Szabó Bálint Budapest, 2010. december 9. A kamara megnövekedett szerepe a szakképzésben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szakmai vizsga lebonyolításának egyes kérdései a 20/2007. (V
Advertisements

Komplex vizsgaszervezés változásai
FSZOE szakmai nap OKJ –hoz kapcsolódó kérdések.
TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
Felnőttképzés az új OKJ rendszerében
2013. évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései
Szakképzés jelene és jövője
„Szakmai gyakorlat a felsőfokú szakképzésben” WORKSHOP A szakmai gyakorlat megszervezése gazdálkodó szervezetnél, gyakorlóhelyek kiválasztása, minősítése.
A kamara megnövekedett szerepe a szakképzésben
SZAKMAI VIZSGABIZOTTSÁGI ELNÖKÖK ÉS TAGOK RÉSZÉRE ELŐADÁS
Szeretettel köszöntjük az iskolák képviselőit
Készült a leendő vizsgázóknak
A gazdasági kamarák feladata, célja a szakképzésben 2013.
Gubicza Zsanett képzési referens Budapest,
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben
Szakmai vizsgáztatás a komplex szakmai vizsgákon
OKJ vizsgák 2010 Informatika Szabó András Petrik TISZK.
A szakképzés jövője - a jövő szakképzése
Kamarai prioritások Foglalkoztatottság növelés Képzési szükséglet meghatározása Szakképzés nemcsak oktatáspolitikai kérdés, hanem foglalkozáspolitikai,
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
A H ARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁROK KÉPESÍTÉSÉNEK ELISMERÉSE Mészáros Gábor október 21.
Soós László NGM Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály
Az új OKJ szakmai vizsgákról - kamarai szemmel
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
Szakmai vizsgaelnök delegálás szervezési és adminisztrációs feladatai Szabó Bálint szakképzési tanácsadó program koordinátor Magyar Kereskedelmi és.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
Az egészségügyi szakképzés fejlesztésének lehetséges irányai Kiss Mária Balatonfüred, augusztus 25.
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési fejlesztési munkája
A szakképzés tartalmi szabályozása - Moduláris, kompetencialapú szakképzés -
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
Kompetencia alapú új moduláris képzés
Szakképzési dokumentumok
Új elemek a szakképzési dokumentumokban Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes október 5.
A szakmai vizsgáztatás szabályai a gyakorlatban
NAK, Szakképzési Igazgatóság
Gazdasági kamarák szerepe a duális szakképzésben Szabó Bálint.
Modularizáció, vizsgaközpont kialakítása
Márton Mártonné MESZK Oktatási, továbbképzési referens Május 05.
Szakmai vizsgák az egészségügyi szakképzésekben
Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Oktatási, továbbképzési és tudományos Bizottság A szakmai szakképesítő vizsgabizottságok működését érintő változások.
Vizsgabizottsági tag jogai, kötelességei, elvárások
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
Komplex vizsga Szolnok szeptember 3.. Modulrendszerű vizsgadelegálások száma 2014 Vizsgaelnöki delegálások száma kamarai szakképesítésekben: 4157.
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre modulhoz II/14. évfolyam modulvizsga menete, a vizsga.
A kamara szerepe a duális szakképzésben január 27.
A szakmai vizsgák jogszabályi háttere, változások a vizsgabizottsági feladatokban Tájékoztató a szakmai vizsgákon a vizsgabizottság munkájában részt vevő.
Gazdasági kamarák új szerepe a duális szakképzésben Szakképzés jelene és jövője.
Gazdasági kamarák új szerepe a duális szakképzésben Szakképzés jelene és jövője Dr. Szilágyi János MKIK képzési igazgató.
SZAKMAI VIZSGABIZOTTSÁGI ELNÖKÖK ÉS TAGOK TOVÁBBKÉPZÉSE PMKIK Az MKIK megbízásából készítette: Dr. Barta Tamás Dr. Madarász Sándor.
Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara A szakmai vizsgáztatás módosult szabályai Salgótarján, április 7.
GYMSKIK Győr, március 28. Szakmai vizsgák elnökeinek és vizsgabizottsági tagjainak felkészítő programja.
A szakmai vizsgák jogszabályi háttere, változások a vizsgabizottsági feladatokban Tájékoztató a szakmai vizsgákon a vizsgabizottság munkájában részt vevő.
Vállalatok, érdekképviseletek a szakképzés fejlődéséért A kamara és az érdekképviseletek együttműködése a szakmai vizsgáztatási rendszerben Székesfehérvár,
A szakmai vizsgák jogszabályi háttere, változások a vizsgabizottsági feladatokban Tájékoztató a szakmai vizsgákon a vizsgabizottság munkájában részt vevő.
Norvég Oktatási és Kutatási Főigazgatóság - Megyei Önkormányzat Oktatási Hivatala - Városi Önkormányzat Oktatási Hivatala Intézményfenntartói rendszer.
Gyakorlati szintvizsgák & SZKTV 2009/2010. tanév Felkészítés
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE Laczkovich Jánosné Budapest, március 13.
A szakmai vizsgáztatás rendszere MA és HOLNAP Soós László Szociális és Munkaügyi Minisztérium Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály Székesfehérvár, 2007.
A képzett szakemberekért A vizsgabizottság működése Az elnök és tag feladatai.
Mérés-értékelési gyakorlatok tanulmányozása az európai szakképzésben
A szakmai vizsgáztatás módosult szabályai
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
2007.okt Készítette: Kohány Szabolcs
Gazdasági kamarák új szerepe a duális szakképzésben
2007.okt Készítette: Dóczi Balázs
Kamarai gyakorlati oktatói képzés és vizsga
Előadás másolata:

Szabó Bálint Budapest, december 9. A kamara megnövekedett szerepe a szakképzésben

Szakmai vizsgadelegálási adatok 2010  26 kamarának átadott szakképesítésben Budapesten: 397 vizsgára elnöki delegálás BKIK 397 vizsgára elnöki delegálás BKIK 397 vizsgára tagi delegálás 5 gazd. érdekképviselet 397 vizsgára tagi delegálás 5 gazd. érdekképviselet 1882 vizsgára tagi delegálás BKIK 1882 vizsgára tagi delegálás BKIK 2279 vizsgadelegálás összesen 2279 vizsgadelegálás összesen  26 kamarának átadott szakképesítésben Országosan: 2628 vizsgára elnöki delegálás 23 területi gazdasági kamara 2628 vizsgára elnöki delegálás 23 területi gazdasági kamara 2628 vizsgára tagi delegálás 5 gazd. érdekképviselet 2628 vizsgára tagi delegálás 5 gazd. érdekképviselet 8264 vizsgára tagi delegálás 23 területi gazdasági kamara 8264 vizsgára tagi delegálás 23 területi gazdasági kamara vizsgadelegálás összesen vizsgadelegálás összesen fő vizsgázók száma összesen fő vizsgázók száma összesen

Miért akarja módosítani a kamara a modulrendszerű, kompetenciaalapú szakmai vizsgáztatást?

Szakmai vizsgarendszer problémái I.  Bonyolult túlszabályozott  Bürokratikus – papírigényes  Túlzottan szétszabdalt a mérési kövt., időigényes  Költséges  Sok vizsgahelyszín nem felel meg a jogszabályi előírásoknak és a szakmai elvárásoknak (elsősorban a gyakorlati helyszínek)  Megterhelő, stresszes vizsgázónak, vizsgabizottságnak, vizsgaszervezőnek  A vizsgabizottságok összeállítása nagy erőfeszítések árán lehetséges, nem minden esetben az optimálisnak megfelelő szakmai összetételben  A mérési feladatok, sok esetben eltérnek az SzVK előírásaitól  Nem a felhasználható gyakorlati tudás áll a mérési központban  Értékelési határok felülvizsgálata (pl. 81%-tól jeles (5) )

Szakmai vizsgarendszer problémái II.  Túlzottan nagy a vizsgaelnökök, bizottságok szabadsága és felelőssége  Gyakorlati vizsgafeladat vagy annak rövid leírása az értékelési útmutatóval megküldése a jelentéssel együtt (szerzői jogdíj tisztázása, további hasznosítása)  Díjazás mértéke, differenciálása? - felülvizsgálni  Vizsgaelnöki névjegyzék bővítésének a lehetősége? (mérlegelés a 3-as szintkódú szakképesítéseknél)  Javító-, vizsgát csak teljes modulból lehet tenni!

Az államilag elismert kék „Bizonyítvány” szakmai értékét és hitelességét meg kell őrizni! A foglalkoztatók a munkaerő kiválasztásnál, felvételnél garantált minőséget kapjanak!

Vizsgáztatás: bonyolult, bürokratikus, hosszú

A szakmai vizsgáztatás mérési-értékelési rendszerének korszerűsítése  Vizsga: Magas képzettség garanciája kell, hogy legyen, munkaerő-piacon mindenhol bizalom legyen a végzettség iránt!  Modulok átrendezése a szakmai tudás méréséhez: kettő, maximum három napos vizsga: szakmánként maximum 12 feladat  Modulrendszer lényege a beszámíthatóság: modulzáró vizsga felnőttképzésben, szintvizsga iskolarendszerű képzésben  Vizsgafeladatból, vizsgatevékenységből, mint legkisebb egységből lehessen felmentést adni (SZKTV írásbeli vizsga)

A szakmai vizsgáztatás mérési-értékelési rendszerének korszerűsítése  Gyakorlati vizsgán komplex cselekvési kompetenciákat és a munkaműveleteket súlyozottan kell figyelembe venni  Felnőttképzésben a tulajdonságkompetenciák mérése és eredménye nem a valóságot tükrözi ezért a bizonyítványba történő beszámítását célszerű elhagyni

Jogszabályokat, módosítani, aktualizálni kell ! Jogszabályokat, módosítani, aktualizálni kell !

Vizsgadelegálás változásai  A 99 szakképesítésben és a hozzátartozó szakképesítések körében január 1-től az MKIK- hoz kell bejelenteni a szakmai vizsgát, kamara delegálja a vizsgaelnököt a 7 gazdasági érdekképviselet pedig a tagot  A rendszer december 10., 11., 12.-én nem elérhető telepítés miatt (Internet alapú Szakképzési Integrált Információs Rendszer) (Internet alapú Szakképzési Integrált Információs Rendszer)

Köszönöm a figyelmet!