ECDL – Az elmúlt 15 év Várallyai László.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Karakter kft. Bemutatása - történet Cégünk története 25 éves múltra tekint vissza, 1989 óta működik kft-ként, és jelenleg is Jász-Nagykun-Szolnok megye.
Advertisements

GANZ ÁBRAHÁM KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA
Rövid áttekintés, hogy mi történt a magán- nyugdíjpénztári fronton!
FSZOE szakmai nap OKJ –hoz kapcsolódó kérdések.
Gyakorlati vizsga és szervezésének kérdései mindkét szinten
Az érettségi rendszere
Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola
TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
E-learning alapú távoktatásos képzés
ECDL A MÓRICZBAN Monoki Zsolt Informatika szakos középiskolai tanár
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
TIOP / „A minőségi szolgáltatás feltételeinek megteremtését és a Vas megyei tudásvagyon egyenlő esélyű hozzáférését támogató informatikai.
IT-mentor és a képzés gyakorlati kérdései
Az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete a tagjai által önkéntesen létrehozott, önkormányzattal rendelkező, közhasznú szervezetként működő jogi.
ECDL vizsgák lehetőségei az alapoktatásban. Módszerek és taneszközök Módszer: Az az eszközrendszer, mely a kitűzött célok eléréséhez vezet. (Segít a cél.
Informatika tanításom
Csongrád Megyei Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Szakcsoport Távközlési Világnap május 18. AGORA Előadó: Engedi Antal Magyar Mérnöki Kamara.
ECDL vizsgaközpontok XIII. Országos Fóruma május 27. Budapest, Műszaki és Közlekedési Múzeum ECDL vizsgaközpontok XIII.
V. ETR Konferencia április Dr Majó Zoltán, egyetemi adjunktus
Távmunkások informatikai alapképzése
ECDL ELEKTRONIKUS HITELESSÉG, ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS MODUL
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Informatikai Szaknyelvi Vizsga
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.
PÁLYÁZATI TÁMOGATÁSOK Bárczi Gusztáv Módszertani Központ.
E-learning alapú távoktatásos képzés
Informatika Reményi Zoltán
Soós László NGM Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
Drajkó László Ügyvezető igazgató Microsoft Magyarország KFT.
Tanulási eredmények – papír vagy valóság? Bánki Horváth Mihály
Pedagógus oklevelek elismerése
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Számítástechnikai szoftver üzemeltető
Nemzetközi összefogás az ökológiai gazdálkodás e-learning oktatásáért
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
1 SZÁMÍTÓGÉP-KEZELŐ (-HASZNÁLÓ) SZAKKÉPESÍTÉS A képzés célja A számítógép-kezelő legyen alkalmas a társadalmi és gazdasági élet különböző területein, az.
Miért jó az informatika a hallássérülteknek?
IKT struktúra.
Évindító Informatikai Szakképzési Fórum
ECDL Az ECDL European Computer Driving Licence - Európai Számítógép-használói Jogosítvány Az ECDL egységes nemzetközi szabályok alapján működő moduláris.
NAK, Szakképzési Igazgatóság
OKJ A szakmai vizsgák. Szakmai vizsga I. Fogalmak II. A szakmai vizsga időtartama és keretei III. A szakmai vizsga feladatai, tevékenységei, és.
Általában a kétszintű informatika érettségiről. Források, ahol utána nézhetünk részletesebben:
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
European Computer Driving Licence
EUCIP IT administrations vizsgák eredménye SZÁMALK-Szalézi szakközépiskola és napokon tartok vizsgák alapján.
Tanfolyami kínálatunkból Számítástechnikai alapismeretek, 20 óra Szövegszerkesztés, 30 óra Táblázatkezelés, 36 óra Prezentációkészítés, 20 óra ECDL, 150.
„Első lépés” – alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé tevő és önálló életvitelt elősegítő programjai TÁMOP C-09/ „Trambulin”
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Információs társadalom Elektronikus napló. Bevezetés Az elektronikus napló Az elektronikus napló lehetővé teszi az iskola mindennapjai során felmerülő.
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre modulhoz II/14. évfolyam modulvizsga menete, a vizsga.
Üdvözöljük az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány nevében Speciális ECDL tananyag látássérülteknek Szuhaj Mihály Herczeg Lajos INFOALAP 1.
1 Informatika - 1. alkalom Jogi informatika - alapok szeptember 10. E1 előadó PPKE JÁK Informatikai Oktatási Csoport.
Új tanulási módszerek az informatikában Lakosné Makár Erika 1
Dr. Kovács Miklós tanszéki mérnök Műszaki Tanárképző Tanszék E-learning alapú távoktatásos képzés.
VÁLTOZÓ KÖNYVTÁR A VÁLTOZÓ VILÁGBAN „Megőriztük a régit, s megújultunk az időben, ahogy kell.” Csukás István.
EUCIP konferencia október 20. Cséfalvay Katalin Fejlesztés (BUILD) modul.
Érettségi tájékoztató 2016/2017
Informatika - 1. alkalom szeptember 14. E1 előadó
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Rákosi Szilvia, szakértő, NJSZT
Informatika - 1. alkalom szeptember 22. E1 előadó
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Kompetencia alapú szakoktatás
ECDL A MÓRICZBAN Monoki Zsolt Informatika szakos középiskolai tanár
Merre tovább a középiskola után?
Előadás másolata:

ECDL – Az elmúlt 15 év Várallyai László

Miért éppen ECDL A számítógépek használatának ismerete valamilyen szinten egyre több ember számára szükséges. 20-30 évvel ezelőtt a számítástechnika oktatása még gyerekcipőben járt, illetve az akkor oktatott programok már régen elavultak. Megoldás lehet, ha egy tanfolyamon frissítjük fel tudásukat, illetve ismerkedünk meg a ma elterjedten használt programokkal. Ha pedig már rászánják magukat egy tanfolyam elvégzésére, akkor mindenképpen javasolhatók az ECDL képzések. Ezek segítségével teljesen kezdő szintről is el lehet jutni az ECDL bizonyítvány megszerzéséig. Ezzel a bizonyítvánnyal az EU bármely tagállamában hitelt érdemlően bizonyíthatják, felhasználói szintű informatikai tudásukat.

Történet Hajdú-Bihar megyében elsőként (1997 decemberében) tanszékünk szerezte meg az ”ECDL vizsgaközpont” címet és azóta folyamatosan tagjai vagyunk, immár 15 éve. Azóta több mint 900-an tették le sikeresen központunkban vizsgáikat (5230 vizsga), és szereztek ECDL bizonyítványt. Ez idő alatt mintegy 800 vizsgakártyát rendeltünk, amely ennyi regisztrált személyt jelent az ECDL központi (ADMINET) rendszerében.

ADMINET rendszer

Akkreditált vizsgáztatóink Prof. Dr. Herdon Miklós – központvezető Dr. Várallyai László Magó Zsolt – 2006-ig Dr. Füzesi István – 2013-tól

Modulok Kötelező modulok (4 darab): Választható modulok (3 darab): 1.Operációs rendszerek, 2. Szövegszerkesztés, 3. Táblázatkezelés, 4. Internet és kommunikáció. Választható modulok (3 darab): 5. IKT Alapismeretek, 6. Adatbázis-kezelés, 7. Prezentáció. 8. Képszerkesztés, 9. Webkezdő.

Bizonyítvány típusok Az ún. hagyományos ECDL bizonyítvány megszerzéséhez a listában szereplő (1-7) modul kötelező és a vizsgázónak nincs választási lehetősége. ECDL SELECT vizsgabizonyítvány megszerzéséhez az (1-4) modulok kötelezőek, (5-9) modul közül pedig 3 szabadon választható. ECDL START bizonyítvány megszerzéséhez az alábbi modulok közül az (1,2,4) kötelező és az (5-7) modulból mindössze egyet kell szabadon választania. ECDL SELECT START bizonyítvány megszerzéséhez az alábbi modulok közül az (1,2,4) kötelező és az 5-9 modulból mindössze egyet kell szabadon választania. Az ECDL ADVANCED azoknak a profi felhasználóknak ajánlott, akik nem elégszenek meg az informatikai írástudáshoz szükséges ismeretekkel (vagyis a standard ECDL vizsgákkal), hanem maguk és a világ számára is ennél jóval magasabb tudásról szeretnének tanúbizonyságot tenni. A vizsgakövetelményekben a következő modulok haladó verziói szerepelnek (2,3,6,7).

További modulok Külön modulként tehető le az ECDL CAD, amely független nemzetközi szabvány a kétdimenziós számítógépes tervezés alapkészségeinek elsajátítására. Olyan diákoknak, illetve szakembereknek szánták, akiknek fontos, hogy napi munkájukhoz szükséges CAD-es ismereteiket nemzetközi bizonyítvánnyal is igazolni tudják. IT biztonság Az IT biztonság modul bevezetésének, illetve a már létező e-aláírás modulnak különös aktualitást ad az április 25-én napvilágot látott 2013. évi L. törvény az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról. E-hitelesség, E-aláírás A hitelesség fogalomrendszerének megértése, a digitális aláírás használata.,stb.

Változások 2013. október 15-től Jelentős változás 2013 október 15-től. Összevonásra kerül az Operációs rendszerek és IKT modul Számítógépes alapismeretek néven. Új nevet kaopott és frissült az Internet és kommunikáció modul. A modul új neve: Online alapismeretek. Ugyancsak frissült tartalmában és új nevet kapott a Webkezdő modul. Az új név Webszerkesztés. Változatlan követelményekkel, de megújított vizsgafeladatokkal szerepel a Szövegszerkesztés és a Táblázatkezelés modul is. Megújul és több modul esetén csökken a vizsgafeladatok száma, új választható modulként jelenik meg az IT biztonság.

ECDL bizonyítványok kumulatív száma Magyarországon

Nemzetközi ECDL ECDL vizsgák rendszere az Unió sok tagállamában elterjedt, így mára már több millióan rendelkeznek ilyen bizonyítvánnyal. A 9 milliomodik ECDL bizonyítványt éppen José Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnöke vehette át 2008- ban.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!