő berendezés, amely az adatok bevitelét, feldolgozását, tárolását és az adatok kivitelét tárolt program alapján automatikusan végzi.

A digitális számítógép alapegységei: processzor memória a be- és kimeneti egységek illesztő áramkörei

A számítógép felépítése

A CPU A processzor (CPU= Central Processing Unit) a számítógép központi feldolgozó egysége. A CPU feladatai: Vezérli a számítógép működését, a memóriában tárolt program alapján. Aritmetikai és logikai műveleteket végez.

A processzor legfontosabb egységei: Vezérlőegység (CU) – gondoskodik az utasítások lehívásáról, értelmezéséről és végrehajtásáról. Aritmetikai- logikai egység (ALU) – elvégzi a processzor regisztereiben elhelyezett adatokkal az utasításokban kijelölt aritmetikai (számtani, +, -, *, /) és logikai (pl. És, Vagy, Kizáró-vagy, Tagadás) műveleteket. Regiszterek - A processzor belső tároló elemei, melyeket „munkamemóriaként” használ. Az aktuális utasításhoz éppen szükséges adatok és memóriacímek tárolódnak itt.

Memória A memória tárolja a számítógép működéséhez szükséges programokat és adatokat. A memóriában az adatokat sorszámozott rekeszekben tárolják. Egy adott rekesz sorszámát memóriacímnek nevezzük. A memória legkisebb címezhető egysége a memóriarekesz.

Memória A memóriarekeszek száma határozza meg a memória méretét (kapacitását). A memória kapacitásának mérőszáma a byte. (KB, MB, GB) A memóriacímek továbbítása a címbuszon történik. Azt az időtartamot, amely az olvasási parancs kiadása és az információ megjelenése között eltelik, hozzáférési (elérési) időnek nevezzük és nanosecundumban (ns) mérjük.

Memóriák funkciói A személyi számítógépekben 3 alapvető memóriatípust különböztetünk meg: Operatív tár Cache ROM-BIOS

Operatív tár Nagy kapacitású, de viszonylag lassú írható-olvasható memória (RAM). Tartalmazza a háttértárolókról és a beviteli perifériákról beolvasott programokat és adatokat.

Cache A gyorsítótár (cache memory) kis kapacitású, de gyors írható-olvasható memória (RAM). A processzor és az operatív memória között helyezkedik el a gyakran használt utasításokat, adatokat tartalmazza. első szintű (L1, Level1) második szintű (L2, Level2)

ROM-BIOS A bekapcsolás után lefutó tesztprogramot és az alapvető hardverkezelő rutinokat tartalmazó, alaplapon elhelyezett csak olvasható memória (ROM). Ez tartalmazza a setup programot is, amivel módosíthatjuk a CMOS RAM tartalmát.

Alaplap Az alaplapon a számítógép működéséhez elengedhetetlen áramkörök találhatóak. Egy részük fixen beforrasztva, míg mások (pl. a processzor, a memóriák) csatlakozókban helyezkednek el. Az alaplap biztosítja az áramkörök közötti kommunikációt és a rajta található csatlakozók révén modulárisan bővíthetővé teszi a számítógépet.

Az alaplapon találhatók: Processzor foglalat - Ugyanabba a foglalatba többféle processzor is elhelyezhető. Memóriahelyek - Az itt elhelyezett memória modulok száma és kapacitása határozza meg az operatív memória kapacitását.

Az alaplapon találhatók: A sínrendszerek (buszok) vezérlő áramkörei - Belső buszok, IDE, AGP, SATA, USB... A bővítőkártyák csatlakozói - Ezekbe helyezhetjük el a videó kártyát, hangkártyát...

Az alaplapon találhatók: ROM BIOS - A bekapcsoláskor végrehajtandó programot tartalmazza. CMOS RAM – A hardver működéséhez szükséges információkat tartalmazza. (pl. videó kártya , háttértárolók típusa, az operációs rendszert tartalmazó háttértároló azonosítója, dátum, idő ...)

Az alaplapon találhatók: Akkumulátor - A gép kikapcsolt állapotában is működő órát és a CMOS RAM-ot látja el energiával. Órajel generátor – Az általa előállított jel mint egy metronóm ütemezi a számítógép működését.