PÁRTFOGÁS NAPJA Foglalkoztatáspolitikai lehetőségek a hátrányos helyzetűek munkaerő-piaci reintegrációjának támogatására Budapest 2008. szeptember 4.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A civil szféra munkaerő-piaci lehetőségei, foglalkoztatási kapacitás növelése Ea: Tóth István.
Advertisements

Megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásához kapcsolódó támogatások Pressingné Bánkuti Ágnes
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Foglalkoztatást elősegítő támogatási lehetőségek
Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának feladatai és lehetőségei a hátrányos helyzetű álláskeresők munkerő-piaci integrációjának elősegítése.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
„Első munkahely garancia” központi munkaerő-piaci program Munkáltatói Fórum március Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ.
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Workshop
általános főig. helyettes
szakmai főigazgató-helyettes
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
E-learning alapú komplex képzések
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Munkaügyi Központ szerepe, feladatai SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Bemutató a NKH Befektetésösztönzési Főosztály munkatársai számára
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
1 Tájékoztató munkahelybővítést és megőrzést elősegítő központi és decentralizált pályázatokról, lehetőségekről Kisbér, április 8.
Képzések finanszírozása SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Szeged, 2008/2009. I. félév.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
FOGLALKOZTATÁS BŐVÍTŐ TÁMOGATÁSOK ÉS KEDVEZMÉNYEK ÉV Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, Szombathely Szombathely,
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
MILASSIN ERIKA IGAZGATÓ
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Kovács Nóra osztályvezető Munkaerő-piaci kapcsolatok osztály Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
„A TÁMOP /1 program Békés megyében elért eredményei” Solti Lajos TÁMOP projektmenedzser 2013.február.14 TÁMOP
IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER GINOP munkaerő-piaci program Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Szolnok.
Postapartner Program: IV. ütem meghirdetése és információs nap Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Zalaegerszeg, 2009.
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
Foglalkoztatáshoz kapcsolódó pályázati, támogatási lehetőségek Mórahalom, március 19. Kondor Árpádné kirendeltségvezető DaRMK Mórahalmi Kirendeltsége.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1. „Komplex munkaerő-piaci programok a munkanélküli és inaktív emberek foglalkoztatásáért” intézkedés TÁMOP /
1 Tájékoztató a Tatabányai Kistérség munkaerőpiaci helyzetéről és a munkahelymegőrzést és bővítést elősegítő központi és decentralizált pályázatokról,
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
Civil Partnerség V. Regionális Konferencia Felnőttképzés és esélyegyenlőség – civil lehetőségek Aranyi Magdolna „Lépj egyet előre!” projektmenedzser 2007.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló GINOP munkaerő-piaci program.
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
A Heves Megyei Kormányhivatal Európai Uniós források keretében folyó foglalkoztatási és képzési programjai.
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város munkaerőpiaci helyzete
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
Pályaválasztást segítő mentortanár és közösségfejlesztő program
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Előadás másolata:

PÁRTFOGÁS NAPJA Foglalkoztatáspolitikai lehetőségek a hátrányos helyzetűek munkaerő-piaci reintegrációjának támogatására Budapest 2008. szeptember 4.

A hátrányos helyzet kialakulásának okai Hátrányos megkülönböztetés, Negatív diszkrimináció (faj, nem kor, nemzetiség, vallás, stb.), Fogyatékosság, Alacsony iskolai végzettség/szakképzettség hiánya, Gyakorlat hiánya (pl. pályakezdők), Földrajzilag hátrányos helyzetű lakóhely, A személy ideiglenesen távol kerül a munka világától, ezért tudása részben pótlásra szorul (pl. GYED-en, GYES-en lévők) Ezek a kategóriák ugyanannál a személynél sokszor halmozottan jelennek meg.

A foglalkoztatást elősegítő támogatások Foglalkoztatáspolitikai szempontból hátrányos helyzetű az, akinek a munkaerő-piaci esélyei az átlagnál alacsonyabbak. A támogatás megállapításának szempontjából hátrányos helyzetű személynek kell tekinteni azt, aki: a foglalkoztatás megkezdésekor az ötvenedik életévét betöltötte, vagy 25. életévét be nem töltött pályakezdő álláskereső, vagy a foglalkoztatás megkezdését megelőző 16 hónap alatt legalább 12 hónapig, 25. életévét be nem töltött pályakezdő álláskeresőnek nem tekinthető személy esetében 8 hónap során 6 hónapig álláskeresőként volt nyilvántartva vagy, a saját háztartásában legalább egy 18 évesnél fiatalabb gyermeket egyedül nevel vagy, a foglalkoztatás megkezdését megelőző 12 hónapon belül gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, illetőleg terhességi gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, vagy ápolási díjban részesült, vagy legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, vagy a foglalkoztatás megkezdését megelőző 12 hónapon belül előzetes letartóztatásban volt, szabadságvesztés, vagy elzárás büntetését töltötte.

Bértámogatás A foglalkoztatott álláskereső munkabéréhez és annak járulékaihoz nyújtott, vissza nem térítendő támogatás. A támogatási feltételek teljesülése esetén vissza nem térítendő támogatás nyújtható a támogatással érintett munkavállaló foglalkoztatásához: Hátrányos helyzetű álláskereső munkaviszony keretében történő foglalkoztatása esetén a támogatás a munkabér és járulékai legfeljebb 50%-ának megfelelő összeg, legfeljebb egy év időtartamra. Megváltozott munkaképességű álláskereső munkaviszony keretében történő foglalkoztatása esetén a munkabér és járulékai legfeljebb 60%-ának megfelelő összeg, legfeljebb egy év időtartamra.

Képzés támogatása kereset-kiegészítés vagy keresetpótló juttatás, Célja: az elhelyezkedés, illetve a munkahely megtartás esélyeinek növelése. Képzési támogatásként: kereset-kiegészítés vagy keresetpótló juttatás, a képzéssel kapcsolatos költségek megtérítése (a képzéssel kapcsolatos költségek részben vagy egészben történő megtérítése) adható. A képzési támogatás keretében az alábbi költségek téríthetők meg: képzési költség és a vizsga díja, továbbá a képzéshez kapcsolódó helyi, illetőleg helyközi utazás költségének megtérítése étkezési költségtérítés szállás költség térítése

Munkaerő-piaci programok A program lehet: Központi munkaerő-piaci program Regionális munkaerő-piaci program Uniós munkaerő-piaci program Időtartama a 3 évet nem haladhatja meg Célja: Térségi foglalkoztatási célok megvalósítása Munkaerő-piaci folyamatok befolyásolása A munkaerő-piacon hátrányos helyzetben lévő rétegek foglalkoztatásának elősegítése. Elemei lehetnek: Munkaerő-piaci szolgáltatások Foglalkoztatást elősegítő támogatások: képzés, közhasznú munkavégzés támogatása, bérköltség támogatás, helyközi utazás, csoportos személyszállítás támogatása

A régiókban indított munkaerő-piaci programok Dél-dunántúli régió „Mentor-tanár” program – cél a tanulási nehézségekkel küzdő 7-8. és/vagy 9-10. osztályos tanulók esélyegyenlőségének növelése, felzárkóztatásuk elősegítése és iskolai eredményességük javítása tanórán kívüli foglalkozások rendszerében. A program költsége 34 M Ft volt. Legfontosabb mutatói: a hiányzási mutatók 50-60 % javulást mutattak a mentorált tanulóknál az általános iskolában, 40-50 %-ot a középiskolákban. Mindkét iskolafokozatban a bukás, lemorzsolódás aránya lényegesen kisebb volt az előző tanévhez viszonyítva. Az Észak-alföldi Regionális Képző Központ olyan képzési programot indított, ahol az iskolai tanulmányaikat félbehagyók lehetőséget kaptak arra, hogy 7-8 osztályos felzárkóztató képzésen vegyenek részt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 50 fővel, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 18 fővel indult a program. Az Észak-magyarországi Regionális Képző Központ olyan speciális felépítésű tanfolyamot indított, ahol lehetővé tették, hogy az iskolai tanulmányaikat félbehagyók az előzetesen megszerzett ismereteik figyelembe vételével kapcsolódhassanak be a képzésbe.

A régiókban indított munkaerő-piaci programok Az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ „Alacsony iskolai végzettségű munkanélküliek felzárkóztató munkaerő-piaci programja Ibrány térségében” 20 fővel indult 40.776,-eFt felhasználásával, „Esélyteremtés hátrányos helyzetűeknek a megye 4 térségében” program 100 fő bevonásával 92.418eFt felhasználásával valósult meg. A 2006-ban elkezdődött „Pályakezdők a közoktatásban” elnevezésű program 24 fő részvételével, 2007 évben 9.867,-eFt felhasználásával folytatódott és 2009 júliusáig tart. A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Munkaerő-piaci felkészítő tábort szervezett 35 fő 16-26 év közötti önálló életvitelre alkalmas fogyatékkal élő, hátrányos helyzetű fiatal részére, melynek költsége megközelítőleg 1 millió Ft volt. A „Csellengők” program keretében a „Grundsulival” együttműködve a 16-30 év közötti rászoruló fiatalok részére kulcsképesség fejlesztő, személyiségfejlesztő, tanulást segítő tréningeket tartottak. A 3 év időtartamra tervezett „Patrónus” elnevezésű program keretében 100 álláskereső pedagógus bevonásával 76 intézménynél kiemelten foglalkoznak a pályaválasztásukban veszélyeztetett fiatalokkal.

Alanyi jogon járó kedvezmények A munkaerő-piaci szempontból kedvezőtlen helyzetű egyes társadalmi csoportok foglalkoztatásának elősegítésére, a 2004. évi CXXIII. törvény, illetve 31/2005.(IX.29.) PM rendelet alapján azok a foglalkoztatók, akik a törvényben meghatározott feltételek fennállásával érvényes START, START PLUSZ és START EXTRA kártyával rendelkező munkavállalókat foglalkoztatnak, járulékkedvezményt vehetnek igénybe. A kártyák érvényességének időtartama a kiállítás keltétől számított 2 év.

A munkáltató járulékfizetési kötelezettsége kártya típusonként: Kártya típusa Foglalkoztatás 1. éve 2. éve START a bruttó munkabér 15 % a bruttó munkabér 25 % START PLUSZ START EXTRA járulékfizetési mentesség

A bűnmegelőzés érdekében 2007. évben tett intézkedések Halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok, munkanélküli fiatalok számára nyújtott speciális nevelési, foglalkoztatási, sajátos készségfejlesztési, képzési, átképzési, pályaorientációs programok, szolgáltatások indítása, a gyermek- és fiatalkorúak bűnelkövetővé és áldozattá válásának megelőzése érdekében állampolgári és bűnmegelőzési ismeretek oktatása az ifjúsággal foglalkozó szakemberek képzésében, és továbbképzésében, támogató programok indítása annak érdekében, hogy a roma származású fiatalok köréből minél több szociális munkás, család- és gyermekvédelmi szakember, rendőr, áldozatsegítő, pártfogó felügyelő kerüljön ki, városokban a regisztrált álláskeresők bűnmegelőzési célú teljes – és részmunkaidős foglalkoztatásának, (például kalauz, házi gondnok, kerületi őr, bűnmegelőzési koordinátor, utcai szociális munkás, kórházi biztonsági őr) szakképzésének, átképzésének elősegítése, a szociális alapellátás munkatársainak, az önkormányzatok oktatási referenseinek, felkészítése a családon belüli erőszak észlelésére és más intézményekkel együttműködésben történő kezelésére, a büntetés-végrehajtási intézetekben és a javítóintézetekben lévők társadalmi integrációjának elősegítése érdekében a szabadságvesztés tartama alatti oktatás, szakképzés, OKJ-s képesítést adó képzési programok indítása és kapcsolódó felnőttképzési szolgáltatások működtetése.

A nyilvántartott álláskeresők bűnmegelőzési célú teljes és részmunkaidős foglalkoztatása bővítésének lehetőségei A városok biztonságát elősegíti az első szakmás képzések lebonyolítása, mely megnöveli a végzettek elhelyezkedési esélyeit a munkaerőpiacon. Pl: Hajdú-Bihar megyében 11, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 17 képzési programot bonyolítottunk le a szakmával nem rendelkezők részére. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium által meghirdetett közmunka program szintén elősegíti a tartósan munkanélküli és halmozottan hátrányos helyzetű városlakók mindennapi boldogulását, mely programból a hajdú-bihari városokban négyet bonyolítottunk le „Parkok, zöldterületek karbantartása” témakörben. A „Korszerű felnőttképzési módszerek kidolgozása és alkalmazása” című HEFOP 3.5.1 projekt keretében kifejlesztettük a „Roma polgárőr” képzési programot. Sajnos a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség részéről ellenállásba ütköztünk, ami meggátolta a 2008. év elején való indítást.

Az iskolából kimaradt tanköteles korúak, valamint a munkanélküli fiatalok számára biztosított képzési, átképzési lehetőségek felzárkóztató képzés, szakképzés, átképzés, foglalkoztatást elősegítő tréningek, munkaerő-piaci programok, a halmozottan hátrányos helyzetű felnőttek társadalmi beilleszkedését és munkavállalását segítő központi képzési programok, a „Lépj egyet előre!” programok

A büntetés-végrehajtási intézetekben a fogvatartottak számára szervezett programok A munkaügyi szervezet kiemelt figyelmet fordít a büntetés-végrehajtási intézményekben szabadulás előtt álló elítéltek társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációjának elősegítésére. A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal segíti mindazokat a kezdeményezéseket, amelyeket a munkaügyi központok és a regionális képző központok folytatnak együttműködési megállapodás keretében a büntetés-végrehajtási intézményekben. A regionális képző központok évek óta – folyamatos és jó kapcsolatot építettek ki a működési területükhöz kapcsolódó BV Intézetekkel. A képző központok és az érintett BV intézetek rendszeresen valósítanak meg képzéseket elsősorban szabadulás előtt álló, szakképzetlen elítéltek részére, a munka világába történő visszatérésük és beilleszkedésük elősegítése érdekében.

Külön említést érdemel a Kecskeméti Regionális Képző Központ, „Parkgondozó képzés és fejlesztő tréningek az Állampusztai Büntetés-végrehajtási Intézetben” c. projektje. A Parkgondozó képzés és önfejlesztő tréning 18 fővel indult, az összes hallgató sikeres szakmai vizsgát tett. A projekt zárását követően munkájukat elismerő oklevéllel jutalmazta a pályázat kiírója, az Országos Bűnmegelőzési Bizottság. A HEFOP 3.5.1. „Korszerű felnőttképzési módszerek kidolgozása és alkalmazása” c. projekt keretében az elsőként összeállított, hátrányos helyzetűek részére kidolgozott Rongyszőnyegszövő program lebonyolítására a Kecskeméti Büntetés-végrehajtási Intézetben került sor. A büntetés-végrehajtási intézetekben fogva tartottak képzési igényeinek kielégítése vált lehetővé a ” Lépj egyet előre” program, az MPA képzési keret, a BV-intézet saját finanszírozása, illetve a központi program forrásainak segítségével.

A regionális képző központok programjai A regionális képző központok minden esetben felkészítő/motivációs tréninget, sok esetben felzárkóztató foglalkozásokat tartanak. Céljuk, hogy felkészítsék az iskolarendszerből lemorzsolódott hallgatókat az elméleti tudás befogadására, a huzamosabb idejű tanulásra, a tanfolyam ideje alatti, csoportban és közösségben való együttműködésre, a hatékony tanulás technikáira. A résztvevők a képzés végén 30 órás munkaerő-piaci tréning keretében álláskeresési technikákkal ismerkedtek meg. Elkészítették az önéletrajzukat a szakemberek felkészítették őket az állásinterjúra.

Az iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben és felnőttképzési szolgáltatásokban biztosított konfliktuskezelő és álláskeresési tréningek A regionális képző központok programjainak fontos eleme a büntetés-végrehajtási programokon belül a mentálhigiénés, valamint a szabadulás előtt állók társadalmi és munkahelyi beilleszkedését segítő tréningeken belül az álláskeresési tréningek oktatása. A felzárkóztató tréning által lehetőség nyílik a csoporttagok kooperatív együttműködésére, ezáltal a csoportkohézió erősítésére. A képzésbe vont csoportok lehetőséget kapnak közérdekű témák kapcsán személyes megnyilatkozásra, valamint álláspontjaik építő jellegű vita során történő ütköztetésére, egymás jobb megismerésére.

A „Lépj egyet előre!” program keretén belül 2006-2007-ben szervezett programok Pécsi RKK Kalocsai Fegyház és Börtön virágkötő   Baracskai Országos Bv. Intézet könnyűgépkezelő sütőipari munkás Budapesti MIK Budapesti Fegyház és Börtön számítógép kezelő-használó Márianosztrai Fegyház és Börtön szobafestő-mázoló és tapétázó Székesfehérvári RKK Veszprém Megyei Bv. Intézet KIT Balassagyarmati Fegyház és Börtön gyorsétkeztetési eladó ADU Fiatalkorúak Bv. Intézete, Tököl Sprinter Heves Megyei Bv Intézet Rutinsoft Kft Borsod- Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Szabolcs Szatmár Bereg M-i Bv. Burgerland Vas Megyei Bv. Intézet Szobafestő-mázoló és tapétázó Számítástechnikai és oktatási Kft Fiatalkorúak Reg. Bv. Int., Szirmabesenyő ECDL FULL

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Lőrincz Leó Főosztályvezető Foglalkoztatási és Szociális Hivatal