KÖZÖSSÉGI RÉSZVÉTEL A SZOCIÁLIS GAZDASÁGBAN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
ÁROP /C/A A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése.
Etikai Kódex.
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Aktuális pályázati lehetőségek
© SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Vállalkozónők Magyarországon: hátrányok és működő megoldások április 28. Horváth Anna (SEED Alapítvány,
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Környezetipari Export Klaszter pályázat 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése A turisztikai pályázatok gazdaságélénkítő hatása az Észak-Magyarországi régióban.
Közösségben újra hasznos! TÁMOP A DOMÁNYBOLT, MINT A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ESZKÖZE Átfogó Célok • Foglalkoztatás • Környezetvédelem • Anyagi fenntarthatóság.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Humánerőforrás fejlesztés az Ú j Sz échenyi T ervben Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Mitől szociális a gazdaság? Mitől társadalmi a vállalkozás? Mitől szociális a szövetkezet és mire való? Alternatív megoldások.
Szociális szövetkezetek
Pénzügyi előadás pályázói információs napra TÁMOP /1.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
TÖRTÉNETE ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYA
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Mezőgazdasági Szövetkezetek-Csabai Raktárszövetkezet
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Segélyezési rendszer átalakítása
kiemelt projekt bemutatkozása
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
Bozsik József mb. főosztályvezető e-Gazdaság Főosztály.
OFA Hálózat évi tevékenységei
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
Mi a TISZK? T: Térségi I: Integrált SZ: Szakképző K: Központ.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
IDMSYS projekt GOP Akkreditált innovációs klaszterek közös technológiai innovációjának támogatása, GOP pályázati ablak A.
Biztos Kezdet Gyerekházak
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Szövetkezetekről. Miről lesz szó? Definíció Fejlődés, szerepük, csoportosítás Elvek.
ÉMOP – Üzleti infrastruktúra fejlesztése. Keretösszeg: „1” részcél: Ipari Parkok millió Ft „2” részcél: Ipari területek millió Ft „3” részcél:
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Modellprogram a szociális szövetkezetek hálózatosodása érdekében TÁMOP /1.
Hazai pályázati lehetőségek a vállalkozások innovációs törekvéseinek segítése érdekében Jámbor Anita, pályázatkezelési koordinátor.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
FENNTARTHATÓ TELEPÜLÉSI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS TOP Nyíregyháza, január 08. Dr. Frankó Melinda.
„Atipikus foglalkoztatási formák támogatása” c. pályázat ismertetése TÁMOP B-2-10/1. Információs nap Szombathely, április 13.
Hazai pályázati lehetőségek a vállalkozások innovációs törekvéseinek segítése érdekében Jámbor Anita, pályázatkezelési koordinátor Szekszárd,
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
Nagyvállalatok nagy pályázati lehetősége!
A helyi identitás és kohézió erősítése TOP TOP
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
Közösségek jelentősége a többcélú intézményekben
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Lorem ipsum.
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Előadás másolata:

KÖZÖSSÉGI RÉSZVÉTEL A SZOCIÁLIS GAZDASÁGBAN

JÓ ÖTLETEK családi napközi állatsimogató gyermektábor rendezvények Közösségi információs központ

szövetkezet Rochdale-i elvek 1934 Nyitott tagság Demokratikus igazgatás Visszatérítés a vásárlás arányában Korlátozott tőkekamat Fakultatív:(1937 Párizs) Politikai és vallási semlegesség Szövetkezeti továbbképzés előmozdítása Készpénzre történő eladás Önkéntes szövetkezés Piaci árusítás (1966 Bécs) Közös szolgáltatások biztosítása Nemzetközi együttműködés a szövetkezetek között

KÖZÖSSÉG fogalom funkcionális megközelítése Ha a közösség valóban létezik, akkor annak az azonos földrajzi elhelyezkedésben, amely a fizikai és lelki biztonságot otthonként nyújtja, az alábbi öt funkciónak kell megfelelnie: A szocializáció, melyen keresztül a közösség bizonyos értékeket olt tagjaiba, A gazdasági boldogulás funkciója – a közösség megélhetési lehetőséget biztosít tagjainak, Társadalmi részvétel, teljesítve a társasági élet iránti általános igényt, Társadalmi kontroll, megkövetelve a közösség értékeinek betartását, Kölcsönös támogatás, mely folyamat segítségével a közösség tagjai megvalósítják azokat a feladatokat, amelyek túl nagyok, vagy túl sürgősek ahhoz, hogy egy egyedülálló személy kezelni tudja. (Warren)

6 szövetkezeti érték: önsegély egyenlőség egyéni felelősség demokrácia igazságosság szolidaritás

Szövetkezet definíciója A szövetkezet olyan személyek autonóm társulása, akik önként egyesültek abból a célból, hogy közös gazdasági, társadalmi és kulturális céljaikat közös tulajdonú és demokratikusan irányított vállalkozások útján megvalósítsák.

Szövetkezeti törvény 2006. X. tv A szövetkezet fogalma 7. § A szövetkezet az alapszabályban meghatározott összegű részjegytőkével alapított, a nyitott tagság és a változó tőke elvei szerint működő, jogi személyiséggel rendelkező szervezet, amelynek célja a tagjai gazdasági, valamint más társadalmi (kulturális, oktatási, szociális, egészségügyi) szükségletei kielégítésének elősegítése.

A szociális szövetkezet fogalma 8. § (1) A szociális szövetkezet a 7. §-ban foglaltaknak megfelelő olyan szövetkezet, a) amelynek célja munkanélküli, illetőleg szociálisan hátrányos helyzetben lévő tagjai számára munkafeltételek teremtése, valamint szociális helyzetük javításának egyéb módon történő elősegítése; b) amely iskolaszövetkezetként működik. (2) A szociális szövetkezetnek a nevében viselnie kell a szociális szövetkezet megnevezést, illetve – iskolaszövetkezet esetében – az iskolaszövetkezet megnevezést

A szociális szövetkezet Alapítója: minimum 7 természetes személy Tulajdon: minden tag legalább 1 részjegy jegyzésére kötelezett, a részjegy összegét a közgyűlés határozza meg. Döntés: legfőbb döntéshozó szerv a közgyűlés, ahol 1 tag=1 szavazat Vezetés: minden tag választhat és választható elnökség (50 főig 1 fő is lehet), felügyelő bizottság (20 főig 1 fő is lehet) Bejegyzés: a szövetkezet jogi személy, a cégbíróság jegyzi be

Közösségi alap A szövetkezet a nyereségéből közösségi alapot hoz létre, amely nem felosztható vagyon. A tagok és hozzátartozóik kulturális és szociális szükségleteit elégíti ki. A közösségi alap 40%-ából minden tag által hozzáférhető szolgáltatást kell nyújtani, a fennmaradó rész a közgyűlés által meghatározott egyéni juttatásokra fordítható.

MIÉRT KELL TÁMOGATNI SZÖVETKEZETEK LÉTREHOZÁSÁT ? (a)jövedelemtermelő tevékenységek és fenntartható, tisztességes foglalkoztatás megteremtése, valamint fejlesztése; (b)az emberi erőforrás kapacitásainak és a szövetkezeti mozgalmi értékek, előnyök, valamint hasznok ismeretének fejlesztése oktatás és képzés segítségével; (c)az üzleti potenciál fejlesztése, beleértve a vállalkozói és vezetési készségeket;

versenyképességük erősítése, egyszersmind a piacokhoz és az intézményes finanszírozáshoz való hozzáférés biztosítása; a megtakarítások és befektetések növelése; (f) a társadalmi és gazdasági jólét javítása, figyelembe véve a hátrányos megkülönböztetés minden formájának kiküszöbölése iránti igényt; (g)a fenntartható emberi fejlődéshez történő hozzájárulás; és (h)életképes, dinamikus, önálló gazdasági ágazat kialakítása és bővítése, amely a szövetkezetekre is kiterjed, és amely a közösség társadalmi, valamint gazdasági igényeire reagál.”

Közösségi vállalkozás A vállalkozásban szerepet vállaló tagok-akik egyben tulajdonosok is – képességeire, szakértelmére, munkatapasztalatára, mint közös tőkére alapozott, demokratikus módon (egyenrangú felelősségvállalással) működő, a közösség feltárt szükségleteire épülő gazdasági tevékenység. A vállalkozást maguk a tagok irányítják demokratikusan megválasztott vezetőkkel.

Fejlesztendő területek Öntevékenység Felelősségvállalás Vállalkozási hajlandóság Kockázatvállalási készség Együttműködési készség Társadalmi elfogadás bizalom

Fejlesztési folyamat Bevonás (megszólítás, meghallgatás, információval való ellátás, a részvételi lehetőség biztosítása, kapcsolatok szervezése) - KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉS Egyéni és közösségi szükségletek feltárása - nyilvánosság Képességek, készségek, munkatapasztalatok megismerése Mások tapasztalatainak megismerése Közös tervezés Közös tevékenységek szervezése egymás megismerésére, a bizalom kialakulására képzés

SZÖVETKEZZ – 2007. OFA pályázati felhívása KIK PÁLYÁZHATNAK? a.) magánszemélyek (legalább 7 fő), akik szociális szövetkezetet akarnak létrehozni a 7 főből legalább 3 főnek 3 hónapnál régebben regisztrált munkanélkülinek kell lenni. (tagok 50%-a) b.) már megalakult szociális szövetkezetek

Kétfordulós pályázat 1.) az ötlet megfogalmazása, költségvetéssel 2.) a kiválasztott ötletek a.) pályázat készítői képzésen vehetnek részt b.) pályázatot nyújthatnak be a 2. fordulóra Kidolgozott projekt, üzleti terv szükséges

Akik nyertesek a 2. fordulón A magánszemély pályázók kötelezettséget vállalnak szociális szövetkezet alapításra – fél év áll rendelkezésre és max.: 500.000 Ft A pályázati projekt lebonyolítására max.: 20 millió Ft-os támogatást kaphatnak A következő évben is pályázhatnak, eredményük alapján

Mire fordítható az 500.000 Ft-os alapítási támogatás? A szociális szövetkezet alapításával kapcsolatos szolgáltatások megvásárlása, Banki költségek, Illetékek, Rövid távú és középtávú üzleti tervek készítésének költsége, Egyéb, közvetlenül a projekt megvalósításával, illetve a szövetkezet alakításával kapcsolatos költségek.

Időtartam Benyújtási határidő: 1. Forduló – 2008. február 28-ig 2. Forduló – 2008. április 30-ig (folyamatos az elbírálás) A pályázati program Megalakulásra max: fél év Projekt lebonyolításra 12 hónap

Mire fordítható a 20 millió Ft-os projekt támogatás? A tagként, illetve nem tagként alkalmazott menedzsment bérei és közterhei (a teljes támogatási összeg legfeljebb 15 %-a) Működési költségek (a teljes támogatási összeg legfeljebb 9%-a) A célcsoportba tartozó tagként, vagy ne tagként alkalmazott munkavállalók bérei és közterhei, A tevékenység elindításához szükséges beruházások (a teljes támogatási összeg legfeljebb 30%-a) Projektek kidolgozásának költségei, Piacfelmérés költségei, A szociális szövetkezet tevékenységének elindításával összefüggő egyéb költségek.

A támogatás formája és mértéke Vissza nem térítendő támogatás 100 %-os támogatás

pályázati felhívás, adatlap ORSZÁGOS FOGLALKOZTATÁSI KÖZALAPÍTVÁNY www.ofa.hu

Országos Foglalkoztatási Közalapítvány KÖSZÖNÖM FIGYELMÜKET! Mészáros Zsuzsa mezsu@freemail.hu tel.: 30/6272496 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Budapest www.ofa.hu