A digitális képrögzítés története

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Burlovics Dorottya
Advertisements

Háttértárak ismertetése
A számítógép műszaki, fizikai része
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
Pethő Balázs ELTE TTK Oktatástechnika Csoport
A számítógép felépítése
Informatikai alapismeretek Hardver
Adattárolási technológiák
Napjaink háttértárolói
timor Domini principium scientiæ 1 A hardver 1. rész.
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Budapest, Előadó: Dr. Mihalik József
Memória.
Optikai lemezek.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
A számítógép felépítése
DISZKréten az adathordozókról
Minden, amit az adathordozókról tudni kell Számítógépes alapismeretek, első beadandó feladat.
Belső memóriák tipusai
Háttértárak.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
a számítógép kézzelfogható részei.
Készítette: Simon Anett 9.c
A számítógéprendszer.
Perifériák.
Készítette: Verle Ágnes SHQWPT  1982, Sony és Philips  A cél: nagy tárképességű, tartós információhordozó  ne csak szöveget: zene, kép, videó.
KÉPFELDOLGOZÁS.
1. A digitális fényképezőgép felépítése
Számítógép memória jellemzői
Amit az adathordozókról tudni kell
Készítette: Solymosi Roland EHA-Kód: SORSSAI.ELTE
Kalló Imre KAIUAAI.ELTE
Háttértárak Informatika tananyag.
Napjaink háttértárolói
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Napjaink háttértárolói
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
a fotózás technikai alapjai
1 Takács Béla HOGYMŰKÖDIK A SCANNER? (1.) A scanner lelke, mint a digitális fényképezőgépnél vagy a digitális kameránál a CCD. CCD - Charge Coupled.
A fényképezőgép fizikai felépítése
IT alapismeretek Csíki Gyula.
Monitorok.
Háttértárak csoportosítása
Optikai tárolók CD, DVD.
Háttértárak és adathordozók
Képek feldolgozása 7. osztály.
A háttértárak felépítése és működése
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
A számítógép felépítése
A digitális fényképezés folyamata
Grafika alapfogalmak.
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek Készítette: Tóth Gábor TOGSABI.ELTE.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
Bevezetés az informatikába
A számítógép felépítése
Digitális fotózás Alapok.
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Digitális tábla az oktatásban Class Mate PC és a digitális tábla alkalmazása az iskolai tanórán.
A szem, látásjavító eszközök.  A fény a pupillán keresztül jut a szemünkbe.  A szemlencse domború optikai lencse. Anyaga rugalmas, alakját és fókusztávolságát.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Háttértárak.
A digitális kép bevezetés.
Előadás másolata:

A digitális képrögzítés története Honnan származik a digitális fényképezőgép ötlete?

Áttörés a digitális képrögzítés fejlesztésében 1969 George Smith és Willard Boyle

Az elektronikus tévézés születése 1930

A videó felvevő kifejlesztése 1950

1975 Bemutatják az első CCD kamerát Az első CCD TV kamera már alkalmazható a kereskedelmi tévézésben   Az 1980-as és 90-es évek elején a szakemberek felfedezik a digitális technológia (DI) előnyeit (pl. újságírás, gyógyászat és reklámipar) A DTP - szoftverek térhódítása, számítógépek és szkennerek otthoni elterjedésének nyújt korlátlan lehetőséget

A rekesz és a megvilágítási idő szabályozása: Teljes automatika Manuális szabályozás lehetősége Teljes automatika A gyártók, lehetőséget adnak arra, hogy magunk választhassuk meg a rekesz és a megvilágítási idő egymáshoz való viszonyát. (A magunk választotta rekeszhez hozzáigazítja a helyes expozíciós időt. Ha a megvilágítási időt választjuk manuálisan, akkor az automatika a rekesznyílást fogja helyesen beállítani.)

Automata fókusz A fényképezőgép által kibocsátott sugarak határozzák meg, a téma-kamera távolságát, szolgálva az élesség beállítás alapjául.

A passzív autófókusz Nem bocsát ki sugarakat. "Passzívan" értékeli Pl. a téma kontrasztjának nagyságát, vagy két külön kép fázis eltérését. A beérkező fényinformációk elemzésével határozza meg az objektívszabályozás mértékét, az optimális élességhez.

EZÜST-HALOGENIDES FOTÓZÁS

Pixel: A digitális kép, rengeteg képpontból áll (pixel-ből). Legkisebb alkotórésze, amely a digitális berendezés memóriájában egy bájt helyet foglal el Egy bájt (byte) nyolc bitből áll (0 0 1 0 0 1 1 1) Egy bit a legkisebb digitális egység. Csak igen (1) , vagy nem (0) értékű lehet.

A digitális képeket egymás melletti pixel milliók alkotják. A bitek mindegyike egy értéket képvisel a bájt csoporton belül, ami 256 kombinációt eredményez A digitális képeket egymás melletti pixel milliók alkotják. A digitális fényképezőgép az ezüst-halogenid fotózás alapelveit használja fel: Objektív, Rekesz, Zár . 00000000 00000001 00000100 00000010 00000011 11111100 10111101 11111110 11111111

CCD - Töltéscsatolt eszköz (Charge-Coupled Device), a digitális fényképezőgép ”lelke”, kb. köröm nagyságú A CCD a hagyományos és a digitális fényképezőgép közötti alapvető különbséget jelenti. A CCD a fény 256 árnyalatát érzékeli

Mindhárom színcsatorna adatait rögzíteni kell: 256 intenzitási szint (= 8 bit) X3 szín = 3 x 8 bit szín (256 x 256 x 256) 24 bites színmélységgel több, mint 16.7 million szín visszadása lehetséges! True Colour Soros letapogatású CCD-nek is hívják (interlaced) Kékeszöld (C), zöld (G), bíbor (M) és sárga (Y) színszűrőkkel borítva. A nagyfokú érzékenység még gyenge megvilágításnál is kiváló képeket eredményez A képet egyszeri exponálással rögzíti A zár csukódása után váltakozó sorokba olvassa be az adatokat A nagyfokú érzékenység még gyenge A képet egyszeri exponálással rögzíti A zár csukódása után váltakozó sorokba olvassa be az adatokat

A VIDEO CCD KÉP OLVASÁSA Első sorok 2, 4, 6, 8, stb. ... További sorok 1, 3, 5, 7, stb. Együtt alkotják a teljes digitális képet.

PROGRESSZÍV CCD: A megoldás a még pontosabb eredményhez vezet. beolvasás eredmény teljes kép A fentiek miatt: nincs szükség mechanikus zárra, és rendkívül rövid megvilágítási idő is lehetséges. A fényérzékelőket vörös (R), zöld (G), és kék (B) (RGB) szűrök borítják

Felbontás: Teljes Tényleges Képméret A képméret növekedése 1995 307,200 1996 786,432 1997 1,310,720 1999 2,342,016 2000 3,300,000

OBJEKTÍV 2/3“ érzékelő 6.6 x 8.8 mm 24x36mm 1/2“ érzékelő  4.8 x 6.4 mm 1/3“ érzékelő  3.3 x 4.4 mm Míg a hagyományos fényképezőgépek objektívjén keresztül közvetlenül a 35 mm-es filmre kerül a fény, a digitális fényképezőgépek objektívjének sokkal kisebb területre kell fókuszálnia a fényt.   Ezért: Ugyanolyan eredmény eléréséhez nagyobb felbontású objektív szükséges a digitális fényképezőgépekhez. Az objektív minőségét vonalpár per milliméterben (lpmm) mérjük

Objektív felbontások összehasonlítása: Hagyományos fényképezőgép objektív Digitális fényképezőgép objektív Kompakt SLR Kb. 50-60 lpmm Kb. 150 lpmm

Minél jobb az objektív minősége, annál jobb a színvisszaadás és a kép, még gyenge megvilágításnál is. CCD nagyítottfelülete CCD felület Film felület

A szoftver kifejezés úgy él a tudatunkban, hogy az a fényképezőgép működéséért felelős. Fokozottan megnőtt a jelentősége, mert a fényképezőgépek ma már funkciók tömegét hordozzák. A megfelelő hardver, kiváló feldolgozó memóriával kombinálva (D-RAM), a gyors adatfeldolgozást teszi lehetővé. Ha a felvétel elkészült, azonnal ellenőrizheti a képet.

LCD monitor Az LCD felhasználása keresőként videó jellel lehetséges, kivéve a progresszív CCD-s fényképezőgépeknél, mert a progresszív CCD nem hoz létre sorváltós jelet. Ha a progresszív CCD jeleket LCD képek létrehozására használnánk, azokat először videó jelekké kellene átalakítani.   De ez így nem reális: Hihetetlen számú műveletsort kellene végrehajtani valós időben.

A képet folyadékkristály hozza létre. Folyadékkristály molekulák elektród Polarizáló szűrő Fénycsöves fényforrás Üveg panelek

Digitális képfájlok mérete Miért tömörítik a digitális fényképezőgépek a képfájlokat? Megtöbbszörözi a függőleges és vízszintes pixelek számát: Pl. 1,712 x 1,368 = 2,342,016 pixel. A fényesség adatokon kívül, rögzíti mindhárom RGB színcsatorna információit is: 2,342,016 pixel x 3 szín Tömörítés nélkül kb. 7 MB. Ez egy darab 8 MB méretű kártyát igényelne, egyetlen kép tárolására! A praktikus megoldás a képadatok méretének csökkentésére. Veszteséggel vagy veszteség nélkül.

TIFF: Tagged Image (toldalékolt File képfájl Egy kép a következő pixelsorból áll: A képadatok pixelenkénti tárolása helyett az adatok csoportokban rögzíthetők: 4 x 5 x 1x A tömörítés csökkenti az adatok számát, de nem csökkenti azok tartalmát!   TIFF: Tagged Image (toldalékolt File képfájl Format formátum) Az LZW (Lempel, Zif & Welsh) tömörítési eljárás alkalmazza. A képfájlokat csak 1/3-ra tömöríti.

Tömörítés veszteséggel Nagyobb tömörítési arány a jelentősebb tárolási kapacitás érdekében. Eltávolítja a “felesleges” színadatokat Elve: Az emberi szem csak kb. 2,000 színt képes egyszerre érzékelni. De a digitális kép összesen 16.7 millió színt tartalmaz. A digitális képen belül a képadatok jelentős része valójában felesleges és ezért nem szükséges.   Az “adatvesztés” mértéke változó A kép a következő típusú pixelsorokat tartalmazza: A következő tömörítés lehetséges: 2x 3x 1x Vagy még nagyobb tömörítéssel, pl.: JPG 2x 6x (Joint Photographic Experts Group)

A JPEG formátum nagy tömörítéssel őrzi meg a még jól minőséget A JPEG formátum nagy tömörítéssel őrzi meg a még jól minőséget. Ugyanakkor a képminőség a tömörítési arány növekedésével rohamosan romlik A kontúrok megjelenítésének hibáit okozhatja. Nagy tömörítést biztosít, minimális képminőség romlással, ezért alkalmazzák a legtöbb digitális fényképezőgépnél. Mivel a fényképezőgép belső D-RAM kapacitása korlátozott, két tárolási mód lehetséges: 1.) Nem eltávolítható tárolóeszköz: a fényképezőgépbe épített. Korlétozott tárolási kapacitás Nem bővíthető Nem rugalmas Eltávolítható eszköz: egyszerűen behelyezhető a gépbe. Változó kapacitás Bővíthető Rugalmas

Annyi felvételt készíthet, amennyit csak kíván, egy új tárolóeszköz behelyezésével. Számos digitális fényképezőgépnél alkalmaznak flash memória kártyát. (Integrált áramkör, nem felejtő tároló.) Ismertebb memóriatípusok: 1.) SmartMedia kártya 2.) CompactFlash kártya CompactFlash Microdrive Floppy lemez Memory Stisk

Tartós képtárolás: (pótolhatatlan felvételek) Mágneses, optikai vagy magneto-optikai. Ha valamelyik elveszik, vagy megsérül, örökre eltűnik. Mágneses Forgó lemezek Felismeri, vagy módosítja a forgó lemezen lévő mágneses részecskéket. Merevlemez Olvasó / író fej

Optikai tárolási technológia Lézerrel barázdákat ír a lemezre nyomtatott címke üres rész lencse védőréteg barázda reflexiós réteg Lézer sugár Leolvasás tartós hosszú élettartam standard PC funkció olcsó csak a CD-RW újra irható 650-900 MB kapacitás

A CD lemez továbbfejlesztése Összesen 17 GB tárolható, a vékonyabb lézersugárnak köszönhetően egy DVD lemezen MB – GB a váltó szám 1000) 700 MB 17 GB CD lemez DVD lemez