A kontrollált kísérlet módszere

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

I. előadás.
A helyi lapok szerepe az önkormányzati kommunikációban
Kutatási terv bemutatása: diszkriminációtesztelés a gyakorlatban
A legKISEBBSÉG is számít!
Kognitív nyelvészet Készítette: Molnár Dániel és Herczeg Renáta.
Tengeralattjáró győzelmi hírek elmaradása – kilövés
Készítette: Babinszki Helga TEJ3W9
Igazoltatás, avagy rendőröké a világ? Kutatási terv diszkriminációtesztelésre Hetyési Krisztina Horváth Gergely Horváth Nóra Huszár András Márton Kajtár.
Piackutatás (teszt).
Ivády Rozália – BME-KTT Takács Boglárka – ELTE-PPK
Reklámelőteszt és reklámhatás-vizsgálat
Optikai csalódások.
A többszörös összehasonlítás gondolatmenete. Több mint két statisztikai döntés egy vizsgálatban? Mi történik az elsõ fajú hibával, ha két teljesen független.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat
Projektértékelő kutatások alprojekt, reintegrációs adatbázis „TEtt - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 15. Siófok.
A tanári szerep A kezdő pedagógus (10).
A tanulók társas helyzete az iskolában
Nyelvi adatok és az adatgyűjtés módszertana
Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.
Személyiséglélektan I.
Mérési pontosság (hőmérő)
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
A társadalomtudományi kutatás módszerei
1 A VAJDASÁGI PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK MUNKÁBA ÁLLÁSI MODELLJE 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november Jenei Ervin.
A társas viselkedés pszichológiája
A kisgyermekes nők munkaerő-piaci helyzete Készítette: Ferenczi András Fülöp István Garda Anetta.
Simonovits Bori Budapest, 2010
Jól nézel ki, vagy jól kinéznek?!
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Nominális adat Módusz vagy sűrűsödési középpont Jele: Mo
Önéletrajzírástól a munkába állásig - gyakorlati tanácsok a szakképzett munkaerő és a munkáltatók eredményes találkozásához június 24.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
Az elemzés és tervezés módszertana
A pszichológia mint tudomány
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
EGYENLŐ BÁNÁSMÓD ÉS ANTIDISZKRIMINÁCIÓ 1. előadás szeptember 21. Alapfogalmak, előítélet-elméletek Uszkiewicz Erik.
Alapsokaság (populáció)
Adatleírás.
A... TANTÁRGY OKTATÁSA KÍSÉRLETI/PROJEKT FORMÁBAN Projekt/kísérlet konkrét címe Név | Tanár neve | Iskola.
A médiaelemzések lehetőségei és buktatói GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft. Skultéty László 1/21.
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Kis és nagy iskolák HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
I. előadás.
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Mintavételes Eljárások.
AZ ÖSSZEFÜGGÉS- KEZELÉS
JOB Klub Álláspiaci kulisszatitkok
„A” munkacsomag bemutatása Képzésfejlesztési javaslatok, finanszírozási alternatívák
Kutatásmódszertani dilemmák
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
ÉRTÉKELÉSI GYAKORLAT A SZAKISKOLÁKBAN konferencia előadás október 4. Dr. Ranschburg Ágnes
Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 3. alkalom október 21.
„DIÁKOK A MUNKAER Ő - PIACON” NTP-SZKOLL MUNKAER Ő -PIACI KURZUS TEMATIKÁJA 2015/2016. TAVASZ 15 ÓRA, 3 ALKALOM (3 X 5 TANÓRA)
1 Tárgy- feladatelemzés módszerei Dr. Kaucsek György.
A helyváltoztatási láncok választási valószínűségét számító módszer kidolgozása Csonka Bálint, Dr. Csiszár Csaba IFFK, Budapest augusztus
1 © GfK Hungária | Superbrands 2015 SUPERBRANDS KUTATÁS 2015 GfK Hungária, Consumer Experiences január 28. Alap / Premium kutatási csomagok leírása.
A kommunikációs folyamat tényezői és funkciói
Nyelvi adatok és az adatgyűjtés módszertana
Szociálpszichológia-2 Attitűd
I. Előadás bgk. uni-obuda
A legKISEBBSÉG is számít!
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Megfigyelés és kísérlet
Kutatási terv bemutatása: diszkriminációtesztelés a gyakorlatban
Előadás másolata:

A kontrollált kísérlet módszere és alkalmazása a diszkriminációkutatásban Simonovits Bori Budapest, 2011

A KLASSZIKUS KÍSÉRLET – definíciója és „hozzávalói” A kísérletek az oksági folyamatok kontrollált vizsgálatának nagyszerű eszközei.” (Babbie, 1995) „Hozzávalók¨: Függő és független változók Előzetes és utólagos tesztelés vagy mérés Kontroll- és kísérleti csoport

A függő és független változók Független változó( = inger, stimulus) hatása a függő változóra? A kísérleti inger egy kétértékű (dichotóm) változó: vagy jelen van/vagy hiányzik Alapkérdés: mi történik a változó jelenlétében és hiányában?

Operacionalizálás Az operacionalizálás a konceptualizálás folyamatának folytatása. A változók méréséhez vezető konkrét empirikus eljárásokat határozzuk meg. Célja, annak meghatározása, hogy egy adott változó attribútumait miről ismerjük majd fel a valóságban. Pl.: hogyan mérjük az attitűdváltozást?  konkrét kérdések, itemek kidolgozása

Előzetes és utólagos mérés Előzetes mérés (függő változó) Utólagos mérés (függő változó) Kérdés: mitől változott meg a vizsgált attitűd (pl. előítélet)? Hawthorne-hatás: a vizsgálat által a vizsgálat tárgyára gyakorolt hatás INGER

A Hawthorne-hatás 1930-as évek, termelékenységi vizsgálatsorozat, a Western Electric Company Hawthorne nevű gyártelepén (Chicagóban) Kérdés: hogyan kell a munkafeltételeken változtatni ahhoz, hogy alkalmazottak elégedettsége és termelékenysége nőjön? Kísérleti változó: TEREMVILÁGÍTÁS Javult a termelékenység, amikor javítottak a terem világításán, és akkor is, amikor csökkentették a világítást. A kutatók felismerték, hogy a jelenlétükkel befolyásolják a megfigyelt dolgozók viselkedését.

A „zavaró hatások” kiküszöbölése Kísérlet belső és külső hatások kiszűrésére: kísérleti és kontrollcsoport-eredmények összevetése  Hawthorne- és külső hatások kivédésére „Kettős vak kísérlet”: sem a kísérlet alanya, sem a kísérletező nem tudja, hogy melyik a kísérleti és melyik a kontrollcsoport (gyógyszerkísérleteknél gyakori) placebo hatás

Kísérleti és kontrollcsoport megfelelő elrendezése Fontos hogy „hasonlítsanak” egymásra, ennek megvalósítása: Valószínűségi mintavétel: a hasonlóság foka erősen függ a minta elemszámától  ritkán használják a kísérleteknél Randomizáció  sorsolással döntjük el, ki melyik csoportba kerüljön Illesztés: a leghatékonyabb, ha a legfontosabb jellemzők alapján egy kvótamátrixot készítünk Az ideális kvótamátrix olyan, hogy minden cellájába páros számú elem kerül  szétosztható

Illesztés versus randomizáció? A randomizáció előnye: nem mindig tudjuk előre, melyek lesznek az illesztés szempontjából releváns változók; a kísérleti eredmények értékelésekor használatos statisztikai eljárások legtöbbje randomizációt feltételez; DE a randomizációnak csak akkor van értelme, ha N nagy. Az illesztés előnye: ha kisszámú kísérleti alany van, az illesztés célszerűbb.

A DISZKRIMINÁCIÓ MÉRÉSE KONTROLLÁLT KÍSÉRLETTEL 1. Előítélet és diszkrimináció 2. Diszkriminációtesztelés 3. Tesztelés típusok 4. Módszertani korlátok

1. Előítélet és diszkrimináció – az előítélet definíciója Allport (1977): „Az előzetes ítéletek akkor válnak előítéletekké, ha ellenállva a tapasztalatnak és a józan megfontolásnak, akkor is ragaszkodunk hozzájuk, ha valóságérvényüket megcáfolják.” Tajfel (1980): Csoportközi előítéletek, ha az előítélet tárgya az emberek egy speciális csoportja. A csoporthoz tartozás: választott/nem választható

A diszkrimináció általános definíciója „Egy személy vagy csoport hátrányos megkülönböztetése valamilyen csoporthoz való tartozásuk alapján.” (Paucker–Will, 2005) Giddens (2003): „Emberek egy csoportjának kizárása bizonyos lehetőségek és jogok köréből más emberek miatt.”

A diszkrimináció és az előítélet szociálpszichológiai megközelítése Az előítéletes attitűd hármas szerkezete: 1. megismerési szint (kognitív): attitűd tárgyára vonatkozó ismeretek, nézeteket, gondolatok; 2. érzelmi aspektus (affektív): érzelmi elemek; 3. viselkedéses (reaktív): a lehetőségek szintjén, vagy ténylegesen diszkriminatív viselkedés.

A diszkrimináció és az előítéletes gondolkodás szétválasztása DISZKRIMINATÍV ATTITŰDÖK VALÓS MEGNYILVÁNULÁSOK NEM FELTÉTLENÜL JÁR EGYÜTT: LaPiere (USA 1930-as évek): hotel- és étteremtulajdonosok, kínai házaspárral kapcsolatos feltételezett és valós viselkedése 2. személyes: többségük (ugyanazok) szívesen fogadták 1. levél: többségük elutasította a kínai vendégeket

2. A diszkriminációtesztelés: célja és alkalmazása Kontrollált kísérleti elrendezés – két vagy több tesztelő: kísérleti/kontroll Valós helyzetben tesztelni (potenciális) munkáltatók vagy más döntési helyzetben lévők VISELKEDÉSÉT A cél: Alkalmazás: Munkaerőpiac, lakáspiac, szolgáltatás (étterem, bárok, bankok) stb.

A diszkriminációtesztelés „hozzávalói” Két (vagy több) tesztelő: párokba rendezve, hasonló tulajdonságúak (kontroll), kivéve kísérleti változó (pl. származás) szerint Tesztszituáció: valós helyzet (pl. állásinterjú) Tréning: hogyan viselkedjenek és jelenjenek meg a tesztelők? Dokumentáció: tesztkérdőívek

A diszkriminációtesztelés logikája – kontrollált kísérleti elrendezés A tesztelők: tulajdonságai megegyeznek, kivéve a védett tulajdonság A helyzet a szituáció kontrollja (beszédpanelek, tesztkérdőív) Kontrollált kísérleti elrendezés: HOMOGENIZÁCIÓ: releváns alminták, ahol diszkrimináció előfordulhat. RANDOMIZÁCIÓ: véletlenszűrű elrendezés (pl. tesztelők párosítása). Az esetlegesen tapasztalt diszkrimináció egyértelműen visszavezethető a kísérleti változóra (kor, nem, származás)

3. A diszkriminációtesztelés alaptípusai – személyes, telefonos, önéletrajzos Önéletrajzos (levél vagy e-mail útján)

A kontroll (randomizáció és homogenizáció) megvalósíthatósága Személyes Telefonos: EGYSZERŰBB Levél, e-mail: LEGEGYSZERŰBB A TESZTELŐ Külső megjelenés, ruházkodás Nonverbális gesztusok Magasság, testfelépítés, beszédstílus stb. Hangszín és beszéd sebessége, érthetősége Nyelvi kód: kidolgozott vagy korlátozott Írás stílusa (nyelvi kód) Írásmód (kézzel, géppel, betűstílus stb.) Előre megtervezett nyelvi és helyesírási hibák (CV) A TESZT- HELYZET Mintavétel: a „tipikus” szituációk kiválasztása; egységes megfigyelési szabályok, „beszédpanelek” egységes megfigyelési szabályok; beszédpanelek Mintavétel: hirdetések kiválasztása, ahol a CV-küldés a tipikus

4. Módszertani korlátok – érvényesség, megbízhatóság, általánosíthatóság Alapvető módszertani szempontok: érvényesség – mérőeszköz és mérni kívánt fogalom konzisztenciája megbízhatóság – megismételhetőség ugyanazon körülmények közt általánosíthatóság – megismételhetőség más körülmények közt

3. Önéletrajzos tesztelés (levél, (e-mail) 1. Személyes tesztelés 2. Telefonos tesztelés 3. Önéletrajzos tesztelés (levél, (e-mail) Valószínűség, hogy sikeres a kísérleti változó dekódolása (1) érvényesség (2) megbízhatóság Standardizálás egyszerűbb (3) általánosíthatóság Standardizálás és N nő

MEGVALÓSULT DISZKRIMINÁCIÓTESZTELÉSI PÉLDÁK ÉS ÉRTÉKELÉSEK 1. Személyes: plázakutatás (2006) Budapest – 3 bevásárlóközpont 2. Telefonos: két kutatássorozat (2006, 2009) 3. Önéletrajzos – CV-k küldése (2006)

A vizsgált diszkrimináció típusa 1. Személyes tesztelés – származás (roma) és túlsúlyos a plázákban (2006) A vizsgált diszkrimináció típusa Kísérleti változó: származás (roma) vagy túlsúlyos (kontroll: se nem roma se nem túlsúlyos) Megjelenés – „tipikus” roma és túlsúlyos A helyzet kontrollja Homogenizáció: bevásárlóközpontok ajtaján hirdetés, ugyanabban az időszakban, ugyanolyan típusú üzletek, fix tesztelési sorrend: roma, túlsúlyos, kontrolltesztelő, előre megtervezett tesztforgatókönyv Randomizáció: 3 különböző bevásárlóközpont A tesztelő kontrollja Homogenizáció: nő, fiatal, megfelelő képzettség és iskolai végzettség, ruha, beszédstílus, angol nyelvtudás Randomizáció: NINCS, ugyanazok a tesztelők

Diszkriminációra utaló mutatók Kérdés Diszkriminációra utaló mutatók Viselkedés 1. Köszönés sorrendje Nem köszönt vagy a tesztelő után köszönt 2. Várakozás a beszélgetés elõtt Kellett várakozni 3. Végigmérték-e a tesztelõt? Látványosan vagy nem látványosan 4. Bemutatkozott-e az információt adó személy? Nem mutatkozott be 5. Kezet fogott-e az információt Nem fogott kezet Információ 6. Fizetésről tájékoztatták-e? Nem tájékoztatták 7. Hány műszakban kell dolgozni? 8. Hétvégén kell-e dolgozni? 9. Kértek-e önéletrajzot? kértek Nem kértek

2. Telefonos tesztelés: származás (roma) és nem (nő) (2006, 2009) A vizsgált diszkrimináció típusa Kísérleti változó: származás (roma) és nem Megjelenítés: „tipikus” roma és női név + rákérdezés A helyzet kontrollja Homogenizáció: tipikus foglalkozások kiválasztása, hirdetési újságok, megtervezett beszédpanelek Randomizáció: tesztelési sorrend A tesztelő kontrollja Homogenizáció: kor (20–25 éves), megfelelő képzettség és iskolai végzettség, közeli lakóhely Randomizáció: iskola, korábbi munkatapasztalat, kor, hobbi

3. Önéletrajzos tesztelés: nem és származás (2006) A vizsgált diszkrimináció típusa Nem: név és/vagy fotó Származás: CV fénykép nélkül, név és hobbi Származás: CV fényképpel, külső megjelenés, név és hobbi A helyzet kontrollja Homogenizáció és randomizáció: tipikus hirdetések (nyomtatott és elektronikus), különböző régiók, és elvárások A tesztelő kontrollja Homogenizáció: megfelelő képzettség és iskolai végzettség, egyedülálló Randomizáció: kor (20–23 éves), iskola, korábbi munkatapasztalat, kor, hobbi

1. A személyes tesztelés értékelése: „plázakutatás” Hátrányok: nem valósult meg a tesztelők randomizálása – alapvető hiányosság csak Budapest, csak eladók, kicsi N (3 x 51), anyagi okok Előnyök: „valós” munkafelvételi szituáció standardizált kutatási elrendezés jól kidolgozott tesztkérdőiv Megbízhatóság: OK, válaszok és viselkedéselemek is jól kódoltak (verbális és nem verbális elemek) Érvényesség: problematikus a design miatt Általánosíthatóság: problematikus

2. A telefonos tesztelés értékelése (2006, 2009) Hátrányok: csak az első (és második szakaszát teszteljük a munkakeresésnek) csak „telefonon tesztelhető” hirdetések – eladó, titkárnő, raktáros stb. csak a tesztelő hangja Előnyök: viszonylag nagy N (= 400) standard design standard kérdőív Érvényesség: problematikus, mert kérdéses hogy sikeres-e a védett tulajdonságok azonosítása hang + név alapján Általánosíthatóság: csak a munkaerőpiac speciális szegmensére Megbízhatóság: OK Általánosíthatóság: OK az elemszám miatt

3. Az önéletrajzos tesztelés értékelése (2006) Előnyök: szinte korlátlan elemszám legjobban standardizált (homogenizáció és randomizáció) Hátrányok: csak az első szakasza a jelentkezésnek csak „CV-vel tesztelhető” hirdetések csak a kép jeleníti meg a tesztelőt Megbízhatóság: OK, jól standardizált Általánosíthatóság: „nagy” N Érvényesség: problematikus a kísérleti változók beazonosítása miatt; Általánosíthatóság: csak a munkaerőpiac speciális szegmensére

Köszönöm a figyelmet! Kérdések? simonovits@tarki.hu