Gárdonyi Géza az érettségizők szemével

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arany János élete és munkássága
Advertisements

Móricz Zsigmond Családi háttere Iskolái Foglalkozása, munkája Művei.
A vizsolyi Biblia.
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
GÁRDONYI GÉZA EMLÉKHÁZ
Teljes néven:Babits Mihály László Ákos
A Bánk bán történelmi háttere
Móricz Zs.: Hét krajcár.
Mikszáth Kálmán elbeszélései:
Gárdonyi Géza: Egri Csillagok Varga Endrina 7.osztály.
Gárdonyi Géza meséi.
Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti, kulturális és politikai lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.
A NYUGAT
Móricz Zsigmond (1879,Tiszacsécse- 1942, Budapest) Felesége: Holics Eugénia (1905–1925) Simonyi Mária (1926–1937)
Készítette: Németh Sándor
A nagy mesemondó Készítette: Kamenszki Zita.
Taylor Swift. Teljes név: Taylor Alison Swift Született: december. 13 Műfaj: country-pop Hangszer: gitár Honlap:
Mátyás király, az igazságos
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
Ennek a városnak voltam az írója
Fekete István január 25. – június 23..
Élete szeptember 20-án született Farkaslakán
Gárdonyi Géza Készítette: Fodor Vivien Fejes Abigél Hornyák Henriett
Curriculum Vitae. Már megszületésem előtt nyilvánvaló volt, hogy különleges leszek.
Dobó István Vármúzeum Eger
Eger vonzerői Készítette: Panghy Bence.
Honoré de Balzac ( ). Ifjúkora A család eredeti neve Balssa volt. Apja, Bernard-François a császárság idején, mint hadsereg-élelmezési tiszt,
George Gordon Byron 26/A. Élete Született: London, 1788 Apai ágon főnemesi családból származott Apja,,Jack Byron kapitány’’, elszórta vagyonát, Franciaországban.
Pázmány Péter 22/A. 1. Életútja 1570-ben született (Nagy)Váradon Nemesi család sarja: apja, Pázmány Miklós bihari alispán Családja református, de anyja.
Élete december 1. született Pusztanyéken, elszegényedett katolikus nemesei családban től Székesfehérváron, 1816-tól Pesten tanult. 16 éves.
AZ ELŐZMÉNYEK század.
Gárdonyi Géza: Egri csillagok Dobó esküje
Ányos István Pál Készítette: Horváth Vivien. Amiről szó lesz… Élete Művei Stílusa Gróf Zrínyi Miklósról című verse Utóélete.
Készítette: Staberecz Dóra
Serege Krisztina: Corvin János
Az élet igéje december „Ám azoknak, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekeivé legyenek.” (Jn 1,12).
Arany nagykőrösi balladakorszaka
Apokalipszis 12/C.
A Biblia.
Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium , Szakközépiskola és Kollégium
DORMÁND.
Mikes Kelemen 22/C.
Bosco Szent János. Élete Szegény családban született 1815-ben. Kétéves volt csupán, mikor édesapja meghalt, így édesanyja, Margit, egyedül nevelte három.
Készítette: Bujdosó Villő
Kazinczy Ferenc ( ).
Készítette: Szoboszlai Gabriella 6. b osztály
Gárdonyi Géza és kora Készítette: Katona Klaudia
Gárdonyi Géza és kora Készítette: Koncz Nikolett 6./b osztályos tanuló a Megyeri Úti Általános Iskolából Felkészítő pedagógus: Gerbnerné Váradi Anna.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
119 éve nyerte Magyarország első és második olimpiai bajnokságát
Árpád-házi Szent Erzsébet
Szent István Király.
EGRI VÁR.
4. csoport.  Az Új Idők „a magyar úri családok képes szépirodalmi hetilapja” (1894–1949), Herczeg Ferenc szerkesztésében jelent meg.  Az akkor már elismert.
Mikszáth Kálmán (1847. jan. 16. – máj. 28.) író, újságíró, nagymestere a magyar kritikai realista prózának, az MTA tagja Már gyermekkorában közvetlen.
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Jurij Vega Készítette : Zsemlye Márk március szeptember 26.
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
Robert Capa KÉSZÍTETTE: TALLÉR FRUZSI „ Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel. ”
Simonyi Károly Élete Bognár Beáta 11.D. Tartalom Életrajz Családja Díjai Könyvei Források.
1863. augusztus 3. – Eger, október augusztus 3.Eger1922október 30 (59)
Arany János Élete és munkássága.
Arany János.
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Irinyi és Kossuth barátsága
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
Kvíz Híres magyar írókról.
Mikszáth Kálmán novellái
BABITS MIHÁLY KÉSZÍTETTE: BODOR BETTI 8.C. BABITS MIHÁLY Teljes nevén: Babits Mihály László Ákos nov. 26. született Szekszárdon Költő, író, irodalomtörténész,
Előadás másolata:

Gárdonyi Géza az érettségizők szemével Készítették: EGRI AMAZONOK

Életútja 1863-ban született, eredeti neve Ziegler Géza. Írói nevét születési és anyakönyvezési helye, Gárdony után választotta. Sokszor költözködtek, a sályi tartózkodás volt számára a legemlékezetesebb: itt ismerkedett meg a magyar vidékkel és a népköltészettel. Az elemi iskola után a sárospataki református gimnáziumban tanult.

Érettségi után az egri Líceum növendéke lett: ezek az évek nélkülözéssel és magánnyal teltek. Irodalmi munkássága itt kezdett el kibontakozni: a Drukk, a Frici, a Füllentő és a Don Vigole című lapokban jelentek meg írásai. 1882-ben átvette népiskolai tanítói oklevelét. Tanítói pályájának kezdeti éveiben több fővárosi lap is közölte írásait.

1884-től Dabronyban vállalt tanítói állást, ami javított életkörülményein és újult erővel vágott bele az írásba. 1885-ben a pécsi Dunántúl című lap munkatársa lett. Még ebben az évben feleségül vette Csányi Máriát és Győrbe költöztek, ahol beindult újságírói karrierje. 1897-ben Egerbe költözött, mert a fővárosi életből kiábrándult.

„Egri remetének” nevezték, tartózkodott a társasági élettől. 1899-től bejárta az országot és külföldön is megfordult. Gárdonyi betegeskedő, gyenge fizikumú ember volt, akinek a hipochondriája is nehezítette életét. 1922-ben egri otthonában hunyt el,  fejfájára az azóta legendássá vált szavakat vésték: „Csak a teste!”

/Az egri várvédők esküje/ Egri csillagok „Esküszöm az egy élő Istenre, hogy véremet és életemet a hazáért és királyért, az egri vár védelmére szentelem. Sem erő, sem fortély meg nem félemlít. Sem pénz, sem ígéret meg nem tántorít. A vár feladásáról sem szót nem ejtek, sem szót nem hallgatok. Magamat élve sem a váron belül, sem a váron kívül meg nem adom. A vár védelmében elejétől végéig alávetem akaratomat a nálamnál feljebb való parancsának. Isten engem úgy segéljen! ” /Az egri várvédők esküje/

Az egyik legismertebb magyar történelmi regény. 1899-től folytatásokban, majd 1901-ben jelent meg könyvként. Gárdonyi a legjobb művének tartotta.

Az egri vár ostroma 1552. szeptember 9. - október 17. (38 nap) Várkapitány: Dobó István 2000 magyar védő 50-60 000 fős fejlett török haderő Jelentősége: ebben a században először sikerült megvédeni magyar várat. A vár alaprajza – „Teknősbéka”

A török hadsereg A Akindzsi Szpáhi Topcsi A) Janicsár aga C ) Janicsár harci öltözetben B) Janicsár ünnepi öltözetben D) Janicsár hétköznapi viseletben

Az én falum 1898-ban jelenik meg, 1894-95 körül kezdi írni. Az első kötet, ami meghozza Gárdonyi sikerét. Mikszáthnak ajánlja (hála a Figurák előszaváért). Alcím: Egy tanító feljegyzései márciustól decemberig  műfajilag tárcaszerűségre utal, és jelzi, hogy a kompozíció a hónapok rendjét követi.

Összefüggő képek, lírai riportok a faluról. Népi zsánertörténetek, rövid novellák, elbeszélések sorozata. Témája: az idealizált paraszti élet, az egyszerű emberek hétköznapi élete. Színhelyei: falu, iskola, templom, kocsma – mindig ugyanazok a történetek.

Stílus: eszményítő realizmus. Ábrázolás: szubjektív, valósághű, benyomások és érzelmek kifejezése. Hangvétel: naiv, lírai, sóvárog a falusi élet után. Az ország különböző részein szerzett tapasztalatokat összegzi a faluról, a parasztságról. Megemlékezik diákéveiről és segédtanítói időszakáról.

Útja a tanári pályáig 1878: érettségi vizsga A Líceumban töltött évei: „Kedv, hajlam… majd megjön az is, csak diploma legyen!” Répássy János magyar nyelvi professzora megbuktatja: „Fiam, tebelőled sohse lesz nagy ember, de a kenyeredet azért meg tudod keresni.” 1881-től segédtanító Karádon (nyomorúságos körülmények). 1882. május 20. Népiskolai tanító (elégségesen képesített).

Isten rabjai „Az Isten rabjai nekem a legszebb regényem. Az Egri csillagok a legjobb regényem. És a Láthatatlan ember a legkedvesebb regényem.” ( Gárdonyi Géza ) 1906-1908 A regény váza Margit királylány életének három sorsdöntő eseményére épül, s eszerint tagolódik a mű három részre.

ELSŐ RÉSZ: A szigeti klastromba készülés körülményeit mondja el, a királylány ekkor még életvidám, bájos, naiv gyermek, aki önfeledten labdázik társaival. MÁSODIK RÉSZ: Mikor 8 évvel később viszontlátjuk, már csodaszép hajadon. Szülei feleségül akarják adni Ottokár cseh királyhoz, de ő hajthatatlan marad. HARMADIK RÉSZ: Befejező rész, Margit életszentségét, életének utolsó éveit, a csodákat, és a lány halálát mondja el.

Gárdonyi új utat tör a magyar irodalomban A mese, a legenda és a valóság fonódik benne össze, átszőve finom lírai motívumokkal, életrajzi elemekkel. Margit királylány alakja azonos Gárdonyi női ideáljával. Ebben a korszakban Gárdonyi már megtalálta írói hangját, kialakította egyéni stílusát, ábrázolásmódját, de még új utak felé tör, az irodalmi élet élvonalában halad.

Gárdonyi régen és ma (1863-2013) Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulóját ünnepeljük az idén. Ez alkalomból Eger 62 millió forintot fordít arra, hogy az író egykori házát felújítsa, valamint egy szobrot felállítsanak róla, s ezzel megőrizzék emlékét az utókor számára.

Köszönjük a figyelmet! Egri Amazonok