Intézményvezetők Szakmai Napja március 2.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Állattartás mindenkinek. Mi a probléma? • Nagyon fontos lenne állatot tartani, mivel – Több, mint 2 millió kutya van Magyarországon – Ez előfutára lehet.
Advertisements

25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Az Új Széchenyi Terv Infopontok feladatai A pályázatkezelés menete – Pénzügyek.
Mobilitás pályázatok Leonardo da Vinci
Mennyire projekt érett a mai magyar társadalom? 1022 Budapest, Bimbó út 3. Telefon/fax:
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
Beruházási projektek dokumentációja
Pályázatírás az Európai Unióban Tóth Ákos Lehetőségek a csatlakozás után  Strukturális Alapok  Kohéziós Alap.
Alapfogalmak: pályázás •A pályáztató által meghirdetett előnyökhöz való hozzájutás céljából, meghatározott célú és feltételek szerinti írásos ajánlat benyújtása.
Projektzárás „Komplex szervezetfejlesztési projekt megvalósítása Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál” ÁROP-1.A.2/B
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
Leggyakoribb hibák a KMH pályázatokban
1 „Az FSZH hosszú és rövidtávú elképzelései a foglalkoztatási célú civil szervezetekkel való együttműködésre, különös tekintettel a szolgáltatás-vásárlásokra.
Pénzügyi előadás pályázói információs napra TÁMOP /1.
PÁLYÁZATKÉSZÍTÉS Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos Egyesület
Pályázatírás és forrásteremtés Fiatalok az Ifjúságért Egyesület - FIE.
Alapfogalmak: pályázás A pályáztató által meghirdetett előnyökhöz való hozzájutás céljából, meghatározott célú és feltételek szerinti írásos ajánlat benyújtása.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
DISSZEMINÁCIÓ Eredmények, ismeretek megosztása.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
A projekttől a pályázatig
Tájékoztató pályázható ösztöndíjakról Német Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék.
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Ügyfélbarát ügyintézés, partneri kapcsolat a pályázatkezelésben – Az Új Széchenyi Terv pályázatok tanulságai Biró.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Comenius Comenius programokról általában Az egész életen át tartó tanulás Európai Uniós program egyik pályázati egysége: 1.Iskolai Együttműködések.
Az eseményszervezés formái, eszközei
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
Dobbantó projekt pályázati tájékoztató... a sikeres pályázáshoz szeptember.
Konzultációs nap – Minőségfejlesztési Iroda szeptember 18. Fekete Krisztina Fókuszban a formahibák.
Dr. Szakács Tamás BGK kari Erasmus koordinátor
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
EU-s pályázatok írása és módszertana
Partnerség és együttműködés Érdekcsoport-elemzés
Pályáztatás, projektmenedzselés az EU operatív programjaiban, gyakorlati tapasztalatok, problémák és megoldások -HEFOP ESZA Kht -
EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok Pécs, Mikulás Brigitta Nemzeti Fejlesztési Hivatal Phare Koordinációs Főosztály Főosztályvezető-helyettes.
Európai Visszatérési Alap évi / évi allokáció szeptember 26.
Európai Menekültügyi Alap évi allokáció szeptember 18.
LLP program - Comenius Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda Kiss Tímea, Comenius asszisztens november 24.
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Esettanulmány a projektmenedzsment lépéseinek bemutatására
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.

„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Nagy István Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki Levelező FÉLÉVES GYAKORLAT.
Zuglói társasház energiahatékonysági felújításának tapasztalatai Dzsiki Ferenc Lagross Kft. Budapest,
R.F.Q. Request For Quotation. 2 Válasz a feltett kérdésre: A tantárgy fő célkitűzése, hogy adjon egy közös nyelvet, amely segítségével a közgazdászok.
Németország BESZÁMOLÓ 2014 Szakmai gyakorlat Németországban.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
dr. Szedő Szilvia Támogatás-koordinációs Főosztály Belügyminisztérium
Informatika a gyógyszeriparban Informatikai Vállalkozások Szövetsége E-egészség munkacsoport Lukács Lajos Munkacsoport vezető
Egyedül vagy partnerségben?. Konzorcium fogalma  több érdekelt vagy egy érdekcsoport időleges együttműködése valamely közös cél megvalósítása érdekében.
Pályázatok az ELTE BGGYF Karán Svastics Carmen pályázati koordinátor Tudományos Fórum április 5.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Nyert a pályázatom! Hogyan tovább? Segítünk a megoldásban!
Erasmus+ tapasztalatok
Szpi működése 2011-ben létrejött a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. a Promei Nonprofit Kft. jogutódjaként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tulajdonosi.
Introduction to Közgazdasági Politechnikum Hogyan pályázunk mi?
Beszámolás a Mobility Tool+ felületen – tartalmi tudnivalók
SZÖM II. ÖNÉRTÉKELÉS TAPASZTALATAI
Introduction to Közgazdasági Politechnikum Hogyan pályázunk mi?
NYITÓ KONFERENCIA Egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó
Barcsák Marianna KPSZTI
Szakiskolai fejlesztési program
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Szakképzési mobilitás projektek Beszámolást segítő rendezvény Kvíz
Előadás másolata:

Intézményvezetők Szakmai Napja 2009. március 2.

Fővárosi Önkormányzat Váci Mihály Kollégium 1141 Budapest, Mogyoródi út 128. vm.patai@t-online.hu

Pályázati lehetőségek ♥ a lehetőségek tárháza… ♥ a pályáztatók kritériumai ♥ az intézményünk mire képes (a személyi és tárgyi feltételek, szükségletek)

Honnan és hogyan tudható a pályázati lehetőség: ♥ intézményi pályázati figyelők, (Már nem a vezető!) ♥ hírlevél, internet, fenntartói infók, ♥ egyéni felkutatás, baráti kapcsolatok, ♥ fejlett az a szint, amikor az érintett célcsoport önmagától találja meg a lehetőséget, ♥ időt és esélyt nyer, aki gyorsan tölti le, adja tovább – van befogadó is, ♥ a pályáztatási idő meghosszabbítása beszédes üzenet.

Egyedül nem megy! „Avagy a társkeresés módja.” ♥ internet a3, mely gyors, pontos, megbízható- ha működik ♥ intézményi profil önmagunkról ♥ partner(ek) arculatának megismerése ♥ az együttműködési deklaráció eredetiben (postán vagy személyesen) ♥ partnerkeresési szempontok (életkor, fiúk-lányok, sorstársak, közös célok…) ♥ megtaláltuk az igazit!?!

Amit a pályázatnak feltétlenül tartalmaznia kell: ♥ a résztvevők köre, ♥ a pályázásra jogosultak köre, ♥ a pályázó személy(ek), ♥ a támogatható tevékenységek, ♥ a pályázati feltételek, ♥ a támogatás mértéke, ♥ a pályázás menete, ♥ a pályázati határidő, ♥ a megvalósulási időszak.

Az elvárások: ♥ pontosan körvonalazva a pályázatokat kiíróknál (A probléma, hogy a beadott, elnyert és megvalósult pályázat után hosszú idő telik el, szinte újra kell értelmezni a szakmai és pénzügyi beszámoló kívánalmait.) ♥ tervezés → kényszermódosítás (pl.: madárinfluenza) bejelentési, változtatási igény, kérvény, mindig előtte, engedélyt követően megvalósítva.

Formai, alaki követelmények ♥ Mindent kitöltve! Utasítást követve! ♥ Multilaterális partnerkapcsolat esetében minden partner adata szükséges! ♥ Az aláírás cégszerű, általában kettős aláírás, plusz pecsét! ♥ Mi van, ha online pályáztatás a kívánalom? Több példányban nyomtassuk ki!

A pályázatíró felelőssége: ♥ „superman”, komplex személyiség lenne a kívánatos (idegen nyelvet beszél középfokon, a szakját szereti, tudja, az informatikához is jól ért) ♥ utazni jobb, fogadni is kell! (utazni szeretünk, az utazó kiválasztása a gond, a fogadó projektek esetében pedig mindenki be tud segíteni) ♥ optimális a 3-4 fő a megírásban, felelősségek tisztázása, projektgazda, projektfelelős, napi és adminisztrációs felelős… ♥ az egész testület bevonása a megvalósításba

Megvalósítási időszak ♥ A főfeladatok szétosztása ♥ A részfeladatok tervezése, szervezése; a résztvevők beosztása, folyamatos értékelés, projekt termékek készítése, beszámolók írása; terjesztés…

Gondok a megvalósítás pénzügyi részénél: ♥ tudtuk, mit, mennyiből kell kihozni ♥ tervezni nem szabad a legolcsóbb repülőjegyre (fapados) lehetőségek, más módok… ♥ online rendelés, kártyás vásárlás ♥ átváltások → veszteségek → törvényi szabályzók ♥ napi költségek, számlák → a TKA nem kéri, hangsúlyozza is → DE! saját magunk felé kötelező! Ahány projekt, annyi féle!

A finanszírozás: ♥ a kiírás és a saját terv egybevetése ♥ a megvalósítási előkalkuláció → egy-két alkalomra koncentrál? → több mobilitás? → folyamatos megvalósítás? ♥ a teljes támogatás → nincs probléma (ilyet már nem tesz a kiíró) ♥ a rész támogatás → módosított költségvetés, a gazdasági hivatal tájékoztatása; visszaküldeni a szerződéssel, csak úgy jön az x százalék ♥ az utófinanszírozás (a gyakorlatunkban nem volt) ♥ a hozzájárulás → önrész → más forrásból a támogatói kapacitás felmérése → az ötletgazdák megvitatják ♥ célszerű folyamatosan emlékeztetőt írni, melyet mindenki aláír ♥ euró vagy forint számla? (Amit lehet!) ♥ kinek a számlájára? (görög,lengyel tapasztalatok) ♥ pénzszállítás, fizetés, de mivel, hogyan?

Szerződés ♥ A feltételek áttanulmányozása (nem csak a projektért felelős)! ♥ A feltételek e-mailen továbbküldése az érintettek felé,kinyomtatása. ♥ Aláírások!

Nyilvántartás: kinél,hol,miért? ♥ A GH-nál (minden pályázat külön tasakban) ♥ a projekt gazdánál/a pályázatért felelősnél ♥ a gyűjtőhelyen (nem biztos, hogy az az iktatóhely), inkább külön polcon, szekrényen… ♥ praktikus kérdés a pályázat elnyerése előtt vagy után ♥ évente kötegelve, kívülről ráírva, ki írta, mi volt a címe ♥ legyen benne a beszámolót elfogadó dokumentum is!

SNI-s diákok a pályázatban ♥ a nemzeti prioritások nyilvántartásában az SNI-s diákok bevonása + pont ♥ nekik sikerélmény, fantasztikus lehetőség (Ők is élvezik, szülői megjegyzés!) ♥ hátrány a projekt partnerek esetében, a szülők nem szívesen veszik… (Pl.:inkább szállodába vigyük, nem akarják a szülőket kitenni…)

Szélsőségek, problémák ♥ Nyertünk, de elveszett a partner. Aki a nevét adta, mégsem tudott jönni (mindegy az ok) ♥ Ők nyertek, de mi nem… ♥ Tartalék → szabadidő központ gyűjtötte a résztvevőket (egymást nem ismerték, mi meg pláne!) ♥ 40 fokos hőség itthon → a helyszint áthelyeztük a klub szobából a hátsó kertbe, a fa alá, együtt dolgozva székeket vittünk, külön ásványvízzel láttuk el őket, egy ládával. Körbe ülve, állva, játszva → fantasztikus élmények! Jól zárult!

Kérdések ♥ Hogyan nyerjük meg a „magas” pozíciójú vezetőket (információ, vendéglátás…)? ♥ A fogadó projektnél miből vendégeljünk? ♥ Mi van, ha közben elmegy a pályázatot megíró? (Igazgató; és ha egybe esik a két személy???) ♥ Mi van, ha egyes országoknak fogalmuk sincs arról, mi a számla? ♥ Blicceljünk-e külföldön a közlekedési eszközön?(Nem, mert a kint tartózkodási igazolás az érvényesített jegy; lejáratjuk országunkat…) ♥ Mi van akkor, ha a saját anyagunkat elküldtük, de nem tudják kibontani a zip-et? ♥ Az eltérő technikai színvonallal van-e teendőnk? ♥ Hogyan vegyük rá a médiát, hogy érdeklődjön a projektünk iránt? ♥ Mi van a pályázat befejezése után?

A végtermékek ♥ Egyre kevesebb beküldendő, de jobban ellenőrizhető anyag! ♥ Web-re feltenni mindent (De melyikre? A saját web-lapra? A külföldire?) ♥ Közkinccsé tenni a kollégiumban, pl.: a könyvtárban, a klubban, az aulában… ♥ Mindenképpen maradjon egy-egy példány a lerakóban!

Ajánlások ♥ Részt venni a pályázat- és beszámolóíró szemináriumokon. ♥ Ott kérdezni, bármilyen témában! ♥ Érdemes végigmaradni, mert mások kérdéseiből, és az arra adott válaszokból is sokat tanulhatunk! ♥ Bizonytalanság esetén információ kérése előre a Nemzeti Irodától! ♥ Naponta dokumentálni, vázlatot írni a történtekről! ♥ A fogadó partner minden segítséget adjon meg. ♥ Biztosítás nélkül egy lépést sem! (Nápoly) ♥ Számítsunk a kiszámíthatatlanra!

A pályázat eredményessége ♥ Elérte a kitűzött célt → széles körben elterjedt, az eredmény ismertté vált , ♥ sokan vettek részt benne (közreműködők, nézők), ♥ eredményeinkért milyen árat fizettünk, ♥ mennyi energiát fektettünk bele, azaz mennyire voltunk hatékonyak, ♥ mit, mennyit, hogyan és miből tanultunk az eltelt időszakban, ♥ mi is jól éreztük magunkat!

Köszönöm megtisztelő figyelmüket: Dr.Patai Kálmánné igazgató vm.patai@t-online.hu